27 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΤΖΕΤ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ


Αποδεσμεύτηκε το κονδύλι για το ιδιωτικό τζετ του Προέδρου


Την αποδέσμευση κονδυλίου, ύψους 300.000 ευρώ, για την ανανέωση της συμφωνίας ενοικίασης ιδιωτικού αεροπλάνου από την εταιρεία Netjets UK Ltd που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Με το θέμα διαφώνησαν οι Οικολόγοι και το Ευρωπαϊκό Κόμμα... 


Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο, διατηρεί τις επιφυλάξεις του και τη διαφωνία του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κονδύλι αλλά ''είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε την ευκαιρία στο Υπουργείο Οικονομικών να μας αποδείξει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να ταξιδεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι αξιωματούχοι''.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, λαμβάνοντας υπόψιν το δεδομένο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και τον ισχυρισμό του Υπουργείου Οικονομικών ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι αυξημένες οι υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε το αντίγραφο της συμφωνίας που θα υπογραφεί με την εταιρεία Netjets αλλά, είπε ο κ. Παπαδόπουλος ''διατηρούμε τις δικές μας επιφυλάξεις και ανησυχίες για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει υπογραφεί χωρίς να ακολουθηθεί μια διαδικασία δημόσιων προσφορών».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε οργή και αγανάκτηση για το αποτέλεσμα της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, καθώς "από τη μια ακούστηκε η κραυγή πόνου των πολύτεκνων για τις περικοπές των επιδομάτων τους και από την άλλη, τα Κοινοβουλευτικά κόμματα αποδέσμευσαν το κονδύλι των 400 χιλιάδων ευρώ για το ιδιωτικό αεροσκάφος του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Στη NetJets UK χωρίς προσφορές τα συμβόλαια για το ιδιωτικό τζετ

Πληρώνουμε 6.525 ευρώ κάθε ώρα που πετά το αεροπλανάκι του προέδρου Χριστόφια

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών όμως λέει πως μας έρχεται πιο φτηνά να ταξιδεύει με ιδιωτικό ο Πρόεδρος

Στις 36.440 ευρώ ανήλθε το κόστος κάθε ταξιδιού από τα 18 που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιωτικό τζετ της NetJets UK, το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει όμως ότι η καθαρή επιβάρυνση του κράτους είναι σαφώς μειωμένη, αφού ληφθεί υπόψη η εξοικονόμηση του κόστους των εισιτηρίων του Προέδρου και της συνοδείας του.

Η εταιρεία NetJets UK επελέγη χωρίς προσφορές, με απόφαση μάλιστα ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο στις 5 Αυγούστου αποφάσισε «την εξαίρεση της αγοράς υπηρεσιών για μεταφορά αεροπορικώς του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διαδικασία Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων».

Λεπτομέρειες για τα ταξίδια του Προέδρου και τη χωρίς προσφορές επιλογή της NetJets για την ενοικίαση αεροπλάνου έδωσε με σημείωμά του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως είναι γνωστόν, η Επιτροπή είχε ζητήσει λεπτομέρειες για τα ταξίδια του Προέδρου και το κόστος τους πριν αποφασίσει αν θα αποδεσμεύσει κονδύλι 300.000 ευρώ για άλλα ταξίδια του Προέδρου που θα γίνουν φέτος και θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Με την άδεια του Υπουργικού

Όπως φαίνεται στο σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο του 2009 το Υπουργικό εξαίρεσε την αγορά υπηρεσιών για τη μεταφορά αεροπορικώς του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων. Η υφιστάμενη νομοθεσία περιλαμβάνει πρόνοια η οποία προσφέρει την ευχέρεια στο Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρήσει εξαίρεση από τη διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 η Κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου αγοράς υπηρεσιών με τη Netjets UK Ltd, για 50 ώρες πτήσης έναντι του ποσού των 265.364 ευρώ. Το ποσό αυτό πληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2009. Πέραν του ποσού αυτού πληρώθηκαν επίσης 26.401 ευρώ για τη διαφορά στην τιμή των καυσίμων και φόρων αεροδρομίων.

Βάσει του πρώτου συμβολαίου, το ιδιωτικό αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για ταξίδια που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος προς τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη, το Κάιρο και το Ισραήλ.

Το δεύτερο συμβόλαιο για 50 ώρες πτήσης

Το Σεπτέμβριο του 2010 υπογράφηκε νέο συμβόλαιο με την εταιρεία για άλλες 50 ώρες πτήσεων έναντι του ποσού των €326.250 ευρώ, το οποίο και πληρώθηκε στα μέσα του μήνα και αφορούσε την περίοδο Σεπτεμβρίου του 2010 - Ιουλίου του 2011. Η Κυβέρνηση είχε καταβάλει άλλες 37.906 ευρώ για τα καύσιμα και για τους φόρους αεροδρομίων.

Με το νέο συμβόλαιο, ο πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε με το ιδιωτικό αεροπλάνο ταξίδια στις Βρυξέλλες, την ισπανία, τη Λιβύη, την Πολωνία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακτάται. Από την Επιτροπή Οικονομικών, όμως, μας ελέχθη ότι δεν επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό αλλά ένα μικρό μέρος του. Ως παράδειγμα μάς ελέχθη ότι το 2010 επεστράφη ποσό 50.000 ευρώ.

Ο πολύτιμος χρόνος

Στο σημείωμά του, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η καθαρή επιβάρυνση είναι πιο μειωμένη λόγω εξοικονόμησης του κόστους των εισιτηρίων του Προέδρου και της συνοδείας του. Τέλος αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η σημαντική εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: SigmaLive
http://www.sotiranews.com/2012/01/blog-post_31.html

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΤΖΕΤ ΤΟΥ ΠΡΟΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
    Μάθετε πρώτα να γράφετε Ελληνικά και κατόπιν το παίζετε προστάτες του ελληνικού πνεύματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή