ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ Ή ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;;; ΚΙ ΕΝΩ ΚΛΑΙΝΕ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ» «ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ» ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ… «ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ» !!! ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ !!! … «ΝΑΙ, ΚΑΝΑΤΕ ΛΑΘΟΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ… ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ» …… !!! ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ; ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ «ΕΚΑΝΑΝ ΛΑΘΟΣ» ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ, ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΚΑΤΙ ΤΙΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ» ;;; ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ…
……………………………………
[... Η Ελλάδα ζητά επίσης ποσό 1,2 δισ.. ευρώ που θεωρεί ότι κατά λάθος δόθηκε από το ΤΧΣ. Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι μια γρήγορη απόφαση για το ζήτημα είναι απίθανη και ακόμα και αν η Αθήνα λάβει τα χρήματα, αυτά θα κατευθυνθούν για τραπεζικές διασώσεις και όχι σε πληρωμές του δημοσίου... ]
…………………………………….
Επιστολή Ντάισελμπλουμ για το 1,2 δισ. του ΤΧΣ
Επιστολή Ντάισελμπλουμ στον EFSF και στον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ να μελετηθεί άμεσα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ στάλθηκε σύμφωνα με πηγές του EFSF.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες που αποκάλυψε το MNI, ο πρόεδρος του Eurogroup έδωσε εντολή να εξεταστεί το θέμα γρήγορα από τα κλιμάκια του ΕWG, κάτι που αργότερα ανακοινώθηκε και επίσημα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιστολή εστάλη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η είδηση έρχεται στον απόηχο της συνάντησης που είχαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας κι η Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Βάσει της διαδικασίας ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πρέπει να κάνει το ανάλογο αίτημα-γνωμοδότηση στον EFSF, ενώ την τελική απόφαση θα την πάρει το Δ.Σ. του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την τηλεδιάσκεψη του EWG που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Για να εγκριθεί το αίτημα απαιτείται ομοφωνία.
Σύμφωνα με κύκλους στις Βρυξέλλες η κίνηση της ελληνικής πλευράς να στείλει το συγκεκριμένο αίτημα προήλθε μετά από πληροφόρηση που υπήρξε από την Ε.Ε. για τη συγκεκριμένη δυνατότητα.
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια και η διαδικασία επιστροφής είναι ανεξάρτητα από την πορεία των υπόλοιπων αιτημάτων για χρηματοδότηση (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ, μέρος της δόσης). Ωστόσο υπεισέρχεται και ο πολιτικός παράγοντας, δεδομένης της συγκυρίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα χρήματα θα επιστραφούν στο ΤΧΣ.
Αν επιστραφούν στο ΤΧΣ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δημόσιο -ούτε μέσω repos, εκτιμάται αρμοδίως-, αν επιστραφούν στις τράπεζες τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Το ιδανικό σενάριο για την Αθήνα είναι να επιστραφούν απευθείας στο Δημόσιο.
Παράλληλα, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για να βρεθεί χρηματοδότηση για την Ελλάδα που να καλύπτει το διάστημα έως τα τέλη Απριλίου.
Η πληροφορία για το λάθος του 1,2 δισ. ευρώ, έφτασε σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα και σήμανε άμεση κινητοποίηση.
Ενημερώθηκαν αμέσως τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης όσο και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε τις λεπτομέρειες και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι όντως επεστράφησαν στον EFSF ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΧΣ, περισσότερα από όσα ήταν η υποχρέωση να επιστραφούν στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Η ιστορία που διηγούνται αρμόδιες πηγές είναι απλή, αλλά φαίνεται παράξενο πώς έγινε ένα τόσο ακριβό λάθος. Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από τον EFSF το ποσό των 49,7 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά υπό μορφή ομολόγων του EFSF περιήλθαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Xρησιμοποιήθηκαν 40 δισ. ευρώ για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία όμως το 1,2 δισ. ευρώ ήταν ρευστά διαθέσιμα του ΤΧΣ τα οποία είχαν διατεθεί στην αρχή της κρίσης για την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων (π.χ. ΑΤΕ).
Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την επιστροφή στον EFSF των ομολόγων που είχαν περισσέψει στο ΤΧΣ.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε να επιστρέψει ποσό 10,9 δισ. ευρώ, όπως είχε προσδιοριστεί από το ΤΧΣ, φροντίζοντας ώστε η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών να γίνει με ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε εν τέλει, θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί 9,7 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.
Τα κεφάλαια αυτά η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη ζητήσει από τον EFSF να επιστραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η απάντηση είναι «έχετε δίκιο, δεν μας ανήκουν, αλλά χρειάζεται απόφαση για την επιστροφή τους».
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε να επιστρέψει ποσό 10,9 δισ. ευρώ, όπως είχε προσδιοριστεί από το ΤΧΣ, φροντίζοντας ώστε η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών να γίνει με ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε εν τέλει, θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί 9,7 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.
Τα κεφάλαια αυτά η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη ζητήσει από τον EFSF να επιστραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η απάντηση είναι «έχετε δίκιο, δεν μας ανήκουν, αλλά χρειάζεται απόφαση για την επιστροφή τους».
…………………………………………………………….
Financial Times: Ενα λεπτό από τα… μεσάνυχτα η Ελλάδα
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ…
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ερευνούν ήδη πώς θα γίνει έλεγχος κεφαλαίων στις ελληνικές καταθέσεις
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «επιδρομή» στα ταμεία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και του μετρό της Αθήνας, καθώς διευρύνει το κυνήγι κεφαλαίων με στόχο να διατηρηθεί η ίδια στη ζωή αλλά και να εξυπηρετήσει τα χρέη της.
Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη στο τέλος του μήνα με ένα «λογαριασμό» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις και κατόπιν στις 9 Απρίλη με μια πληρωμή 450 εκατ. προς το ΔΝΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Αθήνα δεν έχει τα κεφάλαια ώστε να καλύψει και τα δυο. Επιπροσθέτως η ΕΚΤ αποφάσισε να σφίξει τα λουριά σε ό,τι αφορά την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέφρασαν την ελπίδα ότι η μαραθώνια συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα άναβε τη σπίθα που θα ξεπάγωνε τις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Η Αθήνα έχει υποσχεθεί να παραδώσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις αρχές της ευρωζώνης έως τη Δευτέρα. Ωστόσο οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η λίστα θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τους ελεγκτές του προγράμματος (bailout inspectors) προτού υπάρξει κάποια πρόοδος με τις αρχές της ευρωζώνης για ένα deal που θα ελευθερώσει χρηματοδότηση.
Αν και ο Τσίπρας συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις με την Μέρκελ τη Δευτέρα, υπήρχαν λίγα σημάδια ότι οι συζητήσεις με τους ελεγκτές έγιναν πιο ενεργές. «Φαίνεται να κινούνται με αργούς ρυθμούς» δήλωσε αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.
Η Ελλάδα ζητά επίσης ποσό 1,2 δισ.. ευρώ που θεωρεί ότι κατά λάθος δόθηκε από το ΤΧΣ. Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι μια γρήγορη απόφαση για το ζήτημα είναι απίθανη και ακόμα και αν η Αθήνα λάβει τα χρήματα, αυτά θα κατευθυνθούν για τραπεζικές διασώσεις και όχι σε πληρωμές του δημοσίου.
Ορισμένοι αξιωματούχοι, δεδομένης της έλλειψης προόδου, επιτάχυναν τις προετοιμασίες για την περίπτωση που η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό πριν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν να ελέγχουν τη νομοθεσία που αφορά τον περιορισμό κεφαλαίων (capital control) στην περίπτωση που η αυξημένη αβεβαιότητα ή μια μη πληρωμή του ΔΝΤ δημιουργήσει ένα πανικό για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Στη Φρανκφούρτη η ΕΚΤ ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι καθιστά νομικά υποχρεωτική την απαγόρευση να αυξήσουν την έκθεσή τους στα έντοκα γραμμάτια. Μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει την έκθεση του Ευρωσυστήματος στην ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της.
Αλλά επίσης θα κλείσει ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης στην οποία η Αθήνα είχε βασιστεί.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 11 δισ. ευρώ σε ελληνικά έντοκα γραμμάτια και η Αθήνα θα πρέπει να ανανεώσει έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους των 2,4 δισ. στα μέσα Απριλίου.
«Οι Έλληνες απέχουν ένα λεπτό από τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής του κέντρου Ευρωπαϊκής Ανάλυσης στο Eurasia Group. «Η κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και μπορεί κάλλιστα να πέσει».
Ως ένδειξη της ανάγκης που υπάρχει για ρευστό, σε αξιωματούχους των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα ζητήθηκε να δώσουν 50 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά τα οποία προορίζονταν τους για την καταβολή οφειλών στο ιατρικό προσωπικό.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, περίπου 150 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση των προμηθειών των νοσοκομείων, παρακρατήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Υγείας.
«Το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει απελπιστική έλλειψη πόρων μετά από τέσσερα χρόνια περικοπών, αλλά και οι δύο αυτές κινήσεις είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει «μαζέψει» πάνω από €600 εκατ. σε μετρητά που κατείχαν κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων το Αττικό Μετρό η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.
Επιπλέον περίπου 300 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις της Ε.Ε. στους αγρότες έχουν χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των μισθών δημόσιων υπαλλήλων, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πως γίνεται η διαχείριση της έλλειψης ρευστότητας.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. πιστεύουν ότι μια αποτυχία πληρωμής του ΔΝΤ τον Απρίλιο, δε θα είναι καταστροφική: σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης, η μη πληρωμή δεν σημαίνει αυτόματα και χρεοκοπία, αν και θα εμποδίσει την πρόσβαση της Ελλάδας σε περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο. Τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης που η Αθήνα επιδιώκει προέρχονται από το ταμείο.
Μια αποτυχία να πληρώσει μια από τις δύο εκδόσεις έντοκων γραμμάτιων – λήγουν στις 14 Απριλίου, και στις 17 Απριλίου – θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα ευρύτερη αναταραχή, δεδομένου ότι θα μπορούσε να επηρεάσει ρήτρες σε άλλες δανειακές συμβάσεις που θα προκαλούσαν την άμεση λήξη τους.
Το «ταβάνι» της ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει την αποπληρωμή του εντόκου γραμματίου της 14ης Απριλίου ιδιαίτερα απαιτητική. Οι ελληνικές τράπεζες υπήρξαν οι πρώτοι αγοραστές αυτών των χρεών και ανανέωσαν την κατοχή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δημοπρασιών εντόκων γραμματίων.
Αλλά τουλάχιστον το 20% από τα έντοκα της 14ης Απριλίου κατέχουν επενδυτές εκτός Ελλάδας, οι οποίοι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την κατοχή τους και πλέον οι ελληνικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να καλύψουν τη διαφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου