06 Απριλίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: Ο ΙΗΣΟΥΣ Η ΣΥΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ


ο Ιησούς  καταράστηκε και ξέρανε μια συκιά δια παντός, επειδή δεν είχε σύκα… εκτός εποχής! Κατά Μάρκ.11.20
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑΗ Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Ιησούς  την καταράστηκε. 
Κάτω από μια συκιά,  βύζαινε η λύκαινα το Ρώμο και το Ρωμύλο
Η λύκαινα ήταν απλά η τροφός. Μητέρα τους ήταν η Ρέα Συλβία, γνωστή και ως Ιλία, απόγονος του γνωστού  Αινεία* της Τροίας, δηλαδή ξεκάθαρα ΕΛΛΗΝΙΔΑ.Την ιστορία της αφηγείται στο πρώτο του βιβλίο «Ab Urbe Condita» ο Τίτος Λίβιος.
*Πλούταρχος, Ρωμύλος 2, 3, 6, 8 και 9
Η συκιά, η καταραμένη του Ιησού
Μια ανεξήγητη κατάρα του Ιησού εναντίον του πιο αγαπημένου σύμβολου του φυσικού μας κόσμου, του δένδρου, και συγκεκριμένα μιας εντελώς «αθώας» συκιάς προβληματίζει αδιέξοδα όλους τους θεολόγους του κόσμου: «το πρωί ο Ιησούς πηγαίνοντας προς την πόλη (την Ιερουσαλήμ) πείνασε και βλέποντας από μακριά μια συκιά που είχε φύλλα, πλησίασε για να βρει κάτι σ” αυτήν. Όμως όταν έφτασε κοντά της δεν βρήκε τίποτε παρά μόνο φύλλα, γιατί δεν ήταν ο καιρός των σύκων. Απευθύνθηκε τότε σ” αυτήν (την καταράστηκε) και της είπε: ποτέ πια κανείς να μη φάει καρπό από σένα… (το επόμενο πρωί Μάρκ.11.20 ) είδαν την συκιά ξεραμένη. Ο Πέτρος τότε θυμήθηκε και είπε δάσκαλε κοίτα η συκιά που καταράστηκες ξεράθηκε. Τότε ο Ιησούς είπε… εάν έχετε πίστη… και πείτε σ” αυτό το βουνό σήκω και πέσε στην θάλασσα… θα γίνει»Μάρκ.11.12-21. // Μτθ.20.21
Ο ουρανόσταλτος σωτήρας θύμωσε… και ξέρανε μια συκιά δια παντός, επειδή δεν είχε σύκα… εκτός εποχής!
Βγάζετε άκρη εσείς;
Το σύκο είναι εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. 
Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, το σύκο αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης. Το άφηναν συνήθως να ξεραθεί στον ήλιο ή σε κάποιο φούρνο και θεωρείτο σε τέτοιο βαθμό αναπόσπαστο μέρος του τοπικού διαιτολογίου, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε ακόμη και το ψωμί. Συκιές υπήρχαν ακόμα και στους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας. 
alt
Στην Αρχαία Ελλάδα, αποδιδόταν τέτοια σημασία στον καρπό της συκιάς-όχι μόνο για την διατροφή αλλά και το εμπόριο-ώστε υπήρχαν αυστηρές διατάξεις που ρύθμιζαν την καλλιέργεια του. Για παράδειγμα, αυτόν τον οποίο συνελλάμβαναν να επιχειρεί να εξάγει σύκα παρανόμως, τον κατήγγειλαν στις αρχές οι συκοφάντες.
Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου