20 Μαρτίου 2014

Ὃπου θὲλουμε ἀναγνωρίζουμε τὴν τράπεζα Ἀνατολῆς καὶ ὃπου βράζει ὃχι. Χαρτοφυλάκιο 23/8/2000.


Ὃπου θὲλουμε ἀναγνωρίζουμε τὴν τράπεζα Ἀνατολῆς καὶ ὃπου βράζει ὃχι.
Χαρτοφυλάκιο 23/8/2000
.
http://oikonomia24.blogspot.co.uk/2011/09/68.html

68 χρόνια μετά , αποδέχεται και αναφέρει την ύπαρξη χρεογράφων της Τράπεζας της Ανατολής.Το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ανατολής στην οδό Σοφοκλέους


Το έτος 2000 και πιο συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, η Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν σχετικού αιτήματος ενημερώνει γνωστό εκπαιδευτικό θεσμό, ο οποίος εδρεύει στην Περιφέρεια, για το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου που διαθέτει.

Το όνομα του θεσμού δεν αναφέρεται σε αυτό το κείμενο διότι απλώς δεν υφίσταται προς το παρόν κανέναν λόγος να αποκαλυφθεί. Άλλωστε το ζήτημα δεν επικεντρώνεται στο όνομα του θεσμού αλλά στην απάντηση του τραπεζικού ιδρύματος. 
Όπως καταδεικνύεται από το έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει η zougla.gr, στο χαρτοφυλάκιο αυτό συμπεριλαμβάνονται χρεόγραφα της «Εθνικής Τράπεζας» τα οποία και αναφέρονται.Η τελευταία αναφορά στον κατάλογο αυτόν αφορά χρεόγραφα της Τράπεζας της Ανατολής. Είναι αξιοπερίεργο ωστόσο πώς εν έτι 2000, δηλαδή 68 χρόνια μετά την απορρόφηση της συγκεκριμένης τράπεζας από την «Εθνική», το τραπεζικό αυτό ίδρυμα αποδέχεται και αναφέρει την ύπαρξη χρεογράφων της Τράπεζας της Ανατολής.

Είναι αξιοπερίεργο διότι η ίδια η «Εθνική» με επίσημη ανακοίνωσή της προ ημερών, ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί για μία σειρά από λόγους οι οποίοι και αναφέρονται στην επίσημη αυτή ανακοίνωση. Ο αφελέστερος λοιπόν των παρατηρητών διερωτάται το γιατί, πολύ πρόσφατα, το έτος 2000, η ίδια ακριβώς τράπεζα, συμπεριλαμβάνει στην ενημέρωση της προς πελάτη της τις μετοχές αυτές οι οποίες (κατά την «Εθνική» πάντα) δεν έχουν την παραμικρή αξία.

Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από το έγγραφο αυτό είναι πώς αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από το 1936, οπότε και κατά την «Εθνική» ολοκληρώθηκε η ειδική εκκαθάριση της συγχώνευσης της Τράπεζας της Ανατολής, και παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις τραπεζικών υπαλλήλων του τραπεζικού αυτού ιδρύματος έναντι πελατών ότι αυτές οι μετοχές έχουν ακυρωθεί (;) τότε πώς είναι δυνατόν στην ως άνω αναφορά να καταγράφονται 320 μετοχές;

Προφανώς η «Εθνική Τράπεζα» οφείλει και σε αυτήν την περίπτωση μία απάντηση και μάλιστα αξιόπιστη. Άλλωστε ακόμη αναμένεται η δημοσιοποίηση εκ μέρους του τραπεζικού ιδρύματος το έγγραφο εκείνο ή το σχετικό ΦΕΚ δια του οποίου θα επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός της τραπέζης ότι η ειδική εκκαθάριση της απορρόφησης της Τράπεζας της Ανατολής ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1936.


Ποιοι πολιτικοί έχουν εμπλακεί στην υπόθεση

Το ζήτημα της μετοχής «τέρας» έχει απασχολήσει πολιτικούς της Μεταπολίτευσης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αρχηγός κόμματος αρνήθηκε την παραλαβή μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής για λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια την ιδιοσυγκρασία του δεδομένου ότι η προσφορά συνδεόταν άμεσα και με την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος του. Αυτά παλαιότερα διότι μεταγενέστερα, άλλος πολιτικός φαίνεται πώς δεν διέθετε τέτοιες… αντοχές και «υπέκυψε» στο δέλεαρ.

Οψόμεθα...

πηγη:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου