12 Ιουνίου 2014

ΠΠρ Ξάνθης 23/2014 – 1η Πανελλαδική δικαίωση οφειλέτη δανείου σε ελβετικά φράγκα

ΠΠρ Ξάνθης 23/2014 – 1η Πανελλαδική δικαίωση οφειλέτη δανείου σε ελβετικά φράγκα

ΠΠρ Ξάνθης 23/2014 – 1η Πανελλαδική δικαίωση οφειλέτη δανείου σε ελβετικά φράγκα
ρ42525ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ -ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ!

Η πρωτοποριακή αυτή απόφαση των Δικαστών του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο για πολίτες που έχουν λάβει δάνεια σε συνάλλαγμα, όπως είναι και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα!
Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Δικηγορικού γραφείου ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗ – ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΟΥ, Απόστολου Χατζησταμάτη, που χειρίστηκε την υπόθεση, το Δικηγορικό Γραφείο είχε την τιμή να εκπροσωπήσει τον οφειλέτη – δανειολήπτη στην υπόθεση για την οποία εκδόθηκε η πρώτη πανελλαδικά θετική απόφαση, που αφορά λήψη στεγαστικού δανείου σε συνάλλαγμα – ελβετικά φράγκα.
Πρωτοποριακή αυτή απόφαση των Δικαστών του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο για πολίτες που έχουν λάβει δάνεια σε συνάλλαγμα, όπως είναι και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε καταχρηστικό και άκυρο, τον όρο της δανειακής σύμβασης δανείου, με τον οποίο ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα καταβολής.
Αποτέλεσμα αυτών είναι πλέον οι καταβολές που πραγματοποιεί οφειλέτης σε ευρώ, να πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου.
Με την ανωτέρω απόφαση απεγκλωβίζονται δανειολήπτες που ενώ επί σειρά ετών αποπλήρωναν κανονικά το δάνειο τους, βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες μετά από χρόνια τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα από όσα είχαν πάρει στην αρχή.
Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί σταθμό για πλήθος πολιτών που έλαβαν δάνεια σε ελβετικά φράγκα, αφού επέλυσε ένα μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και νομικό πρόβλημα.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη που αποτελούσε και αποτελεί το καταφύγιο των αδυνάτων για μια ακόμη φορά τους προστάτεψε.

Ευχαριστούμε την Λουκία Μησελίδου (δικηγόρο μέλος Δ.Σ. Ξάνθης) για την αποστολή της απόφασης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου