25 Ιανουαρίου 2011

"Τουριστικό" ρεύμα, από Τύνιδα προς Αθήνα σε λίγο καιρό;

Η Τυνησία, δεν είναι κάτι το εξωτικό. Βρίσκεται δίπλα μας.
Σε πολιτικό επίπεδο, έχω την αίσθηση ότι από την περίπτωση της Τυνησίας, θα πρέπει να προβληματίζονται τα υπόλοιπα καθεστώτα της βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ελλάδας. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σαν είδηση μέσω Twitter, Facebook και του διαδίκτου γενικότερα. Σε αντιπαραβολή, η αντίστοιχη της πλατείας Tienanmen διαδόθηκε μέσω fax….., με την κινεζική ηγεσία ναι μεν να αδυνατεί να ανακόψει τη διάδοση των πληροφοριών, αλλά λόγω της καθυστερημένης διάδοσης, να έχει όλο τον χρόνο να την καταστείλει.  
Ευτυχώς, στην εποχή του διαδικτύου, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν αρκετά γρήγορα. Η εξέγερση στην Τυνησία κράτησε μόλις δύο εβδομάδες από την αρχή μέχρι το τέλος της, και στην πραγματικότητα οι περισσότερες από τις δραστηριότητες έλαβαν χώρα τις τελευταίες τρεις μέρες πριν ο Πρόεδρος Ben Ali εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Καντάφι στη Λιβύη, ο Μπουτεφλίκα στην Αλγερία, και φυσικά ο Μουμπάρακ της Αιγύπτου θα πρέπει να προβληματίζονται. Μαζί και ο κόσμος, καθότι ο Ali ήταν εγγύηση σταθερότητας. Τώρα στις χαοτικές καταστάσεις που ακολουθούν μία τέτοιου είδους αλλαγή, ο Θεός βοηθός. Σημειώστε, ότι  το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Αλγερία και την Αίγυπτο είναι πολύ ισχυρότερο και πολύ πιο ικανό να πάρει την εξουσία από ότι στην Τυνησία.  
Τελικά, δικαιώνεται ο φίλος μου ο Efraim (Ισραηλινός πεφωτισμένος) και ο οποίος κάποτε μου τόνισε, ότι σε όλη την ιστορία τους, ποτέ τα Αραβικά κράτη δεν είχαν δημοκρατία – μέχρι που δεν την επιζητούσαν κιόλας, αλλά πάντοτε ζητούσαν έναν «πατερούλη». Και άν ο Habib BOURGUIBA (ο ιδρυτής της σύγχρονης Τυνησίας) ήταν τέτοιος, ο διάδοχός του Ben Ali και η γραφειοκρατία του, συνεχώς σκανδάλιζε.

Η Ελλάδα που κολλάει; Μα στο τουριστικό ρεύμα που έρχεται, από Τύνιδα προς Αθήνα σε λίγο καιρό.


Σημ.Αλφειού:Περί  λέξεως "assassin",που βλέπετε στη φωτό... 
Η λέξη «ασσασίνος» (assassin = εντεταλμένος δολοφόνος) προέρχεται από το αραβικό «χασισίν» (hashisheen).Διαβάστε για τους Ασσασίνους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου