Τι χρώμα έχει το νερό;;; Μια ερώτηση που κάνουν τα μικρά παιδιά, αλλά και ενήλικες. Ηαπάντηση πάντα είναι ότι το νερό δεν έχει χρώμα. Είναι σωστή αυτή η απάντηση;;;
Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το ποτήρι με το δροσερό νερό. Αν αγνοήσετε το χρυσόψαρο, το νερό είναι άχρωμο. Σωστά;;; Όχι!!! λάθος!!! Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει το χρώμα του νερού σε τόσο μικρές ποσότητες.
Για να δείτε το πραγματικό χρώμα του νερού θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε μεγάλη ποσότητα. Μπορεί να έχετε μαντέψει ήδη τι χρώμα έχει.
Λοιπόν ναι, εντάξει. Είναι μπλε, γαλάζιο, ακόμα και τυρκουάζ. Για ποιο λόγο άραγε;;; Μήπως λόγω της αντανάκλασης του χρώματος του ουρανού σε μεγάλες επιφάνειες νερού, όπως η θάλασσα;;; Όταν η ημέρα είναι συννεφιασμένη και θολή η θάλασσα φαίνεται να έχει το ίδιο χρώμα ή σε φωτεινές, ηλιόλουστες μέρες χωρίς σύννεφα έχει ένα έντονο μπλε χρώμα.
Είναι αλήθεια ότι η αντανάκλαση του φωτός επηρεάζει το χρώμα που παίρνει το νερό, αλλά μόνο όταν η επιφάνεια του νερού είναι μεγάλη. Η εικόνα που ακολουθεί, από το Los Cabos, στο Μεξικό δείχνει τη γαλήνια θάλασσα με το υπέροχο μπλε χρώμα της. Το κόκκινο που μπορείτε να δείτε είναι καθαρή αντανάκλαση του φωτός και όχι το χρώμα του νερού.
Η απόχρωση εξαρτάται από τη γωνία πρόσπτωσης, όπως λέγεται επιστημονικά, δηλαδή από την γωνία που το βλέπεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η γωνία, τόσο πιο μπλε θα φαίνεται το χρώμα του νερού, λόγω της αντανάκλασης.
Φυσικά, αυτό που είναι μέσα στο νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο χρώμα πουαντιλαμβανόμαστε. Αυτές οι λίμνες άλατος στις ΗΠΑ είναι γεμάτες από φύκη. Ροζ φύκια. Πολύ μεγάλες ποσότητες από το μικροφύκος Dunaliella salina . Τι μεγαλύτερη απόδειξη μπορεί να υπάρξει, για το ότι αυτό που είναι μέσα στο νερό καθορίζει συχνά το χρώμα που βλέπουμε;
Τα φύκια είναι συνήθως πράσινα και φυσικά αλλάζουν το χρώμα του νερού. Αυτό μπορεί επίσης να γίνει και από ανθρώπινο χέρι. Οι κάτοικοι του Σικάγου κάνουν το χρώμα του ποταμού τους πράσινο την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Καθένας μπορεί να υποθέσει τι παθαίνουν τα ψάρια του ποταμού, αν υπάρχουν βέβαια!!!
Το υπέροχο βαθύ γαλάζιο χρώμα της θάλασσας Montserrat ( φωτογραφία πάνω ). Το χρώμα που βλέπετε οφείλεται στο βάθος του νερού.
Το λευκό φως του ήλιου περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος. Το νερό απορροφά όλα αυτά τα χρώματα, κάποια ίσως περισσότερο.
Το νερό της θάλασσας μπορεί να απορροφήσει το κόκκινο φως πολύ καλά, και έτσι η θάλασσα δεν έχει κόκκινο χρώμα. Ακόμα, το νερό δεν απορροφά το μπλε φως πολύ καλά και έτσι αυτό το φως μεταδίδεται μέσω του νερού. Δεδομένου ότι δεν απορροφάται, αντιλαμβάνεστε γιατί το νερό είναι μπλε. Ναι, είναι απολύτως η ίδια αρχή ως προς το γιατί ο ουρανός είναι μπλε επίσης.
Οι επισκέπτες που έρχονται στις Μαλδίβες ( πιο πάνω φωτογραφίες) εντυπωσιάζονται από τη θάλασσα και τους μαγευτικούς πολλαπλούς χρωματισμούς της. Το πραγματικό χρώμα του νερού φαίνεται καλύτερα από ψηλά. Η όμορφη φωτογραφία από τη Μινόρκα, παρακάτω, δείχνει αυτό ακριβώς.
Από πλευράς του ορατού φάσματος, το κόκκινο και το μπλε είναι συμπληρωματικά χρώματα. Έτσι είναι το μπλε χρώμα που βλέπουμε, όταν το φως διέρχεται από το νερό σεμεγαλύτερα βάθη. Όσο πιο κάτω πάμε, τόσο πιο μπλε φαίνεται το νερό. Όταν χρησιμοποιούνται φακοί από τους δύτες, εμφανίζονται τα «πραγματικά» χρώματα, αλλά σε απόσταση μεγαλύτερη από λίγα μέτρα όλα φαίνονται μπλε - αν και δεν είναι πραγματικά.
Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι διάφορα μέρη της θάλασσας έχουν- ή φαίνεται να έχουν- διαφορετικά χρώματα. Αυτή η υπέροχη φωτογραφία από τις Μαλδίβες δείχνει σαφώς τη θάλασσα, να έχει διαφορετικά χρώματα. Η εικόνα της Λιγουρίας, στην Ιταλία, παρακάτω, δείχνει απόλυτα τις διαφορετικές αποχρώσεις της θάλασσας.
Οι ωκεανοί και οι λίμνες περιέχουν συνήθως πολλά σωματίδια που αιωρούνται στο νερό. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ρύπων και νεκρών φυτών και ζώων. Τα ζώα της θάλασσας, λόγω του μεγέθους τους , μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χρώμα του νερού. Καθώς το νερό δεν απορροφά πολύ το μπλε φως, χτυπά αυτά τα στοιχεία στο νερό και το μπλε φως αντανακλάται πάλι προς τα πάνω.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το χρώμα στα νερά της Guadalupe. Ο Ατλαντικός, από την άλλη, έχει ένα μπλε χρώμα που οφείλεται στα αμέτρητα σωματίδια που αιωρούνται μέσα στο νερό.
Μια λίμνη γεμάτη από τύρφη θα έχει μαύρο χρώμα, καθώς η τύρφη απορροφά σχεδόν όλο το φως. Σε μια θυελλώδη ημέρα η θάλασσα θα εμφανιστεί με ένα γκρι χρώμα και, ναι, αυτό εν μέρει έχει να κάνει με το χρώμα του ουρανού. Οφείλεται, επίσης, και στο γεγονός ότι τα σύννεφα φιλτράρουν πολύ το κόκκινο φως από τον ήλιο πριν φτάσει στο νερό.
Τα νερά γύρω από Banff National Park είναι γνωστά για το τυρκουάζ χρώμα τους. Αυτό οφείλεται στα πολλά σωματίδια από τους παγετώνες που λιώνουν. Η λίμνη Moraine, στη συνέχεια είναι γνωστή για αυτό το παγωμένο κυανό χρώμα, που πονάει σχεδόν τα μάτια.
Αν θέλετε να δείτε το φυσικό χρώμα του νερού, μπορείτε να κάνετε το εξής: πάρτε έναν μακρύ σωλήνα γεμάτο με καθαρό νερό. Καλύψτε τς άκρες του σωλήνα με διάφανο γυαλί. Αν κοιτάξετε μέσα από το γυαλί, πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί που φωτίζεται από το φυσικό φως τουήλιου θα δείτε το γαλάζιο χρώμα του νερού να αποκαλύπτεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου