14 Ιουλίου 2010

Μπούρκα ...γιόκ!


Υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας στους δημόσιους χώρους τάχθηκε η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Την απόφαση υπερψήφισαν 336 μέλη και ένα τάχθηκε κατά. Τα περισσότερα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματους, του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Ύστερα και από τη ψηφοφορία, η συζήτηση θα μεταφερθεί στη Γερουσία το Σεπτέμβριο, όπου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο φαίνεται ότι θα΄ρθει μετά τη Γερουσία, όταν το ζήτημα θα εξεταστεί από την αρμόδια συνταγματική επιτροπή.


Η διακομματική ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μια «ανάσα» για την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, που πλήττεται από το σκάνδαλο Βερτ-Μπετανκούρ και προετοιμάζεται ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση των απεργιακών κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν τα εργατικά συνδικάτα μετά τη χθεσινή έγκριση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η απαγόρευση της μπούρκα -την οποία προώθησε με σθένος ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί, έχει τη στήριξη συντριπτικού ποσοστού της κοινής γνώμης.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του νόμου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χαϊδεύει τα αυτιά των ακροδεξιών ψηφοφόρων, τονίζοντας πως μόνο μια μικρή μειονότητα Γάλλων μουσουλμάνων φοράει μπούρκα ή νικάμπ.

Οσο για τους αντιπολιτευόμενους σοσιαλιστές, οι οποίοι αρχικά επιθυμούσαν να περιορίζεται η απαγόρευση στα δημόσια κτίρια, και αυτοί υπέκυψαν από την πλευρά τους στην πίεση φεμινιστικών οργανώσεων που ανήκουν στον πυρήνα των παραδοσιακών ψηφοφόρων τους και ζητούσαν τη γενική απαγόρευση της μπούρκα δημοσίως.

Ετσι οι σοσιαλιστές αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία, γεγονός που διασφάλισε την έγκριση του νομοσχεδίου


Εφόσον το νομοσχέδιο περάσει από όλα τα στάδια και γίνει νόμος του κράτους, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Η μεγαλύτερη οργάνωση των Γάλλων μουσουλμάνων επισημαίνει ότι οι μακριές μαντίλες που καλύπτουν το πρόσωπο δεν είναι υποχρεωτικές από το Ισλάμ.
Και η Κάτω Βουλή του Βελγίου ψήφισε τον Απρίλιο υπέρ της απαγόρευσης όλων των ενδυμάτων που καλύπτουν πλήρως ή μερικώς το πρόσωπο.

Η Γαλλία γίνεται έτσι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά το Βέλγιο, που θεωρεί ως ποινικό αδίκημα την μπούρκα και το νικάμπ, παρά το ότι αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στην Ευρώπη, με πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους.

Πηγές :ΤΑ ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΘΝΟΣ

Σχετικό θέμα:Βέλγιο: "Ναι" στην πλήρη απαγόρευση της μπούρκα - ΕΡΤonline Ειδήσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου