ΔΑΡΒΙΝΟΣ , ΜΙΜΙΔΙΑ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΕΝΤΡΟΠΙΑ .
ΔΑΡΒΙΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ : Πρώτος ο Εμπεδοκλής έριξε την ιδέα της Φυσικής Επιλογής αλλά τότε πέρασε απαρατήρητη . Την δόξα την κέρδισε ο Δαρβίνος ο οποίος είπε : ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ , ΕΠΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ .
Αυτό είναι μια γενική αρχή που ισύει όχι μόνο στην Βιολογία αλλά και στην Οικονομία και στην Πολιτική .
ΜΙΜΙΔΙΑ : Φαντασθείτε οτι όλοι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι αποτελούν μια αρένα . Οι ιδέες ( τα μιμίδια ) μπαίνουν στην αρένα και μάχονται μεταξύ τους . Όποιο μιμίδιο καταφέρει να "κερδίσει" τους περισσότερους εγκεφάλους είναι ο νικητής !
Και για τις ιδέες λοιπόν υπάρχει η Δαρβινική Επιλογή .
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : Πολλοί νομίζουν οτι Δημοκρατία σημαίνει : "Δώσε σε ΟΛΟΥΣ απο μία ψήφο ίσης αξίας" .
ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ !
Δημοκρατία σημαίνει "Δώσε σε ΟΛΕΣ τις ιδέες την ευκαιρία να μπούν στην αρένα και να παλέψουν" ! ( Πρόταση 1 )
Σήμερα δεν έχουμε Δημοκρατία διότι τα ΜΜΕ δεν δίνουν σε όλους τους διανοητές την ευκαιρία να προβάλουν τις ιδέες τους .
Το να δίνεις σε ΟΛΟΥΣ απο μία ψήφο ίσης αξίας είναι καταστροφικό . Οι περισσότεροι είναι ηλίθιοι ή εγωκεντρικοί ( δηλαδή ευχαρίστως θα έβλαπταν την κοινωνία αρκεί να έχουν κάποιο πρόσκαιρο προσωπικό όφελος ) . Εάν τους δώσεις ίσης αξίας ψήφο με τους σοφούς και τους κοινωνιοκεντρικούς , έχεις ανοίξει την πόρτα του ολέθρου .
Κάπου μέσα σε κάθε κοινωνία πρέπει να υπάρχει ένας πυρήνας Δημοκρατίας .
Μέσα σε κάθε καλό ρολόϊ πρέπει να υπάρχει ένα διαμαντάκι στον μηχανισμό . Δεν έχει νόημα όμως ολόκληρο το ρολόϊ να είναι κατασκευασμένο απο διαμάντι !
Κάπου μέσα σε κάθε κοινωνία πρέπει να υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων που θα ακούει όλες τις ιδέες που κυκλοφορούν και θα ψηφίζει ( ελεύθερα απο κάθε εκβιασμό και καταπίεση ) για να εκλέξει την καλύτερη .
Δεν είναι ανάγκη να ψηφίζουν όλα τα μέλη της κοινωνίας .
Αυτοί που θα ψηφίζουν πρέπει να έχουν υψηλή νοημοσύνη ( για να μπορούν να κατανοήσουν τις ιδέες που ακούνε ! ) και πρέπει να βάζουν το όφελος της κοινωνίας πιο ψηλά απο το προσωπικό όφελος . ( Πρόταση 2 ) .
Η Πρόταση 1 και η Πρόταση 2 είναι τα θεμέλια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (διότι υπάρχουν και "δημοκρατίες" που βλάπτουν την κοινωνία ! ) .
Πώς όμως θα επιλέξουμε αυτούς που πραγματικά βάζουν το όφελος της κοινωνίας πιό ψηλά απο το προσωπικό όφελος ; Πώς μπορούμε να δούμε στην ψυχή του καθενός αφού δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη ο τέλειος ανιχνευτής ψεύδους ;
Έχω καταθέσει μια πρόταση στην http://lofos.info/pythas/tie-amesi.html .
Μακάρι να υπάρξουν και άλλες προτάσεις .
ΕΝΤΡΟΠΙΑ : Τί σημαίνει "όφελος της κοινωνίας" ;
Ωφελεί την κοινωνία ο,τιδήποτε την εξοπλίζει καλύτερα στον ανταγωνισμό με τις άλλες κοινωνίες ( υπάρχει Δαρβινική Επιλογή ΚΑΙ στις κοινωνίες ! ) .
"Καλύτερος εξοπλισμός" σημαίνει ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ( βλέπε και το συμπληρωματικό κείμενο http://lofos.info/pythas/entropy.html ) .
Κοινωνίες με υψηλή εντροπία μπορεί να προσφέρουν πρόσκαιρες ηδονές στα άτομα αλλά σύντομα οδηγούνται στην καταστροφή ( και σε πολύ μεγάλη οδύνη για τα άτομα ) . Επομένως δεν έχει νόημα να ψάχνουμε την πιό ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ κοινωνία αλλά την κοινωνία με την ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΝΤΡΟΠΙΑ (διότι αυτή δίνει - κατά μέσον όρο - την περισσότερη ηδονή ) .
Μια κοινωνία υψηλής εντροπίας μπορεί να δώσει μεγάλη ηδονή στην μιά γενιά και την απόλυτη καταστροφή στην επόμενη γενιά .
Τυπικό παράδειγμα η ελληνική κοινωνία : Η γενιά 1980-2004 ( η "γενιά του Πολυτεχνείου" ) απήλαυσε ηδονές τρώγοντας τα δανεικά ενώ η επόμενη γενιά βιώνει την καταστροφή .
Στην αρχαία Αθήνα είχαμε την εναλλαγή Χρυσούς Αιών ( ηδονές ) - Πελοποννησιακός Πόλεμος (οδύνες) .
Στην αρχαία Ρώμη είχαμε την εναλλαγή "διαρκής άνοδος στα χρόνια που διοικούσε η Σύγκλητος" και "διαρκής πτώση στα χρόνια των αυτοκρατόρων" .
Όποιος λοιπόν έχει καταληφθεί απο την ιδέα "ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ" πρέπει ( μόνον αυτός ) να έχει δικαίωμα να ψηφίζει δημοκρατικά για αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της κοινωνίας .
Όποιος έχει καταληφθεί απο την ιδέα "ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ" πρέπει να έχει δικαίωμα να ψηφίζει μόνον για δευτερευούσης σημασίας θέματα ( αυτά που αφορούν το ΠΑΡΟΝ και λίγο κόσμο ) .
********************************* Επικοινωνία : pitago99@gmail.com
Αρχική σελίδα : http://lofos.info/pythas/index.html
------------------------------------------------------------------------- Προς τον υπάλληλο που ελέγχει τις ιστοσελίδες και τις "καρφώνει" στα αφεντικά :
ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ν e Α e . Π Ο Χ .Η ΕΣΕΝΑ ( που γνωρίζεις ΠΟΛΛΑ ) ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου