13 Μαρτίου 2014

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

517516-ÏÕÍÅÓÊÏ ËÏÃÏÔÕÐÏ 2

ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού Συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου  θα παρουσιασθεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Σάββατο 8 Μαρτίου, στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη καθώς και στο Mamie Fay Auditorium της Νέας Υόρκης τη Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.

Τον Προμηθέα θα ερμηνεύσει ο μπάσος Βασίλειος Ασημακόπουλος ενώ θα συνοδεύσουν οι μουσικοί: Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο και Δημήτρης Σιδερής, όμποε. Την Όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» θα παρουσιάσει στα Ηνωμένα Έθνη ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.

Η παρουσίαση του έργου θα είναι η Πρώτη Ελληνική όπερα στην ιστορία που μεταβαίνει από την Ελλάδα στην Αμερική.

517517-Poster New York-page0001Την Κυριακή 9 Μαρτίου, η παρουσίαση του «Προμηθέα Δεσμώτη» τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλληνών και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» καθώς και  της Αδελφότητας Κεφαλληνών και της Νεολαίας Κεφαλληνών και θα είναι αφιερωμένη ως ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης στο Νησί της Κεφαλονιάς που έχει πληγεί από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις.

Με βάση την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου την πρώτη πρεμιέρα έκανε στο Μόντρεαλ, έπειτα ακολούθησε παρουσίαση στον Καναδά το 1994 και έπαιξε στα γαλλικά μέχρι το 2000. Το 1998, το έργο παρουσιάζεται στο Los Angeles στο Δημαρχείο του Beverly Hills με μεγάλη επιτυχία. Το 2008 το έργο παρουσιάσθηκε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στα αγγλικά υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman με Αμερικανικούς σολίστες από την όπερα της Νέας Υόρκης . Η όπερα επίσης παρουσιάσθηκε υπό την Διεύθυνση του Andre Gauthier. Πρόσφατα, παρουσιάσθηκε και από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Στην Ελλάδα ο «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάσθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας, στη Σαλαμίνα, στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι , στην Ιθάκη, στον Χολαργό, στη Χαλκίδα, στην Αίθουσα Συναυλιών του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών στον «Παρνασσό», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο και το θέατρο «Τζένη Καρέζη». Το 2013 ο μπάσος Βασίλειος Ασημακόπουλος έκανε αξέχαστες παρουσιάσεις της όπερας ως σκηνοθέτης και ηγετικό ρόλο στο Μικρό
Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο Αρχαίο Θέατρο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της αρχαίας Μεσσήνης , στην Αρχαία Αγορά στο Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ελλάδα και στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Ελληνοκαναδός Συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος και έχει παρουσίασει με επιτυχία όλες τις όπερές του (Προμηθέας , Ολυμπιακή Φλόγα, ο Μέγας Αλέξανδρος, Φως του Χριστιανισμού) γύρω από μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Το συμφωνικό του έργο «Liberty» παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη με την Συμφωνική Ορχήστρα της Astoria υπό την διεύθυνση του μαέστρου Silas Nathaniel Huff . Το πρώτο του Κοντσέρτο για πιάνο πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά ενώ το δεύτερο συμφωνικό έργο «Ολυμπιακή» πραγματοποιείται στο Notre Dame του Μόντρεαλ με την Συμφωνική Ορχήστρα OSJL – L του Andre Gauthier. Πρόσφατα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Ε. Καλκάνη έκανε πρεμιέρα του Συμφωνικού Έργου «Γη».
517518-World Federation of UNESCO Clubs poster-page0001 (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου