ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-Το πρόγραμμα του 24ου Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας
Τις σημαντικότερες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 24ου Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας
Με «Φιλοκτήτη» ξεκινά στις 12 Ιουλίου
Σημαντικές παραστάσεις με τη συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 24ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, που διοργανώνει ο δήμος Ήλιδας και το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 6 παραστάσεις αρχαίου δράματος, 5 της νέας σκηνής και 4 της παιδικής σκηνής. Ξεκινά στις 12 Ιουλίου με τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή μια συμπαραγωγή του αρτIVITIES και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι. Πρόσωπα συμπαγή, απόλυτα πεπεισμένα πως καθένα έχει το δίκιο με το μέρος του, πάντα πρόθυμα να επαναληφθούν και να επαναλάβουν τα λάθη τους. Άνθρωποι οχυρωμένοι πίσω από τον οίκτο για τον ίδιο τον εαυτό τους. Σπατάλησαν μια ολόκληρη ζωή καμαρώνοντας για όσα υπέφεραν και τώρα περιφέρουν τις παλιές πηγές τους σαν παράσημα…
Στις 18 Ιουλίου ακολουθεί «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου με την Κατερίνα Διδασκάλου. Το έργο αυτό σηματοδοτεί το πέρασμα του ποιητή απο την στρατευμένη ποίηση στα λυρικά-θεατρικά έργα της τέταρτης διάστασης που έγραψαν ιστορία. Ο έρωτας , η μοναξιά , η συνεχής αναζήτηση και τέλος η κάθαρση και ο απεγκλωβισμός που λυτρώνει ξεδιπλώνονται υπέροχα μέσα σε μια ώρα με την μοναδική γλώσσα του Ρίτσου και την πρωτότυπη μουσική που γράφτηκε απο τον Μηνά Αλεξιάδη ειδικά για την παράσταση.
Στις 19 Ιουλίου παρουσιάζεται «Ο Μαγεμένος Αυλός» του Μότσαρτ από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Είναι ένα διαχρονικό, συμβολικό παραμύθι όπου κεντρικό του θέμα είναι η δύναμη της αγάπης, της αλήθειας, και η αναζήτηση των μεγάλων ιδανικών. Επίσης, συγκρούονται το Καλό με το Κακό, η Αλήθεια με το Ψέμα, το Φως με το Σκοτάδι.
Στις 25 Ιουλίου «ανεβαίνει» ο «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες από τις «Μαγικές Σβούρες – Θέατρο για Παιδιά». Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να « συναντήσουν » τις ιδέες αλλά και τους ήρωες του πασίγνωστου αυτού έργου. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, μέσα από την υψηλή αισθητική και την ποιότητα που διακρίνει τις παραστάσεις του θιάσου «μαγικές σβούρες» , στοιχεία του Ισπανικού Πολιτισμού.
Ακολουθούν οι «Φόνισσσες» του Παπαδιαμάντη στις 26 Ιουλίου, μια κωμωδία του Αλέξανδρου Ρήγα και του Δημήτρη Αποστόλου. Έξι γυναίκες θύτες… η καθεμία έχει σκοτώσει και από κάποιον… όχι και τόσο αθώο… μόνο και μόνο για να αποκαλυφθεί ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι πάντα όπως φαίνονται… και τις περισσότερες φορές δεν είναι πράγματα… αλλά αξίες… αισθήματα… χαμόγελα… άνθρωποι… γνωστοί και άγνωστοι για να σε προστατεύσουν και να σου συμπαρασταθούν όταν τους χρειαστείς…
Η «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ «ανεβαίνει» στις 28 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μποστατζόγλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί το πρώτο έργο του πατέρα του στο οποίο παίζει.
Την 1η Αυγούστου, η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει το «Μαγικό Κλειδί», ένα υπέροχο παραμύθι που προσφέρει τροφή για σκέψη και ζωντανεύει στη σκηνή με τον μοναδικό τρόπο της αγαπημένης δημιουργού μικρών και μεγάλων.
Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, «ανεβαίνουν» στις 2 Αυγούστου από την 5η Εποχή Τέχνης. Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση, μια μεταφορά στο παγκόσμιο «σήμερα», στις συνέπειες των πολέμων, της οικονομικής κρίσης και των απολυταρχικών καθεστώτων…
Οι Τρωάδες, είναι η πιο δημοφιλής από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, κείμενο κατεξοχήν αντιπολεμικό, αποτυπώνει όσο κανένα κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειες της.
Η παρωδία «Ωχ… Ηλέκτρα», του Αλέξη Καλλίτση, παρουσιάζεται στις 7 Αυγούστου. Ο Αλέξης Καλλίτσης, βασιζόμενος στις γνωστές τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, έγραψε μια παρωδία σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, με κεντρική ηρωίδα την Ηλέκτρα, η οποία μη μπορώντας ν” αντέξει τα δεινά της οικογένειάς της, δηλαδή τις συμφορές του οίκου των Ατρειδών, καταφεύγει στη βοήθεια ειδικού: απευθύνεται δηλαδή σε ψυχολόγο!
Στις 9 Αυγούστου «ανεβαίνουν» οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη από τον Θεατρικό Οργανισμό «Ακροπόλ». Στις Θεσμοφοριάζουσες, όλα είναι… γυναίκα. Άντρες μιλούν για τις γυναίκες, γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες, άντρες μιμούνται τις γυναίκες, άντρες ντύνονται γυναίκες, άντρες εναντιώνονται στο γυναικείο κόσμο, γυναίκες ελπίζουν σ’ έναν κόσμο γυναικείο.
«Η Κοιμωμένη Ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, μια διασκευή από το γνωστό αγαπημένο παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης, με την πριγκίπισσα που κοιμήθηκε πολλά - πολλά χρόνια και που την ξύπνησε το πριγκιπόπουλο μ’ ένα φιλί, παρουσιάζεται στις 10 Αυγούστου.
Στις 13 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το « Δείπνο με Φίλους» του Ντόναλντ Μάργκιουλις, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού. Δυο γυναίκες, δύο άντρες, δυο ζευγάρια, τέσσερις φίλοι. Τέσσερις άνθρωποι προστατευμένοι μέσα στο κέλυφος της οικογενειακής ζωής, ζουν την κοινή τους καθημερινότητα ως ερωτευμένοι, ως αντίπαλοι, ως εχθροί και σύντροφοι. Ο ένας αποφασίζει να σπάσει τον σύνδεσμο. Οι συνέπειες αλλάζουν τη ζωή τους για πάντα.
Το «Δείπνο με φίλους» το οποίο ο Γρηγόρης Βαλτινός πρωτοπαρουσίασε στο ελληνικό κοινό με τεράστια επιτυχία πριν 13 χρόνια , έχει τιμηθεί επίσης με το Βραβείο της Ένωσης Αμερικάνων Κριτικών, το Βραβείο Lucile Lortel και Outer Critics Circle, καθώς και το Βραβείο Dramatists Guild Hull-Warriner.
Στις 16 Αυγούστου παρουσιάζεται η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά.
Ακολουθεί στις 18 Αυγούστου η παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.
Στις 21 Αυγούστου «ανεβαίνουν» οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Οι Βάτραχοι παίχτηκαν στα Λήναια το 406 π.Χ. αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Εκτός από την πρωτότυπη σύλληψη, τη φαντασία και την αναμφισβήτητη κωμική τους ποιότητα, αποτελούν και μια πρώτη «άτυπη» φιλολογική κριτική, εξαιτίας του ιδιότυπης αντιπαράθεσης που στήνει ο Αριστοφάνης μεταξύ των δύο τραγικών. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1959, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
ΙΟΥΛΙΟΣ
12 Ιουλίου ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ του ΣΟΦΟΚΛΗ
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
με τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκη
18 Ιουλίου Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ του Γιάννη Ρίτσου
Σκηνοθεσία , ερμηνεία : Κατερίνα Διδασκάλου
19 Ιουλίου Ο ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ του Μότσαρτ
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης
με τους Τάσος Παλαντζίδης, Ιωάννα Δελάκου, Μαίρη Σαουσοπούλου
25 Ιουλίου ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ του Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Διασκευή – σκηνοθεσία Δημήτρης Αδάμης
Παίζουν: Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης , Πέτρος Ιωάννου,
Θώμη Κοσκώση, Γιώργος Μπαλόπητας, Δανάη Σδούγκου, Μαριλίζα Χρονέα
26 Ιουλίου ΟΙ ΦΟΝΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου
Πρωταγωνιστούν:
Ελένη Καστάνη, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Ναταλία Δραγούμη, Τζένη Μπότση, Φωτεινή Ντεμίρη, Σοφία Βογιατζάκη, Πατρίκιος Κωστής, Παρθένα Χοροζίδου και η Τζέση Παπουτσή
28 Ιουλίου ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ του Μποστ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μποσταντζόγλου
Με τους : Γιάννη Μποσταντζόγλου ,Γιάννη Αιβάζη, Δήμητρα Παπαδήμα, Κώστα Φλωκατούλα, Περικλή Αλμπάνη, Πέτρο Πέτρου, Μάριο Λεωνίδου, Κωνσταντίνο Πρασά, Γιώργο Ματαράγκα και ο Πέτρο Ξεκούκη.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
1 Αυγούστου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ της Κάρμεν Ρουγγέρη
Κείμενο-σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Με τους: Ελένη Ζιώγα, Ορέστης Καρύδας, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Γιάννης Νικολάου, Νάντια Μητρούδη, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Μυρτώ Χρυσανθακοπούλου.
2 Αυγούστου ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Λένα Παπαληγούρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Ίρις Μάρα(κλαρινέτο), Ιώ Κυριακίδη(ακορντεόν).
7 Αυγούστου ΩΧ…ΗΛΕΚΤΡΑ παρωδία του Αλέξη Καλλίτση
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου
ΔΙΑΝΟΜΗ: Πέτρος Φιλιππίδης,Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Κρατερός Κατσούλης, Πάνος Σταθακόπουλος,
Αλμπέρτο Φάϊς, Μάνος Ιωάννου, Χρήστος Σπανός, Σταύρος Καραγιάννης, Κυριάκος Μαρκάτος.
9 Αυγούστου ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Φαίη Ξυλά, Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος και Χάρης Χιώτης
10 Αυγούστου Η Κοιμωμένη ξύπνησε της Ξένιας Καλογεροπούλου & Θωμά Μοσχόπουλου
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Πρωταγωνιστούν Αμαλία Αρσένη, Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστος Πίτσας, Σταύρος Σβήγκος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Φωτεινή Τιμοθέου, Ορέστης Τζιόβας.
13 Αυγούστου ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ του Ντόναλντ Μάργκιουλις
Σκηνοθεσία Γρηγόρης Βαλτινός
Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Κλέων Γρηγοριάδης, Ρένια Λουιζίδου, Αλεξάνδρα
Παλαιολόγου
16 Αυγούστου ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Παίζουν οι ηθοποιοί
Κερασία Σαμαρά, Αλέξανδρος Νταβρής, Βασίλης Γιακουμάρος, Κώστας Τσάχρας
Βαγγέλης Σαλευρής, Ελένη Κάκκαλου, Δέσποινα Μπουγιατιώτη, Τώνια Αποστόλου
Κέλλυ Ανυφαντή
18 Αυγούστου ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης).
21 Αυγούστου ΒΑΤΡΑΧΟΙ του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
Με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Φάνη Μουρατίδη, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Πάνο Βλάχο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου