02 Μαρτίου 2015

Από τις απαρχές της οικονομίας στη Βαρβάσαινα


Αρχή πάντων η γαστέρα
«Αρχή και ρίζα κάθε αγαθού,είναι η ευχαρίστηση της γαστέρας και τα σοφά και τ” ανώτερα που μ” αυτή σχετίζονται».
Δειπνοσοφισταί, Αθήναιος ο Ναυκράτιος τέλος του 2ου αι. μ.χ,χ./αρχές του 3ου αι. μ.χ.χ.
Η ιστορία της οικονομίας
Μέχρι περίπου 10.000 χρόνια πριν, οι περισσότεροι άνθρωποι για να εξασφαλίσουν την τροφή τους και
να μπορέσουν επιβιώσουν, ζούσαν ως τροφοσυλλέκτες. Σχημάτιζαν μικρές νομαδικές ομάδες, που αποτελούσαν τις απλούστερες μορφές κοινωνίας Η ανάπτυξη της γεωργίας οδήγησε στην Νεολιθική επανάσταση, όπου οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά σε μόνιμους οικισμούς, εξημέρωσαν τα ζώα και αξιοποίησαν τη χρήση μεταλλικών εργαλείων, οπότε και η σημασία των κυνηγών πήρε πλέον την ιστορική της ιδιαιτερότητα. Η «γεωργική – αγροτική επανάσταση», η μετάβαση δηλαδή του ανθρώπου από συλλέκτη σε παραγωγό τροφίμων που χρονολογείται μεταξύ 8ης και 9ης χιλιετίας π.χ.χ.. έκανε δυνατή την μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου, αφήνοντας πίσω το νομαδικό του παρελθόν δημιουργώντας σταδιακά οικισμούς – πόλεις και επιτρέποντας την ενασχόληση μέρους του πληθυσμού με άλλες δραστηριότητες, όπως την κατασκευή εργαλείων και αγγείων για αποθήκευση. Η γεωργία ήταν αυτή που πρωταρχικά βοήθησε στην ανάπτυξη του εμπορίου και της συνεργασίας, με άλλα λόγια υπήρξε η απαρχή της οικονομίας και συνέβαλε στη δημιουργία πολύπλοκων κοινωνιών.
Για προστασία των αποθηκευμένων πλέον αγαθών της γεωργίας δημιουργήθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς και διοικητικά όργανα για να συντονίσουν την κοινωνία και τις συναλλαγές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότιη οικονομία περιέχει δύο έννοιες: Οίκος ως οικογένεια (ή Έθνος, Κράτος, το που ανήκει κανείς) και νομή από το ρήμα νέμω που σημαίνει μοιράζω, διανέμω. Όπως δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι οι κοινωνικές παραδόσεις και η κατανόησης του αποδεκτού, δικαίου και σωστού τρόπου διανομής των αγαθών σε μια κοινωνική ομάδα, οικογένεια η και σε ολόκληρο κράτος, παρέμειναν στο συλλογικό υποσυνείδητο των αγροτών, και οδήγησαν μέχρι και στην σύγχρονη, νεοελληνική ιστορία σε επαναστάσεις κατά της τοκογλυφίας όπως εκείνη της Βαρβάσαινας, η οποία συνέβαλε στην πτώση της Κυβέρνησης,

και του Κιλελέρ που
Για τις ταραχές στο Κιλελέρ, στο Τσουλάρ και τη Λάρισα, πολλά άτομα συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Αρκετοί αγρότες αθωώθηκαν στη συνέχεια με βουλεύματα, ενώ συνολικά 62 διαδηλωτές παραπέμφθηκαν σε δίκη. Αθωώθηκαν όλοι στις 23 Ιουνίου 1910, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.
πνίγηκε στο αίμα. Και για να μην νομίζετε ότι όλα αυτά που διαβάσατε είναι ατεκμηρίωτες προχειρότητες: Ο Γάλλος
Ο Γάλλος οικονομολόγος και διανοούμενος Τιργκό (Anne Robert Jacques Turgot, baron de lΆ Aulne, 1727-1781)
οικονομολόγος και διανοούμενος Τιργκό (Anne Robert Jacques Turgot, baron de lΆ Aulne, 1727.-1781) οποίος υπήρξε ένας από τους συγγραφείς της περίφημης Encyclopédie, υιοθέτησε αυτή την άποψη των φυσιοκρατών και του αγροτικού φιλευθερισμού ο οποίος από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τον 19ο αιώνα οδηγήθηκε στην αποκαλούμενη κλασική οικονομική σχολή.
Διαβάστε επίσης: Η ιστορία του σημερινού πρωινού σε σχέση με τους αρχαίους Ελληνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου