05 Ιουνίου 2013

ΑΔΡΙΑΝΕΙΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ...ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!
ΑΔΡΙΑΝΕΙΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ...ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΕΡΕΥΝΑ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική Επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ



Έχετε ποτέ σας αναρωτηθεί τι νερό έπιναν οι αρχαίοι Έλληνες και όχι μόνο, αλλά και με ποιό τρόπο έφτανε το νερό μέσα στα σπίτια και τις άυλες τους;
Η απάντηση βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από τα πόδια σας.
Στοές, υπόγεια ρέματα και φρεάτια εξαερισμού μας δείχνουν τον δρόμο του νερού.
Ισως αγνοείτε οτι μέχρι και το 1936 η Αθήνα έπινε νερό από έναν ρωμαϊκό αγωγό μήκους 25 χιλιομέτρων, ηλικίας 1800 ετών!


Εμείς όμως δεν θα ασχοληθούμε σήμερα με το Αδριάνειο Υδραγωγείο αυτό καθ αυτό, αλλά με την Αδριάνειο δεξαμενή. Την δεξαμενή που κατέληγε σ αυτήν ο αγωγός του Αδριάνειου Υδραγωγείου.(υπάρχει εκτενές άρθρο για τοΑδριάνειοΥδραγωγείο,δείτε το εδώ urbanspeleology είναι μια εκπληκτική δουλειά)

Πριν από αυτό όμως ας δούμε λίγο πιο γενικά το θέμα...
Από τα γνωστότερα αρχαία υδραγωγεία ήταν το Πεισιστράτειο, το οποίο κατασκεύασε ο τύραννος Πεισίστρατος το 530 π.Χ., μήκους 2.800 μ. και το οποίο αντλούσε νερό από τις πηγές του Υμηττού. Υπήρχαν βέβαια και άλλα μικρότερα υδραγωγεία σε διάφορα σημεία της πόλης λαξευμένα σε σχιστόλιθο ή νεοκατασκευασμένα από κεραμικά τεμάχια συνδεδεμένα με μόλυβδο καθώς και υδρομαστεύσεις βοηθούμενες από μικροφράγματα.


Υδατογέφυρα Ν.Ιωνίας-Μεταγενέστερος αγωγός Ρωμαϊκού Υδραγωγείου(5αι μ.χ)

Το σημαντικότερο ωστόσο ιστορικά έργο για την υδροδότηση της πόλης των Αθηνών ήταν το Αδριάνειο Υδραγωγείο που κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό (125 - 140 μ.Χ.). Ξεκινούσε από τους πρόποδες της Πάρνηθας και κατέληγε στο Λυκαβηττό όπου κατασκευάστηκε η Αδριάνειος Δεξαμενή, στην οποία αποθηκεύονταν τα νερά του υδραγωγείου. Τα νερά διοχετεύονταν με υδατογέφυρες στην πόλη των Αθηνών. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο και η Δεξαμενή λειτούργησαν υδροδοτώντας την περιοχή της Αθήνας μέχρι την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Υδατογέφυρα Αδριάνειου Υδραγωγείου-Περιοχή Θρακομακεδόνων

Τότε πια το Υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να πέσουν τα σαθρά τοιχώματα του και να φραχθεί μεγάλο τμήμα του από χώματα. Έτσι, το Υδραγωγείο περιήλθε σε αχρηστία, όπως και η Δεξαμενή και τα περισσότερα μικρότερα υδραγωγεία που λειτουργούσαν από την αρχαιότητα στην Αθήνα.

εσωτερικό φρέατος Αδριάνειου Υδραγωγείου

Αγωγός Αδριάνειου Υδραγωγείου Στους Θρακομακεδόνες


Υπό αυτές τις συνθήκες οι Αθηναίοι την περίοδο της Τουρκοκρατίας στράφηκαν στην κατασκευή πηγαδιών στα σπίτια ή στους κήπους τους.


πηγηhttp://www.awakengr.com/2013/06/blog-post_574.html

Πηγή: http://www.awakengr.com/2013/06/blog-post_574.html#ixzz2VN4augRi
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου