17 Μαΐου 2013

ΣΟΚ: Απόκλιση εσόδων 12% για το κράτος - Έπονται χειρότερα


ΣΟΚ: Απόκλιση εσόδων 12% για το κράτος - Έπονται χειρότερα


Σημαντική μείωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων τους επόμενους μήνες.


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης όπως αυτός προκύπτει ακόμα και μέσα από το Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι γύρω στο 12% είναι η μείωση το πρώτο τετράμηνο φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι των εσόδων του ΤΕΠ, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως λόγω του ότι πολλά από τα έσοδα του κάθε μήνα, όπως για παράδειγμα από τον ΦΠΑ, αφορούν προηγούμενους, στο συγκεκριμένο τετράμηνο δεν καταγράφεται το συνολικό σοκ στην οικονομία από την απόφαση του Eurogroup τον Μάρτιο φέτος και τα όσα ακολούθησαν με τις τράπεζες τον Απρίλιο. Κατά συνέπεια αναμένεται τους επόμενους μήνες μια κάθετη πτώση στα έσοδα του κράτους από τα φορολογικά έσοδα, καθώς και τους έμμεσους και άμεσους φόρους.  
Πιο αναλυτικά κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων παρουσίασαν μια αύξηση της τάξης του 10%, δηλαδή κατά €31 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, όπως προκύπτει, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου καταγράφηκε μείωση κατά €95 εκατ. με αποτέλεσμα ο συμψηφισμός των εσόδων του τετράμηνου φέτος να περιορίζεται στα €522 εκατ. φέτος έναντι €586 εκατ. το περσινό τετράμηνο. 
Πάντα σύμφωνα με τον Φ, ζοφερό το σκηνικό και για τα έσοδα της Κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών κάθε μήνα οι αριθμοί είναι και χειρότεροι αφού οι ενοποιημένοι λογαριασμοί της Κυβέρνησης αποτυπώνουν τη συρρίκνωση της οικονομίας. Πτώση που αγγίζει το 3,89% σημειώνεται το τρίμηνο φέτος όσον αφορά τα δημόσια έσοδα του κράτους τα οποία έφτασαν στα €1534 εκατ. έναντι €1596 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.
Σε σχέση με τα έσοδα της Κεντρικής Κυβέρνησης τον Μάρτιο φέτος προκύπτει ότι υπολογίζονται στα €381 εκατ., τον Φεβρουάριο €490 εκατ. και τον Ιανουάριο €605 εκατ. Επιπλέον, απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία του τριμήνου για τα φορολογικά έσοδα τα οποία σημειώνουν βουτιά της τάξης του 19% σκιαγραφώντας την τάση που θα επικρατήσει και τον Απρίλιο όπου αναμένεται μεγαλύτερη απόκλιση σε σύγκριση με το 2012.
Εξάλλου σημαντική μείωση της τάξης του 21% καταγράφεται το τρίμηνο για τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι περιορίστηκαν στα €479 εκατ. σε σχέση με €609 εκατ. πέρυσι. Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 10% και 23% αντίστοιχα, από €156 εκατ. και €330 εκατ. σε €140 εκατ. και €254 εκατ. αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου