13 Ιουλίου 2008

Σταράτες κουβέντες!.


http://press-gr.blogspot.com/

Για την πυρκαγιά στη Σιθωνία...

.
Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης
Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας

tsougarisgnomi@gmail.com

.
Πάρα πολλά ειπώθηκαν και γραφτήκαν σχετικά με την πυρκαγιά στην Σιθωνία, και συγκεκριμένα στη θέση «Καβουρότρυπες». Άλλα ηταν σωστά, άλλα όμως ηταν για ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ φορά ανακρίβειες και δημοσιογραφικά «τερτίπια» της κακιάς ώρας, χάρη της τηλεθέασης αλλά και λόγο έλλειψης επικαιρότητας μα και το «σκάνδαλο μίζενς» έχει πια παλιώσει.
Επειδή έτυχε να είμαι υπηρεσία χθες στον Πολύγυρο, και κατόπιν να πάω και εγώ με όχημα της υπηρεσίας στη φωτιά, ας δούμε τα γεγονότα όπως ακριβώς ξεκίνησαν, και εξελιχτήκαν.
Ώρα 12:05 αναγγελία συμβάντος στο 199! Οι πολίτες για ακόμα μια φορά ΠΡΙΝ τηλεφωνήσουν στην πυροσβεστική, τηλεφώνησαν στα…. ΜΜΕ. Τα ΠΡΩΤΑ πυροσβεστικά που έφτασαν στον τόπο, ηταν τα Περιπολικά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου του Μαρμαρά, και ΟΧΙ των εθελοντών του Δήμου Τορώνης και των εθελοντών της ΟΠΕΑΝ που ανέφερε ο Δήμαρχος Τορώνης και ορισμένοι ακόμα παραπληροφορημένοι.
Οι εθελοντές όντως έκαναν καλή δουλειά μαζί με την πυροσβεστική, αλλά όχι όμως ότι «έσωσαν και τον δήμο Τορωνης» όπως ειπώθηκε. Μην τρελαθούμε κιόλας. ΝΑ είμαστε σοβαροί σε κάποια πράγματα. Συνεχίζω. Τα περιπολικά του Μαρμαρά ακολουθησαν και τα οχήματα της εξόδου του κλιμακίου ενώ γύρω στις 12:30 είχαν ήδη αναχωρήσει από τον Πολύγυρο τέσσερα ακόμα οχήματα. Σε όλο αυτό το διάστημα εννοείται ότι είχε ενημερωθεί και το ΣΠΕΚ, ενώ είχε ήδη δοθεί εντολή και για τα εναέρια μέσα. Θα σταθώ σε ένα σημείο πολύ σημαντικό, γιατί κάποτε όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Χαλκιδική είναι ένας «δύσκολος» νομός, και η υπάρχουσα πυροσβεστική δύναμη έχει να διανύσει ΠΟΛΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ για να μεταβεί σε κάποιο συμβάν.
Τα πυροσβεστικά οχήματα, δεν είναι ΠΥΡΑΥΛΟΙ, και ακόμα και σε ανοικτό – ελεύθερο δρόμο, θέλουν κάποιο χρόνο για να καλύψουν τα 80 και παραπάνω χιλιόμετρα της απόστασης από τον Πολύγυρο, και τα 40 (δεν θυμάμαι καλά) από τον Μαρμαρά.
Ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται όταν μιλάμε για ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, με πάρα πολλή κίνηση, και με οδηγούς οι οποίοι δεν διευκολύνουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Αυτό για να ξεκαθαρίσει μια και καλή το θέμα «άμεσης επέμβασης». Αν λάβουμε υπ όψιν τις συνθήκες που επικρατούσαν όχθες, η επέμβαση όχι απλά άμεση ηταν, αλλά αμεσότατη.
Το οδικό δίκτυο της Σιθωνίας ας μην ξεχνάμε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, με πολλές στροφές, κακό οδόστρωμα, αλλά και με πολλές αναβάσεις, κάτι που δυσκολεύει τα βαριά οχήματα στο να αναπτύξουν ταχύτητα. Σε κάποιο κανάλι το βράδυ είδα κάποιον «αυτόπτη», να λέει ότι ενώ εκείνος έμενε στον Αρμενιστή, και η φωτιά ηταν κοντά στο πλατανίτσι, ότι παρόλο που είχε περάσει μια ώρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, «δεν είδε κανένα πυροσβεστικό» από εκεί που ηταν!
Να τον συγχαρώ για την «αετίσια» όραση του, η οποία του επέτρεψε να δει ανάμεσα από δέντρα, θάμνους και στροφές, ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ πιο μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν, γιατί ο κύριος έβγαινε τηλεφωνικά από μέσα από τον Αρμενιστή. Η γελοιότητα περισσεύει λοιπόν και εδώ. Όσο για τις δυνάμεις ηταν οι εξής: 17 Πυροσβεστικά, 5 πεζοπορα, δυο οχήματα εθελοντών, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, και 2 χωματουργικά μηχανήματα. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο ενώ σε τρεις περίπου ώρες έσβησε και η μικρότερη εστία. Στον τόπο έμεινε ισχυρή δύναμη και κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ συνολικά καήκαν 15 στρέμματα με πεύκα και θάμνους.


-------------------------------------- (Αν υπάρχει "πλήρες post", πατήστε εδώ...)
# posted by press.gr@hotmail.com @ 12:35:00 πμ 3 comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου