06 Μαΐου 2010

"Griechenland ist pleite" - "Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει"

Ο καθηγητής Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Institut für Wirtschaftsforschung - Ifo) δηλώνει σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας derStandard, ότι η πτώχευση της Ελλάδος είναι μια καταστροφή, η λιτότητα δεν θα μπορέσει να κρατηθεί και η εξυγίανση των οικονομικών της μια ουτοπία

Ο καθηγητής Hans-Werner Sinn
Μεγενθύνατε
Την συνέντευξη με τον καθηγητή Hans-Werner Sinn* πήρε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας derStandard.at, Sigrid Schamall

derStandard.at: Η Standard & Poors έχει υποβαθμίσει την Ελλάδα σε BB +, δηλαδή την κατέβασε στην κατηγορία "σκουπίδια". Η αδυναμία πληρωμών είναι πλέον αναπόφευκτη. Τι περιμένει τώρα τις χώρες του ευρώ;

Hans-Werner Sinn: Ας μην γελιόμαστε. Η καταστροφή έχει πλέον συντελεσθεί, η Ελλάδα βρίσκεται σε πτώχευση - άυτό και τίποτε αλλό σημαίνει αυτή η υποβάθμιση. Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό αποδεκτό, τοσο πιο γρήγορα θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση.

derStandard.at: Μέχρι το 2015 η Ελλάδα πρέπει να ξεπληρώσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους € 140 000 000 000 και να βρεί και € 90 000 000 000 για τα επιτόκια ...

Sinn: ... αυτό ισοδυναμεί με ολόκληρο το ελληνικό ΑΕΠ. Ποτέ οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν ενα τέτοιο ποσό, δεδομένου ότι τους περιμένει τώρα μια περίοδος στασιμότητας ή μάλλον συρρίκνωσης.

derStandard.at: Τι σημαίνει αυτό στην πράξη, η πτώχευση μιας ευρωπαικής χώρας;

Sinn: Η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει σε ένα Moratorium χρεών, ότι οι πιστωτές της θα πάρουν μόνο ένα μέρος των χρημάτων τους πίσω. Υποθέτω, ότι αυτό το έχει ήδη προτείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

derStandard.at: Έξω η Ελλάδα απο την Ευρωζώνη;

Sinn: Οχι, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Δεν υποστηρίζω την εκδίωξη της Ελλάδος από την Ευρωζώνη. Η χώρα είναι αυτόνομη και μπορεί να αποφασίζει απο μόνη της. Το θέμα εξόδου τίθεται μόνο σε σχέση με το τεράστιο έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της χώρας.
Η χώρα δεν είναι πλέον ανταγωνιστική και πρέπει να γίνει φθηνότερη. Ο στόχος μπορεί να είναι μια πραγματική υποτίμηση μέσα στη ζώνη του ευρώ με την μείωση μισθών και τιμών. Μπορεί επίσης να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να κάνει μια τυπική υποτίμηση. Απο ότι ακούω, η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Το θεωρώ πολύ, παρα πολύ δύσκολο. Θα οδηγήσει σε μια πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας.

derStandard.at: Η Ελλάδα έχει γίνει ένα απύθμενο πηγάδι. Πρέπει γενικά οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν;

Sinn: Η ερώτηση είναι περιττή. Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Αλλά όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να δωθούν στους πιστωτές, που σπεύδουν να την βοηθήσουν, ορισμένες εγγυήσεις. Που σημαίνει, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δάνεια όχι για να ξεπληρώσει τις υφιστάμενες απαιτήσεις εναντίον της.

derStandard.at: Οι ειδικοί μιλούν για το πακέτο διάσωσης σαν μια "λευκή επιταγή".

Sinn: Χρειάζεται οπωσδήποτε μια εγγύηση ασφαλείας, διαφορετικά τα χρήματα θα πάνε στις γαλλικές τράπεζες που έχουν τις περισσότερες επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

derStandard.at: Θα μπορέσει η Αθήνα να κρατήσει τον σχεδιαζόμενο δρόμο;

Sinn: Στην Ευρωζώνη αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, διότι η σχεδιαζόμενη λιτότητα θα ρίξει την Ελλάδα σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης. Βρισκόμαστε μπροστά σ' ενα σχεδόν άλυτο πρόβλημα, μια πραγματική ελληνική τραγωδία.
Απο την Ελλάδα λείπει ένα επιχειρηματικό μοντέλο, η Ελλάδα έχει γίνει πάρα πολύ ακριβή. Αυτό οφείλεται στο οικονομικό Boom των τελευταίων ετών, που στηρίζονταν στα χρέη. Για χρόνια ολόκληρα οι Έλληνες βρίσκονταν σε μια κατάσταση μέθης, τώρα ξύπνησαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Μια θεραπεία σ' αυτή την κατάσταση είναι δύσκολη.

derStandard.at: Αν σωθεί η Ελλάδα υπάρχει ο φόβος του φαινομένου ντόμινο. Χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

Sinn: Θα έχουμε οπωσδήποτε το φαινόμενο ντόμινο. Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, θα έχουν και οι άλλες χώρες προβλήματα να συνάψουν δάνεια. Αν την βοηθήσουμε, θα ενισχύσουμε το φανόμενο ανέμελου δανεισμού. Καμία λύση δεν είναι καλή, όμως η πειθαρχία που επιβάλουν οι πιστωτές στους οφειλέτες είναι η λιγότερο κακή λύση, μια και η πειθαρχία μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν λειτούργησε.
Το δίδαγμα που πρέπει να αντληθεί απο το δημιουργηθέν πρόβλημα, είναι η απαγόρευση δημιουργίας χρέους, εκ των προτέρων. Για τον σκοπό αυτό χρειάζονται αποτελεσματικά φρένα στα χρέη με αυτόματες κυρώσεις, που δεν θα είναι δυνατόν να τίθενται υπο αμφισβήτηση.

derStandard.at: Ειναι λοιπόν τα κριτήρια του Μάαστριχτ τίποτε αλλο παρά μια φάρσα;

Sinn: Ναι, από όλες τις χώρες της ΕΕ η μόνη που εκληρώνει αυτα τα κριτήρια είναι η Βουλγαρία

* Ο Καθηγητής Δρ Δρ h.c. Hans-Werner Sinn είναι γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών(Institut für Wirtschaftsforschung - Ifo). Έχει ένα μεγάλο επιστημονικό έργο και θεωρείται ώς ένας από τους διεθνώς γνωστότερους γερμανούς οικονομολόγους


Μετάφραση: Εμμανουήλ Σαρίδης

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου