04 Ιανουαρίου 2010

Πράσινη...υπανάπτυξη!Αντί να αυξήσουν τις επιδοτήσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ...τις μειώνουν!Οι δούλοι...

Τελικά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ την...πράσινη ανάπτυξη!Δεν θέλουν την οικονομική ανάπτυξη!Δεν θέλουν την απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το...κάρβουνο!Δεν θέλουν την Ελλάδα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.Αν είναι δυνατόν!Χώρες όπως η Γερμανία με ελάχιστη ηλιοφάνεια να γίνονται ηλεκτροπαραγωγές από ΑΠΕ με τεράστιες επιδοτούμενες χρηματοδοτήσεις και εμείς με τόσο ήλιο και αέρα να παρακαλάμε να μας...δανείσουν για να ζήσουμε!!!
Κι ενώ μπορεί η Ελλάδα με ένα πρόγραμμα τετραετίας,όχι μόνο να έχει αυτάρκεια αλλά και να εξάγει ενέργεια με τεράστια έσοδα,αυτοί προτιμούν να προωθούν μέσω της ΔΕΗ το...κάρβουνο με κατασκευές δισεκατομμυρίων και με υπέρογκα πρόστιμα για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος!!!
Αποκαλύπτονται καθημερινά ποιοί είναι οι στόχοι τους,με τις ανεκδιήγητες αποφάσεις τους!




Περιορίζονται σταδιακά οι επιδοτήσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ
Πηγή: Express.gr 09/12/09-08:10

ΜΕΙΩΣΗ των επιδοτήσεων για επενδύσεις σε ώριμες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, υποχρεωτική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νέων κτιρίων από ανανεώσιμες πηγές σε βάθος χρόνου δεκαετίας, καθώς και αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών με την προσθήκη μελέτης περιβαλλοντικής και οικονομικής σκοπιμότητας εγκατάστασης εναλλακτικών συστημάτων παροχής ενέργειας, προανήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Yπουργικό Συμβούλιο και το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει ένα μήνα. Πέραν αυτού, όπως δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις επιδοτήσεις των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές με κατεύθυνση τον σταδιακό περιορισμό τους. Oπως είπε χαρακτηριστικά, «θα μελετήσουμε το πώς, το εάν και μέχρι πότε θα επιδοτούνται οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ».
Με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που παρουσιάστηκε χθες, μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από 4 έως 5 χρόνια (χωρίς να υπολογίζεται πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ) σε 8 έως 10 μήνες, καθιερώνεται παράλληλη διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών έναντι της σειριακής που ισχύει σήμερα, συγχωνεύονται σε μία οι δύο περιβαλλοντικές μελέτες (προκαταρκτική και οριστική) ενώ η άδεια παραγωγής που αφορά μόνο την τεχνικοοικονομική επάρκεια του έργου και εκδίδεται από τη ΡΑΕ αποσυνδέεται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Προκειμένου, δε, να στηριχθούν καινοτόμες εφαρμογές όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και μικρές εφαρμογές, εκτός των φωτοβολταϊκών συστημάτων, αυξάνεται η προκαθορισμένη τιμή αγοράς της ενέργειας που θα παράγεται από τα συγκεκριμένα συστήματα. Oπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, το ύψος των τιμών αυτών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη παρά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί σχετικός πίνακας, ο οποίος σύμφωνα με την υπουργό είναι ενδεικτικός και οι τελικές τιμές θα οριστούν μετά τη διαβούλευση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο τίθεται ως δεσμευτικός ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20% έως το 2020. Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει ότι έως το 2020 θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί στο ελληνικό σύστημα 8.000-10.000 MW από ΑΠΕ, δηλαδή περίπου 1.000 MW ετησίως. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο κάλυψης του επιπλέον κόστους που θα προκύψει από την αγορά της συγκεκριμένης ανανεώσιμης ενέργειας, σε προσδιορισμένες τιμές από τον ΔΕΣΜΗΕ, η υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε κατηγορηματικά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για «απόλυτο πάγωμα» τον τιμολογίων των ΔΕΚΟ (κατά συνέπεια και του ρεύματος) το 2010, ενώ για το μέλλον σημείωσε ότι το όποιο κόστος αντισταθμίζεται από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν λόγω του περιορισμού των αναγκών αγοράς δικαιωμάτων ρύπων από το 2013. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, με τα σημερινά δεδομένα το κόστος των ρύπων που υποχρεωτικά θα μετακυλισθεί στον τελικό καταναλωτή θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών του ρεύματος κατά τουλάχιστον 30%.
Εξάλλου, το νομοσχέδιο προβλέπει μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων περιοχών όπου εγκαθίστανται ΑΠΕ, με την καταβολή στους τελικούς καταναλωτές 1% από το τέλος που καταβάλλουν σήμερα οι επενδυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση και το οποίο είναι 3% επί του τζίρου τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα εισπράττει 1,5%, ενώ το υπόλοιπο 0,5%, από το σύνολο του 3%, θα χρηματοδοτήσει την ίδρυση «Πράσινου Ταμείου».
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις οικοδομικές άδειες, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για τα νέα κτίρια, πριν από την έναρξη ανέγερσης, πρέπει να υποβάλλεται στην Πολεοδομία μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ή άλλων εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας. Το νομοσχέδιο σε αυτό το σημείο τροποποιεί τον Ν. 3661/2008, ο οποίος προέβλεπε την υποχρέωση εκπόνησης της προαναφερόμενης μελέτης για κτίρια άνω των 1.000 τ.μ.
Προβλέπεται επίσης ότι έως το 2019 (2014 για τα κτίρια του Δημοσίου) όλα τα νέα κτίρια ή όσα υφίστανται ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους από τέτοια συστήματα (ΑΠΕ κ.λπ.). Πρέπει να σημειωθεί ότι με την πρόβλεψη αυτή το ελληνικό Yπουργείο Περιβάλλοντος κάνει ένα βήμα πέρα από τα όσα συζητούνται στην Ε.Ε., υιοθετώντας πρόβλεψη η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των κράτων - μελών, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης σχετικής Oδηγίας.

Πηνελόπη Μητρούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου