01 Οκτωβρίου 2009

Αποζημίωση ακαρπίας εσπεριδοειδών...2 ευρώ/στρέμμα!Μιας ημέρας καφές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης!

Λιγότερες οι αποζημιώσεις στους εσπεριδοκαλλιεργητές

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά συνεχίζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο εμπαιγμός των αγροτών του νομού μας. Μετά το φιλοδώρημα των 15 ευρώ ανά στρέμμα στις ελιές θεωρώ ότι οι τιμές αποζημίωσης για την ακαρπία στα εσπεριδοειδή των 2,9 έως 1,8 ευρώ/στρέμμα είναι εξευτελιστικές» τόνισε χθες ο αντινομάρχης Νίκος Μιχαλόπουλος.

Δυστυχώς για τους αγρότες της Ηλείας και γενικότερα για την οικονομική κατάσταση του Νομού μας το 2008 ήταν η χειρότερη χρονιά γιατί εκτός των άλλων η ακαρπία στις ελιές και τα εσπεριδοειδή ήταν καθολική, συνέχισε ο κ Μιχαλόπουλος και πρόσθεσε: «Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι το αγροτικό εισόδημα στο νομό έχει πληγεί σοβαρά.

Την ώρα που ο Υπουργός Α.Α. μοιράζει παράνομα και με αδιαφανή κριτήρια το πακέτο των 500 εκ ευρώ θεωρώ προσβολή και τιμωρία των αγροτών του Νομού μας με αυτά τα πορίσματα.
Παρόλο που ως Ν.Α. Ηλείας προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την ΚΥΑ και έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι με τους περιορισμούς και τις εξαιρέσεις πολλοί παραγωγοί δεν θα δικαιωθούν, δυστυχώς με την ανακοίνωση των πορισμάτων επιβεβαιωθήκαμε.

Το Υ.Α.Α. με διάφορες δικαιολογίες για δήθεν καθυστέρηση στοιχείων από πλευράς Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε και πέτυχε να δώσει όσο το δυνατόν λιγότερες αποζημιώσεις στους εσπεριδοκαλλιεργητές του Νομού μας.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο δυστυχώς κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι επικοινωνιακού τύπου «λύσεις», ή οι λύσεις στη λογική του κατόπιν ενεργειών μου καθώς και η γνωστή τακτική της μετάθεσης των ευθυνών σε άλλους δεν βοηθάνε πλέον στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων.

Γι’ αυτό έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια από όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους των αγροτών να αποσυρθούν τα πορίσματα για τα οποία καμία ευθύνη δεν έχει ο ΕΛΓΑ και να διορθωθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος των εσπεριδοκαλλιεργητών από την πολιτική ηγεσία του Υ.Α.Α.»

Για το ποιοτικό παρακράτημα…

Ακόμα μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε όσους αγρότες πίστεψαν στην ποιοτική αναβάθμιση του ελαιολάδου, έφτιαξαν ομάδες παραγωγών και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ως Ν.Α. εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη σημαντική καθυστέρηση στη πληρωμή του ποιοτικού παρακρατήματος στο λάδι του 2006.
Το πρόβλημα αυτό αφορά τρεις ομάδες παραγωγών του Αγ. Γεωργίου με 68 μέλη, της Αλφειούσας με 47 μέλη και του Καϊάφα Ζαχάρως με 22 μέλη και έκταση 3.500 στρεμμάτων περίπου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα γίνει η πληρωμή του ποιοτικού παρακρατήματος στις 29 και 30/9/2009, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν μπει χρήματα στους λογαριασμούς των παραγωγών. Μετά από επικοινωνία μου με την Δ/ση του ΟΠΕΚΕΠΕ με ενημέρωσαν ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην εξεύρεση της ανάλογης πίστωσης.

Θεωρώ την δικαιολογία αυτή απαράδεκτη γιατί τα χρήματα αυτά έχουν κρατηθεί από τις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών και όφειλαν να είναι στα ταμεία του Οργανισμού αφού μέχρι τώρα δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους. Συνεπώς θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ενημερώσει άμεσα τους δικαιούχους για το αν και πότε θα πληρωθούν και κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όσους παραγωγούς απογοητεύτηκαν και εγκατέλειψαν το πρόγραμμα.»


Γιώργος Κ.Ροζής
giorgosrozis@yahoo.gr

Πηγή...

Και η απάντηση της πορτοκαλιάς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου