12 Απριλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



Πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο – Mέσα Μαΐου η πρώτη δόση




Το πράσινο φως για έναρξη της διαδικασίας της τελικής έγκρισης της οικονομικής στήριξης της Κύπρου έδωσε σήμερα το Eurogroup από το Δουβλίνο.



Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος έγινε χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση.
Πρίν την απόφαση του Eurogroup, αξιωματούχοι της ΕΕ, προέβησαν σε δηλώσεις, με έντονο κλίμα αβεβαιότητας για την Κύπρο.
Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα της Κύπρου θα είναι στα 10 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, σημειώνοντας «ελπίζω ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο». 
Ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν. προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρία του Eurogroup, σημείωσε ότι μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν, τα δεδομένα στη χώρα άλλαξαν.«Υπάρχει μια συνεχιζόμενη αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου και δουλεύουμε μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να παρέχουμε μια οικονομική πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Κύπρο. Σε αυτή την κατάσταση υπάρχει τόση πολλή αβεβαιότητα λόγω των πρόσφατων γεγονότων που είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να παρέχει ακριβείς και συγκεκριμένες προβλέψεις.
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι η κυπριακή διάσωση θα συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. 
Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο τόνιζε ότι « Η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορούν να αυξήσουν το ποσό των €10 δισ. της κυπριακής διάσωσης παρά την πληροφόρηση ότι το κόστος θα είναι ψηλότερο από ότι αναμενόταν». 
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με ανακοίνωση τους, μετά και την απόφαση, ανακοίνωσαν ότι το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση του €1 δις, στις αρχές Μαΐου, ενώ το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση των €9 δις μέχρι στις 24 Απριλίου. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνει στα μέσα Μαΐου.
Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σημειώνουν με ικανοποίηση  ότι "οι κυπριακές Αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του τραπεζικού τομέα".
Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο σε σχέση με τον έλεγχο του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από την επιτροπή Moneyval και ένα ανεξάρτητο ελεγκτή, μαζί και την δέσμευση στο Μνημόνιο για περαιτέρω μέτρα κατά του ξεπλύματος μετά τις συστάσεις της αξιολόγησης".
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας»

600 Δισεκατομμύρια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου