09 Αυγούστου 2014

12 μοναδικές παραλίες που πιθανώς δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν!

12 μοναδικές παραλίες που πιθανώς δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν!

12 μοναδικές παραλίες που πιθανώς δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν!

Παραλίες με λευκή άμμο:
Ίσως έχετε ακούσει για τις παραλίες με τη λευκή άμμο όπως αυτές στηις Μαλδίβες ή στα νησιά Φίτζι, αλλά γνωρίζετε από που προέρχονται; 
Η πλειοψηφία των παραλιών με λευκή άμμο είναι μικροσκοπικά κομμάτια κοραλλιών που πιθανότατα συνοδεύονταν από φύκια ή  άλλα πράγματα που τα ψάρια δεν μπορούσαν να χωνέψουν ή πέτρωμα χαλαζία.



Παραλίες με ροζ άμμο:
Υπάρχουν πράγματι παραλίες με ροζ άμμο, η οποία προέρχεται από την αφθονία του είδους foraminifera το οποίο ζει σε μικρά ροζ κοχύλια. Όταν πεθάνουν, τα κέλυφη παραμένουν αφήνοντας το καταπληκτικό ροζ αποτέλεσμα!


Παραλίες με κοχύλια
Σε μέρη όπως η Shell Beach στην Αυστραλία ή Άγιος Βαρθολομαίος, η Jeffreys Bay στη Νότια Αφρική, η ακτογραμμή τους είναι γεμάτη καθαρά κελύφη. Οι αιτίες για την αφθονία των κελυφών βρίσκονται στην έλλειψη θηρευτών η οποία οδηγεί τεράστιους πληθυσμούς κοχυλιών σε ακτές με τέτοια γεωγραφική θέση. 


Παραλίες με κόκκινη άμμο:
Όταν τα ηφαιστειακά πετρώματα και τα κοιτάματα σιδήρου συναντήθηκαν με την ικανότητα της διάβρωσης που διαθέτει ο ωκεανός, τότε γεννήθηκαν οι κόκκινες αμμουδιές. 


Παραλίες με πορτοκαλί άμμο:
Πρόκειται για αρκετά σπάνιο φαινόμενο η ύπαρξη μιας πορτοκαλί παραλίας η οποία δημιουργείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλά και από την έλλειψη ηφαιστειακών πετρωμάτων.


Παραλίες με γυαλάκια:
Αυτή η απίστευτη παραλία στην Καλιφόρνια ήταν κάποτε ένας χώρος για τα σκουπίδια της κοντινής πόλης. Στην δεκαετία του '60 ο χώρος αυτός σταμάτησε να λειτουργεί και άρχισαν προγράμματα αποκατάστασης και περιβαλλοντικού καθαρισμού, ώσπου βρέθηκε μια παραλία γεμάτη από γυαλάκια.



Παραλίες με πράσινη αμμουδιά:
Ακόμα πιο σπάνιες είναι οι παραλίες με πράσινη αμμουδιά. Υπάρχουν δύο σε όλο τον κόσμο, η Papakolea Beach στη Χαβάη, και η Talofofo Beach στο Γκουάμ. Αυτές οι παραλίες παίρνουν το ασυνήθιστο χρώμα τους από κρυστάλλους ολιβίνης οι οποίοι έσπασαν πιθανότατα από υποθαλάσσια ηφαίστεια. Δεδομένου ότι οι κρύσταλλοι ολιβίνης είναι πολύ βαρύτεροι από τα περισσότερα μέταλλα, εκβράζονται επάνω στις ακτές και μένουν πίσω, όταν η παλίρροια τραβά τα ελαφρύτερα της άμμου μακριά. 
Οι μπλε παραλίες:
Εντάξει δεν πρόκειται για μπλε αμμουδιά αλλά για μια σειρά βιοφωταυγή φυτοπλαγκτού διάσπαρτο σε όλη την ακτογραμμή στο νησί Μαλδίβες. Το λαμπερό δημιουργείται από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες (όπως η συντριβή του πλαγκτού στις ακτές) και μας προσφέρει αυτό το απίστευτο θέαμα.



Γεωμετρικές βραχώδεις παραλίες:
Ποιός λέει ότι για να υπάρξει παραλία πρέπει να υπάρχει άμμος; Αυτοί οι εντυπωσιακοί πυλώνες στο Giants Causeway στην Ιρλανδία φαίνεται να είναι πάρα πολύ προσεκτικά τοποθετημένοι για να είναι φυσικοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι βασάλτης που καθώς στέγνωσε ένωσε μεταξύ τους, τους πυλώνες οι οποίοι έχουν χαραχθεί από τους αρχαίους.
Παραλίες με μωβ αμμουδιά:
Κρίμα που όλες οι παραλίες δεν έχουν αυτό το υπέροχο χρώμα..Βέβεια το εξωτικό μωβ στην παραλία Pfeiffer προέρχεται από κόκκους μαγγανίου οι οποίοι διαβρώνονται και ρυπαίνουν όλη την περιοχή.

Παραλίες με μαύρη άμμο:
Ασυνήθιστες και επιβλητικές θα μπορούσαμε να πούμε, οι παραλίες με μαύρη αμμουδιά έχουν αποκτήσει το μοναδικό τους χρώμα από μεγάλες συγκεντρώσεις ηφαιστειακής πέτρας και λάβας που έχουνε διαβρωθεί.
Παραλίες σε σπηλιές: 
Όταν η δύναμη του ωκεανού που ονομάζεται διάβρωση έχει μπροστά της μια αιωνιότητα, καταφέρνει να δημιουργεί μερικές μυστικές παραλίες μέσα σε σπήλαια. Το Secret Beach στο Μεξικό και το Algarve Cave Beach στην Πορτογαλία είναι ίσως δύο από τα πιο γνωστά παραδείγματα κρυμμένων παραλιών σε σπηλιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου