16 Απριλίου 2013

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΥΧΑΙΟ!!!!!!!!


Χάρη στη μεθοδικότητα της κυπριακής κυβέρνησης και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων ελληνικών υπηρεσιών|Η Αρτέμιδα, παραδοσιακός οικισμός στην Ηλεία, βγήκε από τις στάχτες της πυρκαγιάς του 2007 χάρη στη μεθοδικότητα της κυπριακής κυβέρνησης και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων ελληνικών υπηρεσιών, οι οποίες στην περίπτωση της Αρτέμιδας ξεπέρασαν τον εαυτό τους

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΥΧΑΙΟ!!!!!!!!

Η μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από τη φωτιά του Αυγούστου του 2007, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Κυβέρνησης
Έλλην Ελεύθερος
Φωτογραφία εξωφύλλου

Ο Αρτέμης Σώρρας αγαπάει το φως! Ως εκ τούτου κυκλοφορεί σε ανοιχτούς χώρους και αποφεύγει τις συναντήσεις σε σκοτεινά υπόγεια και  στοές! Του αρέσει να συναναστρέφεται με διαφορετικούς ανθρώπους σεβόμενος πάντα την μοναδικότητα τους και την ελευθερία της γνώμης τους. Για το λόγο αυτό δεν είναι μέλος καμίας λέσχης. Λέει πάντα αυτό που αισθάνεται και κάνει πάντα αυτό που λέει οπότε  δεν μπορεί να υπηρετεί σε κανένα στρατό, να είναι οπαδός κανενός κόμματος και καμίας θρησκείας .Τον γοητεύει το πνεύμα μα πάντα λιγότερο από την ψυχή

Η Αρτέμιδα, παραδοσιακός οικισμός στην Ηλεία, βγήκε από τις στάχτες της πυρκαγιάς του 2007 χάρη στη μεθοδικότητα της κυπριακής κυβέρνησης και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων ελληνικών υπηρεσιών, οι οποίες στην περίπτωση της Αρτέμιδας ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Την Κυριακή θα την επισκεφτούν ο πρόεδρος της Κύπρου και ο έλληνας πρωθυπουργός. 

Η μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από τη φωτιά του Αυγούστου του 2007, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία ανέλαβε να ανοικοδομήσει πλήρως το χωριό και να το βγάλει από τις στάχτες του. Με διαδικασία διαγωνισμού το έργο ανατίθεται στην εταιρία J&P Αβαξ. Τον Ιανουάριο του 2008, στήνεται στο χωριό εργοτάξιο. 

Στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η επιδιόρθωση και ανακατασκευή 45 κατοικιών, 32 αποθηκών, η κατασκευή ελαιοτριβείου και η ανάπλαση της πλατείας. Οι πολεοδόμοι του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου έκριναν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και τα αντιπλημμυρικά έργα στις υποδομές του χωριού και τα οποία έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν. 

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 8.600.000 ευρώ. Σε δύο χρόνια είπαν οι Κύπριοι και ήταν συνεπείς στην ολοκλήρωση του έργου. Η Αρτέμιδα ξαναγεννιέται από τις στάχτες της τέλη του 2009.

Αξίζει να δει κανείς τι συμβαίνει στα υπόλοιπα πυρόπληκτα χωριά των δεκαέξι δήμων της Ηλείας και τα βήματα με τα οποία προχωρά η αποκατάσταση των οικισμών. 

Από τις 203 εγκεκριμένες άδειες για επισκευή σπιτιών που εξέδωσε ο Τομέας Αποκατάστασης Πυρόπληκτων μόνο 123 ιδιοκτήτες έχουν εισπράξει και τη δεύτερη δόση. Από τα 123 σπίτια μόνο τα επτά έχουν ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά στις κατοικίες για ανακατασκευή από τις 207 άδειες, που έχουν εγκριθεί , μόνο 93 ιδιοκτήτες έχουν εισπράξει την τρίτη και τελευταία δόση. Πενήντα περίπου σπίτια από αυτά έχουν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κατοικούνται.
Για τα 410 σπίτια που έχει εγκρίνει αρωγή το κράτος, η δαπάνη κατασκευής ανέρχεται στα 19.863.954 ευρώ. Λιγότερα από 60 σπίτια όμως είναι ήδη κατοικήσιμα.

Βασικός λόγος που οι Κύπριοι ήταν γρήγοροι και αποτελεσματικοί ήταν τα κονδύλια επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Βασίλης Κανελλόπουλος. «Όταν το οικονομικό είναι λυμένο, τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα». Καθοριστικός παράγοντας της καθυστέρησης των Ελλήνων για την αποκατάσταση του οικιστικού ιστού των άλλων πληγέντων χωριών ήταν το γεγονός ότι θεσπίστηκε ένα πολύπλοκο νομικό καθεστώς συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ της Ηλείας «Για να το ξεπεράσει κάποιος χρειαζόταν και χρόνο και χρήματα προτού του χορηγηθεί η Δωρεάν Κρατική Αρωγή. Απαιτείτο βεβαίωση ότι το κατεστραμμένο σπίτι δε βρισκόταν σε δασική έκταση ακόμη και αν αυτό ήταν στον κύριο οικισμό χωριού.

Η πολιτικός μηχανικός, Αιμιλία Χρηστάκη, διατηρεί το γραφείο της στη Ζαχάρω. Τέλειωσε τρία σπίτια στα χωριά Γούμερο, Μηλέα και Αρήνη ενώ έχει ακόμη πέντε υπό κατασκευή. «Θα μπορούσα να είχα παραδώσει τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα τα κλειδιά στους ιδιοκτήτες. Όμως από τη στιγμή που δεν υπήρχαν συμβόλαια ή είχαν καεί υπήρχε πρόβλημα. Η πρώτη καθυστέρηση ήταν στο Υποθηκοφυλακείο και η δεύτερη στο Δασαρχείο. Περνούσαν ένας με δύο μήνες μέχρι να ελέγξουν ότι δε βρίσκεται σε δασική έκταση και να μας δώσουν την έγκριση. Υπήρχε φόρτος εργασίας στους υπαλλήλους, γεγονός που αναγκαστικά μας πήγε λίγο πίσω» αναφέρει η πολιτικός μηχανικός.

Ο Γιάννης έχει μάντρα με οικοδομικά υλικά στη Ζαχάρω. Συνεργάστηκε άψογα με τους Κύπριους επειδή υπήρξε γραπτή συμφωνία, η οποία όριζε να τηρηθούν οι χρόνοι παράδοσης των παραγγελιών. « Εδώ μας έφαγε η γραφειοκρατία, αν δεν ήταν οι άνθρωποι αυτοί δεν θα είχε γίνει τίποτα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επιχειρηματίας .

Αποτέλεσμα συμφωνίας Κύπρου- Ελλάδας ήταν η άρση της γραφειοκρατίας για την Αρτέμιδα επεσήμανε ο εργοταξιάρχης της J&P Αβαξ, Πιέρρος Καλφακάκος. «Υπήρξε συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας για καλύτερη εξυπηρέτηση των αδειών, οι οποίες αφορούσαν την Αρτέμιδα. Καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να εκδώσουμε τις άδειες σχετικά γρήγορα με ολιγοήμερες μόνο καθυστερήσεις. Οι πρώτες άδειες εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Όσο για τις επόμενες άδειες «υπήρξε ολιγοήμερη καθυστέρηση επειδή συνέπεσε με την περίοδο του σεισμού του Ιουνίου το 2008 και το προσωπικό του ΤΑΠ δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της έκδοσης αδειών. Στην ουσία σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να είχαμε παραδώσει και νωρίτερα τα σπίτια» υπολόγισε ο εργοταξιάρχης της J&P Αβαξ.

Για δύο χρόνια ο κ. Καλφακάκος ζούσε μόνιμα στην Αρτέμιδα και παρακολουθούσε τις εργασίες ανοικοδόμησης. Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκε στο χωριό και εργολάβος απεσταλμένη του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου. Το μάτι της Κυπριακής Κυβέρνησης όπως μας είπε χαρακτηριστικά η αρχιτέκτων πολεοδόμος Αθηνά Αριστοτέλους από το τμήμα Πολεοδομίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου.

«Όλα έπαιξαν ρόλο για την επιτυχία του έργου, η ομάδα εργασίας του Υπουργείου μας, η συνέπεια και η ευαισθησία, που επέδειξαν οι μηχανικοί της εργολήπτριας Εταιρίας, τα κονδύλια, η τοπική κοινωνία, ο Δήμαρχος της Ζαχάρως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , ο πρόεδρος της Αρτέμιδας και πάνω απʼ όλα η καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Πύργου, της Πάτρας και της Αθήνας. Όταν έγινε η ανάληψη του έργου συναντηθήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους και όλοι είχαν υποσχεθεί την άμεση διευκόλυνση και πράγματι την έδωσαν» διευκρινίζει η κ. Αριστοτέλους.
Στα υπόλοιπα πυρόπληκτα χωριά δεν υπήρχε «μόνιμο μάτι» όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΕΕ Ηλείας. Ζητούσαμε επίμονα να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό ο Τομέας Αποκατάστασης Πυρόπληκτων του Πύργου. Ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, Δ. Κατσιγιάννης, μας είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων θα έρχονταν υπάλληλοι. Ποτέ δεν ήρθε ένας υπάλληλος να μείνει μόνιμα και να μετατεθεί στην Υπηρεσία. Έρχονταν από Πάτρα, Αθήνα και Πρέβεζα για δύο εβδομάδες το πολύ και μετά έφευγαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις αυτοψίες ενός συναδέλφου να τις συνέχιζε άλλος κι εκεί γινόταν το χάος».

Ο αντινομάρχης Ηλείας, Ευγένιος Μπαλκάμος, χρεώνει την καθυστέρηση της αποκατάστασης των δεκαέξι πυρόπληκτων δήμων στο «τέρας» της ελληνική γραφειοκρατίας ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά οι καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητες. «Οι αδελφοί Κύπριοι κατόρθωσαν με συγκεκριμένο σχέδιο να αποκαταστήσουν τους πυρόπληκτους της Αρτέμιδας» υπογράμμισε ο κ. Μπαλκάμος.

Οι Κύπριοι διέθεσαν τα χρήματα, έστειλαν το προσωπικό, και είχαν όρεξη για δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν είχαν αναλάβει και τα υπόλοιπα χωριά θα τα είχαν παραδώσει.

Τελικά είναι... ελλαδίτικη η παροιμία που λέει ότι «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει».
Την πυρόπληκτη Αρτέμιδα του Δήμου Ζαχάρως επισκέφθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να δει από κοντά την πορεία των εργασιών που πραγματοποιούνται για την αναγέννηση της περιοχής. [...] Τον λόγο πήρε αρχικά ο κ. Χρονόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να ανακηρύξει τον Τ. Παπαδόπουλο επίτιμο δημότη Ζαχάρως. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Τ. Παπαδόπουλος πήρε τον λόγο και έκανε παραλληλισμό μεταξύ των όσων πέρασαν και περνούν οι Κύπριοι, με αυτά που έζησαν και ζουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών.
«Εμείς οι Κύπριοι ξέρουμε καλά τι περάσατε και τι περνάτε. Εμείς στην Κύπρο ξέρουμε καλά τι σημαίνει να χάνει κάποιος τα αγαπημένα του πρόσωπα, το σπίτι του, την περιουσία του, τα ζωντανά του, την πηγή του εισοδήματός του. Εμείς ξέρουμε από προσφυγιά και καταστροφή.Τα ζήσαμε και τα ζούμε ακόμα στην Κύπρο. Γι αυτό ζήσαμε μαζί σας κάθε στιγμή της καταστροφής και του πόνου που ακολούθησε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τη ζημιά που έχετε υποστεί, έστω και αν δεν μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο για τον χαμό των αγαπημένων σας προσώπων».
Οσον αφορά το έργο της ανοικοδόμησης της Αρτέμιδας, ο Τ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τον Ιανουάριο του 2008 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των σπιτιών και των υπόλοιπων κτισμάτων υπογραμμίζοντας: «Θέλησα να έρθω προσωπικά, για να δω πώς προχωράει η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της κοινότητας. Νομίζω ότι προχωρήσαμε γρήγορα και σωστά. Μέχρι το τέλος του 2008 θα έχει ανοικοδομηθεί η Αρτέμιδα, τα σπίτια που έχουν καταστραφεί και θα χρειαστεί να ανοικοδομηθούν θα ξαναχτιστούν. Ελπίζουμε σε ένα πιο όμορφο μέλλον». (Έθνος’, 29/11/2008 - με οπτικοακουστικό υλικό του MEGA)

• ΣΚΑΪ (11/01/2008): “Zωή ξανά” στην Αρτέμιδα - Τη σύμβαση, που θα δώσει νέα ζωή στην κατεστραμμένη, από τις βιβλικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, κοινότητα Αρτέμιδας, υπέγραψε την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κατά την τελετή της υπογραφής με ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου τόνισε ότι το έργο γίνεται αποκλειστικά για τους κατοίκους της Αρτέμιδας, καθώς και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ως ακόμα μια ένδειξη της εκτίμησης και των αδελφικών σχέσεων Κύπρου - Ελλάδας, αλλά “και ως μια πρακτική συμβολή, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και πρέπει εκεί που επιβάλλεται, πρακτικά και γρήγορα, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να εκτελεί και τις υποχρεώσεις της”.

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου και της κατασκευαστικής εταιρίας για την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας
• Πολίτης (12/01/2008): Το έργο ανέλαβε η J&P- ΑΒΑΞ: Αρχίζει η ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας -Υπογράφηκε χθες η σύμβαση για ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της Αρτέμιδας στην Πελοπόννησο, μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της εταιρείας J&P- ΑΒΑΞ. Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Χρίστος Πατσαλίδης, το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης, και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριος Ράλλης. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν σε 16 μήνες. Το ύψος της προσφοράς ανέρχεται στα €8.7 εκ. Ο Υπουργός δήλωσε ότι το έργο αποτελεί ένδειξη της εκτίμησης και των αδελφικών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας.
• Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (28/11/2007): Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρτέμιδα Ζαχάρως - Επίσκεψη - Το δημοτικό διαμέρισμα της Αρτέμιδας του Δήμου Ζαχάρως του Νομού Ηλείας, που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της απόφασης της κυπριακής Κυβέρνησης να αναλάβει την ανοικοδόμηση-ανασυγκρότηση του χωριού. Η απόφαση είχε ληφθεί μετά από συνεννόηση του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας Βύρωνα Πολύδωρα με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου Σοφοκλή Σοφοκλέους.
• Ο Δύων Ανατέλλων (13/09/2007): Τελικά, η Κύπρος δεν είναι μακριά… - Η Κύπρος, με τη συμμετοχή της και τα ανακλαστικά της στην πολύ πρόσφατη Ελληνική Τραγωδία απέδειξε πόσο μα πόσο κοντά είναι. Ήταν ένας αποφασιστικός, σφιχτός χαιρετισμός των Κυπρίων εκείνων που αντλούν καταγωγή και ταυτότητα από το Λόγο του Ομήρου, του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Βάρναλη, του Ρίτσου του Σεφέρη. - Η γραμμή που θα ενώνει νυν και αεί την Αρτέμιδα της Πελοποννήσου με την καρδιά και το νου της Μεγαλονήσου, είναι πιο ζωηρή, πιο αληθινή, πιο αυθεντική από όλες τις πολιτικές ρητορείες που έχουν ακουστεί και θα ακουστούν. Δροσιά και φρέσκος άνεμος στάθηκε η Κύπρος. - Τόσο με τους άριστα εκπαιδευμένους ανθρώπους που έστειλε οι οποίοι αναδείχθηκαν και δικαίως σε ήρωες στην Ελλάδα, όσο και με την εξαιρετική τόσο συμβολικά όσο και πραγματικά πρωτοβουλία της υιοθεσίας της Αρτέμιδος. Και βέβαια με το σύνολο της συμμετοχής όλων των απλών ανθρώπων. - Εν αποστρατεία Έλληνας ανώτατος Στρατιωτικός, δήλωσε πως το τοπίο της Πελοποννήσου, είναι πια, όπως θα ήταν μετά από συνεχή πενθήμερο βομβαρδισμό με νάπαλμ. - Όμως η Κύπρος , ήταν εκεί. Σε χρόνο μηδέν, στον φλεγόμενο χώρο.
• Νοητική Αντίστασις: Αύγουστος 2007 - Πολλά στοιχεία γύρω από τις ύποπτες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού
Το χωριό «τραγικό σύμβολο» της πύρινης καταστροφής στην Ηλεία, «υιοθετήθηκε» και αναγεννήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου