15 Οκτωβρίου 2013

ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ - ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2013


ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ - ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2013
Ο ΑΛ- ΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ



Ο Αλφειός είναι ένας μεγάλος ποταμός της Πελοποννήσου. Η τελική ονομασία «Αλφειός» προήλθε από αρκετές παραλλαγές. Μερικές από αυτές είναι «Αρφειάς», «Αλφειάς» και «Αλφέας». Μετά από αυτό κατέληξε στο όνομα «Αλφειός».

Αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ονομάστηκε «Αρφειάς» γιατί ήταν ποταμός του Ορφέα.

Βασικά το όνομα του Αλφειού προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα «αλφάνω», που σημαίνει «προσφέρω πλούτω». Από εδώ προέρχεται και η λέξη «τιμαλφή».

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Αλφειός ήταν θεός και λατρευόταν στην Ηλεία, στην Μεσσηνία και στην Αρκαδία. Ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύας. Στην ουσία των πραγμάτων ο Ωκεανός και η Τηθύς θεωρούνται οι «γονείς» όλων των Ολύμπιων θεών.

Τα χαρακτηριστικό του Αλφειού στην Αρχαιοελληνική μυθολογία ήταν ότι ήταν απόγονος του Ήλιου και κατά συνέπεια συνδέεται με τον Απόλλωνα.

Ήταν ο αγαπημένος ποταμός του Πατέρα Ζευ, και λατρευόταν ως θεός που έδινε ζωή και γονιμότητα.


Τον θεωρούσαν Ιερό Ποταμό τόσο στην Ολυμπία όσο και στην Πύλο όταν βασιλιάς ήταν ο Νέστωρας, σύμφωνα με τον Όμηρο. Αναφέρεται επίσης ότι ο Ηρακλής ίδρυσε  στην Αρχαία Ολυμπία βωμό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη και στον Αλφειό.

Οι Αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν την γέννηση της Θεάς Αθηνάς στις όχθες του Αλφειού Ποταμού, στην περιοχή της Ανδρίτσαινας. Προς ανάμνηση της γέννησης της Αθηνάς, οι Αρχαίοι Έλληνες έκτισαν ναό στην Θεά Αθηνά, ερείπια του οποίου σώζονται σήμερα στην Αλίφειρα.

Η Αρχαιοελληνική παράδοση διαθέτει αρκετούς μύθους για τον θεό ποταμό Αλφειό. Ένας από αυτούς ήταν ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Αλφειού με την νύμφη και ιέρεια της Άρτεμις, την Αρεθούσα. Η Αρεθούσα για να γλιτώσει διέσχισε την θάλασσα και έφθασε στο νησί Ορτυγία στην περιοχή των Συρακουσών.  Τότε σύμφωνα με τον Παυσανία ο Αλφειός μεταμορφώθηκε σε ποταμό και διαμέσου των νερών της θάλασσας έφτασε στην Ορτυγία και έσμιξε με την Αρεθούσα.

Ο δε Όμηρος στις αφηγήσεις του τον αποκαλεί «Ιερόν Ρόον Αλφειοιό», και υποστηρίζει ότι κάποτε σκότωσε τον αδελφό του Κέρκαφο. Τότε τον καταδίωξαν οι Ερινύες (οι τύψεις). Έφτασε στον ποταμό Νύκτιμο, έπεσε μέσα και πνίγηγε. Από τότε ο Νύκτιμος μετονομάστηκε σε Αλφειός.

Όπως όλα τα νερά της Γης, εσωτερικά και εξωτερικά υπάγονται στην δικαιοδοσία τους Ποσειδώνα. Δεν είναι λίγες οι ιστορίες με την εμφάνιση των νυμφών Ναϊάδων στον Αλφειό. Στην περιοχή της Αρκαδίας επίσης βόρεια της Τρίπολης υπάρχει η Αρχαία Μαντίνεια.

Ο Ποσειδώνας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θεούς της Αρκαδίας. Στην περιοχή λοιπόν της Μαντίνειας υπάρχει η πηγή Άρνη. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο σε αυτήν την πηγή γεννήθηκε ο Ποσειδώνας, ο οποίος δεν κατέληξε στο στομάχι του πατέρα του Κρόνου, παρά ανατράφηκε από την ομώνυμη νύμφη της πηγής. Όταν μεγάλωσε ο Ποσειδώνας έσμιξε με την νύμφη Άρνη και από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Θεός Αιόλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου