09 Ιουλίου 2014

Γενικός ξεσηκωμός για τα 31.000.000 τμ παραλιών που πουλά η Κυβέρνηση

Γενικός ξεσηκωμός για τα 31.000.000 τμ παραλιών που πουλά η Κυβέρνηση

 John Grigoriadis ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ…ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.
…………………………………..

21_new_grafima_1-thumb-largeΟ χάρτης με τις προς πώληση παραλίες αριθμεί 90 «ακίνητα», τα οποία είναι διάσπαρτα από τη μία ώς την άλλη άκρη της ελληνικής ακτογραμμής: Από τη Χαλκιδική και την Πιερία, μέχρι τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα. «Μέσα σ” αυτά τα χιλιάδες τετραγωνικά που έχουν περάσει στο Ταμείο συγκαταλέγονται οι ομορφότερες παραλίες του τόπου μας, έκτασης 31 εκατ. τ.μ.
Το ΤΑΙΠΕΔ λες και είναι λονδρέζικο property & real estate διαφημίζει από τις σελίδες του «το περίφημο «Castello Bibelli» στη Ρόδο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ενημερώνεται πως πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία».
Την ίδια γνώμη, ωστόσο, δεν έχει ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς. «Υπάρχει απόφαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, η οποία είναι αντίθετη με την πώληση των παραλιών, με την οποία ο Δήμος Ρόδου συντάσσεται απόλυτα, καθώς πιστεύουμε στο δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών. Ενδεχομένως θα συμφωνούσαμε στη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που θα βοηθούσε στην καλύτερη συντήρηση των παραλιών, όσον αφορά στην καθαριότητα και διατήρηρη του φυσικού τους κάλλους, αλλά όχι στο ξεπούλημά τους, για να εξυπηρετηθεί η μαύρη τρύπα του χρέους», λέει στην «Κ.Ε.».
Και περιοχές Natura
Ανάμεσα στις παραλίες που βγαίνουν στο σφυρί είναι κι αυτές που ανήκουν στις λεγόμενες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA. Μία εξ αυτών βρίσκεται και στην Κέρκυρα, στην κοινωνία της οποίας ήδη έχουν ενεργοποιηθεί ισχυρά αντανακλαστικά αντίδρασης όσον αφορά στις επικείμενες αγοραπωλησίες του ΤΑΙΠΕΔ. «Δεν αντιδρούμε απλώς σε μία τέτοια προοπτική, είμαστε κάθετα αντίθετοι.
»Το ΤΑΙΠΕΔ βάλθηκε να ξεπουλήσει ό,τι ομορφότερο έχει η Κέρκυρα. Ο Ισσός, για παράδειγμα, είναι ένας μοναδικός βιότοπος, στον οποίο υπάρχει λιμνοθάλασσα και μία λωρίδα γης όπου φύεται ένα μοναδικής ομορφιάς κεδρόδασος, το οποίο προσελκύει, εκτός των άλλων, έναν απίστευτο όγκο φυσιολατρικού τουρισμού από όλο τον κόσμο.
Εχουν ήδη κινητοποιηθεί οι πάντες, θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις από όλους τους τοπικούς φορείς του νησιού, κι αν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση θα βρουν μπροστά τους σύσσωμο τον κερκυραϊκό λαό. Αλλωστε, στις τελευταίες εκλογές πήραμε το τιμόνι του δήμου με ποσοστό 58%, ακριβώς γιατί εκφράσαμε τη θέση ότι θα αγωνιστούμε για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας», λέει ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.
«Με τις τελευταίες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ τ. Β 1387/30.5.14) ολοκληρώθηκε το «πέρασμα» στο ΤΑΙΠΕΔ περίπου 1.000 ακινήτων, σύμφωνα με αντίστοιχη μνημονιακή υποχρέωση. Συγκεκριμένα με το ΦΕΚ 1020 πέρασαν 97.280 στρ., με το ΦΕΚ 2883 33.600 στρ., με το ΦΕΚ 3025 8.464 στρ., με το ΦΕΚ 571 3.588 στρ. και τέλος με το ΦΕΚ 1387 38.350 στρ. Σύνολο στρεμμάτων 181.282 ή 181,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 0,14% της ελληνικής γης (συνολική έκταση της Ελλάδας 132 εκατ. στρ.).
»Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, η έκταση της Σαμοθράκης είναι 178 τετρ. χλμ. ή της Τήνου 195 τετρ. χλμ., δηλαδή, με απλά λόγια, χάνουμε έκταση σχεδόν ίση με της Σαμοθράκης ή της Τήνου».
«Κι όλα αυτά συμβαίνουν με απίστευτη προχειρότητα», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει στην «Κ.Ε.» ο αντιδήμαρχος Νάξου, Δημήτριος Λιανός. «Οι εκτάσεις που πωλούνται στο νησί μας δεν είναι δημόσιες αλλά κοινόχρηστες. Γιατί πρόκειται για αλυκές. Πέραν τούτου, υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εκφράζει την αντίθεσή της στις επικείμενες πωλήσεις, ενώ έχουν ήδη προβεί και σε έγγραφη διαμαρτυρία προς το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και σε διά ζώσης συνάντηση για αυτό το θέμα».
Ελλάδα, όπως Μοζαμβίκη…
Ο,τι δεν κατάφερε να κάνει στη αφρικανική νήσο ο Ολλανδός πρίγκιπας, θα το πραγματοποιήσει στη χώρα μας, με την αμέριστη υποστήριξη βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσφατα 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την παράνομη εκχώρηση δημόσιας παραλίας στο Δορούφι με κοινή υπουργική απόφαση προς όφελος ιδιωτικής βίλας του Ολλανδού βασιλιά, όπως αναφέρουν στο περιέχομενο της ερώτησής τους.
Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, τον περασμένο Μάρτιο, εγκρίθηκε η αδειοδότηση, «κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη» και επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον», εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας και λιμενικών εγκαταστάσεων σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Βίλεμ-Αλεξάντερ Κλάους, πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Ολλανδίας και νυν βασιλιά της Ολλανδίας, στο Δορούφι του Δήμου Ερμιονίδος.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση: «Εγκρίνεται για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας σε εκτός σχεδίου ακίνητο στην περιοχή Δορούφι της δημοτικής ενότητας Κρανιδίου Δήμου Ερμιονίδας, περιγραφόμενο στην από 8/1/14 αίτηση (σχετ. Νο 13) και σε τμήμα ομόρου ακινήτου οικίας αποκλειστικής χρήσης του ολλανδικού κράτους, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, σύμφωνα με τη μελέτη που συνοδεύει την παρούσα. Η παρούσα επέχει και θέση άδειας δόμησης για την κατασκευή της περίφραξης και των συναφών λιμενικών έργων στα εν λόγω ακίνητα».
Οι βουλευτές επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα κι όπως αναφέρουν, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας, οι εργασίες στον αιγιαλό κάτω ακριβώς από το ακίνητο του Ολλανδού βασιλιά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ περιμετρικά του ακινήτου, όπως και στο μικρό λιμένα, έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης και φυλάκια για τους άνδρες της ασφάλειας, καθώς και πινακίδες, οι οποίες απαγορεύουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα στους πολίτες.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, «περίπου έναν χρόνο πριν η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα αιτήθηκε την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας και τη λήψη μέτρων προστασίας της θαλάσσιας πρόσβασης στην εν λόγω βίλα στην Ερμιόνη, καταθέτοντας σχετική μελέτη στην αρμόδια αρχή».
Σημειώνουν, επίσης, μαρτυρία από την τοπική «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας», όπως καταγράφεται στα ΜΜΕ: «Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλος μας με τα μικρά παιδιά του που προσέγγισε το χώρο του αιγιαλού (δημόσιος χώρος) δέχτηκε ερωτήσεις από άτομο χωρίς διακριτό δημόσιο ρόλο και όση ώρα παρέμεινε στην παραλία ήταν υπό τη συνεχή εποπτεία. Είναι σαφές ότι σκοπός είναι η ολική απαγόρευση πολιτών στο δημόσιο χώρο της παραλίας και τελικά η μετατροπή της σε αμιγώς ιδιωτική». Και εξηγούν, ακόμη, ότι σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα αυτό που στήθηκε κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα ήταν ένα ιδιωτικό λιμάνι με «κατάληψη» και αποκλεισμό της δημόσιας παραλίας κάτω από την, έκτασης 5 στρεμμάτων, ιδιωτική έκταση που περιβάλλει τη βίλα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ολλανδός γαλαζοαίματος έδρασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στη νήσο Μοζαμβίκη, όπου και είχε αγοράσει ένα ακίνητο. Εκεί όμως δεν ολοκλήρωσε τα σχέδιά του, λόγω ισχυρών αντιδράσεων…
———————————————————————-
Πηγή: Ελευθεροτυπία-Ντίνα Καράτζιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου