Σχόλιο Αλφειού:Δείτε την κίνηση που κάνει ο...Μένεμ της Ελλάδας,όταν λέει ότι ΔΕΝ έχουμε πετρέλαια...
Ξένοι πετρελαϊκοί κολοσσοί ενδιαφέρονται για εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα
- Άρχισε η εκποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας;
- Διαψεύδονται οι απόψεις κυβερνητικών στελεχών περί ανυπαρξίας κοιτασμάτων
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το προχωρά στη δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί το σχετικό σχέδιο ίδρυσης του φορέα με συντονιστή πρώην στέλεχος του ΙΓΜΕ.
Η σύσταση της επιτροπής ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί τις πρώτες «μουρμούρες». Και αυτό γιατί ενώ στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται είτε εντός είτε εκτός των συνόρων στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, στην επιτροπή που μελετά τη σύσταση του φορέα φέρεται να μετέχει εκπρόσωπος μόνο μίας εταιρείας. Σήμερα, στον τομέα Ε&Π υδρογονανθράκων δραστηριοποιούνται κυρίως πέντε Ελληνικές εταιρείες: η Καβάλα Οιλ, η Ενεργειακή Αιγαίου, η Κρήτη Oil και Vegas Oil & Gas, και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι εφόσον τελικά υπάρξει μονομερής εκπροσώπηση στην επιτροπή είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν θέματα ανταγωνισμού και καταστρατήγησης της οδηγίας 94/22/ΕΚ καθώς και του ν. 2289/95. Δηλαδή την οδηγία και το νόμο που αφορούν την αποφυγή της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, την αποφυγή διακρίσεων και την αποφυγή νόθευσης του ανταγωνισμού.
Εάν το δημόσιο επιθυμεί να μετέχουν στην επιτροπή εκπρόσωποι της αγοράς, τότε καλό θα ήταν να μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν σοβαρή εμπειρία και έχουν πραγματοποιήσει έρευνες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ειδάλλως, το κράτος θα πρέπει να «αφεθεί απερίσπαστο» στις αποφάσεις του, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το δημόσιο συμφέρον, τις βασικές αρχές του ανταγωνισμού και με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τη χώρα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι μια χρονίζουσα εκκρεμότητα βαίνει προς επίλυση, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και παράλληλα για την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού που πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί από έγκυρες διεθνείς μελέτες ως «πετρελαιοπιθανή» περιοχή και είναι η πλέον ανεξερεύνητη σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, όπου μάλιστα υπάρχει αξιοσημείωτη παραγωγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα όχι μόνο από ελληνικές εταιρείες, αλλά και από γνωστούς διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου