01 Οκτωβρίου 2009

«Από την ακραία πείνα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου»


Τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας γιορτάζει σήμερα η Κίνα με μαζικές στρατιωτικές παρελάσεις, άρματα και φανταχτερά πυροτεχνήματα στο Πεκίνο, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.
Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, φορώντας γκρι κοστούμι τύπου «Μάο» και περιβαλλόμενος από τον πρωθυπουργό Ουεν Τζιαμπάο, τον προκάτοχό του Τζιανγκ Ζεμίν και άλλα ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρέστη στην έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Τιεν Ανμέν, όπου την 1η Οκτωβρίου του 1949 ο Μάο ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Στη συνέχεια επιθεώρησε τα στρατεύματα που είχαν παραταχθεί κατά μήκος της λεωφόρου Σανγκάν, περνώντας μπροστά από τους στρατιώτες μέσα σε μαύρη λιμουζίνα και λέγοντας επανειλημμένα: «Καλημέρα σύντροφοι, σκληρά εργαζόμενοι σύντροφοι!»
«Καλημέρα πρόεδρε!» απαντούσαν εκείνοι.
«Από εδώ ο πρόεδρος Μάο ανακήρυξε επισήμως την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και από τότε ο κινεζικός λαός όρθωσε το ανάστημά του», είπε ο Χου.
«Σήμερα η σοσιαλιστική Κίνα που έχει αγκαλιάσει τον εκσυγχρονισμό, που έχει αγκαλιάσει τον κόσμο και που έχει αγκαλιάσει το μέλλον στέκεται αγέρωχη και ακλόνητη».
«Από την ακραία πείνα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, από την ένδεια στη γενική ευημερία: η Κίνα δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή», αναφέρει κύριο άρθρο της Λαϊκής Ημερησίας.
Μέσα σε δύο ώρες, παρήλασαν 8.000 στρατιώτες σε απόλυτο συγχρονισμό, τανκς, πύραυλοι, 60 άρματα και 100.000 πολίτες. Ο βηματισμός των στρατιωτών περιλάμβανε ακριβώς 116 βήματα το λεπτό, ενώ οι Αρχές είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν ακόμα και γαλάζιο ουρανό, βομβαρδίζοντας με χημικά τα σύννεφα.
Πέραν των 30.000 προσκεκλημένων όμως, οι περισσότεροι Κινέζοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις από την τηλεόραση, καθώς αστυνομικοί και στρατιώτες εκκένωσαν το κέντρο του Πεκίνου για λόγους ασφαλείας.
Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.naftemporiki.gr/
Κάντε κλικ στην φωτογραφία και δείτε και εσείς (μετά από μια μικρή διαφήμηση) την παρέλαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου