20 Σεπτεμβρίου 2009

Μεγάλη ελληνική εφεύρεση για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου!Το δαιμόνιο του Έλληνα!

Εργάτης – ρομπότ για ελαιοσυγκομιδή

Έναν εργάτη – ρομπότ που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο συγκομιδής των ελιών, χωρίς να «τραυματίσει» το δέντρο, κατασκεύασε ο Πάνος Γκολφίνος από το Χελιδόνι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Τη στιγμή που οι ελαιοπαραγωγοί θα ψάχνουν αγωνιωδώς για εργάτες για τη συγκομιδή των ελιών και θα…ετοιμάζουν τις τέμπλες, ο ίδιος θα πατά απλά το κουμπί του τηλεχειριστηρίου…
Τη στιγμή που οι μεγάλες εταιρίες γεωργικών μηχανημάτων παρουσιάζουν τα νέα συστήματα ελαιοσυγκομιδής, ο Πάνος Γκολφίνος χαμογελά με νόημα, αφού κατάφερε να κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό ρομποτικό μηχάνημα που με μορφή και κινήσεις ανθρώπινου χεριού, με δόνηση, μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να ολοκληρώσει τη συγκομιδή εκατοντάδων ριζών ελιάς.

Ποιος είναι ο Πάνος Γκολφίνος

Ελαιοτριβέας από το Χελιδόνι, ο Πάνος Γκολφίνος είναι ένας εξαιρετικά εύστροφος άνθρωπος που οι πατέντες ήταν πάντα μια πρόκληση γι’ αυτόν. Αν και το σχολείο δεν ήταν η πρώτη του προτεραιότητα, η αγάπη για τη μηχανολογία του προσέφερε σημαντικές γνώσεις που αξιοποιεί στη δουλειά του καθημερινά αλλά βοηθώντας σε πολλές περιπτώσεις φίλους και συγχωριανούς, δίνοντας πρακτικές λύσεις.

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής και το διαδίκτυο είναι πια βασικοί «συνεργάτες» που τον βοηθούν στο να ψάξει, να μάθει και να κατασκευάσει τελικά ότι του «καρφωθεί» στο μυαλό, χωρίς να υπολογίζει κόστος ή βαθμό δυσκολίας. Υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας αλλά και πολύτιμος βοηθός, είναι και ο γιός του Βασίλης που ακολουθεί τα «χνάρια» του πατέρα του.

Το σύστημα ελαιοσυγκομιδής

Πριν τρία χρόνια επισκέφθηκε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και εκεί είδε ένα παρόμοιο μηχάνημα που παρουσίαζε Ιταλική εταιρεία. Τότε, του «καρφώθηκε» η ιδέα για την κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος. Μετά από ατελείωτα βράδια μελέτης και μαθηματικών υπολογισμών, αφού «…έπρεπε να πετύχω τη δύναμη που ήθελα και να υπολογίσω την αντοχή των υλικών, με βασική προτεραιότητα να μην «πληγωθεί» το δέντρο και κυρίως την ασφάλεια του χειριστή», εξηγεί ο ίδιος.

Πως λειτουργεί

Πρόκειται για ένα μηχανοκίνητο σύστημα με μορφή ανθρώπινου χεριού που έχει τη δυνατότητα να επιμηκυνθεί και να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος ώστε να καλύψει ακόμα και την ψηλότερη ελιά. «Είναι τόσο ευέλικτο που ο «καρπός» του έχει τη δυνατότητα να κάνει δεκάδες κινήσεις και «σπασίματα» ώστε να φτάσει στο επιθυμητό σημείο-κλαδί της ελιάς. Αφού αγκαλιάσει το κλαδί που πρέπει, με το σύστημα της δόνησης, τινάζει την ελιά χωρίς να την πληγώσει, αφού οι τσιμπίδες – δάκτυλά του είναι επενδυμένα με ειδικά λάστιχα και ποδιές», λέει ο Πάνος Γκολφίνος.

Εξηγεί μάλιστα ότι, πριν ένα χρόνο, είχε κατασκευάσει ένα μικρότερου τύπου ανάλογο μηχάνημα που σε πλήρη λειτουργία ολοκλήρωσε τη συγκομιδή 300 ελαιοδέντρων σε λιγότερο από δύο ημέρες. Με το νέο μηχάνημα, ο χρόνος μειώνεται σημαντικά, αφού είναι τελειοποιημένο και επιπλέον λαμβάνει εντολές κίνησης από ασύρματο τηλεχειριστήριο.Το γεγονός ότι είναι ρυμουλκούμενο, το κάνει ακόμα πιο ευέλικτο, αφού μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να τοποθετηθεί ακόμα και σε ανώμαλο έδαφος ή πλαγιές.

Χρόνος και χρήμα

Η κατασκευή του εν λόγω μηχανήματος ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες. «Συνολικά μου πήρε να το φτιάξω περίπου τρεις μήνες και μου κόστισε περίπου 15.000 ευρώ. Βέβαια, επειδή πήγαινα βήμα – βήμα και ψάχνοντας, τώρα που το ολοκλήρωσα βλέπω ότι για να κατασκευάσω ένα ανάλογο, θα χρειαζόμουν μόνο ένα μήνα», λέει ο ίδιος.

Δοκιμή και γιατί όχι…παραγωγή

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο ίδιος δεν είναι μεγάλος ελαιοπαραγωγός αφού οι ελιές που έχει φτάνουν δεν φτάνουν τις 150 ρίζες. Η δημιουργία του ήταν πιο πολύ μέρος της αγάπης του Πάνου Γκολφίνου για τις μηχανολογικές κατασκευές. Ωστόσο, φέτος θα το δοκιμάσει βοηθώντας φίλους και συγγενείς στη συγκομιδή των ελιών, «γιατί θέλω να δω τι εμπλοκές ενδεχομένως θα παρουσιάσει και τι βελτιώσεις απαιτεί» όπως λέει ο ίδιος και γιατί όχι, κάποια στιγμή να βγει στην παραγωγή, αφού πρόκειται σίγουρα για μια υπερσύχρονη και πρωτοποριακή κατασκευή.


Νάνσυ Σπυροπούλου
(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Εφημερίς "ΠΑΤΡΙΣ" Πύργου Ηλείας

3 σχόλια:

  1. Ο άνθρωπος βέβαια θα τύχει της "αμέριστης συμπαράστασης" από το ελληνικό κράτος,αν τυχόν θελήσει να ξεκινήσει την παραγωγή του μηχανήματος βιοτεχνικά!
    Μακάρι να βγω ψεύτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τώρα με τι θα ασχολούνται οι λαθρομετανάστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή