ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, οποίος αναμένεται στη Λευκωσία στις 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση αυθημερόν και την επόμενη, την πρωταπριλιά, θα περάσει στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, επιλέγει να μεταβεί στα κατεχόμενα την 1η Απριλίου( επέτειος έναρξης εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά της αποικιοκρατίας), δεκαοκτώ ημέρες πριν τις ψευδοεκλογές. Ξένος διπλωμάτης, η χώρα του οποίου παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και διεργασίες στο Κυπριακό, σημείωνε πως η επίσκεψη αυτή στα κατεχόμενα και η συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, συνιστά εν πολλοίς στήριξη στον σκληροπυρηνικό κατοχικό ηγέτη στις ψευδοεκλογές της 19ης Απριλίου. Ακόμη κι εάν δεν είναι αυτή η πρόθεση του Φόρεϊν Όφις, θεωρείται δεδομένο πως ο Ντερβίς Έρογλου θα αξιοποιήσει πολιτικά και προεκλογικά τη συνάντησή του με τον Φίλιπ Χάμοντ.
Δεν έχουν γίνει γνωστές οι διευθετήσεις και οι λεπτομέρειες για τη μετάβαση του Βρετανού ΥΠΕΞ στην κατεχόμενη Κύπρο, πλην όμως έχει σημασία και ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Σημειώνεται πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν είχε συναντήσει τον Έρογλου στην οικεία του, δίπλα στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο και δεν υπήρχαν στον χώρο σημαίες του ψευδοκράτους. Στις ελεύθερες περιοχές, ο Φίλιπ Χάμοντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στα πλαίσια δείπνου εργασίας.
Είναι προφανές πως η Λευκωσία θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την παρουσία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών. Ιδιαίτερα όταν από αυτή την επίσκεψη δεν αναμένονται οποιαδήποτε αποτελέσματα. Όπως έχει αποκαλύψει ο «Φ» την επίσκεψη έχει ζητήσει ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις και, όπως τόνιζαν ενημερωμένες πηγές, η βρετανική πλευρά προτάσσει ευρωπαϊκά θέματα που θέλει να προωθήσει ο πρωθυπουργός Κάμερον στην Ένωση ενόψει εκλογών στη χώρα του. Είναι μια καθαρά προεκλογική επίσκεψη, κατά την οποία ο Βρετανός αξιωματούχος δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ουσιαστικές συζητήσεις ή και να δεσμεύσει την απερχόμενη κυβέρνησή του. Υπενθυμίζεται συναφώς οι εκλογές στη Βρετανία θα διεξαχθούν στις 7 Μαΐου.
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο
Το Λονδίνο υιοθετεί έναντι της Λευκωσίας την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Την ώρα που παρασκηνιακά συνεχίζει τις τρικλοποδιές στη Λευκωσία, την υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορα επίπεδα, τη στήριξη των τουρκικών θέσεων, παρουσιάζεται να βοηθά στα θέματα λειτουργίας του κράτους. Στα θέματα μεταρρύθμισης, οργάνωσης του κράτους και υπηρεσιών, υπάρχει τεχνοκρατική αρωγή από τη βρετανική κυβέρνηση, κυρίως μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, με τις ισοπεδωτικές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Σημειώνεται ότι το Λονδίνο, παράλληλα με τα πιο πάνω, το Λονδίνο πρωταγωνιστεί στο θέμα του χαλουμιού στηρίζοντας, για πολιτικούς λόγους, τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων παραγωγών.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί το θέμα αυτό «αιτία πολέμου» και το διαμήνυσε στο Λονδίνο.
Διαβάστε επίσης: Ένα ποίημα του Παλαμά για την Κύπρο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου