08 Απριλίου 2013

ΔΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤΚ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ



Δοικητής ΚΤΚ: Αύξηση Των Εξαιρέσεων Θα Αυξήσει Το Κούρεμα Για Τράπεζα Κύπρου

Η εξαίρεση άλλων ομάδων καταθετών από την διαδικασία μετατροπής ανασφάλιστων καταθέσεων (πέραν των €10.000) σε μετοχές σε οικονομικούς, λογιστικούς όρους, ενδεχομένως να συνεπάγεται την αύξηση του τελικού κουρέματος των ανασφάλιστων καταθετών στην Τράπεζα Κύπρου προειδοποίησε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.
Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι μετά την απόφαση του Εurogroup, έχουν ληφθεί από κοινού με την Κυβέρνηση αποφάσεις για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των δημόσιων πόρων καθώς και ορισμένων ομάδων καταθετών, όπως για παράδειγμα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κ.λπ.
“Ενδεχομένως, με τη συμπερίληψη και άλλων ομάδων καταθετών που αποκλείονται από τη διαδικασία μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, σε οικονομικούς, λογιστικούς όρους, αυτό συνεπάγεται τη μεταφορά επιπρόσθετων υποχρεώσεων στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου δημιουργώντας έτσι περισσότερες οικονομικές υποχρεώσεις”, τόνισε
“Για κάθε πρόσθετη εξαίρεση, η συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών αυξάνεται”, πρόσθεσε.
Στην ομιλία του, Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών, ο Διοικητής της ΚΤΚ αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης, όπως την αύξηση των προβλέψεων για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τις απώλειες από την απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, τις συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, καθώς και την “λανθασμένη” όπως τη χαρακτήρισε, εντύπωση ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις απώλειες μέσω εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, οι υποβαθμίσεις της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, δημιούργησαν ιδιαίτερο πρόβλημα ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα, έτσι ώστε τον Οκτώβριο του 2011 η τράπεζα να αιτηθεί στην ΚΤΚ την παροχή επείγουσας ρευστότητας μέσω του ELA.
Όπως είπε, παρά την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας με απόκτηση από το κράτος μετοχών ύψους €1,8 δις ευρώ, η υποβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων που κατείχε η Λαϊκή Τράπεζα (€1,2 δις) είχε ως συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της Τράπεζας, εξέλιξη, που σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση ρευστότητας μέσω του ELA.
O κ. Δημητριάδης είπε ότι η ΚΤΚ είχε συμφωνήσει με την Τρόικα το τμήμα του Μνημονίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα από τις 18 Νοεμβρίου και επεσήμανε “συνεχώς την ανάγκη άμεσης υπογραφής του Μνημονίου”, όπως είπε.
Το Eurogroup της 16ης Μαρτίου ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Στην ομιλία, ο Διοικητής της ΚΤΚ υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη συνεδρία του Eurogroup της 15ης Μαρτίου οι εταίροι της Κύπρου ανέτρεψαν τον αρχικό σχεδιασμό για παροχή δανείου ύψους €17 δις προς την Κύπρο, προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών (€10 δις στη βάση του ακραίου σεναρίου της Pimco) και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.
“Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Μαρτίου 2013, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής ενημερώθηκε και το Eurogroup ανακοίνωσε ότι η Κύπρος επρόκειτο να λάβει χρηματοδότηση. Όλοι πιστεύαμε ότι η αναφορά ήταν για τα €17 δισ. του αρχικού Μνημονίου, εκ των οποίων τα €10 δισ. θα δίνονταν στις τράπεζες.”, είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι η ΚΤΚ είχε προετοιμάσει λύσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στη βάση αυτών των δεδομένων.
Ως γνωστόν, το κρίσιμο Eurogroup είχε αποφασίσει την παροχή δανείου ύψους €10 δις για τις δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, ενώ το υπόλοιπο ποσό των €7 δις θα έπρεπε βρεθούν από ίδιους πόρους.
Πάντως ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις αποφάσεις για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας πως είναι αναμενόμενο να προκαλούν αντιδράσεις.
ΠΗΓΗ http://www.onlycy.com/316085-%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CF%84%CE%BA-%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου