08 Απριλίου 2013

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ <ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ>



Διοικητής: «Οι πολιτικές αποφάσεις μας έφεραν εδώ»


Την απάντηση του, σε όσα του καταλογίζονται γύρω από τους χειρισμούς  του στο θέμα της οικονομίας, έδωσε ενώπιος ης Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.



Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών, επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, τόνισε πως  τόσο ο ίδιος και η Κεντρική Τράπεζα βρέθηκαν σε ένα οικονομικό  Κυκεώνα λόγω πολιτικών αποφάσεων, ενώ εμμέσως υποστήριξε πως πριν από τις 16 Μαρτίου δεν γνώριζε για το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων.
Ο Διοικητής έκανε αναφορά στην πορεία της οικονομίας και στο τρόπο, με τον οποίο φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2011, οπότε η Λαϊκή Τράπεζα αιτήθηκε παροχή επείγουσας ρευστότητας από τον ELA.

Μεταξύ άλλων, ο Διοικητής υποστήριξε ότι μέχρι και τις 15 Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής του κρίσιμου Eurogroup για την κυπριακή χρηματοδότηση, ο ίδιος ήταν με την εντύπωση ότι η τρόικα θα ενίσχυε την Κυπριακή Δημοκρατία με 17 δις, και όχι με 10 όπως και τελικά γνωστοποιήθηκε την επόμενη ημέρα, με απαίτηση όπως τα υπόλοιπα 7 καλυφθούν από εσωτερικούς πόρους."Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Μαρτίου 2013, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής ενημερώθηκε και το Eurogroup ανακοίνωσε ότι η Κύπρος επρόκειτο να λάβει χρηματοδότηση. Όλοι πιστεύαμε ότι η αναφορά ήταν για τα €17 δισ. του αρχικού Μνημονίου, εκ των οποίων τα €10 δισ. θα δίνονταν στις τράπεζες.", είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι η ΚΤΚ είχε προετοιμάσει λύσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στη βάση αυτών των δεδομένων".
Επεσήμανε πως απ’ εκεί και πέρα ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις πολιτικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί σε σχέση με το θέμα των καταθέσεων, υποστηρίζοντας πως από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ της προστασίας των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, σε αντίθεση, όπως ανέφερε, με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης που επιθυμούσαν την επιβολή τέλους επί όλων των καταθέσεων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

"Αύξηση εξαιρέσεων αυξάνει το κούρεμα για  την Τράπεζα Κύπρου"

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις κατηγορίες και την επίρριψη ευθυνών εναντίον του για τους χειρισμούς του, ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως υπάρχει δικαιολογημένος θυμός και ανασφάλεια ανάμεσα στο κοινό, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει εις γνώση του τα πραγματικά γεγονότα. «Η ΚΤΚ και ο Διοικητής βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που προέκυψε από πολιτικές αποφάσεις και είχαν τη θεσμική ευθύνη να αντιμετωπίσουν την δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», επεσήμανε.
Πάντως ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις αποφάσεις για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας πως είναι αναμενόμενο να προκαλούν αντιδράσεις.

"Θα συνεχιστεί η έρευνα Α&Μ για τη Λαϊκή"

Σε ότι αφορά το θέμα της έκθεσης του οίκου Alvarez & Marsal για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου ζήτησαν κρατική στήριξη, ανέφερε πως οι όροι εντολής προέβλεπαν τη διερεύνηση αναφορικά με την επέκταση των τραπεζών αυτών στο εξωτερικό με τη μορφή δικτύου καταστημάτων ή θυγατρικών εταιρειών και μέσω της εξαγοράς τραπεζών καθώς και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η αγορά ελληνικών ομολόγων. «Σε ότι αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα», πρόσθεσε, η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και θα καλύψει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα, καθώς και την επέκταση της Λαϊκής Τράπεζας εκτός Κύπρου εξετάζοντας, παράλληλα, το ρόλο και τις τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

Σε ότι αφορά το θέμα της θέσπισης όρων προστασίας  ορισμένων ομάδων καταθετών, πχ φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυβερνητικές καταθέσεις, ο Διοικητής προειδοποίησε ότι η συμπερίληψη και άλλων ομάδων καταθετών στην κατηογορία απόκλισης από το κούρεμα, συνεπάγεται τη μεταφορά επιπρόσθετων υποχρεώσεων στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων οικονομικών υποχρεώσεων. «Επισύρω την προσοχή σας ότι για κάθε πρόσθετη εξαίρεση, η συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών αυξάνεται», τόνισε.  
"Μπροστά στο ενδεχόμενο καταστροφής δήλωσα ότι έπρεπε να ψηφιστούν νόμοι"

Σχολιάζοντας τα όσα λέχθηκαν για τις δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης, 21 Μαρτίου, ανέφερε ότι αυτά λέχθηκαν  δεδομένης της επερχόμενης καταστροφής της κυπριακής οικονομίας μπροστά στις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ για παγοποίηση της παροχής ρευστότητας στις 2 τράπεζες από τον ELA. «Δήλωσα ότι πρέπει να κατατεθούν και να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μια σειρά Νομοθετημάτων με στόχο την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.  Με την πιο πάνω δήλωσή μου τόνισα ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολό τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των €100.000. Τόνισα, επίσης, ότι η ενεργοποίηση του πιο πάνω νομοθετικού πλαισίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ ενώ, παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο Διοικητής.
Τέλη Ιουνίου το ύψος ανακεφαλαιοποίησης της Τρ. Κύπρου

Στο μεταξύ, σε ενημερωτικό σημείωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται πως  το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, θα γίνει γνωστό περί τα τέλη Ιουνίου.
Στο σημείωμά του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης εξηγεί τις συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 25ης Μαρτίου με το Eurogroup.
Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, η Κύπρος ανέλαβε να πετύχει την ανεκαφαλαιοποίηση των τραπεζών με ίδιους πόρους, ενώ θα λάβει δάνειο ύψους €10 δις που θα χρησιμοποιηθεί για τις κρατικές ανάγκες. Με βάση την απόφαση, η Λαϊκή υποβάλλεται σε διαδικασία εξυγίανσης με την απορρόφηση της "καλής Λαϊκής" από την Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα πωλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς οι εργασίες της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, σύμφωνα με το νόμο περί εξυγίανσης τραπεζών, τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις των δυο τραπεζών που έχουν τεθεί υπό εξυγίανση θα αποτιμηθούν στην εύλογη αξία τους (fair value) από ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος θα διοριστεί για το σκοπό αυτό μέχρι το τέλος Απριλίου. Η έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή, υπό το φως της οποίας θα οριστικοποιηθεί το ύψος της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, θα υποβληθεί, μετά από συμφωνία με την Τρόικα, μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.
Στα 16,4 δις τα περιουσιακά στοιχεία που πωλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου