ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ
Η αλόη είναι ένα φυτό που χρησιμοποιήθηκε από το μακρινό παρελθόν για θεραπευτικούς σκοπούς. Φυτρώνει στην Αφρική, στα Κανάρια Νησιά, στη Βραζιλία, στη Κούβα, και στο Μεξικό. Μοιάζει πολύ με τον κάκτο αλλά ανήκει στα κρίνα και συγγενεύει περισσότερο με το σκόρδο, το κρεμμύδι, και το σπαράγγι. Επειδή η αλόη αποτελείται κατά 96% από νερό, αυτό τη δίνει μεγάλες αντοχές στο να προσαρμόζεται ακόμη και σε εχθρικά περιβάλλοντα. Είναι φυτό με μακριά και παχιά φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν επί το πλείστον κιτρινοκόκκινα λουλούδια.
Αλόη Βέρα: Ιδιότητες και καλλιέργεια
Η αλόη αέρα (Aloe Vera) είναι ένα αρχαίο φυτό που φυτρώνει στις ερήμους και μοιάζει με μικρό κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών, όπως το σπαράγγι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιέχει πάνω από 150 συστατικά όπως, λιγνίνη, σαπωνίνες, ανθρακινόνες, βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, αμινοξέα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, στερόλες, λεκτίνες κ.α. Tα πλεονεκτήματα που έχει η αλοη βερα είναι γνωστά εδώ και 5.000 χρόνια. Στην αρχαιότητα, την αποκαλούσαν «Bότανο της Αθανασίας».
H Αλόη Βέρα θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες ήταν γνωστές στους αρχαίους Aιγυπτίους, που την απεικόνιζαν στα ιερογλυφικά τους και τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία του καταρράκτη! Mία από τις πιο φημισμένες αναφορές που την αφορούν είναι αυτή του Xριστόφορου Kολόμβου, που έγραψε: «Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη βέρα. Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο τού χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει».
Η αλόη βέρα θεωρείται ότι βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών στο επιθήλιο και ενισχύει την επούλωση του όταν αυτό υφίσταται κάποιο τραυματισμό. Δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την θεραπεία της πληγής. Πιστεύεται ακόμη ότι η αλόη βέρα κάνει καλό και σε άλλες παθήσεις του δέρματος όπως είναι οι δερματίτιδες και τα εγκαύματα.
Aνάμεσα στα θρεπτικά συστατικά της Αλόης Βέρα περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E. H βιταμίνη A (ρετινόλη) φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό. H Bιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά να δημιουργηθεί το κολλαγόνο του δέρματος και να διατηρηθεί η υγεία του. H Bιταμίνη E, με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης. H αλόη βέρα είναι επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων (π.χ. σιδήρου, χρωμίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου κ.ά.), ενζύμων (έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς), αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Το φυτό θεωρείται ότι κάνει καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα. Μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς, με αρθρίτιδες και διαβήτη, λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε συνδυασμό πάντα με τα φάρμακα που χρειάζονται για την κάθε πάθηση. Ως φυτοθεραπεία, ο χυμός της αλόη βέρα συνήθως πίνεται για την ανακούφιση από δυσφορία του πεπτικού συστήματος (καούρες).
H αλοη βερα μπορεί μεν χαρακτηρίζεται «ως το φυτό της ιατρικής» αλλά οι αξιολογήσεις της σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές δεν έχουν παράσχει μέχρι σήμερα κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ότι η έχει ισχυρό φαρμακευτικό αποτέλεσμα. Ενδέχεται τελικά το καλό που κάνει η χρήση της να οφείλεται κυρίως στο αποτέλεσμα placebo ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτωσιολογικές αναφορές που κάνουν ορισμένους ερευνητές να πιστεύουν ότι δεν είναι τυχαίο που της αποδίδεται αυτός ο τίτλος. (Δείτε περισσότερα για τις χρήσεις της αλόης βέρα.
Η καλλιέργεια της Αλόης Βέρα
H αλόη βέρα ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. To γένος αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 350 είδη, από τα οποία μόνο δύο είναι σημαντικά για την καλλιέργεια της αλόης για θεραπευτική και κοσμητολογική χρήση. H Aloe Ferox Miller ευδοκιμεί στη Nότιο Aφρική και δίνει την «αλόη του Aκρωτηρίου» (Cap Αloe), ενώ η Aloe Vera, η μόνη με κίτρινα λουλούδια (Aloe Barbadensis Miller) από τις Δυτικές Iνδίες, δίνει το προϊόν το οποίο είναι γνωστό ως «αλόη των Barbados» (Curacao Aloe).
Tα φύλλα της αλόης είναι χοντρά, χυμώδη και σαρκώδη και μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά ως προς το μέγεθος (από 20 μέχρι 60 εκατοστά). Aπό το κέντρο του φυτού βγαίνει μια ταξιανθία λουλουδιών με ζωηρά χρώματα (συνήθως κόκκινο ή ροζ), ανάλογα με την ποικιλία του φυτού. Όλα τα είδη της Αλόης Βέρα συναντώνται σε θερμές χώρες. Στην Ελλάδα έχει εγκλιματισθεί και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό (aloe vera).
Tο ώριμο φυτό θα αναπτυχθεί σε ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. Τη συναντάμε σε σχετικά θερμές περιοχές της Γης, υπάρχει δε σε αφθονία και στην Ελλάδα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Αμερικής, αλλά ως αυτοφυές φυτό φυτεύεται στη Φλόριντα και πρωταρχικά στις ακτές της Λουιζιάνα της Αλαμπάμα, του Μισισιπή, στη Τζώρζια, στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα . Τα άνθη της Aloe Vera έχουν χρώμα από ανοιχτό πράσινο έως κόκκινο, ενώ μπορούν να πάρουν και αποχρώσεις που κυμαίνονται από κίτρινο έως και πορτοκαλί.
Το χρώμα των φύλλων της, μπορεί να ποικίλλει από ένα ελαφρύ πράσινο όταν είναι μικρό το φυτό και αλλάζει σε ένα βαθύτερο πράσινο όταν γίνεται ώριμη. Το σχήμα των φύλλων της είναι πλατύ και λογχοειδές. Αυτά έχουν αγκάθια και από τις δύο πλευρές με σκληρό εξωτερικό φλοιό, ενώ στο εσωτερικό του φλοιού ,κεντρικά εμπεριέχεται ένα υγρό τζελ , το οποίο το καθιστά ικανό να ευημερεί σε περιοχές με μέτριες ή χαμηλές βροχοπτώσεις. Αυτό το υγρό τζελ συμβάλλει στην αποθήκευση νερού και θρεπτικών συστατικών για περιόδους ξηρασίας , όπως αντίστοιχα ο κάκτος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι που κάνουν το φυτό περιζήτητο.
Το φύλλο της Αλόης αποτελείται από τέσσερα στρώματα:
Το φλοιό
Τον υποφλοιώδη χιτώνα (sap)
Το στρώμα της κόλλας (latex)
Το παρέγχυμα (πολφός)
Ο φλοιός είναι λεπτός, με πράσινο χρώμα και καλύπτει όλη την επιφάνεια του φύλλου. Καλύπτεται από μία σειρά πλατιών επιδερμοειδών κυττάρων ενώ κάτω από την επιδερμίδα βρίσκονται δέκα περίπου σειρές κυβοειδών κυττάρων. Ο φλοιός περιέχει τα φωτοσυνθετικά στοιχεία και εκεί συντίθενται όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην Αλόη Βέρα .
Ο υποφλοιώδης χιτώνας (sap) αποτελείται από περιοδικές ινώδεις δεσμιδωτές προεκβολές που διατρέχουν όλο το μήκος του φύλλου και από γιγαντιαία επιμηκυμένα κύτταρα που προβάλλουν προς το κέντρο. Έχει κίτρινο χρώμα, που αποκαλείται και «κίτρινο αίμα». Έχει ιδιαίτερα πικρή γεύση και φαίνεται να προστατεύει το φυτό από ζώα και έντομα. Αυτό είναι το υγρό που τρέχει όταν κοπεί το φύλλο της αλόης βέρα.
Τα στρώμα της κόλλας (latex) είναι πλούσιο σε μεγαλομοριακά σάκχαρα, γνωστά σαν πολυσακχαρίτες, συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου acemannan. Δεν έχει στέλεχος. Έχει φύλλα παχιά, χωρίς μίσχο που βγαίνουν κυλινδρικά απευθείας από τη βάση και είναι οδοντωτά.
Η Αλόη Βέρα μπορεί να φυτρώσει και να αναπτυχθεί και σε πετρώδη και ξηρά εδάφη. Η καλλιέργειά της συνίσταται σε εδάφη που αποστραγγίζονται εύκολα, είτε απευθείας στη γη είτε σε γλάστες, γιατί προέρχεται από ημιερημικά κλίματα.
Το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια της Αλόης Βέρα είναι αυτό μεελαφρώς αλκαλικό PH. Αν το έδαφος είναι πολύ όξινο π.χ. με PH=8 η ανάπτυξη του φυτού θα είναι περιορισμένη και αργή. Σύμμαχοι του φυτού είναι ο ήλιος και το εύκρατο κλίμα ενώ δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική υγρασία. Όταν το φυτό έχει πολύ ήλιο και λίγο νερό, το χρώμα του είναι καφετί, ενώ όταν έχει λίγο ήλιο είναι καθαρό πράσινο. Σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία συνιστάται η χρήση του κατάλληλου συστήματος ποτίσματος. Επίσης συνιστάται η προστασία από ρεύματα του αέρα που θα μπορούσαν να σπάσουν τα βλαστάρια του φυτού. Η Αλόη Βέρα γενικά αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αν και ενδέχεται να επιβραδύνουν ελαφρά την ανάπτυξή της αν παραμένουν συνέχεια αυξημένες. Πρόκειται για φυτό με μεγάλη ικανόητα προσαρμογής γι’ αυτό και το συναντάμε σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης.
Η Αλόη Βέρα καλλιεργείται σε χώρες με τροπικό και ημιτροπικό κλίμα, όπως οι Ινδίες, η Κίνα, χώρες της Λατινικής Αμερικής, τα νησιά Barbados, η Τζαμάικα, η Αρούμπα, κάποιες περιοχές του Μεξικού, η Νότιος Αφρική, η Αίγυπτος και τελευταία η Ταιβάν και η Νότιος Κορέα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μεγαλύτερες φυτείες υπάρχουν στην κοιλάδα του Rio Grande στο Τέξας ενώ καλλιεργείται ακόμα στην κεντρική και νότια Φλόριντα. Τα παραπάνω, όμως, δεν αποκλείουν την καλλιέργειά της και σε χώρες με μεσογειακό κλίμα, όπως είναι η Ελλάδα. Η καλύτερη εποχή για το φύτεμα της είναι μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου.
Στις φυτείες η Αλόη Βέρα φυτεύεται σε σειρές. Ανάμεσα σε κάθε σειρά και πριν το φύτεμα υπάρχει ήδη αρδευτικό κανάλι ενώ το έδαφος οργώνεται και λιπαίνεται. Η φυτεία είναι δυνατόν να δώσει ικανοποιητική ποσότητα Αloe Vera από το πρώτο κιόλας έτος. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το μέγεθος των φυτών που θα φυτευτούν.
Το να παράγει κανείς Αλόη Βέρα είναι μια κουραστική διαδικασία. Το μεγαλύτερο μέρος της σποράς, της συγκομιδής και της επεξεργασίας γίνεται χειρονακτικά. Κάθε φυτό Αλόης Βέρα ξεκινά σαν βλαστάρι που χωρίζεται από τη ρίζα ενός ώριμου φυτού και μεταφυτεύεται για να γίνει ένα νέο αυτόνομο φυτό. Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια προσεκτικής καλλιέργειας τα εξωτερικά φύλλα του νέου φυτού είναι έτοιμα για συγκομιδή. Τότε τα ώριμα φύλλα κόβονται προσεκτικά με το χέρι. Οι εργάτες κάνουν μία μικρή τομή στη βάση τους και τα αφαιρούν προσεκτικά για να μην καταστρέψουν τα νεώτερα φύλλα. Τα φυτά της Αλόης Βέρα παραμένουν παραγωγικά για 3 με 4 χρόνια αφού ωριμάσουν, παράγοντας το καθένα πάνω από 50 φύλλα στη διάρκεια της ζωής του.
Η ιδανική θερμοκρασία για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του φυτού είναιμεταξύ 20 και 25 βαθμούς Κελσίου ενώ πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ απότομες αλλαγές στις θερμοκρασίες μεταξύ μέρας και νύχτας. Όσο λιγότερες είναι οι βροχοπτώσεις τόσο πιο αργή είναι η ανάπτυξή της. Τα κλίματα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί κυμαίνονται από τα εύκρατα ως τα τροπικά. Γι’ αυτό σε περιοχές που η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν ή πιο κάτω, πρέπει να καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους. Τότε προτιμά το φιλτραρισμένο και λαμπερό φως με προσανατολισμό προς το νότο ή την ανατολή.
Αιμορροΐδες
Η αλόη ανακουφίζει τον πόνο και την ενόχληση που προκαλούν οι αιμορροΐδες. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την αλόη σε αυτήν την περίπτωση είναι οι εξής:
Παίρνουμε ένα κομμάτι πολτό αλόης μεγέθους μισού δάχτυλου και το σκληραίνουμε ψύχοντάς το, τοποθετώντας το είτε κάτω από κρύο νερό είτε για κάποιο διάστημα στο ψυγείο. Κατόπιν, το εισάγουμε απαλά στον πρωκτό (αν χρειάζεται με τη βοήθεια λιπαντικού ή βαζελίνης, σπρώχνοντας με τον δείκτη όπως ένα υπόθετο). Για άμεση ανακούφιση μπορούμε επίσης να βάλουμε αλοιφή αλόης σε μια σύριγγα και να κάνουμε κλύσμα στο ορθό έντερο. Αυτή η θεραπεία εφαρμόζεται μετά την τουαλέτα μέχρι να εξαφανιστούν οι ενοχλήσεις.
Αν οι αιμορροΐδες είναι εξωτερικές, τοποθετούμε ένα κομμάτι ανοιχτό φύλλο αλόης καλύπτοντας την περιοχή. Για γρηγορότερη βελτίωση, πρέπει επίσης να παίρνουμε πολτό αλόης νηστικοί.
Ακμή
Η ακμή προκαλείται από τη μόλυνση των κλεισμένων πόρων. Πρέπει να τηρούμε καλή υγιεινή στο πρόσωπο, πλένοντάς το πρωί και βράδυ με ένα καλό σαπούνι που να περιέχει αλόη. Κατόπιν απλώνουμε πάνω στην επιδερμίδα την αλοιφή ή το τζελ της αλόης που έχουμε παρασκευάσει κατευθείαν από το φύλλο (δύο φορές την ημέρα). Η αλόη καταπολεμά τη μόλυνση, διεγείρει τους ιστούς και θεραπεύει την ακμή χωρίς να αφήνει σημάδια. Η θεραπεία πρέπει να ακολουθείται για όλο το διάστημα που χρειάζεται μέχρι να εξαφανιστεί η ακμή.
Μουλιάζουμε το φύλλο της αλόης σε χλιαρό νερό που έχει βράσει προηγουμένως για περίπου 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε το πρόσωπό μας βάζοντάς το πάνω στον ατμό από βραστό νερό με χαμομήλι. Στεγνώνουμε καλά το πρόσωπο και κατόπιν βγάζουμε το τζελ αλόης (που ονομάζεται επίσης και "κρύσταλλος αλόης") που έχουμε μουλιάσει, και αμέσως το απλώνουμε στο πρόσωπο και το λαιμό ή στην περιοχή που παρουσιάζει ακμή. Το αφήνουμε για μερικά λεπτά και το ξεπλένουμε με νερό.
Μάσκα αλόης για την ακμή
- 100 γρ. από τον σαρκώδη πολτό που βρίσκεται στο κέντρο του φύλλου της αλόης
- 100 γρ. μέλι
- 1 κουταλιά λάδι από φύτρο σιταριού
- πηλός για εξωτερική χρήση
Χτυπάμε στο μίξερ την αλόη, το μέλι, το αλκοόλ και το λάδι. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, το ανακατεύουμε με τον πηλό ανακινώντας με μια ξύλινη κουτάλα. Η πάστα πρέπει να έχει υφή κρέμας και να είναι απαλή. Την απλώνουμε στο πρόσωπο και την αφήνουμε να δράσει για μισή ώρα. Κατόπιν την ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Αλλεργίες
Η αλόη ανακουφίζει τον πόνο, μειώνει το πρόβλημα του κνησμού, των αναφυλαξιών και των ερεθισμών και θεραπεύει εκζέματα και πληγές. Για αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το χυμό της αλόης, ψεκάζοντας συχνά τα πάσχοντα σημεία. Οι δερματικές αλλεργίες συνήθως επανεμφανίζονται μετά τη διακοπή της χρήσης της αλόης, γι' αυτό και συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό, ώστε να εντοπιστεί η αιτία που προκαλεί την αλλεργεία.
Ανεμοβλογιά
Απλώνουμε αλοιφή αλόης απευθείας πάνω στο δέρμα ή την αναμειγνύουμε με αλκοόλη. Για να εξαφανίσουμε τα σημάδια που αφήνει στο δέρμα η ανεμοβλογιά, αναμειγνύουμε 25 γρ. πολτό αλόης, 50 χιλιοστόλιτρα (ml) γλυκερίνης και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κατόπιν αναμειγνύουμε καλά όλα τα συστατικά, και απλώνουμε την πάστα πάνω σε κάθε σημάδι από ανεμοβλογιάς. Αυτή η συνταγή μπορεί να εφαρμοστεί και στις ουλές.
Ανορεξία
Για να ανοίξουμε και να τονώσουμε την όρεξή μας, παρασκευάζουμε αυτό το ορεκτικό ελιξίριο με αλόη:
- 10 γρ. αλόης
- 20 γρ. ραβέντι
- 25 γρ. κάρδαμο
- 25 γρ. γεντιανή
- 25 γρ. φλούδα πορτοκαλιού
- 40 γρ. αψίνθιο
Αναμειγνύουμε τα συστατικά σε ένα λίτρο γλυκό κρασί τσέρι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για δέκα μέρες. Κατόπιν φιλτράρουμε το μείγμα και το βάζουμε σε μπουκάλι. Το παίρνουμε μισή ώρα πριν το φαγητό.
Αντισύλληψη
Η αλόη είναι σπερματοκτόνος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντισυλληπτικό. Το μειονέκτημα της χρήσης του φυτού ως σπερματοκτόνου είναι ότι μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία της περιόδου.
Απολύμανση
Η αλόη μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της αλκοόλης γιατί είναι ισχυρό απολυμαντικό και δεν δημιουργεί αίσθημα καύσου.
Αποσμητικό
Η αλόη βέρα απορροφά και μειώνει τις σωματικές οσμές. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι τόσο ισχυρή όσο τα αποσμητικά του εμπορίου, είναι όμως πιο απαλή και δεν προκαλεί αλλεργίες, και έτσι αποτελεί καλή εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα.
Αποτρίχωση
Η αλοιφή από το φύλλο της αλόης είναι πολύ αποτελεσματική όταν απλώνεται στο δέρμα μετά την αποτρίχωση. Καταπολεμά τα εξανθήματα, τα σπυράκια και τους ερεθισμούς και κλείνει γρήγορα τους αποτριχωμένους πόρους.
Αποχρεμπτικό
Για να καταπολεμήσουμε το βήχα και να χρησιμοποιήσουμε την αλόη ως αποχρεμπτικό, πίνουμε 4 κουταλιές σπιτικό σιρόπι αλόης κάθε μέρα.
Αρθρίτιδα
Για τους πόνους σε μυς και αρθρώσεις, απλώνουμε την αλοιφή ή το τζελ της αλόης στο πάσχον σημείο τρίβοντας ή κάνοντας μασάζ όσες φορές χρειάζεται. Γενικά, η καταπραϋντική επίδραση της αλόης θα αρχίσει να γίνεται αισθητή μερικά λεπτά μετά την εφαρμογή. Αν δεν υπάρξει αμέσως αποτέλεσμα, μην εγκαταλείψετε τη θεραπεία γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η ευεργετική επίδραση δεν εμφανίζεται παρά μόνο μετά από δύο μήνες συνεχούς χρήσης. Επίσης, είναι καλό να συνδυάζετε αυτήν την εξωτερική χρήση με την καθημερινή κατανάλωση του χυμού της αλόης.
Η αλόη βέρα είναι εξαιρετική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Για αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η κατανάλωση λίγο χυμού (4 κουταλιές την ημέρα) μαζί με χυμό φρούτων, λαχανικών ή νερό, πολλές φορές την ημέρα. Μόλις επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, συνεχίστε πίνοντας μια κουταλιά χυμό αλόης το πρωί και άλλη μία το βράδυ για συντήρηση.
Η ενζυματική ικανότητα της αλόης βέρα διευκολύνει την πλήρη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, και την αποφυγή του σχηματισμού ουσιών που δεν αφομοιώνονται και είναι υπεύθυνες για την αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος που είναι πολύ συχνή στις ρευματικές παθήσεις και τα αρθριτικά.
Το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται στο χυμό της αλόης βέρα ενεργεί ως αναλγητικό και εξουδετερώνει τις φλεγμονές.
Αρτηριοσκλήρωση
Λόγω της ιδιότητάς της να καθαρίζει το αίμα, η αλόη ενδείκνυται σε περιπτώσεις μείωσης της του κυκλοφορίας του αίματος, ειδικά σε άτομα που υποφέρουν από αρτηριοσκλήρωση και υπέρταση. Η αλόη συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης και διεγείρει την οξυγόνωση των ιστών, αυξάνοντας την ελαστικότητά τους και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Για αυτές τις περιπτώσεις παίρνουμε καθημερινά δύο με τρεις δόσεις από τον πολτό της αλόης βέρα.
Άσθμα
Σήμερα με μία από τις αρχαιότερες θεραπείες για το άσθμα, ο ασθενής βράζει μερικά φύλλα αλόης βέρα σε μια κατσαρόλα με νερό και αναπνέει τον ατμό. Αν ο ασθματικός δεν μπορεί να εισπνεύσει τον ζεστό ατμό, μπορεί να βάλει το σταθεροποιημένο χυμό αλόης που κυκλοφορεί στην αγορά σε ένα βαποριζατέρ και να εισπνέει τον κρύο χυμό με ψεκασμούς.
Η αλόη έχει βρογχοδιασταλτικές ιδιότητες.
Αϋπνία
Αναμειγνύουμε 100 κ. εκ. βάμμα αλόης και 5 γρ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη, και παίρνουμε μία δόση 10 σταγόνων από αυτό το παρασκεύασμα, τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να εξαφανιστούν τα προβλήματα.
Για να παρασκευάσουμε ένα άλλο παραδοσιακό φάρμακο, αλέθουμε ένα φύλλο αλόης και το ανακατεύουμε με λίγο ξύδι και λάδι. Για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε, τρίβουμε με το μείγμα τους κροτάφους και το μέτωπο. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα της αλόης απευθείας πάνω στους κροτάφους και το μέτωπο ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα που οφείλονται σε αυτούς τους παράγοντες.
Επίσης, για την αϋπνία μπορούμε να χρησιμοποιούμε χάπια παρασκευασμένα από αλεσμένη και αποξηραμένη αλόη. Μετά από θεραπεία τριών ημερών μπορούμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα.
Τα αφεψήματα από αλόη βέρα είναι πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Βάζουμε δύο κουταλιές αφέψημα σε ένα ποτήρι γεμάτο με κρύο νερό.
Συνταγή του Μεσαίωνα
Μία ώρα πριν πάμε για ύπνο παίρνουμε ένα μείγμα από ρίζες αλόης βέρα, αλεσμένες με μέλι.
Αφωνία
Για να θεραπεύσουμε της αφωνία, ψήνουμε στη σχάρα ένα κλωνάρι αλόης, αφαιρούμε το χυμό και τον αναμειγνύουμε με ένα κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη. Αυτό το παρασκεύασμα το παίρνουμε νηστικοί για τρεις ημέρες.
Βρογχίτιδα
Για να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, αφαιρούμε το τζελ αλόης, το ψήνουμε στη σχάρα και το απλώνουμε στην πλάτη και το στήθος ως κατάπλασμα.
Δέρμα (ερεθισμός, κνησμός)
Για τους ερεθισμούς στο σώμα και τον κνησμό, κάνουμε μπάνιο σε χλιαρό νερό στο οποίο προσθέτουμε το εξής παρασκεύασμα:
Μια κουταλιά τσουκνίδα, μια κουταλιά άνθη αφροξυλιάς και μια κουταλιά εκουίζετο.
Βάζουμε όλα τα συστατικά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά με δύο λίτρα νερό. Τα βράζουμε για 7 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα στο νερό του μπάνιου μαζί με ένα ποτήρι αλοιφή αλόης βέρα, ένα ματσάκι μαϊντανό αλεσμένο στο μπλέντερ και μιάμιση κουταλιά σόδα. Μπαίνουμε στην μπανιέρα και στα πέντε λεπτά προσθέτουμε πιο ζεστό νερό για να ανέβει η θερμοκρασία του μπάνιου στους 40 βαθμούς ή και περισσότερο. Κατόπιν κάνουμε ντους με κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βράδυ παρά βράδυ μέχρι να εξαφανιστούν οι ενοχλήσεις. Μετά το ντους σκουπιζόμαστε και δεν βάζουμε καμία κρέμα.
Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αλόη για να ανακουφίσουμε τους ερεθισμούς από παιδικές ασθένειες, ασθένειες όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά, κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζουμε τζελ ή αλοιφή αλόης σε κάθε σπυράκι.
Δίαιτα αδυνατίσματος
Όταν κάνετε κάποια δίαιτα, είναι πάρα πολύ χρήσιμο να πίνετε χυμό αλόης γιατί αποτοξινώνει τον οργανισμό και χαρίζει ευεξία. Ο χυμός της αλόης έχει μόνο 8 θερμίδες ανά ποτήρι.
Διάρροια και κολικός του εντέρου
Σε αυτές τις περιπτώσεις παίρνουμε το σιρόπι αλόης που το παρασκευάζουμε από τα εξής συστατικά:
- 100 γρ. μέλι
- 25 κ. εκ. βάμμα αλόης
- 0,25 κ. εκ. βάμμα από μπελαντόνα
Αναμειγνύουμε καλά όλα τα συστατικά μέχρι να έχουμε ένα ημίρρευστο υγρό, από το οποίο παίρνουμε μία κουταλιά το πρωί και μία το βράδυ μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν μικρότερη δόση. Η μεζούρα μας είναι ένα κουταλάκι του γλυκού.
Εγκαύματα-Ερεθισμοί
Για να θεραπεύσουμε μικρά εγκαύματα και τραύματα, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα κατάπλασμα με τζελ αλόης και να το τοποθετήσουμε χωρίς να εφαρμόζουμε πίεση πάνω στο τραύμα. Αφήνουμε το κατάπλασμα να διεισδύσει για ένα λεπτό και κατόπιν αφαιρούμε τον επίδεσμο με προσοχή. Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να πλένουμε το τραύμα τουλάχιστον για τις επόμενες οκτώ ώρες μετά την εφαρμογή.
Ένας άλλος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε συνεχώς κομμάτια πολτού αλόης πάνω στο τραύμα. Η αλόη θα ανακουφίσει τον πόνο και θα μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης. Η δράση της αλόης συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων.
Σε περίπτωση σοβαρότερων εγκαυμάτων, πρώτα πλένουμε με νερό την περιοχή για να μειώσουμε τη θερμοκρασία στο δέρμα. Και για να μην υπάρξει υπερβολική ξηρότητα, μπορούμε να αναμείξουμε την αλόη με ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο.
Αλοιφή για εγκαύματα
- 100 γρ. βάση ενυδατικής κρέμας
- 50 σταγόνες βάμμα αλόης
- 50 σταγόνες βάμμα καλέντουλας
Αναμειγνύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα. Έπειτα, την απλώνουμε κατευθείαν πάνω στην περιοχή του εγκαύματος με γάζα.
Εγκυμοσύνη-Θηλασμός
Για να καταπολεμήσουμε τις ραγάδες που δημιουργούνται κατά την εγκυμοσύνη, αλείφουμε την κοιλιά με ένα μείγμα από λάδι από γλυκά αμύγδαλα και αλοιφή από αλόη βέρα, μόνο όμως μετά τον τοκετό ώστε να αποφύγουμε τυχόν κινδύνους.
Αν αισθανόμαστε πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορούμε να βάλουμε αλοιφή από αλόη στις θηλές.
Εξανθήματα και ερεθισμός του δέρματος
Για να αντιμετωπίσουμε τους ερεθισμούς του δέρματος, φτιάχνουμε ένα μείγμα από:
- 100 γρ. κρέμα για το δέρμα (χωρίς άρωμα)
- 50 σταγόνες βάμμα αλόης
- 50 σταγόνες βάμμα αμαμηλίδας
Ανακατεύουμε μέχρι να επιτύχουμε μια ομοιογενή πομάδα με την οποία θα επαλείψουμε την περιοχή του δέρματος που παρουσιάζει τον ερεθισμό. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για κάθε είδους γδαρσίματα ή σπυράκια.
Επιδερμίδα
Μάσκα προσώπου για λιπαρά δέρματα
Για ένα βαθύ και υγιεινό καθαρισμό της επιδερμίδας, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το πρόσωπο. Αλείφουμε ένα μείγμα από 50 κ. εκ. αλοιφή αλόης βέρα και 100 γρ. ουδέτερη ενυδατική κρέμα στο δέρμα, κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ και το αφήνουμε να στεγνώσει. Μουσκεύουμε μία πετσέτα σε ζεστό νερό, τη στύβουμε και καλύπτουμε με αυτήν το πρόσωπο για μερικά λεπτά. Στεγνώνουμε το πρόσωπο και τελειώνουμε με ένα μασάζ με πολτό αλόης βέρα που κλείνει τους πόρους και καταπραΰνει.
Μάσκα προσώπου για ευαίσθητα δέρματα
- 1 κουταλιά τριμένη αλόη
- 1 κουταλιά τριμμένο αγγούρι
- 2 κουταλιές γιαούρτι
- 2 κουταλιές κριθάλευρο
Ανακατεύουμε καλά όλα αυτά τα συστατικά σε ένα μπολ κα απλώνουμε τη μάσκα στο πρόσωπο και το λαιμό, αφήνοντας ελεύθερα τα ρουθούνια και τα μάτια. Αφήνουμε να στεγνώσει για δέκα λεπτά, ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τέλος και με κρύο.
Μάσκα προσώπου για κανονικά δέρματα
Θα χρειαστούμε μια κουταλιά αλοιφή από αλόη, ένα αβγό και ένα κουταλάκι μέλι. Επίσης μπορούμε να παρασκευάσουμε τη δική μας ενυδατική κρέμα, αναμειγνύοντας ένα κουτάλι της σούπας αλοιφή αλόης ένα κουτάλι γλυκερίνη, μισό κουτάλι μέλι και μισό υγρή βαζελίνη. Αυτό το παρασκεύασμα το χρησιμοποιούμε πρωί και βράδυ. Επίσης μπορούμε να το φτιάξουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες και να το χρησιμοποιήσουμε ως ενυδατική κρέμα και για το σώμα.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι επειδή η αλοιφή της αλόης είναι στυπτική, πρέπει να χρησιμοποιείται ανακατεμένη με κάποια ενυδατική κρέμα ή αμυγδαλέλαιο. Αν το άτομο έχει πρόβλημα ξηρότητας στο δέρμα και χρησιμοποιεί την αλοιφή της αλόης χωρίς την προσθήκη ενυδατικής κρέμας μπορεί να παρουσιάσει μεταξύ άλλων απολέπιση.
Αρωματική ενυδατική κρέμα
- 25 γρ. φυσικό κερί μέλισσας
- 125 κ. εκ. αμυγδαλέλαιο ή λάδι από φύτρα σιταριού
- 10 γρ. βούτυρο κακάο
- 25 γρ. πολτός αλόης βέρα
- 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, δενδρολίβανου ή θυμαριού
Καθαρίζουμε τέλεια μια γυάλινη κανάτα με μεγάλο στόμιο. Αφού απολυμάνουμε την κανάτα με αλκοόλη, τη γεμίζουμε με πολτό τριμμένης αλόης, το κερί μέλισσας και το βούτυρο κακάο, και τα δύο τριμμένα σε λεπτά κομμάτια. Κλείνουμε ερμητικά την κανάτα και τη βάζουμε σε μπεν μαρί για να αρχίσει σιγά σιγά να λιώνει. Πού και πού την ανακινούμε ώστε το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Μόλις λιώσει όλο το μείγμα καλά και η μάζα είναι ομοιογενής, βγάζουμε την κανάτα από το μπεν μαρί, την ανοίγουμε και προσθέτουμε τις σταγόνες του αιθέριου ελαίου. Πριν κρυώσει η κρέμα, τη βάζουμε σε βαζάκια για να την έχουμε στο σπίτι, έτοιμη προς χρήση.
Όσο κρυώνει η κρέμα, πρέπει να την ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην μένει στην επιφάνεια ο πολτός αλόης. Δεν κλείνουμε τα βαζάκια παρά μόνο όταν η κρέμα που έχουμε φτιάξει έχει κρυώσει καλά. Η κρέμα είναι καλό να διατηρείται στο ψυγείο ώστε να μη χαλάει από τη ζέστη του περιβάλλοντος.
Επιπεφυκίτιδα
Τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα και για οποιοδήποτε πρόβλημα πρέπει να επισκεπτόμαστε το γιατρό. Ωστόσο, αυτό το δημοφιλές φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό. Για να εξαλείψουμε την επιπεφυκίτιδα ή τη φλεγμονή της μεμβράνης του ματιού που προκαλείται από κρύωμα, ερεθισμούς λόγω υπερβολικής σκόνης, μολύνσεις από μικρόβια ή ενοχλήσεις από υπερβολικό φως, κάνουμε τα εξής:
Βάζουμε το τζελ της αλόης σε βραστό νερό για δύο μέρες, και αλλάζουμε το νερό κάθε δώδεκα ώρες. Κατόπιν τοποθετούμε σε ένα ποτήρι το τζελ της αλόης και το αναμειγνύουμε με το χυμό δύο ώριμων λεμονιών. Βάζουμε δύο σταγόνες από αυτό το μείγμα και στα δύο μάτια δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, μέχρι να υποχωρήσει η επιπεφυκίτιδα. στην αρχή, μόλις βάλουμε το παρασκεύασμα μπορεί να νιώσουμε ένα αίσθημα καύσου. Για να το μειώσουμε, μπορούμε να το αναμείξουμε σε ίσα μέρη με μισό ποτήρι βραστό νερό.
Επίσης μπορούμε να επαλείψουμε με ένα κομμάτι αλόης βέρα τα βλέφαρα.
Επιχείλιος έρπης
Για τον επιχείλιο έρπητα αλείφουμε αλόη χωρίς τη ρητίνη στο πάσχον σημείο του χείλους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ρητίνη είναι ο κιτρινωπός χυμός που βρίσκεται μεταξύ του πολτού και της εξωτερικής επιφάνειας του φύλλου, και είναι καυστική. Μπορούμε να την αφαιρέσουμε πλένοντας με νερό εκείνο το σημείο του φυτού και τρίβοντάς το με τα δάχτυλα.
Επουλωτική δράση
Για εξωτερική εφαρμογή, μπορούμε να παρασκευάσουμε μια λοσιόν αναμειγνύοντας ίσα μέρη από αλοιφή αλόης και παρθένο ελαιόλαδο. Απλώνουμε αυτό το παρασκεύασμα στο πάσχον σημείο με ένα βαμβακερό ύφασμα ή κομπρέσες που τις αφήνουμε σε επαφή με το τραύμα όλη την ημέρα, αλλάζοντας τες συχνά και φροντίζοντας να είναι πάντα υγρές.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πριν από την εξωτερική χρήση της αλόης πρέπει να δοκιμάσουμε αν ο ασθενής παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις στο χυμό του φυτού.
Για αποτελεσματική μείωση και εξάλειψη των ουλών πρέπει να χρησιμοποιούμε καθαρή αλοιφή αλόης δύο φορές την ημέρα για αρκετούς μήνες.
Ηλιοθεραπεία
Η αλόη μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν και μετά την ηλιοθεραπεία. Βοηθά στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων και ανακουφίζει το δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο.
Για να ετοιμάσουμε το δικό μας παρασκεύασμα για ηλιοθεραπεία, αναμειγνύουμε ελαιόλαδο, αλοιφή αλόης και κανέλα σε σκόνη.
Άλλος τρόπος είναι να αναμείξουεμ την αλοιφή της αλόης με λάδι από γλυκά αμύγδαλα.
Η αλόη προστατεύει από την υπεριώη ακτινοβολία.
Ίκτερος
Σε ένα ποτήρι με ένα 1/4 του λίτρου νερό βάζουμε 5 γραμμάρια αλόη σε σκόνη και το αφήνουμε όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα φιλτράρουμε το κατακάθι και πίνουμε το μισό ποτήρι νηστικοί και το άλλο μισό πριν κοιμηθούμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τρεις μέρες.
Καθαρτικό
Για αυτό το αποτέλεσμα, καταναλώνουμε καθημερινά 3 έως 5 γραμμάρια πολτό φρέσκιας αλόης.
Κηλίδες στο δέρμα
Οι κηλίδες στο δέρμα μειώνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαφανίζονται με τη χρήση της αλόης.
Απλώνουμε το τζελ ή τρίβουμε τον πολτό απευθείας πάνω στην κυλίδα τρεις φορές την ημέρα για αρκετούς μήνες. Η θεραπεία είναι αργή αλλά αποτελεσματική, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σταθεροί και οπλισμένοι με υπομονή.
Ένας άλλος καλός τρόπος να ελαττώσουμε τις κηλίδες του δέρματος είναι να ετοιμάσουμε το παρακάτω κατάπλασμα:
Στύβουμε χυμό από ένα λεμόνι και προσθέτουμε δύο κουταλιές γάλα και πολτό φρέσκιας αλόης. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στις κηλίδες και κατόπιν τις καλύπτουμε με μια γάζα, αφήνοντάς τες έτσι όλη τη νύχτα. Το πρωί πρέπει να ενυδατώσουμε την περιοχή.
Κιρσοί
Για τους κιρσούς συνιστάται η χρήση τζελ ή αλοιφής από τα φύλλα της αλόης βέρα με ένα ελαφρό μασάζ πάνω στα πόδια, λόγω της αντιφλεγμονώδους, αγγειοσυσταλτικής και αναλγητικής ιδιότητας της αλόης καθώς και της ικανότητάς της να αναγεννά τα κύτταρα.
Αφήνουμε την αλόη να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και, αν είναι δυνατόν, έχοντας τα πόδια ψηλά και σε ανάπαυση.
Κρεατοελιές και "πόδι χήνας"
Βάζουμε ένα κομμάτι από φύλλο αλόης βέρα στην κρεατοελιά ή το "πόδι χήνας" και το στερεώνουμε με ένα λευκοπλάστ. Αν είναι δυνατό το διατηρούμε έτσι για δύο ή τρεις εβδομάδες μέχρι οι κρεατοελιές να εξαφανιστούν.
Κόπωση
Για να αντιμετωπίσουμε την εξάντληση και την κόπωση, ετοιμάζουμε ένα αποτελεσματικό ποτό με ένα λίτρο νερό, 100 γρ. φρέσκια αλεσμένη αλόη και 4 κουταλιές μέλι. Τα ανακατεύουμε όλα καλά, στραγγίζουμε και διατηρούμε το ποτό στο ψυγείο.
Κρύωμα-γρίπη-καταρροή
Για την αντιμετώπιση της γρίπης, των κρυωμάτων και της βρογχικής καταρροής, παίρνουμε πολτό που τον περνάμε από μπλέντερ με χυμό λεμόνι και μέλι.
Λέπρα και δερματικές μολύνσεις
Αλέθουμε τα φύλλα της αλόης και τα τοποθετούμε πάνω στα πάσχοντα σημεία ως κατάπλασμα.
Μαλλιά
H ευεργετική επίδραση της αλόης στα μαλλιά είναι καταπληκτική γιατί το φυτό διαθέτει μια ουσία που μοιάζει με κερατίνη. Εξαφανίζει την πιτυρίδα και τη λιπαρότητα, περιποιείται τα μαλλιά, τα κάνει δυνατά και εύκαμπτα και διευκολύνει την ανάπτυξή τους.
Μπορούμε να προσθέσουμε αλοιφή αλόης σε ένα σαμπουάν, στο μαλακτικό ή στην τονωτική λοσιόν για τα μαλλιά. Επίσης, μπορούμε να απλώσουμε την αλοιφή αλόης κατευθείαν στο τρίχωμα της κεφαλής, αφήνοντάς την να δράσει για δέκα λεπτά, και μετά να ξεπλύνουμε το κεφάλι μας. Τα αποτελέσματα που θα δούμε αν συνεχίσουμε αυτήν την περιποίηση για διάστημα τριών έως έξι μηνών θα είναι εξαιρετικά: τα μαλλιά θα γίνουν δυνατά και υγιή, ενώ βελτίωση θα δουν και τα άτομα με προβλήματα τριχόπτωσης.
Σαμπουάν αλόης για δυνατά και λαμπερά μαλλιά
Μια συνταγή για την παρασκευή σαμπουάν αλόης για κανονικά μαλλιά που θα τους δώσει δύναμη και λάμψη:
- 100 γρ. σαμπουάν με μέλι
- 200 γρ. χυμός αλόης
- 2 κουταλιές ουίσκι
Αναμειγνύουμε τα τρία συστατικά και τα ανακινούμε καλά μέσα σε ένα αδιαφανές γυάλινο μπουκάλι. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί σε σκοτεινό σημείο για έξι μήνες και μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Μασάζ
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αλόη σε διάφορα είδη μασάζ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να την αναμείξουμε με το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Τα αποτελέσματα που έχει η αλόη στο δέρμα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Η αλόη χρησιμοποιείται πολύ σε μασάζ στους αθλητές, γιατί χαλαρώνει τους μυς μετά την έντονη προσπάθεια.
Μάτια (μαύροι κύκλοι, σακούλες, πρησμένα βλέφαρα)
Απλώνουμε με μια γάζα ένα παρασκεύασμα από αλόη, μέλι και άμυλο αραβόσιτου.
Μια άλλη απλή συνταγή για τη μείωση των μαύρων κύκλων είναι να αλείψουμε λίγο πολτό αλόης στους μαύρους κύκλους και να τους καλύψουμε με μια λεπτή φέτα από αγγουράκια για μερικά λεπτά.
Για πρησμένα βλέφαρα ή σακούλες στα μάτια, απλώνουμε πάνω στην περιοχή (τρίβοντας απαλά) ένα κομμάτι πολτό αλόης.
Λίγες σταγόνες από πολτό αλόης στα κουρασμένα μάτια ως κολλύριο, θα τα χαλαρώσει αμέσως.
Μολύνσεις
Μάτια και αφτιά
Για μονύνσεις ή ενοχλήσεις στα μάτια και τα αφτιά, λίγες σταγόνες αλόης θα ανακουφίσουν τον πόνο και θα χαλαρώσουν τον ασθενή. Η αλόη είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία του καταρράκτη και άλλων ασθενειών των ματιών.
Γεννητικά όργανα
Για να θεραπεύσουμε ασθένειες των γυναικείων γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από κάντιντα, τριχομονάδες και άλλες μολύνσεις ή ερεθισμούς που συνοδεύονται από συμπτώματα όπως κνησμό, καύσιο και αύξηση της κολπικής ροής ή βλέννης, εισάγουμε λίγο πολτό αλόης στον κόλπο και τον αφήνουμε όλο το βράδυ, για δύο ή τρεις συνεχόμενες μέρες, και η μόλυνση θα εξαφανιστεί τελείως.
Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να έχουμε προηγουμένως βράσει σε νερό στους 100 C το μαχαίρι με το οποίο θα κόψουμε τα φύλλα της αλόης και να πλύνουμε καλά τα χέρια μας.
Για αυτού του είδους τις γυναικολογικές μολύνσεις ή ενοχλήσεις μπορούμε να χρησιμοποιούμε προληπτικά την αλοιφή της αλόης στις κολπικές πλύσεις, μαζί με χλιαρό νερό.
Μπάνιο
Για ένα καλό ενυδατικό, απαλό και χαλαρωτικό μπάνιο, τοποθετούμε τριμμένα φύλλα αλόης βέρα σε μικρά πουγκάκια από γάζα. Τα βάζουμε στη μπανιέρα με χλιαρό νερό και τα πιέζουμε ώστε να βγει όλος ο χυμός στο νερό της μπανιέρας. Επίσης μπορούμε να βάλουμε φύλλα αλόης στο σαπούνι του μπάνιου. Στην μπανιέρα αφήνουμε το σώμα καλυμμένο με τον αφρό και το νερό τουλάχιστον για πέντε λεπτά.
Για να ολοκληρώσουμε την κούρα ομορφιάς, μόλις βγούμε από το μπάνιο και αφού σκουπίσουμε και στεγνώσουμε το σώμα μας, μπορούμε να κάνουμε μασάζ με κομμάτια πολτού.
Μυκητιάσεις
Αυτή η μόλυνση που οφείλεται σε μύκητες αντιμετωπίζεται με την αλοιφή της αλόης βέρα. Βυθίζουμε μια γάζα στην αλοιφή και τυλίγουμε τα δάχτυλα των ποδιών και τα άλλα πάσχοντα σημεία για όλο το βράδυ. Αυτή η αγωγή ακολουθείται επίσης σε περιπτώσεις τριχοφυτίας, γενικά μυκητιάσεις και ιδιαίτερα στους μύκητες που προσβάλλουν την εσωτερική περιοχή των μηρών και τον βουβώνα. Στην τελευταία περίπτωση η ζέστη και η τριβή προκαλούν ερεθισμό και ένα από τα συμπτώματα είναι και ο κνησμός.
Ναυτία στο αυτοκίνητο ή το πλοίο
Πίνουμε ένα αφέψημα αλόης, το οποίο έχουμε παρασκευάσει με μισό κουταλάκι σκόνης αλόης και βραστό νερό. Τη ναυτία θα την αποφύγουμε αν πάρουμε το αφέψημα πριν το ταξίδι.
Νεύρα κατεστραμμένα
Η αλόη έχει τη δύναμη να αποκαθιστά την ευαισθησία του δέρματος σε περιοχές που είναι μουδιασμένες λόγω κατεστραμμένων νεύρων. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, απλώνουμε καθημερινά τζελ ή πολτό αλόης στο πάσχον σημείο. Η ευαισθησία θα αρχίσει να επανέρχεται μετά από δύο ή τρεις μήνες θεραπείας.
Ξύρισμα
Η αλόη, όταν χρησιμοποιείται μετά από το ξύρισμα, ανακουφίζει το δέρμα και αναγεννά πολλά από τα κύτταρα που έχουν καταστραφεί από το πέρασμα του ξυραφιού. Απλά και μόνο απλώστε την αλοιφή από τα φύλλα της αλόης στο πρόσωπο μετά από το ξύρισμα, και θα αισθανθείτε τη φρεσκάδα και την ανακούφιση στο δέρμα σας.
Οδοντική πλάκα
Οι βακτηριοκτόνες ιδιότητες της αλόης βέρα καταπολεμούν τον Streptococcus mutans, το βακτήριο που προκαλεί το σχηματισμό πλάκας στο σμάλτο των δοντιών, και έτσι τη χρησιμοποιούμε προληπτικά κατά της τερηδόνας. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε να απλώσουμε πολτό από τα φύλλα της αλόης απευθείας στα δόντια και κατόπιν να τα τρίψουμε με αυτόν.
Οδοντοφυΐα
Κατά τη διαδικασία της οδοντοφυΐας τρίβουμε τα ούλα με την αλοιφή της αλόης για να καταπραΰνουμε τον πόνο και να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν το εσωτερικό τμήμα του φύλλου, τριμμένο και πλυμένο για να φύγει η πικρή γεύση του.
Οίδημα και πρήξιμο λόγω συγκέντρωσης υγρών
Απλώνουμε με τη μορφή κομπρέσας το εξής παρασκεύασμα:
25 κ. εκ. βάμμα αλόης
100 γρ. κρυσταλλοποιημένο μέλι
30 γρ. άμυλο αραβοσίτου
Τοποθετούμε τις κομπρέσες τρεις φορές την ημέρα. Αυτή η φόρμουλα είναι ιδανική για να εξαφανίσουμε τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια.
Οστεοπόρωση
Παίρνουμε κάθε μέρα νηστικοί ένα κομμάτι πολτό αλόης. Η αλόη βοηθά να αφομοιωθεί το ασβέστιο και επιπλέον αναζωογονεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται υπομονή γιατί η θεραπεία είναι πολύ μακριά.
Ούλα
Για ούλα που ματώνουν ή που είναι ερεθισμένα, γυρίζουμε στο στόμα ένα κομμάτι από πολτό αλόης. Αυτό το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό και για την ανακούφιση του πόνου από τους φρονιμίτες και για τις φλεγμονές. Προλαμβάνει την τερηδόνα και προστατεύει τα δόντια από ουσίες που καταστρέφουν το σμάλτο τους.
Πιτυρίδα
Αφαιρούμε το τζελ από ένα φύλλο αλόης, και το αναμειγνύουμε χτυπώντας το καλά με το ασπράδι ενός αβγού. Πλένουμε τα μαλλιά μας με χλιαρό χαμομήλι που θα ανοίξει τους πόρους, και κατόπιν απλώνουμε το παρασκεύασμα με ένα ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. αν το κάνουμε πριν κοιμηθούμε, τυλίγουμε το κεφάλι σε μια πετσέτα ή βαμβακερό πανί και την επόμενη μέρα ξεπλένουμε το κεφάλι με άφθονο χλιαρό νερό.
Πόδια (πονεμένα και κουρασμένα)
Κάνουμε μασάζ στα πόδια με αλοιφή από αλόη βέρα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ γρήγορα και εντυπωσιακά. Επίσης μπορούμε να βάλουμε τα πόδια σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και κομμάτια αλόης με τα οποία μπορούμε να τρίψουμε τα πόδια μας.
Πόνοι μυϊκοί, διαστρέμματα και πόνοι στις αρθρώσεις
Η αλόη έχει την ικανότητα να απαλύνει τον πόνο. Όταν απλώνουμε την αλόη κατευθείαν πάνω στο δέρμα, η αλοιφή απορροφάται αμέσως από το αίμα εξαφανίζοντας αμέσως τον πόνο. Μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όσο συχνά χρειάζεται, είτε με θερμότητα είτε χωρίς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρουμε ένα φύλλο, να το κόψουμε και να το ζεστάνουμε. Αποθέτουμε το τμήμα που έχει τον πολτό απευθείας πάνω στο δέρμα στην περιοχή που αισθανόμαστε τον πόνο, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Πονοκέφαλοι και ιγμορίτιδα
Για να ανακουφίσουμε τον πονοκέφαλο και τους πόνους που προκαλούνται από την ιγμορίτιδα, τοποθετούμε ένα κομμάτι από φύλλο αλόης, κομμένο εγκάρσια, πάνω στο μέτωπο. το τρίβουμε απαλά στην περιοχή, και το αφήνουμε να ενεργήσει για μερικά λεπτά. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια γάζα εμποτισμένη σε αλοιφή αλόης που θα την βάλουμε και πάλι στο μέτωπο. Αν πάσχουμε από ιγμορίτιδα, καλύπτουμε επίσης και την περιοχή της μύτης.
Πρόληψη
Ασθένειες
Η χρήση της αλόης βέρα είναι αβλαβής, τόσο σε εξωτερική όσο και σε εσωτερική εφαρμογή. Η καθημερινή κατανάλωση ενός κομματιού πολτού όταν είμαστε νηστικοί, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνει το σώμα γενικά και ρυθμίζει τις εντερικές λειτουργίες. Επίσης αποτελεί εξαίρετο αναζωογονητικό στο οποίο αποδίδονται αφροδισιακές ιδιότητες. Ο χυμός από τον πολτό όταν λαμβάνεται συγκρατημένα έχει υπακτική δράση.
Ηλιακά εγκαύματα
Για να αποφύγουμε τα εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο, απλώνουμε την αλοιφή της αλόης μαζί με ενυδατική κρέμα ή σταφυλέλαιο 20 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο.
Πυρετός
Σε περίπτωση πυρετού τρίβουμε ένα κομμάτι πολτού αλόης στο μέτωπο, το λαιμό και τα πέλματα των ποδιών.
Ρυτίδες
Το παρακάτω παρασκεύασμα είναι πολύ αποτελεσματικό ως αντιρυτιδική κρέμα, ενώ μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιούμε και για την εξάλειψη των ουλών. Αναμειγνύουμε 50 κ. εκ. αλοιφή αλόης με 100 γρ. ουδέτερη ενυδατική κρέμα.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτή η κρέμα έχει διάρκεια ζωής μία εβδομάδα.
Σακχαρώδης διαβήτης
Η κατανάλωση του χυμού της αλόης αυξάνει την ικανότητα που έχει το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη. Η αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς, αλλά πάντα υπό την καθοδήγηση γιατρού, αφού η υπερβολική ινσουλίνη είναι επικίνδυνη.
Η κατανάλωση πολτού αλόης, ιδιαίτερα όταν είμαστε νηστικοί, μας βοηθά να ρυθμίσουμε τη λειτουργία του παγκρέατος, αφού αποκαθιστά την παραγωγή της ινσουλίνης.
Στοματική κοιλότητα
Οι άφθες είναι μια φλεγμονή στις μεμβράνες του στόματος. Για τη θεραπεία τους συνιστάται να κρατάμε στο στόμα για κάποια λεπτά τον πολτό της αλόης, αρκετές φορές την ημέρα. Αν ο ασθενής το επιθυμεί, μπορεί να μασάει τον πολτό και κατόπιν να τον καταπίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπραϋνθεί επίσης ο οισοφάγος και το στομάχι.
Η αλόη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προληπτικά κατά της τερηδόνας, ενώ προστατεύει επίσης και το σμάλτο των δοντιών.
Στομάχι
Η αλόη βέρα είναι γενικά πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία των πεπτικών διαταραχών. Για να ανακουφίσουμε τον καύσο και την οξύτητα στο στομάχι, πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα νηστικοί ένα κομμάτι πολτού αλόης. Αυτή η θεραπεία τονώνει γενικά και ρυθμίζει το έντερο. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο χυμός του πολτού είναι υπακτικός.
Για τις γαστρικές παθήσεις, αναμειγνύουμε δύο κουταλιές χυμό αλόης σε ένα ποτήρι με τυρόπηγμα και το παίρνουμε το πρωί νηστικοί για αρκετές ημέρες μέχρι να αισθανθούμε ανακούφιση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η θεραπεία πρέπει να συνιστάται από γιατρό.
Λικέρ αλόης για στομαχικούς πόνους
- 50 γρ. φύλλα αλόης
- 50 γρ. φύλλα αγκινάρας
- 20 γρ. σμύρνα
- 30 γρ. ραβέντι
- 1 λίτρο γλυκό κρασί τσέρι
Αλέθουμε όλα τα συστατικά και τα βάζουμε σε ένα αδιαφανές γυάλινο μπουκάλι μαζί με το τσέρι. Ανακινούμε το μείγμα δυνατά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για δέκα ημέρες σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος. Το ανακινούμε κάθε μέρα. Μόλις περάσει η περίοδος ξεκούρασης, φιλτράρουμε το μείγμα και το βάζουμε σε μπουκάλι. Πίνουμε ένα ποτηράκι πριν ή μετά από κάθε γεύμα.
Έλκος στομάχου
Για το έλκος στομάχου παίρνουμε ένα κομμάτι πολτό το πρωί νηστικοί, και άλλο ένα το βράδυ πριν κοιμηθούμε, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Για να φάμε την αλόη βέρα, μπορούμε να χτυπήσουμε τον πολτό αφού τον έχουμε ξεπλύνει με νερό και τον έχουμε τρίψει με τα δάχτυλα για να φύγει η πικρή γεύση. Κατόπιν, τον αναμειγνύουμε με κάποιο χυμό φρούτων ή μέλι.
Τόνωση
Το τζελ της αλόης μπορεί να μεταμορφωθεί σε πόσιμο τονωτικό. Για να γίνει αυτό, στραγγίζουμε το τζελ και το αναμειγνύουμε με ίση δόση νερού. Διατηρείται στο ψυγείο μόνο για 3 έως 4 μέρες. αν η γεύση δεν μας αρέσει, μπορούμε να το αναμείξουμε με κάποιο χυμό από φρούτα.
Τραύματα και κοψίματα
Καθαρίζουμε πρώτα το τραύμα και απλώνουμε το τζελ της αλόης όπως θα κάναμε και με οποιαδήποτε συμβατική αλοιφή. Το στερεώνουμε με επίδεσμο ή ύφασμα.
Τριχόπτωση
Η τακτική χρήση της αλοιφής της αλόης ως λοσιόν αποτρέπει την τριχόπτωση. Και χάρη στις θρεπτικές της ιδιότητες μπορεί επίσης να αναγεννά μέρος των πεσμένων μαλλιών, αρκεί να μην έχουν νεκρωθεί οι ρίζες τους.
Η χρήση της αλόης στο τρίχωμα της κεφαλής είναι πολύ αποτελεσματική για την επανενεργοποίηση της ανάπτυξης των μαλλιών μετά από χημειοθεραπείες.
* Ειδικό βάμμα κατά της τριχόπτωσης
Βράζουμε το φυτό σε νερό για 15 λεπτά, κατόπιν το στραγγίζουμε και προσθέτουμε 10% ξύδι.
Τσίμπημα (από έντομα, τσουκνίδες και μέδουσες)
Μόλις εμφανιστεί το τσίμπημα ή αμέσως μετά την επαφή με τη μέδουσα ή το φυτό της τσουκνίδας απλώνουμε ένα κομμάτι από τον πολτό της αλόης πάνω στο σημείο. Ο πόνος θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά.
Υπέρταση
Καταναλώνοντας καθημερινά αλόη μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση σε μερικές βδομάδες.
Φαρυγγίτιδα και πονόλαιμος
Σε αυτήν την περίπτωση ανακατεύουμε το χυμό της αλόης με νερό και μέλι και κάνουμε γαργάρες, καταπίνοντας μικρές ποσότητες του παρασκευάσματος για να διευκολύνουμε τη διείσδυση της αλόης στο λαιμό. Η αλόη μειώνει σημαντικά τον πόνο της φαρυγγίτιδας, είναι αντισηπτική και όταν χρησιμοποιείται συχνά τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά.
Ψείρες-Ψύλλοι
Για να καταπολεμήσουμε τις ψείρες ή τους ψύλλους, μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος είναι να πλύνουμε τα μαλλιά και να προσθέσουμε στο νερό ξεπλύματος είκοσι κ. εκ. βάμμα αλόης.
Ψωρίαση
Για τη θεραπεία της ψωρίασης συνιστάται να καταναλώνουμε καθημερινά και νηστικοί δύο κομμάτια πολτό περίπου 2 εκ. Για εξωτερική χρήση, απλώνουμε τον πολτό ή την αλοιφή στην αντίστοιχη περιοχή 2 έως 5 φορές την ημέρα. Για να αποφύγουμε την ξήρανση του δέρματος, αναμειγνύουμε την αλόη με λίγο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο. Η αλόη δρα παρόμοια με την κορτιζόνη, αλλά χωρίς να έχει τις παρενέργειές της.
πηγή: EL GRAN LIBRO DEL ALOE VERA | Lourdes Prat - Teresa Ribo
Αλόη Βέρα η Θαυματουργή
Α έως Ω: Περιπτώσεις που μας χρειάζεται ένα φυτό αλόης www.aloeveraplants.gr
ΠΗΓΗ http://www.healthyliving.gr/2011/03/17/%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B7-%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/
ΠΗΓΗ http://omofagia.gr/2013/04/04/%CF%86%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B7-%CF%84%CE%B9-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/
ΠΗΓΗ http://www.ecotimes.gr/1639/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84/
ΠΗΓΗhttp://www.greatlie.com/aloe-vera.html
ΠΗΓΗhttp://gr.hemapro.com/ingredients.html
ΠΗΓΗhttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CF%8C%CE%B7_%CE%B7_%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1
ΠΗΓΗhttp://byebyehemorrhoids.wordpress.com/
ΠΗΓΗhttp://www.healthwithaloe.gr/about-aloe-vera/aloe-vera/aloe-vera-istoria.html
ΠΗΓΗhttp://aloeplants.blogspot.com/2012/11/blog-post_9610.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου