Ο κόσμος κυβερνάται από τελείως διαφορετικά άτομα από αυτά που κάποιοι νομίζουν, από αυτούς που δεν βρίσκονται πίσω από τα παρασκήνια – Benjamin Disraeli: Coningsby, 1844
Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος (26 Οκτωβρίου 1795 - 12 Απριλίου 1872) γεννήθηκε στην Κέρκυρα από πλούσια οικογένεια και ο πατέρας του Ιάκωβος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος ήταν έγκριτος νομικός, ενώ ο αδελφός του παππού του Γεώργιος ήταν ο τελευταίος Μεγάλος Πρωτοπαπάς και πρώτος ψηφισμένος αρχιεπίσκοπος Κερκύρας των νεώτερων χρόνων.Λόγω της ευγενικής και πλούσιας του καταγωγής, ο Μάντζαρος πήρε κληρονομικά και τον τίτλο του ιππότη(ιππότης είναι άτομο στο οποίο έχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος του ιπποτισμού από μονάρχη ή άλλον πολιτικό ηγέτη για την εξυπηρέτηση του μονάρχη ή της χώρας, ως στρατιώτη.Συχνά, ένας ιππότης ήταν δουλοπάροικος ο οποίος υπηρετούσε ένα άρχοντα ως πολεμιστής, και ο άρχοντας σε αντάλλαγμα τον πλήρωνε με εκτάσεις Από τη Βικιπαίδεια).
Μελοποιεί τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού σε 2 διαφορετικές ολοκληρωμένες μελοποιήσεις και σε πολλές ακόμη αποσπασματικές. Οι δύο πρώτες στροφές της 1ης μελοποίησης αποτελούν τον Εθνικό μας Ύμνο[. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες, ότι ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» των Σολωμού- Μάντζαρου, φυσικά στη 1η μελοποίησή του, τραγουδιόνταν τα βράδια, σε καντάδες, από ομάδες νεαρών με συνοδεία από κιθάρες. Ο Ιταλός Ιστορικός Francesco Cusani, στο 1ο τόμο των απομνημονευμάτων του με τίτλο «Η Δαλματία, τα νησιά του Ιονίου και η Ελλάς στα 1840» που εκδόθηκε στο Μιλάνο το 1846, γράφει «……στις 25 Μαϊου 1840, στο τέλος ενός μεγάλου γεύματος που έδωσε ο λόρδος Douglas, διοικητής των Ιονίων νήσων, προς τιμήν της Βασίλισσας Βικτορίας, μια παρέα νεαρών Κερκυραίων ήλθε και τραγούδησε, με συνοδεία από κιθάρες, τις πρώτες στροφές του «Υμνου εις την Ελευθερίαν».
Η 1η ολοκληρωμένη μελοποίηση του «Υμνου», έγινε το 1829-30 για 4φωνη ανδρική χορωδία και πιάνο, κυρίως ομοφωνική, με βασική τονικότητα τη σολ μείζονα Αποτελείται από 25 μέρη και εξεδόθη σε παρτιτούρατο 1873 στο Λονδίνο «…δαπάνη των εν Αγγλία ομογενών», λίγο πριν ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι (Benjamin Disraeli, 21 Δεκεμβρίου 1804 – 19 Απριλίου 1881), πρώτος Κόμης του Μπήκονσφηλντ, ξαναγίνει Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας (1868 και 1874-1880) και που για τρεις περίπου δεκαετίες πρωταγωνίστησε στην αγγλική πολιτική.
Αν και ήταν ιταλοεβραϊκής καταγωγής ο πατέρας του τον βάπτισε, σε ηλικία 12 ετών, χριστιανό κατά το αγγλικανικό δόγμα. Παρά το γεγονός αυτό θεωρείται ο πρώτος πρωθυπουργός της Αγγλίας προερχόμενος από εβραϊκή οικογένεια…
Πηγή1
Πηγή2
Αν και ήταν ιταλοεβραϊκής καταγωγής ο πατέρας του τον βάπτισε, σε ηλικία 12 ετών, χριστιανό κατά το αγγλικανικό δόγμα. Παρά το γεγονός αυτό θεωρείται ο πρώτος πρωθυπουργός της Αγγλίας προερχόμενος από εβραϊκή οικογένεια…
Πηγή1
Πηγή2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου