Σκοτεινά σημεία και βαριές ευθύνες εντοπίζουν στην έρευνα τους για την κατάληξη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής οι Alvarez & Marsal. Το ογκωδέστατο πόρισμα το οποίο παραδόθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.
- Το πόρισμα απαντά σε μία σειρά από καυτά ερωτήματα όπως:
- Ποια ήταν η διαχείριση της κρίσης σε δημοσιονομικό επίπεδο;
- Πώς έφτασαν οι πάλαι ποτέ ισχυρές τράπεζες, που κατά ορισμένους μπορούσε να αντέξει τους κλειδωνισμούς, στο σημείο να είναι αφερέγγυες και να χρειάζονται κρατική στήριξη;
- Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές στη νέα αυτή τραγωδία που οδήγησε τον τόπο στην ολοσχερή καταστροφή;
Το πόρισμα της Alvarez & Marsal, αναμένεται να καταδείξει πολλές σκοτεινές πτυχές και γκρίζες ζώνες στα όσα τα τελευταία χρόνια και δη την τελευταία τετραετία συνέβησαν στην τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα. Αντικείμενο της έρευνας ήταν μόνο αυτές οι δύο τράπεζες, διότι, προς το παρόν, μόνο αυτές οι δύο χρειάστηκαν κρατική στήριξη και ουσιαστικά τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη.
Αντίγραφο του πορίσματος των Alvarez & Marsal, βρίσκεται από την Τετάρτη και στα χέρια της Βουλής και έχει ήδη κλειδωθεί στο δωμάτιο ασφαλείας της Βουλής. Σύμφωνα έγκυρες με πληροφορίες που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, το θέμα πρόκειται να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και αύριο να συζητηθεί στη σύσκεψη των αρχηγών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Φιλελεύθερος σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος, καταλογίζονται βαριές ευθύνες για το κατάντημα των δύο τραπεζών, αφού όπως αναφέρεται, πολλοί είναι αυτοί που μένουν εκτεθειμένοι και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν και ποινικές διώξεις.
Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από το 2009 μέχρι και το 2010 κι' ενώ είχε υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Από το τέλος Δεκεμβρίου του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο του 2010 μέσα σε 6 μήνες, δηλαδή, η Τράπεζα Κύπρου απέκτησε ομόλογα 2,3 δις.
Γίνεται επίσης συγκεκριμένη αναφορά στην εμπλοκή συγκεκριμένων ανώτερων διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας Κύπρου στην εξαγορά μεριδίου της Banca Transilvania, γεγονός για το οποίο ήδη διεξάγεται έρευνα από τις ρουμανικές αρχές. Επίσης, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά και στην εξαγορά της Uniastrum στη Ρωσία, η οποία σύμφωνα με γνωματεύσεις νομικών συμβούλων η εξαγορά μπορεί να αποδειχτεί μία κακή ή απαράδεκτη συναλλαγή για την Τράπεζα Κύπρου.
Πάντως ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, ότι στον ίδιο οίκο ανατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα να διεξάγει πέραν από αυτή την έρευνα, και το θέμα εξυγίανσης των τραπεζών αλλά και το κούρεμα καταθέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου