18 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.



ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΞΑΝΑ...

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18.1.2010

Ανεμος αισιοδοξίας, ελπίδας και ανακούφισης πνέει από χθες στο μαρτυρικό χωριουδάκι της Αρτέμιδας στην Ηλεία, που το καλοκαίρι του 2007 υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από το πέρασμα της φωτιάς, που άφησε πίσω της 26 νεκρούς, εκ των οποίων 7 παιδιά, 77 πυρόπληκτες οικοδομές και ολοκληρωτική καταστροφή της γεωργικής παραγωγής.

Τα σκυθρωπά πρόσωπα των λιγοστών ηλικιωμένων κατοίκων του φωτίστηκαν ύστεραα από πολλούς μήνες και το χαμόγελο εμφανίστηκε στα χείλη τους, καθώς από τα χαλάσματα των σπιτιών τους και τις στάχτες που άφησε πίσω της η πύρινη καταστροφή ξεπήδησε η ελπίδα, χάρη στην ευαισθησία των Κυπρίων αδερφών.

Δεκάδες από αυτούς θα μείνουν -όπως είπαν- από εδώ και στο εξής στα νέα τους σπίτια, που τους έφτιαξε η κυπριακή κυβέρνηση.

«Είμαστε δίπλα σας»

Συγκινημένος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε, στη διάρκεια ολιγόλεπτης τελετής, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια για την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας, έργο που είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Νωρίτερα, Παπανδρέου και Χριστόφιας, εμφανώς συγκινημένοι, άφησαν λίγα λουλούδια στα εικονοστάσια που έχουν στηθεί λίγο έξω από το χωριό στη μνήμη των αδικοχαμένων πολιτών.

«Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, είμαστε εδώ με τον σημερινό πρόεδρο της Κύπρου, τον Δημήτρη Χριστόφια, για να τιμήσουμε αυτή την παρακαταθήκη φιλίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Τους ευχαριστούμε όλοι, από την καρδιά μας, κι ελπίζουμε από εδώ και στο εξής να μην ξαναζήσουμε ποτέ, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο ούτε πουθενά αλλού, μια τέτοια τραγωδία, όπως αυτή των πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία», ανέφερε στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Στις 11 Οκτωβρίου 2009, μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, όπως είχα δεσμευτεί, επέλεξα ως πρώτο μου προορισμό ως πρωθυπουργός την Αρχαία Ολυμπία. Και είπα τότε ότι οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα, ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας και το πάθημα του 2007 θα γίνει μάθημα, ούτως ώστε ο κρατικός μηχανισμός να μη βρεθεί ποτέ ξανά απροετοίμαστος μπροστά σε μια τέτοια κρίση, τόσο μεγάλου μεγέθους. Σήμερα, είμαι εδώ κοντά σας, για να σας πω ότι κάνω πράξη τη δέσμευση. Δεν ξεχνάμε, είμαστε εδώ, δίπλα σας και δουλεύουμε μαζί».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών καθώς και στη μετατροπή της πυρόπληκτης Ηλείας σε «πρότυπο αναπτυξιακό κέντρο για τη χώρα», όπου «το περιβάλλον, η Ιστορία, ο πολιτισμός και πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής θα γίνουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της στροφής σε ένα μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Αυτονόητο»

Οπως είπε «ήδη, βρίσκεται υπό επεξεργασία και επικαιροποίηση το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει ως αντιπολίτευση από το 2008 στη Βουλή, ώστε την αμέσως επόμενη περίοδο να γίνει νόμος του κράτους, με τον οποίο θα δίνεται το έναυσμα για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της χώρας».

«Οταν η Ελλάδα προστρέχει στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει την Κύπρο και είναι αλληλέγγυα προς αυτήν, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι και η Κύπρος με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσέτρεχε να βοηθήσει την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας και αναφέρθηκε στο έργο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα έργα στήριξης, ασφάλειας και αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής. Η παράδοση του έργου ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια στην πλατεία του χωριού, που πλέον θα ονομάζεται «Πλατεία Κύπρου».

Αμέσως μετά οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το νεόδμητο ελαιοτριβείο του χωριού και μία από τις οικίες που ανοικοδομήθηκαν με τη φροντίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δεν ξεχνούν

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18.1.2010

Το πανό διαμαρτυρίας των συγγενών των δεκάδων νεκρών της Ηλείας, κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, για το δικαστικό «κουκούλωμα» της υπόθεσης αναρτήθηκε ξανά χθες το πρωί δίπλα στα εικονοστάσια στην Αρτέμιδα, την οποία επισκέφθηκαν οι κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας.
«Το βάλαμε εκεί για να θυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι, εκτός από τα σπίτια, είναι και οι ανθρώπινες ψυχές που περιμένουν μια δικαίωση. Ολοι εμείς που μείναμε πίσω θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν εκείνοι που, με τις παραλείψεις τους, μας κατέστρεψαν τη ζωή», δήλωσαν στην «Ε» οι συγγενείς των νεκρών. Και κάλεσαν να παρέμβει ,ώστε να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στην Ηλεία.

Πηγή...

 Σχετικά θέματα
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ  ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου