08 Οκτωβρίου 2009

Στη Γερμανίδα Χέρτα Μίλερ το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009



Στη Γερμανίδα Χέρτα Μίλερ το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009

Στη Γερμανίδα Χέρτα Μίλερ απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2009, ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, η οποία αιτιολογώντας την απόφασή της αναφέρει ότι η συγγραφέας, "με την πυκνότητα της ποίησής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της, σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων".

Η Χέρτα Μίλερ είναι μυθιστοριογράφος, ποιήτρια και δοκιμιογράφος και στο έργο της περιγράφει τις συνθήκες ζωής κάτω από το καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου.

Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1953 στο γερμανόφωνο χωριό Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας, κοντά στην Τιμισοάρα και το 1987 μετανάστευσε στη Δυτική Γερμανία με τον σύζυγό της, συγγραφέα Ρίχαρντ Βάγκνερ, καθώς στη Ρουμανία δεν της επέτρεπαν να εκδόσει τα έργα της, στα οποία επέκρινε ανοικτά το ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως διευκρινίζει η Σουηδική Ακαδημία.

Η Μίλερ έζησε από κοντά τη διαβόητη μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου Securitate όταν στα τέλη της δεκαετίας του '70 εργάσθηκε ως μεταφράστρια σε ένα εργοστάσιο και αρνήθηκε να γίνει πληροφοριοδότης.

ο πρώτο της μυθιστόρημα ήταν "Η Συνάντηση"το 1997, ενώ είχε προηγηθεί μία συλλογή διηγημάτων το 1982, με την οποία πρωτοεμφανίστηκε.

Αλλα της μυθιστορήματα είναι "Η αλεπού ήταν κιόλας ο κυνηγός", "Το Ζώο της Καρδιάς", ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί το "Μετέωροι Ταξιδιώτες".

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (980.000 ευρώ).

Η γερμανίδα Χέρτα Μίλερ δηλώνει "έκπληκτη", την ώρα που ο γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας εκφράζει τον "ενθουσιασμό" του για την απονομή

Η γερμανίδα συγγραφέας Χέρτα Μίλερ δηλώνει "έκπληκτη" που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ότι "δεν μπορεί να το πιστέψει", σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο εκδότης της.

"Είμαι έκπληκτη και δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο προς το παρόν", δήλωσε η Μίλερ σε ανακοίνωση Τύπου που έγινε γνωστή μέσω του εκδοτικού της οίκου Καρλ Χάνσερ, με έδρα το Μόναχο.

Ο κόσμος των γραμμάτων της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νίκη της ρουμανικής καταγωγής Μίλερ.

Ο γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας, που έχει και ο ίδιος κερδίσει Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1999, δήλωσε "εντυπωσιασμένος και πολύ χαρούμενος, γιατί πρόκειται για μία πολύ καλή συγγραφέα".

"Παραδέχομαι ότι προτιμούσα τον Αμος Οζ, αλλά πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Επιτροπή Νόμπελ πήρε μια πού σωστή απόφαση", πρόσθεσε ο Γκρας.







πηγή...

Στο Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν βραβεύονται οι προτιμήσεις σας κύριε Γκρας!

Ο Άμος Οζ επικεφαλής στα στοιχήματα για το φετινό Νόμπελ

Ο Ισραηλινός συγγραφέας Amos Oz στη θεσσαλονίκη - Pathfinder News
Ιστορία Αγάπης και Σκότους – Amos Oz « Book Attack

Αμός Οζ...Αμός Γκιτάϊ...τι κοινό μπορεί να έχουν;
Και ως "αντιστάθμισμα" σήμερα η Ρουμανία,μετά από τοοόσα χρόνια αναγνώρισε το...ολοκαύτωμα!Μήπως επειδή η Μύλλερ γράφει για τη Γενοκτονία των Γερμανών από τους Ρουμάνους;
Επί τη ευκαιρία,γιατί δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των ΑΡΜΕΝΙΩΝ;
Μήπως ήρθε η ώρα;

1 σχόλιο:

  1. "γιατί δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των ΑΡΜΕΝΙΩΝ;"

    Για αυτό:

    «χρησιμοποιώντας τον όρο γενοκτονία ο Ετζεβίτ κατέστρεψε 80 χρόνια συστηματικής προσπάθειας που κάναμε εμείς οι σεφαρδίτες εβραίοι υπέρ της Τουρκίας... Αγωνιστήκαμε εναντίον των λόμπι των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Αράβων. Γράφαμε επιστολές σε αμερικανικές εφημερίδες κάθε φορά που δυσφημούσαν την Τουρκία. Παρελάσαμε στις τουρκικές παρελάσεις με αμερικανικές, τουρκικές και ισραηλινές σημαίες... Μας πονάει να ακούμε τον όρο γενοκτονία από τον πρωθυπουργό κ. Ετζεβίτ, ειδικά όταν εκείνος δήλωσε επανειλημμένα στο παρελθόν πως η λέξη αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παρά μόνο σε σχέση με το ολοκαύτωμα του εβραϊκού λαού!».


    Είναι από το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά ( Κυριακή 28 Απριλίου 2002)
    Ο «εμφύλιος» των λόμπι
    Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Aρ. Φύλλου 13549

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=142102&dt=28/04/2002


    Σημειώνω:
    2002-1922=80 χρόνια

    "80 χρόνια συστηματικής προσπάθειας που κάναμε εμείς οι σεφαρδίτες εβραίοι υπέρ της Τουρκίας... Αγωνιστήκαμε εναντίον των λόμπι των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Αράβων."

    Πως είπαμε πως λέγονται αυτοί που αρνούνται τις γενοκτονίες και το ολοκαύτωμα;

    Μήπως τους λένε εβραίους;;;;



    Αααα ναι... ο Άμος Οζ δεν είχε ταχθεί ΥΠΕΡ της επεμβάσεως του Ισραήλ στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006; Αυτός δεν είναι που είχε δηλώσει πως τον συγκινεί το δόγμα "Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θά 'ναι" - για την Ιερουσαλήμ (πηγή: εκπομπή ΕΤ-1 νομίζω);

    ΑπάντησηΔιαγραφή