01 Απριλίου 2013

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ


Ολοταχώς προς τη δανειακή σύμβαση - Συνεδριάζουν απόψε στο Προεδρικό

Ολοταχώς προς τη δανειακή σύμβαση - Συνεδριάζουν απόψε στο Προεδρικό

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε άτυπης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα άτυπης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:
«Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε με στόχο να διεξέλθει θέματα που αφορούν στην τελική διαβούλευση για την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.
Στις 6.30μμ σήμερα θα συνεχιστεί η συνεδρία της διαπραγματευτικής ομάδας του Υπουργικού Συμβουλίου, στην παρουσία της αντίστοιχης διαπραγματευτικής ομάδας από την Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την οριστικοποίηση των θέσεων της δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να γίνει η τελική διαβούλευση με την Τρόικα, διότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ και πρέπει να είναι όλα ολοκληρωμένα.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας της διαπραγματευτικής ομάδας, στις 8μμ σήμερα, θα κληθούν οι αρχηγοί των κομμάτων σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ενημερωθούν πλήρως για τα θέματα που αφορούν την όλη διαβούλευση και διαπραγμάτευση και αν είναι δυνατόν την καλύτερη συνεργασία και συλλογικότητα με στόχο την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης.
Οι τελικές εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα είναι κατʼ αρχήν θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα ευρύτερα, τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικά μέτρα ευρύτερα στην οικονομία και στο δημόσιο τομέα, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την Ενέργεια.
Η διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται με βασική πυξίδα: η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των Ταμείων Προνοίας να είναι πλήρης. Γίνεται διαβούλευση και με συνδικαλιστικούς φορείς, παραδείγματος χάρη την ΕΤΥΚ, και ελπίζουμε στην όλη διαπραγμάτευση, να καταλήξουμε στην πλήρη εξασφάλιση με τον ένα ή άλλο τρόπο των Ταμείων Προνοίας που είναι κεκτημένο των εργαζομένων.
Ελπίζεται στην τελική διαπραγμάτευση και είναι στόχος εφικτός κατά την άποψή μας, από αύριο οι επιχειρήσεις που είδαν το 40% των κεφαλαίων τους να είναι ʽπαγωμένοʼ στην Τράπεζα Κύπρου, να αποδεσμευτεί έτσι ώστε να διατηρήσουν τη δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας.
Η διαβούλευση συνεχίζεται για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, στον τομέα των ωρομισθίων και, ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαβούλευση στο θέμα της μεταβατικής περιόδου για τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στο σημερινό σύστημα υγείας μέχρι την εγκαθίδρυση του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τέλος, είμαι εξουσιοδοτημένος από το σύνολο των Υπουργών- λόγω των φημών και ψιθύρων που κυκλοφορούν, δυστυχώς, με ένα τρόπο ανεξέλεγκτο- να δηλώσω ότι όποιος κατέχει οποιοδήποτε στοιχείο για οποιοδήποτε εκ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά είτε μετακίνηση χρημάτων είτε άλλη ενέργεια που μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν ενέργεια ειδικής χρήσης πληροφοριών, να τα δώσει άμεσα στην Ερευνητική Επιτροπή που θα ορκιστεί αύριο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς αν η Τρόικα επανέρχεται με περαιτέρω απαιτήσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό που διαβουλευόμαστε τώρα δεν νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, Μνημονίου.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια παρά την επιδείνωση των δεδομένων - η οποία προέκυψε από την ατολμία και αναποφασιστικότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων - και αυτή η επιδείνωση, δυστυχώς, συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η χειροτέρευση υπήρξε ειδικά από τον Ιούνιο όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση κάλεσε την Τρόικα για Μνημόνιο.
Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει νέα δημοσιονομικής προσαρμογής δεδομένα, αλλά ακόμη και με αυτή την επιδείνωση επιχειρεί κάποιες βελτιώσεις. Δεν μπορώ επακριβώς να δώσω αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το πού θα καταλήξει η διαβούλευση, αλλά επιχειρούνται κάποιες βελτιώσεις. Για παράδειγμα, έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι η περίοδος εμφάνισης πλεονάσματος δεν θα είναι το 2016 αλλά το 2017. Με την αποψινή διαβούλευση επιδιώκουμε να πάμε στο 2018. Θα είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να μην έχουμε τόσο ασφυκτικά μέτρα, διότι θα επιμηκυνθεί η περίοδος προσαρμογής».
Κληθείς να πει αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση, όπως το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σε όλα τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα και για τα οποία θα γίνει τελική διαβούλευση υπάρχουν προτάσεις της Κυβέρνησης που είναι έστω και λίγο βελτιωτικές. Ελπίζουμε στην τελική διαβούλευση να καταφέρουμε αυτό που πρέπει διότι θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του τόπου».
Σε ερώτηση πού υπολογίζεται η ύφεση να φτάσει, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπεισέλθω σε αριθμολογία για την ύφεση. Αυτό, κατά την άποψή μου, χρειάζεται μια πολύ εξειδικευμένη μελέτη και γνώση και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γίνει καθώς και συνεχείς προσαρμογές.
Η Κυβέρνηση έχοντας κληρονομήσει μια ʽατομική βόμβαʼ προσπάθησε να την απενεργοποιήσει και τα κατάφερε γλυτώνοντας τον τόπο από την ολοκληρωτική χρεοκοπία. Τώρα διαχειρίζεται μετασεισμική κατάσταση πραγμάτων πολλών Ρίχτερ με στόχο να επανεκκινήσει την οικονομία. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα που διαβουλεύεται με την Τρόικα με στόχο τις έστω και επιμέρους, αλλά σημαντικές βελτιώσεις. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε συν τω χρόνω».
Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η πρόταση για δέσμευση του 40% των κεφαλαίων ήταν πρόταση της πλευράς μας ή της Τρόικα, ο κ. Στυλιανίδης είπε «της Κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ» και πρόσθεσε ότι από την ώρα που κρίθηκε ότι το περίπου 37,5% των καταθέσεων συν το 22,5% θα ήταν παγοποιημένα, δεν ήταν δυνατόν να παγκποιηθεί και το 40%. Δυστυχώς παγοποιήθηκε και αυτό και υπήρχε αδυναμία των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το κεφάλαιό τους. «Αυτό που επιδιώκεται και ελπίζεται ότι θα απελευθερωθεί αύριο το πρωί είναι το 40% ούτως ώστε να μπούμε σε μια στοιχειωδώς, φυσιολογική δραστηριότητα των επιχειρήσεων».
Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να πείσουμε οποιονδήποτε έχει σχέση με αυτή την παγοποίηση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί παγοποίηση κεφαλαίων της τάξης του 40% σε επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου