ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
Η Επανάσταση κηρύσσεται από τους κάτω κατά των άνω, από τους κυβερνώμενους κατά των κυβερνητών. Η Επανάσταση φέρνει μεταβολή του πολιτεύματος με την συγκατάθεση και την προσμονή του λαού, ενώ όταν πραγματοποιείται από τους άνω κατά των κάτω και φέρνουν μεταβολή ή συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος αντιστρόφως από την επιθυμία του λαού, τότε είναι πραξικόπημα.
Με αυτό τον τρόπο το πραξικόπημα είναι μια μορφή επανάστασης αυτών που κατέχουν εξουσία, ενώ η Επανάσταση είναι η εξέγερση του λαού ενάντια σε αυτούς που κατέχουν εξουσία.
Στη χώρα μας οι Επαναστάσεις ήταν οι περισσότερες στρατιωτικές και είχαν στόχο αυτούς που κυβερνούν, τους οποίους ανέτρεπαν όταν ο λαός ασφυκτιούσε κάτω από την διοίκηση τους.
1843 ο στρατός υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχου Δ. Καλλέργη Επαναστάτησε απαιτώντας σύνταγμα.
1862 ο στρατός Επαναστάτησε και ανέτρεψε τον Όθωνα.
1909 ο στρατός υπό τον Συνταγματάρχη Ν. Ζορμπά Επαναστάτησε και επέβαλε τη θέληση του λαού.
1922 ο στρατός υπό την ηγεσία των Συνταγματαρχών Ν. Πλαστήρα και Στ. Γονατά, Επαναστάτησαν, ανέτρεψαν τη προδοτική κυβέρνηση και τον βασιλέα και διακυβέρνησαν τη χώρα.
«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΣΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΙΚΑΙΟΝ»
Δηλαδή, όταν μια Επανάσταση επικρατήσει τότε τα έργα της δημιουργούν δίκαιο, ενώ αν καταπνιγεί και αποτύχει, θεωρείται παράνομη, μπορεί να ονομαστεί για λόγους ψυχολογικούς πραξικόπημα και οι επαναστάτες να εκτελεστούν ή να φυλακιστούν.
Η νέα θέληση του λαού διακηρύσσεται μέσα από την Επανάσταση και το παλαιόν καθεστώς γίνεται παράνομο, ενώ το νέο καθίσταται νόμιμο. Ενώ, όταν συμβαίνει ένα πραξικόπημα, οι πραξικοπηματίες επιθυμούν τη διατήρηση και διάσωση των κεκτημένων του υπάρχοντος καθεστώτος, επιβάλλοντας τη θέληση των αρχόντων στο λαό. Επανάσταση όμως σημαίνει μεταρρύθμιση και επιδιώκει την εκ βάθρων αλλαγή και δημιουργία.
Ε. Δαφνομήλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου