17 Απριλίου 2015

«Δωριάς Ποσειδωνίου». ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣΤΟΝ… «ΟΙΚΟ ΚΡΙΣΤΙΣ» ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΥΛΗΣΕ


ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΞΥΛΟ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΥΤΑ… ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΙ ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ… Η «ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ» ΧΛΙΑΡΗ… ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ… ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ… ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΝΕΟΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ…

ΕΠΙ 2.000 ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ… ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ… «ΟΙΚΟΙ ΠΛΟΥΣΙΩΝ» ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ… ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΙΣΩ…
ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ… ΞΥΛΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ «ΑΓΙΩΝ» ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗ ΓΗ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ! ΜΕ ΤΙΣ… «ΠΕΤΡΕΣ» ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ;  
stili-600x349ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Πουλήθηκε έναντι 128.000 ευρώ η επιτύμβια στήλη
Παρά τις αντιδράσεις από το υπουργείο Πολιτισμού πουλήθηκε τελικά σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο, στην δημοπρασία του οίκου Κρίστις η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ. στη τιμή των 128.020 ευρώ.
H τιμή εκκίνησης της ήταν τα 40.000 ευρώ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από του μειοδότες «ήταν αναμενόμενο ένα τόσο σημαντικό αρχαίο αντικείμενο να φτάσει σε αυτή την τιμή. Ειδικά μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα».
Η «Δωριάς Ποσειδωνίου», όπως είναι γνωστή η στήλη έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας. Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η δημοπρασία έγινε με κάθε νομιμότητα και σύμφωνα με τον Βρετανικό νόμο καθώς το αντικείμενο ανήκε σε ιδιωτική γαλλική συλλογή.
Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς όπως τονίζουν η εξαγωγή του ήταν παράνομη.
 Συνεχίζεται η διαμάχη… το υπουργείο πολιτισμού θα συνεχίσει τη διεκδίκηση  
«Το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης του 4ου αι. π. Χ. με κάθε νόμιμο τρόπο και από τον νέο κάτοχο», ανέφεραν επίσημοι κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την πληροφόρηση για πώληση από τον Οίκο Κρίστις του αρχαίου αντικειμένου έναντι 128.020 ευρώ και παρά την ελληνική αίτηση για απόσυρσή του.
Όπως επισημάνθηκε από τους ίδιους κύκλους, η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό, κάτι που συνέβη και άλλες φορές όταν προέκυψαν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, το 2012, με τον επαναπατρισμό του βυζαντινού μαρμάρινου ελκυστήρα από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί της Μεσσηνιακής Μάνης, ο οποίος είχε πωληθεί σε δημοπρασία από τον ίδιο Οίκο.
Επίσης, όπως τονίστηκε, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή να επιτευχθεί η απόσυρση του αντικειμένου, αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων να ζητηθεί αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο. «Γι’ αυτό θέλει πολύ προσοχή ο χειρισμός παρόμοιων υποθέσεων, που από τη φύση τους είναι δύσκολες, καθώς η παράνομη ενέργεια που πρέπει να αποδειχτεί, τελέστηκε πολύ παλιά», σημειώθηκε από τους κύκλους του ΥΠΠΟ, που δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ανάγκη να παραμείνει χωριστή η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης (η οποία με το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ έχει ενοποιηθεί με τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων), καθώς διαχειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου