08 Ιανουαρίου 2009

Και η Χεζμπολάχ στέλνει ρουκέτες από το Λίβανο!!!!

-----------------------------------------------------------------------------------
http://www.cosmo.gr/News/Israel/226468.html

Ρουκέτες από τον Λίβανο έπληξαν το βόρειο Ισραήλ

Ρενάτα Γρυπάρη

Επικίνδυνη τροπή λαμβάνει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει από τον Λίβανο, μετά την εκτόξευση το πρωί της Πέμπτης (8/1) τουλάχιστον τεσσάρων ρουκετών τύπου Κατιούσα στο βόρειο Ισραήλ, ενισχύοντας τους φόβους για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Από την επίθεση – την ευθύνη για την οποία κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει - τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι. Την Τετάρτη (7/1), ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολά Χασάν Νασράλα προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος για ένα νέο πόλεμο με το Ισραήλ, απειλώντας το εβραϊκό κράτος με αντίποινα ακόμη σφοδρότερα εκείνων της σύγκρουσης του 2006, εάν ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο παράλληλα με εκείνο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διενεργήσουν έρευνα για το συμβάν. "Ο Λίβανος απορρίπτει και καταδικάζει την εκτόξευση ρουκετών και την απάντηση του Ισραήλ και θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1701" του ΟΗΕ, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. "Ο Λίβανος έχει δεσμευθεί να σεβασθεί την απόφαση αυτή και ζήτησε από τις αμρόδιες αρχές να διενεργήσουν έρευνα. Πρόκειται για μια ενέργεια που προέρχεται από παράγοντες που δεν θέλουν να επικρατήσει μια διαρκής σταθερότητα στον Λίβανο" πρόσθεσε..

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στην επίθεση με πυρά αρμάτων. Νωρίτερα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε 60 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, με έμφαση στην πόλη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προπύργιο της Χαμάς. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο επιδρομές περίπου στη 01.00 (ώρα Ελλάδος) στην πόλη της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Στόχος των επιδρομών ήταν ένα σπίτι και μια σήραγγα από την οποία υπάρχουν υποψίες ότι διακινούνται όπλα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός είχε ρίξει φυλλάδια στη Ράφα ειδοποιώντας τους κατοίκους των περιοχών που συνορεύουν με την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω επικείμενου βομβαρδισμού ζωνών όπου υπάρχουν σήραγγες μέσω των οποίων διακινούνται όπλα.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εκεχειρία

Στο Κάιρο μετέβη την Πέμπτη (8/1) ο Άμος Γκιλάντ - ο πολιτικός σύμβουλος του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ο οποίος μάλιστα είχε διαπραγματευθεί με τους Αιγύπτιους και την εξάμηνη εκεχειρία με τη Χαμάς που τερματίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου - προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με τον Αμος Γκιλάντ, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται πλέον «σε ένα σταυροδρόμι» ανάμεσα στην περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και στην εκεχειρία.

Ο Γκιλάντ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών Πληροφοριών Ομαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον χειρισμό της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως οι συνομιλίες στην Αίγυπτο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση», ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Αμπούλ Γέιτ.

Ωστόσο, το πραγματικό στίγμα του Ισραήλ έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι το Ισραήλ «δεν θέλει εκεχειρία, αλλά το τέλος της τρομοκρατίας» για να μην γίνει η Γάζα «δορυφόρος του Ιράν». «Δεν θέλουμε να παρατείνουμε τον πόλεμο και δεν έχουμε εδαφικές φιλοδοξίες για τη Γάζα. Με την επιχείρηση αυτή, υπάρχει μια πιθανότητα για ειρήνη» διαβεβαίωσε ο Πέρες.

Μιλώντας για τη Χαμάς, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο: βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τρομοκρατική οργάνωση που ελέγχει μια περιοχή, την οποία έθεσε υπό την εξουσία της παράνομα, ενδιαφέρεται ελάχιστα για τις ζωές των παιδιών και των γυναικών της και εκτοξεύει βόμβες εναντίον των σχολείων μας». Όπως εξήγησε: «Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα παιδιά ως ασπίδες, κρύβει τους τρομοκράτες σε νοσοκομεία και τα όπλα σε τεμένη. Από τα σχολεία τους εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μας: είναι η Χαμάς που δεν έχει όρια, τίποτε δεν την σταματά».

Η εκεχειρία διχάζει το Ισραήλ

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι όσον αφορά τη συνέχιση και την πιθανή διεύρυνση της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 700 Παλαιστινίων σε διάστημα 13 ημερών. Οι αποκλίσεις αυτές διατυπώθηκαν σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ που διεξήχθη την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων διατηρώντας την πιθανότητα διεύρυνσής τους περνώντας στην τρίτη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ ενέκρινε και την αποστολή απεσταλμένων στην Αίγυπτο για συνομιλίες με στόχο μια διαρκή εκεχειρία.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του συμβουλίου ασφαλείας όσον αφορά την εκεχειρία: ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ τάχθηκε υπέρ, ενώ ο πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ και άλλοι υπουργοί διαφώνησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου