25 Μαΐου 2013

ΟΙ "ΜΑΟΡΙ" ΤΗΣ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

Στο ιερό βουνό Χικουράγκι των Μαορί μπορείτε να παρακολουθήσετε τον πολεμικό χορό «χάκα» γύρω από τα ξύλινα τοτέμ

Νέα Ζηλανδία: Υμνος στην ποιότητα ζωής-ΜΑΟΡΙ



ΟΙ "ΜΑΟΡΙ" ΤΗΣ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ!!!


οι πολεμιστές Μαορί κράτησαν σαν έθιμο τον πολεμικό τους Χορό Χάκα Κάπα, ο οποίος ξορκίζει τον αντίπαλο πριν την μάχη


ΟΙ "ΜΑΟΡΙ" ΤΗΣ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ!!!

 ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΥΡΧΕ ΘΑ ΚΟΥΤΟΥΛΑΓΑΝ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΟΡΟΙ
Πορτραίτο του αρχηγού των "Μαορί" από το 1883. Το διπλό (Δελφικό) ΕΨΙΛΟΝ και ο Λαβύρινθος των Μινωιτών.
Artemis Sorras

ΟΙ "ΜΑΟΡΙ" ΤΗΣ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ!!!

Ήταν το 1993 που βρέθηκα κάπου ανάμεσα στη Νότια Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία πάνω σ΄ένα κρουαζιερόπλοιο για ολιγοήμερες διακοπές από την εργασία μου (ΥΠΕΞ Νότια Αυστραλία- Αδελαΐδα).
Ένα βράδυ το πρόγραμμα άνοιξε με ένα φανταστικό χορό των ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, της φυλής των «Μαορί», που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση!!!

Ήταν ψηλοί άνδρες με καστανά μαλλιά και μάτια, με σταρένια χρώματα και αποχρώσεις, με όμορφη κατατομή που δεν θύμιζε σε τίποτε τους γύρω λαούς της Πολυνησίας , οι οποίοι είναι μελαμψοί με μαύρα μάτια και πλατσουκωτές μύτες. Καμία σχέση!

Θα μπορούσα να πω είχαν καθαρά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά με καλοσχηματισμένη και λεπτή μύτη, αμυγδαλωτά μάτια, μικρά αυτιά, πυκνό καστανό μαλλί, στρόγγυλο πηγούνι, λεία ανοιχτή επιδερμίδα και ορθό, ευλίγιστο παράστημα.

Μέχρι που άρχισαν να χορεύουν!

Αρχικά είχαν μια παράξενη στάση ανδροπρεπή καθ΄ όλα με λυγισμένα γόνατα και λυγισμένα χέρια ευθεία προς τα πάνω. Για να πάρετε μια ιδέα μπορείτε να δείτε να χορεύουν σ΄αυτό το link :
http://youtu.be/e6RlUYtSnLY

Στην πορεία και όσο δυνάμωναν οι πολεμικές φωνές των ανδρών και οι ρυθμικές τους κινήσεις σε πόδια και χέρια, ανέβαζα αδρεναλίνη! Χαρακτηριστική κίνηση των ματιών και της έκφρασης του προσώπου ήταν να δείχνουν ένα άγριο πρόσωπο με φοβερές γκριμάτσες για να τρομάζει ο αντίπαλος. Η γλώσσα έβγαινε όσο πιο έξω μπορούσε για να δείξουν μ΄αυτό τον τρόπο την εσωτερική τους δύναμη και τα δυνατά τους εσώψυχα. (Με μεγάλη γλώσσα έξω απεικονίζονται οι θεότητες και τα τοτέμ τους έτσι όπως αποτυπώνονται στην παραδοσιακή και λαϊκή τους τέχνη).

Κοιτάζοντάς τους από πλάγια θα έλεγε κανείς σχεδόν με βεβαιότητα ότι το σώμα τους έτσι όπως είχαν το εμπρός πόδι λυγισμένο και τα χέρια λυγισμένα και προς τα πάνω, έπαιρνε το σχήμα κεφαλαίου Κ κάπα!!!

Ορίστε; Και πώς λέγεται ο χορός;

Ο πολεμικός αυτός χορός στη γλώσσα τους λέγεται «Κάπα Χάκα»!!!

Αν λοιπόν γράψουμε (απεικονίσουμε) το χορευτή πολεμιστή με το κεφαλαίο γράμμα Κ και βάλουμε δίπλα του ένα άλλο Κ αλλά να κοιτάζει προς τα αριστερά θα έχουμε ένα σχήμα σαν κι αυτό περίπου >Κ. Αν το φέρουμε τώρα σε πλάγια θέση, είναι ένα διπλό ΕΨΙΛΟΝ!!!
(Στο χαρτί δείχνει καλλίτερα, δοκιμάστε το με δύο αντίστροφα Κάπα και θα το δείτε).

Ασφαλώς και δεν είναι τυχαία η απεικόνιση του διπλού (Δελφικού) ΕΨΙΛΟΝ και στο πρόσωπό τους, και μάλιστα έτσι που να μη χωρά καμία αμφιβολία!!! (Φωτογραφία – πορτραίτο με τον αρχηγό των Μαορί το έτος 1883).

Μία άλλη ελληνική απεικόνιση εκτός από το Δελφικό έψιλον είναι και οι ομόκεντροι κύκλοι (σπείρες)σε σχήμα Μινωικού λαβύρινθου. Οι λεγόμενες σπείρες των Μινύων που δεν ήταν τίποτε άλλο από την ελληνική σπείρα έτσι όπως αυτή αναπαρίσταται στο Δωρικό κιονόκρανο. Οι Μινύες ήταν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης (αρχαίοι Μινωίτες) που έφταναν στη γη μέσα από αυτούς τους μηνίσκους μεταφοράς (μαύρες τρύπες – σήραγγες μεταφοράς). Αυτός ήταν ο ένας και μοναδικός «τρόπος μεταφοράς» και μακρινών γήινων ταξιδιών. Οι Μινωίτες και οι Λέλεγες (πρόγονοι των Πελασγών) ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν μηνίσκους –λαβυρίνθους και μακριές στοές μεταξύ των σπηλαίων αλλά και των πόλεων, ενώ έβαφαν τα κορμιά τους κόκκινα για να παίρνουν τα ζάχαρα που χρειάζονταν προκειμένου να επιβιώσουν πάνω στη γη.

Τέλος στη Νέα Ζηλανδία, την τόσο μακρινή αυτή Χώρα (πίσω και κάτω από μας γύρω στις 18.000 χιλιόμετρα απόσταση, το μισό περίπου του μήκους του Ισημερινού) υπάρχουν εκτός από τους Λαβυρίνθους και τα διπλά Δελφικά ΕΨΙΛΟΝ, ελληνικά ονόματα και τοπονύμια. Υπάρχει μία περιοχή με το όνομα “Mitimati” που είναι δύο ελληνικές λέξεις μαζί «Μύτη μάτι» και είναι παράγωγα του ρήματος «ματεύω» που σημαίνει «ερευνώ» , «αναζητώ». Πολύ κοντά δε είναι οι νήσοι ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ και ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΝΗΣΟΙ που σχετικά έχει αναφέρει ο Ιάμβλιχος ΠΒ 82 « Τι εστίν Μακάρων νήσοι; Ήλιος και Σελήνη».

Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα σας πω ότι στο τέλος του χορού «Κάπα Χάκα» ο αρχηγός κάλεσε μερικούς άνδρες από το ακροατήριο να χορέψουν μαζί με την ομάδα του τον πολεμικό αυτό χορό για να τον εμπεδώσουν και να διασκεδάσουμε όλοι. Μάλιστα είπε ότι όποιος από τους προσκεκλημένους χόρευε πιο πειστικά θα τον τιμούσαν ως επίτιμο μέλος των Μαορί!!!

Σήκωσε δυο Άγγλους, ένα Γερμανό, ένα Ασιάτη και έναν Αυστραλό, ενώ εμένα σχεδόν με τράβηξε πάνω στην εξέδρα με το ζόρι.. Μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα του σοκ θυμάμαι τον εαυτό μου να ακολουθώ το χορό, να το ζω πραγματικά, να κυλάει στις φλέβες μου!

Νομίζω δεν χρειάζεται να σας πω ποιος βραβεύτηκε!
(Στο εξωτερικό διαπρέπουμε τι τα θες!)

Ήταν μια συναρπαστική, αληθινή και αξέχαστη εμπειρία!
Μια εμπειρία που κάνει τον καθένα, μέχρι τα πέρατα της γης,
να συναντά παντού και πάντα εμπρός του την ΕΛΛΑΔΑ!!!

Δημήτριος Μαντές
22/03/2013


Από τον Ανδρομέδιο


Σημείωση από Μάριος Δρόσος:

Η Ελληνική γη φέρεται από την παγκόσμια παράδοση, ως το λίκνο του πολιτισμού όλης της ανθρωπότητας.
Η POPOL VOUH, ένα πανάρχαιο κείμενο των ινδιάνων της Γουατεμάλας, γράφει ως προς τον πρώτο αποικισμό της Αμερικής: "Εκεί όπου βγαίνει ο ήλιος εγεννήθησαν οι πρώτοι άνθρωποι" (Ανατολή ως προς την Αμερική είναι η Μεσόγειος)."Όταν πλήθαιναν, άλλοι τράβηξαν κατά την Ανατολή, και άλλοι με αρχηγό τον θεό Μπάλαμ (=Βάαλ = Βήλος = Κρόνος) ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας…Πριν φτάσει στην Πολυνησία ο θεός Τάο Ρόα (=Ουρανός) στα νησιά μας ζούσαν τα στοιχεία του Ωκεανού. Ο Τάο όμως τα πολέμησε και τα εξαφάνησε. Από τότε έγινε δυνατό στους Μαορί να εγκατασταθούν στα νησιά μας (Αναφέρει σχετικά η Πολυνησιακή παράδοση).
Οι Μαορί οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή (της Νέας Ζηλανδίας), ως άποικοι, φέρονται ότι ήταν οι άνδρες της Μα Ρέας, συζύγου του Κρόνου…. (Παντελή Κ. Ιωαννίδη – Η Άγνωστη Προϊστορία των Ελλήνων 10.000 – 2.000 π.Χ.). Φαίνεται πως οι πολεμιστές Μαορί κράτησαν σαν έθιμο τον πολεμικό τους Χορό Χάκα Κάπα, ο οποίος ξορκίζει τον αντίπαλο πριν την μάχη.
http://www.youtube.com/watch?v=gqlSZ1CQEuQ

Τον ίδιο σκοπό είχε και το γοργόνειο στις ασπίδες των Ελλήνων οπλιτών.
http://www.southwestern.edu/departments/classics/images/medpeg.gif
Στην συγκεκριμένη φωτογραφία παρατηρούμε το τατουάζ προσώπου, τους κυνόδοντες και την προτεταμένη γλώσσα, το έντονο βλέμμα και την στάση χεριών και ποδιών, καθώς και τα φτερά και τα μακριά μαλλιά. Η ομοιότητα με τον χορό των Μαορί του προηγούμενου βίντεο είναι περισσότερο από εμφανής!

Μάριος Δρόσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου