27 Νοεμβρίου 2009

Μήπως ο Μωϋσής ήταν μαύρος;

Οι Lemba – και συγκεκριμένα κάποια μέλη της υπο-φατρίας των Buba – φαίνεται να έχουν προγονικό σύνδεσμο με Ιουδαϊκούς πληθυσμούς. Σαν μια προφορική ιστορία, μόνο που είναι γραμμένη με τα γράμματα του DNA τους, το χρωμοσωμα «Υ» των Lemba παραδίδει μια ζωντανή καταγραφή του παρελθόντος, από πατέρα σε υιό.

"Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει με τα χρωμοσώματα «Υ» των Lemba είναι πως αυτόν τον ιδιαίτερο τύπο χρωμοσώματος – τον τροπικό απλότυπο Κοέν (Cohen modal haplotype) που είναι χαρακτηριστικός της Εβραϊκής ιερωσύνης τον βρίσκει κανείς σε συχνότητα που υπάρχει σε μεγάλους Εβραϊκούς πληθυσμούς. Κάτι λιγότερο από έναν στους 10 Lemba που εξετάσαμε είχε αυτό το ιδιαίτερο τύπο χρωμοσώματος «Υ», που φαίνεται πως είναι «υπογραφή» Εβραϊκής γενεαλογίας. Ίσως ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός πως αυτή η γενετική «υπογραφή» τύπου Cohen συνδέεται ιδιαίτερα δυνατά με μια συγκεκριμένη φυλή των Lembα":Δήλωση του Δρ. David Goldstein.


Σύμφωνα με Βιβλικές περιγραφές, η Εβραϊκή ιερωσύνη είχε την αρχή της προ περίπου 3000 ετών, όταν ο Μωϋσής έχρισε τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Ααρών, ως πρώτο αρχιερέα. Έκτοτε, η ιερωσύνη έχει περάσει από πατέρα σε υιό, στο πέρασμα όλων των αιώνων.

Τελικά, μήπως ο Μωϋσής ήταν μαύρος; Δεν επιμένουμε, μια ερώτηση κάνουμε...

Σχετικό θέμα: Lemba – οι Μαύροι Εβραίοι της Νοτίου Αφρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου