21 Φεβρουαρίου 2015

Αν και επανέφεραν αθόρυβα την τρόικα στην Ελλάδα: Η «ρωσική τρόικα» πετάει σαν πουλί


Varoyfociprosoible
Μετά την επίκαιρη δανειακή συμφωνία Ελλάδος ΕΕ:… Ο έλεγχος θα συνεχιστεί από τους τρεις φορείς (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ)…
ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΡΟΪΚΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η λέξη τρόϊκα είναι ρωσική ( γλωσσικό δάνειο από τα Ελληνικά ) που σημαίνει τριμερής, ή τριπλός. Ειδικότερα με την ονομασία τρόϊκα φερόταν παραδοσιακή ιππήλατη άμαξα, συνηθέστερα έλκηθρο
Η «ρωσική τρόικα» πετάει σαν πουλί
21 Φεβρουαρίου 2015 Νατάλια Ραντούλοβα, περιοδικό Ogoniok
Από τα κυριότερα ρωσικά σύμβολα είναι η τριάδα των αλόγων. Η τέχνη της εκπαίδευσης και του χειρισμού των ζώων είναι μοναδική. Ο μετρ αναβάτης, οκτώ φορές πρωταθλητής Ρωσίας, Αντρέι Κορτσάγκιν, αναφέρει ότι αυτός ο τρόπος μετακίνησης σε κάνει να αισθάνεσαι την πραγματική Ρωσία.
Πηγή: Κέντρο ρωσικής τρόικας «Νασλέντιε»
Στο κέντρο ρωσικής τρόικας «Νασλέντιε» (Κληρονομιά), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αντρέι Κορτσάγκιν και του λάτρη των αλόγων Γιούρι Ριμπακόφ, υπάρχουν αληθινοί «αθλητές». Όπως εξηγεί ο Κορτσάγκιν, «για τις τρόικες που ο σκοπός χρησιμοποίησής τους είναι η ενοικίαση προκειμένου να πηγαίνουν βόλτες τα παιδιά, προτιμάται να αγοράζονται καλόβολα άλογα. Εμείς όμως διαθέτουμε 18 “επαγγελματίες”. Εγώ παίρνω εκείνα, τα οποία πετάνε σπίθες».
Πάθος για μια ολόκληρη ζωή
Η βάση του κέντρου βρίσκεται στην περιφέρεια Βλαντίμιρ. Το κέντρο δραστηριοποιείται με την εκπαίδευση αλόγων ιπποδρομίας του Οριόλ για αγώνες με τρόικες, ενώ έχει ανοίξει και σχολή για την εκπαίδευση αθλητών και όσων αγαπούν την ενασχόληση με άλογα δεμένα σε όχημα. Όλα αυτά έχουν γίνει με χρήματα του Ριμπακόφ, και χωρίς κέρδος για την ώρα. Ο ίδιος αναφέρει, ότι ο σκοπός είναι «η διατήρηση των γνήσιων ρωσικών παραδόσεων της πορείας των αλόγων με όχημα». Ονειρεύεται τα πρωταθλήματα με τις ρωσικές τρόικες να γίνουν κάποτε ένα είδος Φόρμουλα-1, το άθλημα να λάβει την υποστήριξη του κράτους και οι πολίτες να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι η τρόικα αξίζει να αποκαλείται το βασικό σύμβολο της Ρωσίας.
Ο Κορτσάγκιν ασχολείται με τα άλογα σχεδόν 30 χρόνια, έχοντας ξεκινήσει από την εποχή που σπούδαζε στην κτηνιατρική σχολή. «Κάποτε -θυμάται- είδα στο πρωτάθλημα πώς πέρασαν “πετώντας” οι τρόικες και ανατρίχιασα! Τότε πήρα την απόφαση να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτές, μαθαίνοντας όλα τα απαραίτητα». Όσο σπούδαζε τα χρήματα του έφταναν μόνο για τη διαμονή του και για τσάι με παξιμάδια. Ήταν πάντα έτοιμος να υποστεί θυσίες για χάρη της αγαπημένης του ασχολίας. Κάποια φορά έπρεπε να πάει στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε αγώνα τρόικας και καθώς ήταν αναγκασμένος να πληρώσει ο ίδιος το ταξίδι, πούλησε το αυτοκίνητό του. «Και τι έγινε; Λεφτά σήμερα υπάρχουν, και αύριο όχι. Αλλά να συμμετέχεις πρέπει, αφορά το πρεστίζ της Ρωσίας», είναι το σκεπτικό του.
Έχει επικρατήσει η άποψη ότι η ρωσική τρόικα εμφανίστηκε πριν από περίπου 200 χρόνια. Η Ελένα Πέτερσον, επιμελητής του μουσείου που στεγάζεται στον ιππόδρομο της Μόσχας, θεωρεί ότι το τυπικό, μοναδικών χαρακτηριστικών, ρωσικό ιππήλατο όχημα μετρά ιστορία τουλάχιστον 500 χρόνων.
Απρόσμενη ταχύτητα
Η τρόικα είναι η μοναδική στον κόσμο που τα συζευγμένα άλογα έχουν διαφορετικό βηματισμό, αυτό που είναι στη μέση τρέχει μετατοπίζοντας με συγκεκριμένο τρόπο τα πόδια του δίνοντας την κατεύθυνση και πηγαίνοντας λίγο πιο αργά, ενώ τα πλαϊνά μόνο καλπάζουν. Ο Κορτσάγκιν αναφέρει πως «καθένα άλογό μας ξέρει προς τα που να τρέξει. Όχι όπως στην Ευρώπη, όπου στην τετράδα των αλόγων το καθένα μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της διάταξης, χωρίς αυτό να αλλάζει τίποτα. Εμείς έχουμε τη δική μας προσέγγιση. Γι’ αυτό επί μήνες μαθαίνω στα άλογα που είναι πιο άνετο και πιο ενδιαφέρον για το ίδιο. Αν κάποιο κλίνει προς τα αριστερά, όπως ο αριστερόχειρας, τότε πρέπει να μπει αριστερά. Τα πλαϊνά βοηθούν πολύ το μεσαίο, διευκολύνουν τη δουλειά του, γι’ αυτό και η τρόικα κάνει και για ταχεία, αλλά και για μακρά διαδρομή. Στο εξωτερικό ακόμη δεν έχουν καταλάβει πώς οι αναβάτες μας διευθύνουν άλογα, τα οποία έχουν διαφορετικό μεταξύ τους βηματισμό», επισημαίνει.
Κάποτε ήρθαν στον Κορτσάγκιν επισκέπτες από την Ευρώπη, για πρακτική. «Έμειναν εδώ δυο εβδομάδες -αναφέρει- και έμαθαν να οδηγούν με όμορφο τρόπο, όπως και να ζεύουν. Από αυτούς μου άρεσε ένας Βέλγος, ο οποίος ήταν έμπειρος αναβάτης. Του πρότεινα να πάρουμε μαζί μέρος στο πρωτάθλημα Ρωσίας, έπρεπε να πάμε στη Βολογκντά. Χάρηκε αφάνταστα! Του έθεσα ένα καθήκον: Να κρατά τα χαλινάρια του πλαϊνού αλόγου που θα αναλάμβανε και μετά να τα δίνει σ’ εμένα. Έγνευσε καταφατικά. Πήγαμε, κάθισε από πίσω μαζί με τη βοηθό μου, όλα καλά. Όταν όμως άρχισε η κούρσα ο Βέλγος έμεινε αποσβολωμένος. Προσπαθώ να του πάρω τα χαλινάρια αλλά αυτός να μην τα δίνει. Φωνάζω στη βοηθό μου, “Βοήθα!”. Πηγαίναμε με το ζόρι, τελικά ήρθαμε δεύτεροι. Ο Βέλγος, κάτωχρος, λέει: “Αυτό συνέβη εξαιτίας μου”. Εμείς τον καθησυχάζαμε, αλλά αυτός ήταν έτοιμος να κλάψει, ομολογώντας ότι φοβήθηκε και ανάσανε μόνο στον τερματισμό. Δεν περίμενε τέτοιες ταχύτητες. Γι’ αυτό οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τη φιλοσοφία της ρωσικής τρόικας. Νομίζουν ότι η τρόικα είναι απλά τρία άλογα το ένα δίπλα στο άλλο. Η τρόικα όμως, είναι ένα πουλί!».
Σήμερα ο Κορτσάγκιν συμμετέχει μαζί με τους συναδέλφους του σε όλες τις ταινίες που χρειάζονται τρόικες. Τον προσκαλούν σε φεστιβάλ, σε γιορτές με άλογα. Πρόσφατα γύρισαν από τη Φιλανδία. «Εκεί διεξάγονταν οι ρωσικές πολιτιστικές ημέρες και μας κάλεσαν μαζί με άλλους επιδέξιους χειριστές. Καθώς, υπάρχει άραγε τίποτα άλλο πιο ρωσικό από εμάς;».
Πηγή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου