Δ.Λ.

" Θα παρακαλούσα να διαβαστεί με προσοχή από τον κάθε Έλληνα, αλλά ειδικότερα από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης:
Επί της Αγ. Δημητρίου, στην κάτω πλευρά της πόλης υπάρχει στο φως, το μοναδικό εύρημα των ελληνιστικών χρόνων, από τούτη την ελληνιστική πόλη της Ελλάδας! Η "σχιστή πέτρα" ή "Γιλάν Μερμέρ" κατά τους Οθωμανούς ή "στήλη των όφεων" κατά τους Εβραίους, έρμαιο των απαίδευτων πιτσιρικάδων με τα σπρέι... 

Ελάχιστοι περαστικοί γνωρίζουν την αρχαιότητα εκείνης της μισοθαμμένης στήλης. Ακόμα και οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν πολλά, εκτός από τους θρύλους που την συνοδεύουν και οι οποίοι μάλλον την έσωσαν από τους βυζαντινούς. 

Η στήλη αυτή βρίσκεται στον χώρο των ιερών της Θεσσαλονίκης! Ακριβώς δίπλα της είναι ο απαρχαιωμένος υποσταθμός της ΔΕΗ και η παλιά λαχαναγορά. Όπως θα δούμε και από τον δορυφόρο, εντός του υποσταθμού έχουν γίνει κάποιες διερευνητικές ανασκαφές πριν τρία χρόνια. Έχω την τύχη να γνωρίζω για το πόσο σημαντικά ευρήματα βρέθηκαν χωρίς να γίνει καν πραγματική ανασκαφή. 

Αυτά πριν τρία χρόνια. Για να ακολουθήσουν μετά οι εξής ενέργειες: Η ΔΕΗ αποφάσισε να χτίσει ΕΚΕΙ νέο υποσταθμό, με σύγχρονο κτήριο!!! Στην καρδιά της πόλης και σε ένα κτήριο το οποίο η ίδια είχε εγκαταλείψει πριν τρία χρόνια, μεταφερόμενη στην ΧΑΝΘ! Η παλιά λαχαναγορά η οποία ήταν χαρακτηρισμένη για κατασκευή σχολείων (υποχρεωτικά απαλλοτριωμένη δηλαδή), αποχαρακτηρίστηκε πριν δύο χρόνια(!!!) αφού "δεν χρειάζεται νέο σχολείο στην περιοχή", με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μέχρι και σύλλογος από τους δεκάδες διεκδικητές κληρονόμους! Άρα λοιπόν κάθε προσπάθεια απαλλοτρίωσης θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη πλέον! 

Ας προσέξουμε τα εξής: Ο χώρος βρίσκεται στην περιοχή των ιερών, είναι προφανώς εντός των ελληνιστικών τειχών της πόλης και το τετράγωνο δεν έχει οικοδομηθεί ποτέ με πολυώροφη οικοδομή. Άρα λοιπόν δεν είχαμε βαθιά θεμέλια. 

Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μία ομάδα όπως έγινε με τον ναό της θεάς Αφροδίτης, διότι στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τα Ελληνικά ιερά των ελληνιστικών χρόνων, κατασκευασμένα από αρχαϊκούς κίονες που μετέφεραν οι κάτοικοι από τις πολίχνες που ζούσαν πριν (αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω από τους ίδιους τους αρχαιολόγους). Πρέπει να γίνει μία κίνηση η οποία ΔΕΝ θα επιτρέψει τουλάχιστον την ανέγερση πολυόροφου κτηρίου του οποίου τα θεμέλια θα φτάσουν σε βάθος στο επίπεδο των ελληνιστικών χρόνων. Ας μην καταστρέψουμε ολοκληρωτικά ότι δεν μας ανήκει. Διότι ανήκει στην ιστορία των Ελλήνων και όχι σε μία αυτοκαταστροφική γενιά νεοελλήνων. 

Επειδή ο κορμός της ομάδας για την διάσωση του ναού της θεάς Αφροδίτης, λόγω προσωπικών του καθενός, είτε εγκατέλειψε την Θεσσαλονίκη, είτε ετοιμάζεται να την εγκαταλείψει, κάνω διαδικτυακό κάλεσμα σε όσους αγαπάνε την πραγματική Ελλάδα να το δείξουν έμπρακτα συγκροτώντας μία ομάδα η οποία θα ασχοληθεί σοβαρά και με μεθοδικότητα με τούτα των Ελλήνων τα ιερά! Άλλωστε τώρα πια, υπάρχουν και η εμπειρία της διάσωσης του ναού της θεάς Αφροδίτης, και κυρίως αυτό, υπάρχει πλέον ο σύλλογος φίλων μνημείων Θεσσαλονίκης !"
AGDIMTHESS.jpg

***


Στη Λεωφόρο του Αγίου Δημητρίου εμπρός στο κτίριο του εργοστασίου ηλεκτροφωτισμού της Ηλεκτρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης (πλέον ΔΕΗ), έργο του αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, υπάρχει μισοθαμμένο το μόνο ελληνιστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, όρθιο ακόμη και τελείως ξεχασμένο, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε...

Διέφυγε από τους Βυζαντινούς, το σεβάστηκαν οι Τούρκοι, που απέδιδαν υπερφυσικές ιδιότητες στους αρχαίους κίονες, αλλά τέθηκε σε διαθεσιμότητα-ασημότητα από τους Νεοέλληνες.

Είναι η περίφημη αναθηματική, όπως προσωπικά καταλήξαμε, στήλη της Σχιστής Πέτρας ή Γιλάν Μερμέρ, που συνδέεται...
και με το μόνο μεσαιωνικό θρύλο που βρήκαμε να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Δεν ταυτίζεται με τον Ομφαλό της πόλης, αλλά ίσως αργότερα μετά την καταστροφή του, να τον υποκατέστησε σαν έννοια λόγω της γειτνίασις της με αυτόν.

Η μυστηριώδης αυτή στήλη η οποία κατά ανεξήγητο πάντα τρόπο, διασώζεται, παρά τις τραγικές αλλαγές της γύρω περιοχής, ήταν τοποθετημένη σε βάθρο πέντε βαθμίδων.

Οι Τούρκοι τη χρησιμοποιούσαν ως κολόνα για το φωτισμό της περιοχής και ανάλογα την εποχή, τοποθετώντας λαδοφάναρο, λάμπα φωταερίου και ηλεκτρικό φως. Σε παλαιότερες φωτογραφίες στην άκρη του βάθρου υπήρχε δημόσια κρήνη και γούρνα για να δροσίζονται περαστικοί και υποζύγια.

Μέχρι πρόσφατα ο ΟΤΕ τη χρησιμοποιούσε ως τηλεφωνική κολόνα, ενώ οι οπαδοί των κομμάτων και των ομάδων, αφήνουν πάνω της συχνά την υπογραφή τους. Παρά την αισθητική της απλότητα, η αγέρωχη αυτή κολόνα αποτελεί το μοναδικό όρθιο ελληνιστικό μνημείο της πόλης, θλιβερό απομεινάρι μιας περιοχής που άλλοτε αποτελούσε το θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 
Για λόγους ευθυγράμμισης του οδοστρώματος της Λεωφόρου του Αγίου Δημητρίου σταδιακά τα βάθρα της στήλης καλύφθηκαν, ενώ είχαν ύψος 1,60 μέτρα και η στήλη 2,80 ~ 3,20 μέτρα

ΠΗΓΗ

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10151897280094599&type=1

Ο Θρύλος της Σχιστής Πέτρας ή Στήλης των Όφεων στη Θεσσαλονίκη

fbsp.png
διαβάστε επίσης: