28 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!
ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΖΩΣΑ,ΚΙ ΑΠΟ ΣΤΑΧΤΕΣ ΞΑΝΑΝΘΙΣΜΕΝΗ.
ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ,
ΑΠΟ ΔΑΦΝΕΣ ΤΙΜΗΜΕΝΗ,
ΑΠΟ ΛΑΔΙ ΤΑΙΣΜΕΝΗ,
ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΞΕΔΙΨΑΣΜΕΝΗ.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Λίγο πολύ γνωρίζουν αρκετοί την σύμβαση Cooper την οποία έκανε γνωστή ο αείμνηστος και δολοφονηθείς μαζί με τον Μπελογιάννη , Δημήτρης Μπάτσης , εκδίδοντας το βιβλίο του «Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» το 1947. Υπογράφτηκε και έγινε νόμος του κράτους με το ΦΕΚ 27/02/1940. Υπογραφές : βασιλεύς Γεώργιος και πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς. Γι αυτό ως αντάλλαγμα ο Μεταξάς ίσως μπόρεσε και δημιούργησε την εργασιακή μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων, την οποία εν πολλοίς από μας έχουμε χρησιμοποιήσει στα θετικά του πρόσημα. Η σύμβαση έληξε 31 Δεκεμβρίου του 2010, 70 χρόνια μετά. Η σύμβαση μεταβίβαζε όλα τα δικαιώματα του πλούτου της Ψωροκώσταινας (χιλιοειπωμένη λέξη), καθώς και τα νερά του Αχελώου για ηλεκτρενέργεια για ηλεκτροχημικές και ηλεκτρομεταλλουργικές βιομηχανίες κ.α.(!!)

Η Επανάσταση κηρύσσεται από τους κάτω κατά των άνω, από τους κυβερνώμενους κατά των κυβερνητών. Η Επανάσταση φέρνει μεταβολή του πολιτεύματος με την συγκατάθεση και την προσμονή του λαού, ενώ όταν πραγματοποιείται από τους άνω κατά των κάτω και φέρνουν μεταβολή ή συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος αντιστρόφως από την επιθυμία του λαού, τότε είναι πραξικόπημα.
Με αυτό τον τρόπο το πραξικόπημα είναι μια μορφή επανάστασης αυτών που κατέχουν εξουσία, ενώ η Επανάσταση είναι η εξέγερση του λαού ενάντια σε αυτούς που κατέχουν εξουσία.
Στη χώρα μας οι Επαναστάσεις ήταν οι περισσότερες στρατιωτικές και είχαν στόχο αυτούς που κυβερνούν, τους οποίους ανέτρεπαν όταν ο λαός ασφυκτιούσε κάτω από την διοίκηση τους.
Dimitrios_Kallergis_-_Greek_Officer
Συνταγματάρχης Δ. Καλλέργης
1843 ο στρατός υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχου Δ. Καλλέργη Επαναστάτησε απαιτώντας σύνταγμα.
ce8cceb8cf89cebdce9aceb1cebbcebbceadcf81ceb3ceb7cf82

1862 ο στρατός Επαναστάτησε και ανέτρεψε τον Όθωνα.
ceb7-ceb5cebecf89cf83ceb7-cf84cebfcf85-cebfceb8cf89cebdceb1

1909 ο στρατός υπό τον Συνταγματάρχη Ν. Ζορμπά Επαναστάτησε και επέβαλε τη θέληση του λαού.
Goudi3
Goudi_coup_poster

1922 ο στρατός υπό την ηγεσία των Συνταγματαρχών Ν. Πλαστήρα και Στ. Γονατά, Επαναστάτησαν, ανέτρεψαν τη προδοτική κυβέρνηση και τον βασιλέα και διακυβέρνησαν τη χώρα.
Plastiras_Gonatas_and_Georgios_Papandreou,_1922,_in_Mousounitsa

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΣΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΙΚΑΙΟΝ»
russian-revolution-1917-granger1
Δηλαδή, όταν μια Επανάσταση επικρατήσει τότε τα έργα της δημιουργούν δίκαιο, ενώ αν καταπνιγεί και αποτύχει, θεωρείται παράνομη, μπορεί να ονομαστεί για λόγους ψυχολογικούς πραξικόπημα και οι επαναστάτες να εκτελεστούν ή να φυλακιστούν.
Η νέα θέληση του λαού διακηρύσσεται μέσα από την Επανάσταση και το παλαιόν καθεστώς γίνεται παράνομο, ενώ το νέο καθίσταται νόμιμο. Ενώ, όταν συμβαίνει ένα πραξικόπημα, οι πραξικοπηματίες επιθυμούν τη διατήρηση και διάσωση των κεκτημένων του υπάρχοντος καθεστώτος, επιβάλλοντας τη θέληση των αρχόντων στο λαό. Επανάσταση όμως σημαίνει μεταρρύθμιση και επιδιώκει την εκ βάθρων αλλαγή και δημιουργία.
Ε. Δαφνομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου