03 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΤΑΛΙΑ - ΤΣΙΝΚΟΥΕ ΤΕΡΡΕ


Ρίοματζορε

ΤΣΙΝΚΟΥΕ ΤΕΡΡΕ

- Τσίνκουε Τέρρε και Πόρτοφινο: τα χωριά Μόντεροσσο, Βερνάτσα, Κορνίλια, Μαναρόλα και Ρίοματζορε.
- Οι Τσίνκουε Τέρρε και τα αρχαία χωριά Μόντεροσσο, Βερνάτσα, Κορνίλια, Μαναρόλα, Ρίοματζορε. Τα 5 χωριά (5 
Terre) χαρακτηρίζονται απο μικρά σοκάκια (caruggi), μεσαιωνικά τείχη, σκάλες, πύργους και καμπαναριά.
- Μόντεροσσο, Βερνάτσα, Κορνίλια, Μαναρόλα, Ρίοματζορε, χωριά
- το χωριό του Μόντεροσσο, το χωριό της Βερνάτσα, το χωριό της Κορνίλια, το χωριό της Μαναρόλα, το χωριό του Ρίοματζορε.
- Τα χωριά του Μόντεροσσο, Βερνάτσα, Κορνίλια, Μαναρόλα και Ρίοματζορε.


Κορνίλια

Οι Τσίνκουε Τέρρε και το Portofino (Πόρτοφινο) : ηπεριοχή των Τσίνκουε Τέρρεανάμεσα στο Levanto (Λεβάντοκαι στο Portovenere (Πόρτοβενερε)
Οι Cinque Terre (5 Terre), Ιταλικό Εθνικό Πάρκο,Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco (ΟΥΝΕΣΚΟ),Προστατευόμενος ΥγροβιότοποςΟι  Τσίνκουε Τέρρεβρίσκονται στην Liguria (Λιγουρία), στην βόρεια Ιταλίαανάμεσα στο Levanto, στην Punta Mesco (ΠούνταΜέσκο), στο Πόρτοβενερε και στην La Spezia (ΛαΣπέτσια).
- Cinque, Terre, 5, Unesco
- Cinque Terre Παγκ
όσμια Κληρονομιά της Unesco,Εθνικό Πάρκο των Τσίνκουε Τέρρε, η περιοχή τωνΤσίνκουε Τέρρεη θάλασσα των 5 Terre
- Cinque Terre, UNESCO, 5 Terre

Οι Cinque Terre (5 Terre), Unesco, είναι πέντε μικρά χωριά κρεμασμένα από τους βράχους,ασύγκριτης ομορφιάς και μοναδικά σε όλο τον κοσμο, όπου οι αδάμαστοι κάτοικοί τους κατάφεραν με σκληρή δουλειά να μετατρέψουν την άνυδρη γη και τα απότομα βράχια σε γόνιμα εδάφη για την καλλιέργεια ελαιόδενδρων και αμπελιών,..
Οι Cinque Terre, 5 TerreUnesco, έχουν μια συνεχή ακτογράμμη αποτελούμενη απο κόλπους, μικρές παραλίες, σπηλιές, απόκρημνα βράχια, κρεμαστούς κήπους και όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει κοράλλια, αντζούγιες, μέχρι ακόμη και φάλαινες καθώς η περιοχή αποτελεί Καταφύγιο Φαλαινών. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που επιβάλλουν την προστασία της περιοχής Cinque Terre, 5 TerreUnesco.
Αυτό το μοναδικό περιβάλλον των Cinque Terre με τις ακτές, τους κόλπους και τις μικρές παραλίες, τα χιλιάδες χιλιόμετρα με ξερολιθιές που χρησιμεύουν για την κατασκευή πεζούλων για αμπελοκαλλιέργεια, τα παραδοσιακά κτίσματα, τα μεσαιωνικά χψριά, τους ναούς, τα πανοραμικά μονοπάτια που φτάνουν μέχρι την κορυφή, απο το 1997 έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο «Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Επιπλέον αποτελεί Ιταλικό Εθνικό Πάρκο καθώς και Προστατευόμενο Υγροβιότοπο.
Η περιοχή των Cinque Terre, 5 Terre, «Παγκόσμια Κληρονομιά» της Unesco, περιλαμβάνει την παραθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την Πούντα Μέσκο (Punta Mesco), κοντά στο Λεβάντο (Levanto), μέχρι την Πούντα Μόντενερο (Punta Montenero), κοντά στο Πόρτοβενερε (Portovenere), περίπου 10 χλμ. ανατολικά από την Λα Σπέτσια (La Spezia). Μια στενή λωρίδα γης και βράχων μήκους 15 χλμ. και πλάτους 3 χλμ. που σφηνώνεται ανάμεσα στη θάλασσα και στους λόφους.

Οι Cinque Terre, 5 TerreUnesco, συνορεύουν βόρεια με την κοιλάδα Βάρα, στα ανατολικά με τον κόλπο των Ποιητών, και δυτικά με την Ριβιέρα ανάμεσα στο Λεβάντο και στον κόλπο του Τιγκούλιο (golfo del Tigullio).Kρεμασμένα από ταυς βράχους, δεσπόζουν πάνω από την θάλασσα τα χωριά των Τσίνκουε Τέρρε, 5 TerreUnesco: Μόντεροσσο (Monterosso), Βερνάτσα (Vernazza), Κορνίλια (Corniglia), Μανάρολα (Manarola) και Ρίοματζορε  (Riomaggiore), τα οποία εξαιτίας της πολύχρονης απομόνωσής τους λόγω συγκοινωνιακών δυσκολιών (οι εργασίες για την σιδηροδρομική σύνδεση της Τζένοα με την Λα Σπέτσια ολοκληρώθηκαν το 1874) διατήρησαν την ομορφιά και την γραφικότητα ενός παρθένου τοπίου.


Μόντεροσσο
Mαναρόλα
Ρίοματζορε
_____________________________________VernazzaΙδρύθηκε τo 1000, και είναι το χωριό που διατηρεί το χαρακτήρα τού ως ψαροχώρι περισσότερο από όλα τα άλλα των Τσίνκουε Τέρρε. Κι αυτό χάρη στο ασφαλές φυσικό λιμάνι του και στην ναυτική παράδοσή του γνώστη από πολύ παλιά.Η Βερνάτσα είναι το μοναδικό φυσικό λιμάνι στις Τσίνκουε Τέρρε και το χωριό είναι δομημένο κατά μήκος του ρεύματος Βερνατσόλα (Vernazzola) (καλυμμένου τώρα) και της λοφοπλαγιάς που κρύβει την Βερνάτσα από την θάλασσα. Απότομα και στενά δρομάκια κατηφορίζουν προς την κύρια οδό που οδηγεί σε μια μικρή πλατεία κοντά στο λιμάνι.Η παρουσία σημαντικών αρχιτεκτονικών μνημείων όπως αψίδες, στοές και μεγαλοπρεπείς πύλες μαρτυρούν οτι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Βερνάτσα στο παρελθόν ήταν ανώτερο από αυτό των άλλων χωριών στις Τσίνκουε Τέρρε. Πράγματι η Βερνάτσα ακόμη και σήμερα έχει την εικόνα μιας αριστοκρατικής και κομψής πόλης πάνω σε ενα βράχο..
_________________________———
___________________________________Corniglia
Η Κορνίλια είναι τελείως διαφορετική από τα άλλα χωριά των Τσίνκουε Τέρρε καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μ. χωρίς πρόσβαση προς τη θάλασσα.Για να φτάσετε στο χωριό πρέπει να ανεβείτε την σκάλα Λαρνταρίνα “Lardarina”, μια μακριά πλινθόκτιστη κλίμακα αποτελούμενη απο 33 τμήματα και 380 σκαλοπάτια ή αλλιώς διαμέσου της αμαξιτής οδού που συνδέει τον σιδηροδρομικό σταθμό, που βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας, με την Κορνίλια. Το χωριό είναι κτισμένο κατά μήκος της κύριας οδού, της Βια Φιέσκι (via Fieschi); ενώ τα σπίτια αντικρύζουν από την μια μεριά στην θάλασσα και από την άλλη στο δρόμο.
_______________________———
___________________________________ManarolaΗ Μαναρόλα ξαπλώνεται σε ένα απόκρημνο σημείο σκοτεινών βράχων με το μικρό λιμάνι της να προστατευέται από δύο βράχους. Όπισθεν του χωριού μπορείτε να θαυμάσετε τους παραδοσιακούς κρεμαστούς κήπους με τους αμπελώνες και τους ξερόλιθους. Πηγαίνοντας προς τη θάλασσα θα βρείτε υποβλητικά μονοπάτια και αξέχαστες εικόνες.Το πιο διάσημο μονοπατι είναι η Οδός των Εραστών που συνδέει την Μαναρόλα με το Ρίοματζορε. Το πέρασμα από αυτή την σύντομη διαδρομή που έχει χαραχθεί πάνω στα βράχια που δεσπόζουν πάνω από την θάλασσα συνδυάζει μια υπέροχη θέα με το πράσινο των λόφων και το μπλε της θάλασσας.Ένα άλλο αξιοθέατο είναι η μεγάλη φωτεινή φάτνη (από τις 8 Δεκεμβρίου εώς τις 20 του Γενάρη) η οποία είναι χτισμένη πάνω στον λόφο Κολλόρα “Collora” μπροστά απο την Μαναρόλα και είναι ορατή ακόμη και από μεγάλη απόσταση.
_
___________________________________Riomaggiore
Ξεκινώντας από την Λα Σπέτσια, το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι το Ρίοματζορε.Έχοντας οικοδομηθεί πάνω σε επικλινές έδαφος, το Ρίοματζορε διασχίζεται από σκάλες που περνοϋν ανάμεσα στα συγκεντρωμένα σπιτάκια με τις στέγες από σχιστόλιθο και τα παραδοσιακά χρώματά τους.Κάτω από την κύρια οδό κυλάει ο ποταμός Ρίβους Μάϊορ “Rivus Maior”, ο οποίος έδωσε και το όνομα στο χωριό. Στο Ρίοματζορε θα βρείτε και την διάσημη Οδό των Εραστών (Via dell’Amore), το περίφημο μονοπάτι χαραγμένο στους βράχους που δεσπόζουν πάνω από την θάλασσα. Το πέρασμα από αυτήν την ειδυλλιακή διαδρομή που οδηγεί στην Μαναρόλα είναι μια συναρπαστική εμπείρια: μπορείτε να θαύμασετε την συγκλονιστική θέα, να αφουγκραστείτε τον παφλασμό των κυμάτων στην ακτή και να αναπνεύσετε την αλμύρα της θάλασσας.
_______________________———




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου