26 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ:ΟΙ ΜΑΟΡΙ (Māori)



Maori Haka at the Maori Museum Maori Cultural Performance at the Auckland Museum
The New Zealand team watch the traditional Maori haka on The Queen's Ground
Maori Haka
Haka Performed By All Blacks on RWC 2011 Opening Day

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ : Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΑΟΡΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ




ΕΘΝΟΣ & ΚΡΑΤΟΣ

Αρτέμης Σώρρας : Η κυρία Παπαδοπούλου κύριε Αμάραντε δεν άγγιξε το θέμα. Η κυρία Παπαδοπούλου έκανε το αυτονόητο, αν θέλετε το έκανε από περιέργεια. 

Της δόθηκε ένα έγγραφο από την Βίκυ Χαραλάμπους στο οποίο υπήρχε η υπογραφή του έθνους των Μαορί. Προσέξτε εδώ υπάρχει μία διαφορά ξέρετε πολλοί λένε η Νέα Ζηλανδία, οι Rothschild και εκείνα εκεί τα ζώα θα έλεγα ζώα, τα ζώα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες την πρεσβεία την Νέας Ζηλανδίας στην Ιταλία. 

Πρέπει να ξέρουν πως λειτουργεί το κάθε κράτος πως λειτουργεί ο Ο.Η.Ε. και τι δικαιώματα έχουν τα έθνη και τα κράτη. Εδώ θα ξαναμπώ σε κάτι που θα πρέπει α είναι γνωστό από έναν πολιτευτή. Ο κάθε πολιτευτής από χωριό είτε ανόητος είτε αμόρφωτος απλά λέει ότι του δίνει γραμμή το κόμμα και δεν ξέρει τι του γίνεται γι' αυτό δεν πρέπει να γίνει πολιτευτής ή τουλάχιστον θα έπρεπε αν έχει σεβασμό στον εαυτό του να πει αφού δεν το ξέρω καθήστε να το ψάξω, καθήστε να ρωτήσω πριν ανοίξω το στόμα μου. 

Θα έπρεπε να ξέρουν λοιπόν ότι ο Ο.Η.Ε. αναγνωρίζει πρώτα τα έθνη και μετά τα κράτη. Κράτος γίνεσαι όποτε γουστάρεις δηλαδή φτιάχνεις ένα κράτος και μαζεύεις λοιπόν τους υπηκόους σου θα έλεγα γιατί δεν είναι καν πολίτες που σημαίνει λοιπόν, ανοίγει κάποιος ένα κράτος εγώ αύριο μπορώ να "φτιάξω" ένα κράτος αν το θέλετε. Έχω την δυνατότητα και έχω να πάω σε ένα άλλο κράτος ένα κομμάτι γης το οποίο είτε θα το πληρώσω είτε θα μου το χαρίσει η θα μου πει πάρτο το οποίο θα πρέπει το συμβόλαιό μου να είναι για 800 έτη.

alt


Εάν έχω ένα τέτοιο συμβόλαιο φτιάχνω ένα κράτος με δικό μου σύνταγμα, όπως θέλω και αρχίζω λοιπόν και πρέπει να βάλω μέσα ανθρώπους. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους προσκαλέσω από κάπου. Τώρα το ζήτημα λοιπόν έχει να κάνει με το έθνος και έχει να κάνει και με το κράτος. 

Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Πληθυσμών


Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΟΡΙ & ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Θα σου πω κάτι, έχω χρηματοδοτήσει ένα έθνος που λέγεται Μαορί, πριν το χρηματοδοτήσουμε για πάρα πολλά χρόνια προσπαθούσαν να κερδίσουν τις δίκες στα δικαστήρια στα Ηνωμένα Έθνη, γιατί είναι Έθνος! Αυτό το έθνος λοιπόν το χρηματοδοτήσαμε γιατί έχουμε πολλά μαζί του και μας υποσχέθηκαν ότι θα μας δώσουνε τα χειρόγραφα, πρόσεξε, τα οποία τα έχουμε στα χέρια μας τώρα, τα χειρόγραφα συμβόλαια που είχαν οι πρόγονοί τους με τον Μέγα Αλέξανδρο! Αρα κύριοι, έχω τα πρωτότυπα στα χέρια μου. 
Οι Μαορί είναι οι Μουρ και για όποιον ξέρει ποιοι είναι οι Μουρ, οι Μουρ είναι οι άνθρωποι της Ατλαντίδος, που ή Αμερική είναι δικιά σου. Και οι Ινδιάνοι είναι δικοί μας και οι Ναβάχος τα σύμβολά μας είναι δικά μας όλα! 

Τι δεν καταλαβαίνετε κύριοι, που δεν ξέρετε ποιοι είμαστε, που βγήκαν κάποιοι και είπαν ότι είμαστε τεμπέληδες και βγήκαν όλα αυτά τα ζώα να θάψουν τον πολιτισμό και το παρελθόν μας. Αν θάψουν το παρελθόν μου δεν είμαι κανένας! Μη κοιτάτε ρε ζώα εσείς που δεν έχετε, τι να θάψετε; Ούτε να θάψετε δεν έχετε! Αλλά εγώ δεν μπορώ να θάψω το παρελθόν μου.

Άρα εγώ έχω τα πρωτότυπα από τη Νέα Ζηλανδία. Η Νέα Ζηλανδία είναι κάτω από την Αυστραλία, καταλαβαίνετε; Αφού λοιπόν έχουμε τα έγγραφα, τα συμβόλαια των Μαορί με τον Μέγα Αλέξανδρο, πως γίνεται ο Μέγας Αλέξανδρος να έχει σταματήσει στον Ινδικό Ωκεανό; Ε, Σιωνιστάκια; Που φτιάξατε την ιστορία όπως γουστάρετε. Θα ξαναγράψουμε την ιστορία με αποδείξεις, κύριοι. Και τότε θα τα βρούμε και θα σας καλέσουνε πάλι να πιστοποιήσετε. Γιατί ο κόσμος δεν ξεκινάει 5.500 χρόνια που λέει η Παλαιά Διαθήκη. Η ιστορία, το παραμύθι σας ξεκινάει προ 5.500 ετών κύριοι! Η δικιά μου ιστορία είναι πάρα πολύ παλιά και έχω αποδείξεις γιαυτό!

Γιώργος Αρίστογλου: Εμείς άμα μιλάμε κύριε Σώρρα μέχρι αύριο το πρωί δεν τελειώνουμε ...Όμως πριν σας αφήσω, γιατί δεν θα το αφήσουμε έτσι ...ειλικρινά τουλάχιστον με έχετε συγκινήσει ...κάποιες στιγμές λέω δεν κάνει, δεν πρέπει να κλάψω, γιατί πραγματικά ήθελα να κλάψω ...Όμως θέλω να μου πείτε κάτι πριν κλείσουμε, υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι σας πιστεύουν, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα ακούσουν τον λόγο σας τώρα και θα αναρωτιούνται, τι θα πρέπει να λένε όταν τους λένε «άντε ρε συ που πιστεύεις στον Σώρρα». Τι πρέπει να λένε λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι και να απαντούν;

Αρτέμης Σώρρας: Το ζήτημα δεν είναι να πιστεύει κάποιος σε μένα, το ζήτημα είναι να πιστέψει στον εαυτό του αγαπητέ μου φίλε. Εμένα τι να πιστέψει; Αυτά που λέω είναι αποδείξιμα! Εγώ δεν ανακάλυψα τον τροχό, λέω μια αφύπνιση έτσι ακριβώς όπως είναι, που κάπου στο DNA μας είναι ξεχασμένη και ο Έλληνας θα πρέπει να βρει τον τρόπο να την επαναφέρει ...


Οι Μαορί είναι έθνος κύριοι και έχουνε κερδίσει δικαστήριο το οποίο είναι μέσω του Ο.Η.Ε. και είναι έθνος είναι 297 φατριές έχουνε πάρει την δική τους γη, και έχουν ήδη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας. 

Οι Μαορί υπήρχαν στην Νέα Ζηλανδία πολύ πριν από την εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου. Δεν ανακάλυψαν τον τροχό οι Εγγλέζοι και πήγανε ένα μάτσο Εγγλέζοι στην Νέα Ζηλανδία και φτιάξανε μία χώρα. Εμείς έχουμε ένα μνημείο στην Κρήτη το οποίο είναι των Μάορι.

Νίκος Αμάραντος : Για τους πεσόντες μιλάτε στον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

alt

Αρτέμης Σώρρας : Σωστά είναι των Μαορί δεν είναι Νέοζηλανδών. Η Νέα Ζηλανδία είναι των Μάορι, είναι αυτόχθονες οι άνθρωποι δηλαδή τώρα ότι πήγανε κάποιοι Εγγλέζοι και μετά μεταναστεύσανε άλλες φυλές ανθρώπων, φτιάξανε μία κοινωνία. Αυτό το δεχόμαστε δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε και το έθνος των Μαορί. 

Εμείς μιλάμε με το έθνος των Μαορί που είναι ο αυτόχθονος λαός της Νέας Ζηλανδίας και χρηματοδοτήσαμε το έθνος των Μαορί επειδή έχει δικιά του γη με 50 δις. 

ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ 1940 Οι Μαορί που πολέμησαν στην Ελλάδα, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – σπάνιες φωτό


Οι Μαορί που πολέμησαν στην Ελλάδα, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – σπάνιες φωτό


Ήρθαν στην Ευρώπη από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία ,την Πολυνησία και τα νησιά Κούκ, μαζί με το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών για να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων.
Πολέμησαν με πάθος, με δύναμη και με εξαιρετικό θάρρος και πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν σαν ήρωες πολέμου.Υπερασπίστηκαν ξένα για αυτούς εδάφη, σαν να είναι η πατρίδα τους.
Αγάπησαν την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη και πότισαν την ευλογημένη γη της, με το αίμα τους. Οι Γερμανοί στο άκουσμα τους, ένιωθαν άβολα.

Οι Μαορί είχαν έναν επιπλέον λόγο να πολεμούν ενάντια τους.

Το χρώμα και η φυλή τους στη ρατσιστική κλίμακα των Ναζί, τους κατέτασσε μαζί με τους Ρώσους στην τελευταία βαθμίδα του ανθρώπινου γένους, στους “υπανθρώπους” (untermenschen).

Οι Μαορί φυσικά ουδόλως ενδιαφέρονταν για την άποψη των Γερμανών.

Το μόνο που ήθελαν ήταν να τους βρούν απέναντι τους και να τους λιανίσουν. Αργότερα θα χόρευαν προκλητικά αλλά και υπερήφανα τον περίφημο χορό τους τον Χάκα.

Τον χορό που τρομοκρατεί τους εχθρούς με τις άγριες εκφράσεις του προσώπου, με τις κοφτές κινήσεις των χεριών, τα γρυλίσματα και τις κραυγές τα γουρλωμένα μάτια και την γλώσσα προκλητική έξω από το στόμα.

Εξάλλου ο σκοπός του χορού τους είναι να δείξουν πόσο αποφασισμένοι είναι να εξολοθρεύσουν τον εχθρό και να μην μείνει ούτε ένας ζωντανός…

Το onalert σας παρουσιάζει σήμερα σπάνιες φωτογραφίες από τη δράση των πολεμιστών Μαουρί στην Κρήτη, στην Αίγυπτο και στην Ιταλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνολικά στο πλευρό των συμμάχων πολέμησαν 16.000 Μαορί. Το βάπτισμα του πυρός το πήραν στην Ελλάδα. Στην αρχή μαζί με άλλους Νεοζηλανδούς, είχαν διαταγές να καθυστερήσουν την κάθοδο των Γερμανών και να κρατήσουν τα στενά του Ολύμπου, μέχρι τις Θερμοπύλες.

Οι Άγγλοι είδαν πως τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει την κάθοδο της γερμανικής πολεμικής μηχανής και τους διέταξαν να εγκαταλείψουν θέσεις και να υποχωρήσουν στην Κρήτη.

Εκεί πολέμησαν ηρωικά, και αγαπήθηκαν από τους κρητικούς που είδαν στο πρόσωπο τους, λεβέντες από κάποιο άλλο μακρινό νησί.

ΟΙ ΜΑΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Στη σπάνια αυτή φωτογραφία οι Μαορί που υπερασπίστηκαν την Κρήτη χορεύουν το Χάκα, την ώρα που τους επιθεωρεί τιμητικά ο τότε Βασιλέας της Ελλάδας Γεώργιος ο δεύτερος.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε νότια του Καΐρου στο Χελβάν στην Αίγυπτο.

Οι Μαορί μόλις έχουν επιστρέψει από την Κρήτη και με τον χορό τους δείχνουν στον Γεώργιο ότι πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις και υπόσχονται ότι δεν θα τα παρατήσουν.

ΟΙ ΜΑΟΡΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι Γερμανοί έχουν καταλάβει το Μάλεμε. Οι σύμμαχοι έχουν υποχωρήσει στην ενδοχώρα. Το βράδυ προχωρούν νότια και την ημέρα κρύβονται στα δάση και τους ελαιώνες από τα γερμανικά Στούκας.

Εάν τύχει όμως και ανταμώσουν με Γερμανούς “πουλάνε ακριβά το τομάρι τους”. Στη φωτογραφία αυτή Μαορί ξυρίζεται το μεσημέρι κάτω απο τον καυτό ήλιο της Κρήτης, μέσα σε ένα ελαιώνα.

ΜΑΟΡΙ ΑΘΛΟΣ

Ο άνθρωπος που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ο λοχίας Μαορί Χαάνε Μανάχι. Οι άνθρωποι που βλέπετε στην άλλη φωτογραφία είναι η μονάδα του. Τον Απρίλιο του ’43 στην Τυνησία στη μάχη της Τακρούνα, οι σύμμαχοι είχαν καθηλωθεί. Σε ένα ψηλό 300 μέτρων, αμμόλοφο οι Γερμανοί είχαν στήσει ένα πολυβολείο σε κάποιο παλιό κάστρο. Με τα 50αρια και τα 30αρια τους είχαν λιανίσει. Τότε ο Μανάχι και η μονάδα του έκαναν μια ηρωική αλλά και τρελή κίνηση. Εξ΄εφόδου, ακάλυπτοι κατάφεραν να φτάσουν στο κάστρο και να εξολοθρεύσουν τους Γερμανούς.

Κλείστηκαν μέσα και περίμεναν τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις. Μάταια. Αποκόπηκαν και τώρα τους πολιορκούσε ο εχθρός.

Από πολιορκητές έγιναν πολιορκημένοι. Άντεξαν όμως και κράτησαν τις θέσεις τους παρά τις λυσσαλέες αντεπιθέσεις 600 Γερμανών και των Ιταλών.

Ο Μανάχι πέθανε το 1985 σε τροχαίο ατύχημα…


ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Από την Βόρεια Αφρική οι μονάδες των Μαορί πέρασαν στην Ιταλία με την απόβαση στο Ρίμινι. Πολέμησαν δίπλα δίπλα ενάντια στους Γερμανούς, με τους Έλληνες που τόσο συμπαθούσαν.

Τελικά το Ρίμινι έπεσε. Στη φωτογραφία βλέπουμε απόσπασμα Μαορί να περιπολεί μέσα σε ένα jeep, στους δρόμους της πόλης. Ο οδηγός του οχήματος φοράει ακόμη το κασκέτο και τα γυαλιά, από τις μάχες της ερήμου στην Αφρική.

ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ

Πολλοί Μαορί τοποθετήθηκαν στις ακτές της Νότιας Αγγλίας για να αποτρέψουν πιθανή απόβαση των Γερμανών.

Αργότερα όταν οι κίνδυνος έδειχνε να έχει περάσει εστάλησαν στο μέτωπο της βορείου Αφρικής για να ενισχύσουν τους συμμάχους. Στη φωτογραφία ο ίδιος ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, επιθεωρεί 16 διμοιρίες Μαορί του 28ου τάγματος.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο πόλεμος τελείωσε. Δεν υπάρχει δυνατότερο συναίσθημα να είσαι ζωντανός και να θες να γυρίσεις σπίτι να σφίξεις την γυναίκα και το παιδί σου στην αγκαλιά σου.

Ο Μάι Τε Καποτεράνγκι σφίγγει το παιδί του στην αγκαλιά του, δίπλα στην γυναίκα του.

Είναι ζωντανός και έχει επιστρέψει στο αγαπημένο του νησί. Τα μάτια του είδα πολλούς θανάτους και παρολίγον και τον δικό του. Ήταν όμως τυχερός και επέστρεψε. Ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2013/04/blog-post_191.html
.............................................................................................................................................

Ροτορούα: Η πόλη των Μαορί

Ροτορούα: Η πόλη των Μαορί

Στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας η μεγαλύτερη κοινότητα των Μαορί χορεύει και τραγουδά ένα τραγούδι που γοητεύει τους επισκέπτες αυτής της εξωτικής γωνιάς
Η διάσημη λυρική σοπράνο Κίρι Τε Κανάουα, φημισμένη κυρίως για τις ερμηνείες της στις ηρωίδες του βερισμού, γεννήθηκε στην περιοχή της φυλής Νγκάτι Πόρου και ανατράφηκε από μια οικογένεια της φυλής Μανιαπότο. Ετσι, θέλοντας να τιμήσει την καταγωγή της, το 1999 κατέγραψε γνωστά και άγνωστα τραγούδια της φυλής σε έναν δίσκο που κυκλοφόρησε από την εταιρεία ΕΜΙ. Η μουσική των Μαορί ξεκίνησε περίπου όπως τα λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια όλων των λαών. Κάποιος έφτιαξε ένα ποίημα, ένας άλλος το «έντυσε» με μουσική και από στόμα σε στόμα σιγά-σιγά παραλλάχθηκαν και μουσική και στίχοι. Η Ροτορούα έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι αρκετά οργανωμένοι (καμία σχέση με τις άσχημες συνθήκες των Αβοριγίνων της Αυστραλίας) και πλήρως ενταγμένοι κρατούν ήθη και έθιμα και ζουν όπως φαίνεται καλά, αξιοποιώντας το τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και τις ικανότητές τους στη χειροτεχνία και κυρίως στην ξυλογλυπτική. Η μουσική και ιδιαίτερα το κλασικό τραγούδι για τις γυναίκες των Μαορί ήταν φαίνεται θείο χάρισμα, αφού ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα έγιναν διάσημες φωνές όπως της Τε Ράνγκι Πάι, ενώ αργότερα η Ανα Χάτο ήταν η πρώτη που ηχογράφησε στη Νέα Ζηλανδία, με διάδοχο την πολύ αγαπητή Κάχου Μόρισον. «Ακοάκο ο τε ράνγκι» τραγουδάει η Κίρι Τε Κανάουα με βελούδινη φωνή στο φεγγαρόφωτο, κάτω από τη σκιά ενός δένδρου: «Απαλό αεράκι, φύσηξε εσύ που έχεις τη δύναμη να θεραπεύσεις την ταραγμένη μου καρδιά. Αυτή τη νύχτα, μόνο ο έρωτας μπορεί να υπερβεί το σκοτάδι…».   


Η «Πόλη του Θείου» Η πρώτη εντύπωση από τη Ροτορούα είναι η περίεργη μυρωδιά που υπάρχει παντού: το θειάφι. Στην αρχή κάπως σε ξενίζει αλλά ύστερα από λίγο τη συνηθίζεις. Ωστόσο η «Πόλη του Θείου» προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες. Βλέπεις, εδώ κατοικεί το 35% των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι κρατώντας ήθη και έθιμα έχουν διατηρήσει την πολιτισμική τους ταυτότητα. Ο άλλος λόγος είναι βέβαια οι εντυπωσιακές πηγές Ουάι-ο-Τάπου, όπως τις ονόμασαν οι Μαορί. Ο τόπος πρωτοκατοικήθηκε τον 14ο αιώνα από τους Τε Αράουα που έφθασαν εκεί με το ομώνυμο πλεούμενο. Ολα κυλούσαν ειρηνικά ώσπου αντίπαλες φυλές εισέβαλαν στα εδάφη τους το 1823 και ο πόλεμος κράτησε σχεδόν πενήντα χρόνια. Με την ειρήνη, ο κόσμος έμαθε για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και η πόλη άνθησε. Σήμερα, με έναν πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 71.000 κατοίκους (μεγάλος για τα δεδομένα της χώρας), η Ροτορούα στα δικά μας μάτια φαντάζει μάλλον σαν μια μικρή κωμόπολη όπου το εμπορικό κέντρο περιορίζεται σε δύο πεζόδρομους ενώ τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι διάσπαρτα στην περιοχή.    


Στα πολυνησιακά ιαματικά λουτράΗταν στα 1878 όταν ένας καθολικός ιερέας ονόματι Πάτερ Μαχάνι συνήθιζε να παίρνει το λουτρό του στα ζεστά νερά, στο σημείο που αργότερα έγιναν τα Πολυνησιακά Λουτρά. Επειτα από καιρό λέγεται ότι θεραπεύθηκε από την αρθρίτιδα που τον ταλαιπωρούσε και έτσι όλο και περισσότεροι πήγαιναν να χαλαρώσουν στις μικρές λιμνούλες του θερμού νερού με φόντο τη λίμνη Ροτορούα. Στα 1882 κτίστηκε το πρώτο περίπτερο των λουτρών για να ακολουθήσει το 1931 το οίκημα των λουτρών Βαρντ, που από το 1972 έχει νοικιάσει η κυβέρνηση στην εταιρεία των Πολυνησιακών Λουτρών. Συμπεριλαμβανόμενος στις 10 καλύτερες ιαματικές πηγές του κόσμου, σύμφωνα με τους αναγνώστες του διάσημου ταξιδιωτικού περιοδικού «Conde Nast Travel-ler», ο χώρος αποτελείται από μικρές φυσικές πισίνες που χωρίζονται μεταξύ τους από βράχια και από την υπάρχουσα φυσική βλάστηση, ενώ τα νερά τους έχουν ποικίλες θερμοκρασίες, ιδιότητες και στοιχεία. Για όσους το επιθυμούν, προσφέρονται και θεραπείες σώματος, όπως μασάζ με ιαματική λάσπη, ενώ στον χώρο λειτουργεί κατάστημα με ειδικά καλλυντικά, καθώς και καφέ που προσφέρει φυσικούς χυμούς και ελαφρά υγιεινά γεύματα.

Τε Πουία - Το ινστιτούτο τέχνης και χειροτεχνημάτων των Μαορί...

Η πρώτη εικόνα του επισκέπτη στο Τε Πουία είναι τα 12 ξυλόγλυπτα τρομακτικά πρόσωπα Μαορί της εισόδου «Τε Χεκετάνγκα α Ράνγκι», που σημαίνει «ουράνια προέλευση», τα οποία τείνουν να φτάσουν θαρρείς τον ουρανό στερεωμένα  σε ψηλούς πόλους και καθένα συμβολίζει έναν ουράνιο φύλακα του πολιτισμού Τε Αράουα. Στις επόμενες αίθουσες παρουσιάζεται ο πολιτισμός των Μαορί, με εκθέματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενώ σε τακτά διαστήματα δίνονται παραστάσεις με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, πολεμικούς χορούς, ενώ παρουσιάζονται και παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια. Αξίζει να επισκεφθείτε την εθνική σχολή υφαντουργίας, την εθνική σχολή ξυλογλυπτικής, αλλά και τη μικρή σκοτεινή αίθουσα του πουλιού κίουι. Το μικρό, ντροπαλό πουλί-σύμβολο της χώρας, που φοβάται τον θόρυβο και το φως, είναι είδος προς εξαφάνιση και εδώ θα είναι ίσως η μοναδική σας ευκαιρία να το δείτε.    


Το χωριό των Μαορί Ταμάκι
Οπως μας εξηγούν στο ενημερωτικό φυλλάδιο τα αδέλφια Ταμάκι, ήταν το 1989 όταν αποφάσισαν να αξιοποιήσουν αυτόν τον χώρο προκειμένου να δείχνουν και να διηγούνται στους ξένους τον πολιτισμό της φυλής τους. Μη έχοντας χρήματα, ο Ντακ Ταμάκι πούλησε τη Χάρλεϊ Ντάβιντσον μοτοσικλέτα του προκειμένου να αγοράσει ένα μικρό πουλμανάκι 16 θέσεων, ώστε να μεταφέρει τους τουρίστες στο χωριό. Τότε τα αδέλφια και οι γυναίκες τους βοηθούσαν στη μικρή «επιχείρηση» ενώ σήμερα απασχολούν τουλάχιστον 150 Μαορί προσωπικό. Το χωριό βρίσκεται στο δάσος εδώ και 200 χρόνια και οι επισκέπτες κατ' αρχάς θα ζήσουν το καλωσόρισμα των Μαορί πριν από την κύρια είσοδο του χωριού. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στις κατοικίες, θα μάθουν για τη μεγάλη μετανάστευση του λαού στη «χώρα με το μεγάλο λευκό σύννεφο» όπως ονομάζουν τη Νέα Ζηλανδία, θα ακούσουν χορούς και τραγούδια και θα φάνε όλοι μαζί το «χάνγκι», το παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται μέσα στη γη. Ισως ακούγεται αρκετά τουριστικό, όμως αυτή η επίσκεψη είναι ωραία εμπειρία και τελικά αξίζει τα χρήματά της.


Η φάρμα και η παράσταση του ΑγκροντόμΣε κοντινή απόσταση από τη Ροτορούα, το Αγκροντόμ είναι η φάρμα η οποία συνδυάζει τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την περιπέτεια αλλά βεβαίως και την τουριστική τους αξιοποίηση. Ο κήπος αποτελείται από 12 εκτάρια όπου καλλιεργούνται ορχιδέες, ακτινίδια, ελιές, στο κατάστημα πωλούνται αναμνηστικά αλλά και προϊόντα παραγωγής, λειτουργεί και ένα μικρό μουσείο που εξιστορεί την εξέλιξη του μαλλιού στη Νέα Ζηλανδία, ενώ υπάρχει επίσης και ένα πολύ όμορφο καφέ που σερβίρει οργανικά προϊόντα. Ανοιχτά τρακτέρ-βανάκια μεταφέρουν τους επισκέπτες απ' άκρη σ' άκρη του αγροκτήματος, ενώ οι νεότεροι έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλά extreme sports. Αφησα για το τέλος τη σπουδαιότερη ατραξιόν του Αγκροντόμ: το σόου των προβάτων! Τρεις παραστάσεις καθημερινά δίνουν τα 19 διαφορετικά είδη προβάτων μαζί με τρία τσοπανόσκυλα στη σκηνή του θεάτρου υπό την καθοδήγηση του βοσκού, ενώ λεπτομέρειες για τη ράτσα κάθε είδους μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες. Στη συνέχεια γίνεται μια επίδειξη της συμβολής των σκυλιών στην καθοδήγηση του κοπαδιού και στο τέλος ο σωματώδης βοσκός θα κουρέψει επιδέξια ένα από τα πρόβατα - συνήθως όχι το μερινός που απαιτεί το κοινό!  


Αθλητικές δραστηριότητες για τολμηρούςΟπως όλη η χώρα έτσι και η Ροτορούα είναι διάσημη για τις αθλητικές δραστηριότητες και κυρίως για τα ριψοκίνδυνα σπορ, τα οποία ελκύουν πολλούς νέους από όλον τον κόσμο. Ράφτινγκ με βαθμό δυσκολίας από 2 ως 5, που περιλαμβάνει κατάβαση του ποταμού Καϊτούνα και των 7 μέτρων καταρράκτη Τουτέα, ελεύθερη πτώση από τα 15.000 πόδια με ταχύτητα 200 χλμ. την ώρα, εξερεύνηση σπηλαίων με σκοινιά και αναρρίχηση, διαδρομές στη λίμνη με ταχύπλοα, το γνωστό μπάντζι τζάμπινγκ, αλλά και το ζορμπ, την τεράστια πλαστική διαφανή μπάλα όπου χωρούν ως τρεις άνθρωποι και αφήνονται να κατρακυλήσουν από μια πλαγιά. Βέβαια οι λιγότερο τολμηροί μπορούν να επιλέξουν σαφάρι με 4Χ4 για διαδρομές εκτός δρόμου, ιππασία, περιπατητικές διαδρομές, ποδηλασία βουνού, ανάβαση με το τελεφερίκ στο βουνό Νγκονγκοτάχα για απόλαυση της θέας, κρουαζιέρα στη λίμνη με τις ομορφιές της αλλά και βόλτα με ελικόπτερο στην περιοχή.  


Οι Κυβερνητικοί Κήποι και το μουσείοΦτάνοντας στον χώρο σίγουρα θα ζαλιστείτε από τις ευωδιές και τα έντονα χρώματα: κατακόκκινα τριαντάφυλλα, αλλά και ροζ και κίτρινα, εκτάσεις ολόκληρες, να ανακατεύονται με μαβιές ορτανσίες και να αγκαλιάζουν καταπράσινα δένδρα και φυτά. Κάθε τόσο μια λιμνούλα ή ένα ρυάκι να συμπληρώνουν τα κελαηδίσματα των πουλιών στα ψηλά κλαδιά, ενώ ζευγάρια και μοναχικοί επισκέπτες καθισμένοι στο γρασίδι να απολαμβάνουν την ομορφιά των Κήπων. Στο βάθος, μπροστά από τη χαριτωμένη λιμνούλα, κτισμένο σε στυλ Τιδόρ, το καταπληκτικό κτίριο του μουσείου που κτίστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει τα Λουτρά, γύρω στο 1908. Σήμερα βέβαια στις αίθουσές του στεγάζει αντικείμενα των Μαορί - τα περισσότερα ξυλόγλυπτα που απεικονίζουν θεότητες της γονιμότητας, που για τους Μαορί ήταν αρσενικές. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται επίσης κάποιες εκκεντρικές ιαματικές θεραπείες που εφαρμόζονταν παλαιά, ενώ προβάλλεται και ένα δεκαπεντάλεπτο φιλμ που αφορά τη γεωθερμική δραστηριότητα και την παράδοση των Μαορί της περιοχής, καθώς και την έκρηξη του ηφαιστείου Ταραβέρα το 1886. Αξίζει να επισκεφθείτε και το καταπληκτικό καφέ του μουσείου για την εξαιρετική του θέα.  


Η γεωθερμική κοιλάδα της Γουακαρεβαρέβα
Στην ευρύτερη περιοχή της Τε Πουία περιλαμβάνεται και η γεωθερμική κοιλάδα, με τους πίδακες, τις λίμνες από λάσπη και τα κοχλάζοντα ύδατα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή εκδηλώνεται με τρεις τρόπους: το νερό, που βράζει υπογείως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, βρίσκει έξοδο διαφυγής και εκτοξεύεται με πίεση τέτοια ώστε να φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα, όπως ο πίδακας Ποχούτου που είναι ο μεγαλύτερος της περιοχής και εκτοξεύεται τουλάχιστον δύο-τρεις φορές την ώρα. Σε άλλες περιπτώσεις δημιουργούνται μικρές λιμνούλες όπου το ζεστό νερό αναμειγνύεται με τη λάσπη ή δημιουργεί σύννεφα ατμού σε συνδυασμό με αέρια. Ανάμεσά τους η λίμνη Νγκαμοκεακόκο - ή για τους Ευρωπαίους η «Λίμνη του Βατράχου» από τον ήχο που κάνει η λάσπη που κοχλάζει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περίπου 500 λίμνες στην περιοχή. Στην ανατολική πλευρά της Γουάκα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται εδώ και αιώνες το γεωθερμικό χωριό των Μαορί, το οποίο εξακολουθεί να κατοικείται ως σήμερα και σίγουρα οι ντόπιοι έχουν να σας διηγηθούν αρκετές ιστορίες τόσο από τη ζωή τους όσο και από τα γεωφυσικά φαινόμενα της κοιλάδας, αλλά και να σας «χτυπήσουν» κάποιο από τα περίτεχνα τατουάζ τους.   


info:

πρόσβαση:
Η αεροπορική εταιρεία Air New Zealand πετάει από Αθήνα για Ροτορούα μέσω Λονδίνου και Οκλαντ και αυτή την περίοδο δίνει την καλύτερη τιμή. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης και εξυπηρετεί - μεταξύ άλλων - και λεωφορείο της γραμμής. Με λεωφορείο μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της πόλης.  

διαμονή:
Κεντρικό ξενοδοχείο το «Ridges Hotel» (272 Fenton Street, τηλ. +64 7 3490099), σε λογικές τιμές, χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Το «Quality Hotel Geyserland» (424 Fenton Street, τηλ. +64 7 3482039) είναι το μοναδικό ξενοδοχείο της περιοχής με πανοραμική θέα από όλα τα δωμάτια στον διάσημο γεωθερμικό πίδακα Ποχούτου. Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία περίπου μία ώρα έξω από την πόλη, αλλά μέσα στο δάσος, κοντά στη λίμνη με τις πέστροφες και σε κοντινή απόσταση από τους γεωθερμικούς πίδακες, τα ξύλινα σπιτάκια του «Rotorua Thermal Holiday Park» (Old Taupo Road, τηλ. +64 7 3463140,  www.rotoruathermal.co.nz) είναι ιδανικά για οικογένειες αλλά και για αθλητές του ποδηλάτου βουνού, καθώς υπάρχουν πολλές σηματοδοτημένες διαδρομές. Το συγκρότημα διαθέτει επίσης κατασκηνωτικούς χώρους και δωρεάν χρήση πισίνας ιαματικών λουτρών.

φαγητό:
Η Ροτορούα φημίζεται για τις άφθονες πέστροφες από τις λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής. Επίσης θα απολαύσετε φρέσκα οστρακοειδή, όπως αστακούς, μύδια και χτένια, νοστιμότατα τυριά από τις τοπικές φάρμες, αλλά και το διάσημο αρνάκι που όλοι το προτιμούν ψητό στον φούρνο. Βεβαίως, καθώς η Ροτορούα διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Μαορί, αναζητήστε σπεσιαλιτέ τους, όπως το «πούχα», ένα αγριάγκαθο που μαγειρεύεται με χοιρινό, μύδια ή αρνίσια κόκαλα, ή το «χάνγκι» που ψήνεται σε φουρνάκι μέσα στο χώμα. Απολαύστε φρέσκα εξωτικά φρούτα, με πρώτο το ακτινίδιο, και φρούτα του δάσους, όπως βατόμουρα και φραγκοστάφυλα. Και φυσικά την περίφημη «πάβλοβα», το γλυκό με βάση μαρέγκας, κρέμα σαντιγί και διάφορα φρούτα του δάσους, που δημιουργήθηκε το 1926 κατά τη διάρκεια τουρνέ της διάσημης ρωσίδας μπαλαρίνας Αννας Πάβλοβα, από σεφ ξενοδοχείου στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Δεν θα παραλείψετε φυσικά τα περίφημα κρασιά που οι ποικιλίες τους περιλαμβάνουν Ρίσλινγκ, Σαρντονέ και Σαβινιόν Μπλαν, Πινό Νουάρ, Πινό Γκρι. Για τοπική κουζίνα στο «Rendezvous Restaurant» (1282 Hinemoa Street). Στο «Poppy's Villa» (4 Marguerita St.) για αρνάκι και στο «Bistro 1284» (1284 Eruera str.) - από τα καλύτερα της περιοχής - για τοπική κουζίνα με ασιατικές επιρροές.    

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ:ΟΙ ΜΑΟΡΙ (Māori)

Μαορί
Μαορί (Māori) είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, και της γλώσσας του. Η λέξη māori σημαίνει "κανονικός" ή "κοινός" στην Μαορί γλώσσα και διακρίνει τα θνητά όντα από τους θεούς
Οι Μαορί έφτασαν στη Ζηλανδία από την Πολυνησία πολύ πριν η χώρα αποικηθεί από τους Ευρωπαίους.
Μάλιστα κάποιοι πιστεύουν ότι έφτασαν εκεί ταξιδεύοντας με κανό.
Οι παραδοσιακοί Μαορί ήταν κυνηγοί, ψαράδες και καλλιεργητές. Στις εποχικές δραστηριότητες περιλαμβάνονταν η καλλιέργεια κηπευτικών, το ψάρεμα και το κυνήγι πτηνών. Τα βασικά καθήκοντα ήταν χωρισμένα για άντρες και γυναίκες, αλλά υπήρχαν και πολλές ομαδικές δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια και η συλλογή τροφής, και οι πολεμικές δραστηριότητες.
Η τέχνη ήταν και είναι ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού των Μαορί, όπως μαρτυρεί η διακόσμηση των σπιτιών, και η τεχνική που χρησιμοποιούν για την κατασκευή κανό, όπλων και άλλων αντικειμένων. Οι Μαορί φορούσαν επίσης πολύ διακοσμημένα προσωπικά κοσμήματα, και οι υψηλόβαθμοι είχαν συχνά τατουάζ.
Η θρησκεία των Μαορί είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση και τους προγόνους, και όλα τα πράγματα θεωρείται πως έχουν μια δύναμη ζωής (mauri).  Μερικοί άνθρωποι ή αντικείμενα περιέχουν mana - πνευματική δύναμη ή ουσία. Σύμφωνα και με την Πολυνησιακή παράδοση, ο Τανγκαρόα (Tangaroa) είναι ο θεός του ωκεανού και η καταγωγή όλων των ψαριών. Ο Τάνε (Tane) είναι ο θεός του δάσους και η καταγωγή όλων των πτηνών, και ο Ρόνγκο (Rongo) είναι ο θεός των ειρηνικών δραστηριοτήτων και της γεωργίας.
Σημαντικό στοιχείο της θρησκείας των Μαορί θεωρείται το «ταμπού», το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως  κάτι το "ιερό", ή ως "πνευματικός περιορισμός" ή ως "απαγόρευση". Περιλαμβάνει δηλαδή κανόνες και απαγορεύσεις. Ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο ή ένα μέρος, που είναι ταμπού, δεν πρέπει να ακουμπηθεί από άνθρωπο, σε μερικές περιπτώσεις, ούτε καν να πλησιαστεί. Στις παλαιότερες εποχές για παράδειγμα, τα υψηλόβαθμα μέλη της φυλής δεν θα άγγιζαν αντικείμενα που ανήκαν σε χαμηλόβαθμα μέλη. Αυτό θεωρείτο "μόλυνση" και τα χαμηλόβαθμα άτομα δεν μπορούσαν να αγγίξουν τα αντικείμενα ενός υψηλόβαθμου ατόμου. Η ποινή ήταν ο θάνατος. Μια παραβίαση του ταμπού θεωρείτο από τους Μαορί ότι μπορούσε να είχε φρικτές συνέπειες, για τον παραβάτη, όπως αρρώστια ή και θάνατος. Οι χώροι ταφής και τα μέρη θανάτου ήταν πάντα ταμπού, και οι τοποθεσίες αυτές συχνά περιβάλλονταν από προστατευτικό φράκτη
Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, οι Μαορί δέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Χριστιανισμό και τις αρχές του και τις προσάρμοσαν στον πολιτισμό τους.
Το χάκα (haka) είναι ένα σημαντικό στοιχείο που συνδέεται με τον πολιτισμό αλλά και τη θρησκεία των Μαορί. Είναι από τα πολλά είδη ομαδικού χορού ή παράστασης. Εκτελούνται διάφορα χάκα ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν χάκα τραγουδιού και χαράς, και πολεμικά χάκα. Υπάρχουν διάφορου τύποι πολεμικού χάκα π.χ. ένα που εκτελείται χωρίς όπλα, συνήθως για να εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά αισθήματα, και είναι γνωστό ως "haka taparahi", και ένα άλλο, το peruperu, που εκτελείται με όπλα. Σε παλαιότερες εποχές, το περουπέρου εκελείτο πριν από τη μάχη. Σκοπός του ήταν να επικληθεί τον θεό του πολέμου και να προειδοποιήσει τους εχθρούς για τη μοίρα που τους περίμενε. Η εθνική ομάδα ράγκμπυ της Νέας Ζηλανδίας, οι Ολ Μπλακς, εκτελούν μέχρι και σήμερα ένα χάκα πριν από τους διεθνείς αγώνες τους.
Ένα άλλοι σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού των Μαορί είναι το «τατουάζ». Πιστεύεται πως στην παραδοσιακή κοινωνία πολλοί ή οι περισσότεροι από τους υψηλόβαθμους είχαν τατουάζ, και αυτοί που δεν διέθεταν καθόλου θεωρούνταν άτομα κατώτερου κοινωνικού επιπέδου. Η απόκτηση των τατουάζ αποτελούσαν σημαντικό σταθμό στη ζωή ενός ατόμου, καθώς φανέρωναν ότι αυτό έχει φτάσει στην ωριμότητα και συνοδευόταν από πολλά τελετουργικά και ιεροτελεστίες. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούσαν το τατουάζ ήταν για να γίνει το άτομο ελκυστικότερο στο αντίθετο φύλο. Οι γυναίκες δεν είχαν σε τόσο μεγάλο βαθμό τατουάζ.
Με την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της γης τους από τους Ευρωπαίους αποίκους, οι Μαορί εισήλθαν σε μια περίοδο παρακμής, και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα θεωρήθηκε πως ο πληθυσμός τους θα έπαυε να υπάρχει ως ξεχωριστή φυλή και θα αφομοιωνόταν από τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Η προβλεπόμενη παρακμή δεν συνέβη, και τα επίπεδα πληθυσμού συνήλθαν. Παρά τον μεγάλο βαθμό ανάμειξης μεταξύ των Μαορί και Ευρωπαϊκών πληθυσμών, οι Μαορί μπόρεσαν να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Ωστόσο κανένας Μαορί δεν ζεί σήμερα αποκλειστικά κατά τον παραδοσιακό προ-Ευρωπαϊκής επαφής τρόπο ζωής.
Ο Μαορί πολιτισμός και γλώσσα διδάσκονται στα περισσότερα Νεοζηλανδικά σχολεία, ενώ υπάρχουν και κοινοτικά σχολεία που διδάσκουν αποκλειστικά Μαορί. Η Μαορί Τηλεόραση, ένας κρατικά επιχορηγούμενος τηλεοπτικός σταθμός είναι δεσμευμένος να μεταδίδει κυρίως σε Μαορί γλώσσα. Οι Μαορί πολιτικοί έχουν επτά οριζόμενες έδρες στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, ενώ πολλά Νεοζηλανδικά συμβούλια και κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ως υποχρέωση να μελετήσουν και να συμβουλευτούν μαζί με τους Μαορί.


Νέα Ζηλανδία: Υμνος στην ποιότητα ζωής

«Η γη είναι μια μάνα που ποτέ δεν πεθαίνει». Αυτό πιστεύουν οι ιθαγενείς Μαορί της Αοτεαρόα, της Χώρας του Λευκού Σύννεφου, δηλαδή της Νέας Ζηλανδίας. Το καλό είναι ότι το πιστεύουν ακόμη και σήμερα όλοι οι Νεοζηλανδοί, είτε είναι έγχρωμοι Μαορί είτε είναι λευκοί (Παχέκας) απόγονοι αποικιοκρατών του παρελθόντος.

 

Στο ιερό βουνό Χικουράγκι των Μαορί μπορείτε να παρακολουθήσετε τον πολεμικό χορό «χάκα» γύρω από τα ξύλινα τοτέμ
Στο ιερό βουνό Χικουράγκι των Μαορί μπορείτε να παρακολουθήσετε τον πολεμικό χορό «χάκα» γύρω από τα ξύλινα τοτέμ
Η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα που βραβεύεται ως οικολογικός προορισμός. Μια χώρα που δεν δέχεται να κάνουν πυρηνικές δοκιμές στα χωρικά της ύδατα. Δεν είναι τόσο απόμακρη όσο μοιάζει λόγω της απόστασής της από τις άλλες ηπείρους και του κόστους του ταξιδιού. Τα φυσικά της τοπία, που έγιναν διάσημα σε όλο τον πλανήτη χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά και με την ταινία «Μαθήματα πιάνου», οι πόλεις της που είναι κτισμένες βάσει πολεοδομικού σχεδιασμού, οι ιθαγενείς Μαορί με την αυθεντική φιλόξενη διάθεση, αποτελούν εχέγγυα για ένα πραγματικά ξεχωριστό ταξίδι στην άλλη άκρη της Γης!
Το φυσικό κάλλος της Ν. Ζηλανδίας ανταμείβει τον περιηγητή με καταπληκτικές πεζοπορίες σε τοπία, όπου τα γεφύρια αιωρούνται πάνω από πολύχρωμες λίμνες και θερμές πηγές, ή σε απέραντες ακτές που στολίζονται με ουράνια τόξα. Οι πολιτείες της μοιάζουν χαμένες μέσα στην οργιαστική βλάστηση και ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους και την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους κατοίκους τους.
Οι Νεοζηλανδοί είναι ευαισθητοποιημένοι από τις αρχές του ‘70 σε σχέση με τα περιβαλλοντικά θέματα. Οι ιθαγενείς Μαορί, παρά την καταπίεση των προηγούμενων δεκαετιών και τη δήμευση της γης τους από τους Παχέκας(τα «λευκά κεφάλια»), κατάφεραν να διατηρήσουν το γενεαλογικό τους δέντρο wakapapa, μαζί με τη γλώσσα και την κουλτούρα τους.
Η Νέα Ζηλανδία είναι παράδεισος για τους ψαράδες
Η Νέα Ζηλανδία είναι παράδεισος για τους ψαράδες
ΦΑΓΗΤΟ
Η διατροφή των Νεοζηλανδών βασίζεται στο κρέας και στα βραστά λαχανικά. Οι μετανάστες που ήρθαν από την Ασία έχουν ανοίξει εξαιρετικά ινδικά, κινέζικα και γιαπωνέζικα εστιατόρια. Στις μεγάλες πόλεις θα βρείτε όλων των ειδών τις κουζίνες και τα κινέζικα μαγειρεία είναι διάσπαρτα παντού. Μια μεγάλη μπριζόλα πάντως είναι το βασικό γεύμα των ντόπιων όπως και τα μαγειρεμένα στον φούρνο της γης εδέσματα. Δοκιμάστε γαλακτοκομικά προϊόντα, παγωτά και τυριά. Είναι ολόφρεσκα, οργανικά και ιδιαιτέρως εύγευστα. Οι Μαορί ξέρουν από ψάρεμα, οπότε αν βρεθείτε στα χωριά τους, όπως στην περιοχή Ρουατόρια, δοκιμάστε fish and chips στις καντίνες (ίσως είναι από τα πιο νόστιμα που έχετε δοκιμάσει) και θαλασσινές ποικιλίες στα εστιατόρια. Δημοφιλή είναι επίσης τα χέλια, οι αχιβάδες, τα μύδια, και ο τόνος - τον οποίο μπορείτε εύκολα να ψαρέψετε και μόνοι σας. Εξαιρετικά είναι τα τοπικά κρασιά και το λικέρ που φτιάχνουν οι Νεοζηλανδοί από ακτινίδια.
Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι κι εδώ τα δεντρόσπιτα είναι το αγαπημένο καταφύγιο των παιδιών
Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι κι εδώ τα δεντρόσπιτα είναι το αγαπημένο καταφύγιο των παιδιών
Στο Οκλαντ 
«Tony’s» (32 Lorne str, +6493732138). Από το 1968 γεμίζει με καλοφαγάδες που παραγγέλνουν μπριζόλα ή θαλασσινά.
«Antoine's» (Parnell Road, +649379 8756). Εδώ θα απολαύσετε το «μενού της νοσταλγίας», που το σερβίρουν από το 1973.
Οκλαντ: Μια πρωτοπόρος πόλη

Παγκόσμιο κέντρο ιστιοπλοΐας, το Οκλαντ, η πόλη με τους περισσότερους Πολυνήσιους στον κόσμο, προσελκύει επισκέπτες από όλες τις ηπείρους. Την ωραιότερη θέα απολαμβάνει κανείς από τον πύργο τηλεπικοινωνιών (328 μ.) ανατριχιάζοντας στην αίσθηση που δίνει η ταλάντωσή του από τον άνεμο. Στον ορίζοντα διακρίνονται οι δρόμοι και οι πλατείες, όπου το 1972 γεννήθηκε το πρώτο Εθνικό Κίνημα Πρασίνων στον κόσμο. Ηταν το ίδιο Κίνημα που το 1978 πρωτοψήφισε γυναίκα για αρχηγό και ανέδειξε ομοφυλόφιλους υποψηφίους.
Ο παραδοσιακός πολεμικός χορός «χάκα» τον οποίο η ομάδα Αll Βlacks έχει κάνει γνωστό στα γήπεδα του ράγκμπι
Ο παραδοσιακός πολεμικός χορός «χάκα» τον οποίο η ομάδα Αll Βlacks έχει κάνει γνωστό στα γήπεδα του ράγκμπι
Με έκπληξη κοιτούσαν και χειροκροτούσαν οι πολίτες μια ανοιξιάτικη μέρα του Δεκέμβρη πριν από λίγα χρόνια, την πρωθυπουργό της χώρας και ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος, Ελεν Κλαρκ, να σκαρφαλώνει τα 65 μ. έως την κορυφή της φαντασμαγορικής γέφυρας -πιστό αντίγραφο εκείνης του Σίδνεϊ- αφού είχε ήδη κάνει κάτι αντίστοιχο στο Κιλιμάντζαρο!
Τόσο το Μουσείο του Οκλαντ με τα χειροτεχνήματα των Μαορί, όσο και το ενυδρείο Κέλι Τάρτλον, με αναπαραστάσεις εξερευνήσεων του ωκεανού και υπόκρουση κλασικής μουσικής, θα σας συναρπάσουν. Κάποιοι επισκέπτες δακρύζουν από συγκίνηση μπροστά στο θαύμα αυτό της υποβρύχιας ζωής, καθώς αμέτρητα ψαράκια όλων των χρωμάτων μοιάζουν σαν να χορεύουν μέσα στο πελώριο ενυδρείο.
Εντυπωσιακή η θέα από τον πύργο τηλεπικοινωνιών
Εντυπωσιακή η θέα από τον πύργο τηλεπικοινωνιών
Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην οδό Παρνέλ με τα αναστηλωμένα, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σπίτια, μαγαζιά, καφέ και γκαλερί. Εδώ θα βρείτε μοδάτα (και ακριβά) εστιατόρια με εντυπωσιακή διακόσμηση, ενώ εξαιρετικά ευρηματικές είναι και οι βιτρίνες των καταστημάτων που πουλάνε ρούχα και αξεσουάρ. Κάποτε, μάλιστα, ο καταστηματάρχης του «Cubboard» στο Νο 333, κέρδισε το βραβείο του πιο ικανού εμπόρου επειδή είχε γράψει στην πινακίδα του: «Ρούχα για αυτούς που καταλαβαίνουν τη διαφορά».
Οι γιορτές του Οκλαντ. Στις 29 Ιανουαρίου γιορτάζεται η επέτειος από την ίδρυση της πόλης. Στην «Day Regatta», όπως αποκαλούν τη γιορτή, ο ουρανός φωτίζεται με βεγγαλικά και οι πλατείες γεμίζουν με κόσμο που έρχεται να παρακολουθήσει θεατρικά δρώμενα και συναυλίες, να ψωνίσει στα παζάρια και να θαυμάσει τις εκθέσεις, κατά μήκος του παραλιακού πεζοδρόμου Coast to Coast που ενώνει τα δυο λιμάνια περνώντας από το Albert Park, το Πανεπιστήμιο, το πάρκο Domain και τους λόφους Eden και One Tree Hill.
Στους κατοίκους του Οκλαντ αρέσει το πρωτοποριακό ντύσιμο
Στους κατοίκους του Οκλαντ αρέσει το πρωτοποριακό ντύσιμο
Στις 6 Φεβρουαρίου η χώρα γιορτάζει τη συμφωνία Waitangi του 1840 που υπογράφηκε μεταξύ ιθαγενών και αποίκων. Η έθνικ αυτή γιορτή ξεκινά από νωρίς μέσα στα μαράε (παλιούς ναούς) όπου χορεύεται ο πολεμικός χορός των Μαορί, «χάκα», γνωστός από την εθνική ομάδα ράγκμπι Αll Blacks.
Οι άνθρωποι φορούν ψάθινες φούστες και ζωγραφίζουν στα πρόσωπά τους τατουάζ με χένα.
Κι επειδή την ημέρα αυτή όλοι οι καταπιεσμένοι λαοί θυμούνται τα γενέθλια του Bob Marley, στο Οκλαντ (και συγκεκριμένα στο πάρκο Western Springs) οργανώνεται το διεθνές φεστιβάλ ρέγκε «Groove in the Park».
Το Οκλαντ είναι μία φιλόξενη πόλη που αγαπάει τα σπορ. Πίστες για extreme sports είναι στημένες μόνιμα στις πλατείες του
Το Οκλαντ είναι μία φιλόξενη πόλη που αγαπάει τα σπορ. Πίστες για extreme sports είναι στημένες μόνιμα στις πλατείες του
Το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου γιορτάζεται το γκέι φέστιβαλ του Οκλαντ με την ονομασία «Hero». Περισσότερα από 200.000 άτομα παρακολουθούν τη μεγάλη παρέλαση, τα άρματα και τους γκέι ακτιβιστές που διαδηλώνουν για τα ίσα δικαιώματα στον έρωτα, στους νόμους, στην κοινωνία.
Η τρανσέξουαλ δήμαρχος
Η Τζορτζίνα Μπέγιερ (που βαφτίστηκε Τζορτζ Μπέρτραντ) ήταν η πρώτη στον κόσμο τρανσέξουαλ δήμαρχος και βουλευτής. Ψηφίστηκε το 1995 και υποστήριξε ενεργά τις προσπάθειες των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων - κάτι που τελικά την οδήγησε σε παραίτηση έπειτα από δέκα χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας.
Νάπιερ, η πιο όμορφη αρ ντεκό πόλη στον κόσμο
Νάπιερ, η πιο όμορφη αρ ντεκό πόλη στον κόσμο
FAST INFO
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΠΟΧΗΣ
Τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στο Νάπιερ γιορτάζεται η Εβδομάδα Αρ Ντεκό, όπου οργανώνονται δείπνα σε αίθουσες χορού και χοροεσπερίδες με ενδυμασίες εποχής.
ΑΡ ΝΤΕΚΟ ΜΕ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ
Μόλις είκοσι χιλιόμετρα νότια, βρίσκεται ακόμη μια αρ ντεκό κωμόπολη - και μάλιστα με ισπανικές επιρροές στην αρχιτεκτονική της. Ονομάζεται Χάστιγκς και αξίζει να δείτε την εντυπωσιακή της πλατεία, την οποία κοσμεί ένας αριστουργηματικός πύργος με ρολόι.
ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ
Ο Ρομπ Μάτο στη Ρουατόρια έχει σκαλίσει στο ξύλο «τοτάβα» ένα ομοίωμα του φύλακα του πολέμου Τουμουτούνγκα
Ο Ρομπ Μάτο στη Ρουατόρια έχει σκαλίσει στο ξύλο «τοτάβα» ένα ομοίωμα του φύλακα του πολέμου Τουμουτούνγκα
Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο πολύς κόσμος ασχολείται με τη συγκομιδή των μήλων. Τα βράδια διασκεδάζουν χορεύοντας στις παμπ της πόλης Χάστιγκς.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 
Η οδήγηση στη Νέα Ζηλανδία είναι εύκολη, οι δρόμοι και οι οδηγοί άψογοι, γι’ αυτό, αν είστε παρέα 3-4 ατόμων, αξίζει να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αμάξι, το οποίο θα πουλήσετε σε άλλους ταξιδιώτες, στο τέλος του οδοιπορικού σας. Συμφέρει περισσότερο από το να νοικιάσετε. Οι ζεστές ημέρες ξεκινούν τον Νοέμβριο και τελειώνουν τον Απρίλιο. Τον χειμώνα οι σκιέρ επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο του Κουίνστοουν, στο νότιο νησί.
Στις παραλίες της Νέας Ζηλανδίας οι σέρφερ απολαμβάνουν τα μεγάλα κύματα - και τα ουράνια τόξα που εμφανίζονται συχνά. Αφού χορτάσουν το παιχνίδι με τη θάλασσα γεύονται φρέσκα θαλασσινά
Στις παραλίες της Νέας Ζηλανδίας οι σέρφερ απολαμβάνουν τα μεγάλα κύματα - και τα ουράνια τόξα που εμφανίζονται συχνά. Αφού χορτάσουν το παιχνίδι με τη θάλασσα γεύονται φρέσκα θαλασσινά
Ναπιέρ: Υμνος στην Αρ Ντεκό

Πολύ πριν ο Κάπτεν Χουκ φθάσει στο νησί, τον Οκτώβριο του 1769, οι Μαορί κατοικούσαν τόσο στα παράλια όσο και στην ενδοχώρα της εύφορης περιοχής Χάουκ Μπέι. Ο αποικιοκράτης διοικητής Νάπιερ, του οποίου το όνομα πήρε η πόλη, τη μεταμόρφωσε σε εμπορικό κέντρο. Τo 1931 κατεδαφίστηκε από έναν σεισμό 7,9 Ρίχτερ και ξανακτίστηκε αποτελώντας το καλύτερο παράδειγμα πόλης με αισθητική αρ ντεκό.
Απλωμένη κατά μήκος της παραλίας Hawke έχει σήμερα περίπου 55.000 κατοίκους. Ξεχωρίζει για το μεσογειακό ταμπεραμέντο και το κλίμα της και διαθέτει μία εξαιρετική μαρίνα, τη Marine Parade. Αυτό όμως που κάνει την πόλη πολύ ιδιαίτερη είναι η αρχιτεκτονική της, που την κάνει να θυμίζει σκηνικό από ευρωπαϊκή ταινία του μεσοπολέμου.
Το εσωτερικό ενός μοντέρνου μαράε, δημιούργημα του Μαορί καλλιτέχνη Τααρά Μπραντσάν, στην Καϊκούρα
Το εσωτερικό ενός μοντέρνου μαράε, δημιούργημα του Μαορί καλλιτέχνη Τααρά Μπραντσάν, στην Καϊκούρα
Καθώς περπατάτε, αναζητήστε τα χαρακτηριστικά μοτίβα στα κτίρια, όπως ήλιους που ανατέλλουν και ιδιόρρυθμα γεωμετρικά σχήματα. Η οδός Εμερσον έχει μερικά εξαιρετικά δείγματα του ρυθμού αρ ντεκό και σε κάποια καταστήματα που έχουν ανακαινιστεί θα τα διακρίνετε στην πρόσοψη των πάνω ορόφων.
Οσον αφορά το ντύσιμο, οι κάτοικοι ανταγωνίζονται για το ποιος θα εντυπωσιάσει περισσότερο. Κοπέλες με χειροποίητα φτερά στην πλάτη και αστραφτερές κορώνες στα μαλλιά, χορεύουν και μοιράζουν χαμόγελα στο πεζοδρόμιο, καθ’ οδόν για τη δουλειά τους.
Στο εσωτερικό του  μαράε  της Καϊκούρα. Εδώ οι φύλακες της φύσης απεικονίζονται από τον καλλιτέχνη Τααρά Μπραντσάν
Στο εσωτερικό του "μαράε" της Καϊκούρα. Εδώ οι φύλακες της φύσης απεικονίζονται από τον καλλιτέχνη Τααρά Μπραντσάν
Ανδρες και γυναίκες απολαμβάνουν την μπίρα τους στις παμπ έχοντας τα ρούχα και τα καπέλα τους στολισμένα με λαμπάκια! Νέοι που εργάζονται στον χώρο της διαφήμισης, κυκλοφορούν με χάρτινα κουστούμια όπου έχουν ζωγραφισμένα διαφημιστικά μηνύματα - άλλοτε για κάποιο προϊόν και άλλοτε για την προβολή της τοπικής βιβλιοθήκης.
Ανταλλαγές ρούχων, βιβλίων, επίπλων και διαφόρων άλλων πραγμάτων γίνονται καθημερινά σε παζάρια που στήνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Η αρμύρα της θάλασσας συνοδεύει την καθημερινότητα και όλοι απολαμβάνουν την αίσθηση μιας πόλης που μοιάζει... εθισμένη στις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης.
Ροτορούα: επίσκεψη στο ηφαιστειακό πάρκο Καϊράου με τους θερμοπίδακες
Ροτορούα: επίσκεψη στο ηφαιστειακό πάρκο Καϊράου με τους θερμοπίδακες
ΦΑΓΗΤΟ
Στο Οκλαντ
«Aashantay» (309 Karanga?hape road, +6493096696). Ενα από τα πολλά και οικονομικά ινδικά ρεστοράν στην περιοχή όπου έχουν μεταναστεύσει πολλοί Ινδοί από τα νησιά Fiji.
Στη Ροτορούα
«Poppy’s Villa Restaurant» (4 Marguerita Street, +6473471700). Ατμοσφαιρικό εστιατόριο που στεγάζεται σε ανακαινισμένη αριστοκρατική βίλα. Εχει βραβευτεί πολλές φορές για πιάτα σαν το αρνάκι Canterbury σχάρας.
Η «Μέκκα της αδρεναλίνης»
 
Στιγμιότυπο σε φάρμα της παραλίας Ανάουρα Μπέι της Ρουατόρια
Στιγμιότυπο σε φάρμα της παραλίας Ανάουρα Μπέι της Ρουατόρια
«Μέκκα της αδρεναλίνης» αποκαλούν τη χώρα οι θαυμαστές των ριψοκίνδυνων σπορ, όπως το μπάντζι-τζάμπινγκ, οι οποίοι εκτελούν άλματα στο Σκίπερς Κάνιον. Η ιλιγγιώδης βουτιά γίνεται από ελικόπτερο που πετά σε ύψος 300 μέτρων. Αγαπημένα σπορ όμως είναι και η γρήγορη κατάβαση με σανίδα πάνω σε πάγο (παρασέιλινγκ), το ράφτιγκ στα ποτάμια με τα κρυστάλλινα νερά και οι βουτιές από πανύψηλους καταρράκτες, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το καγιάκ, το scuba diving.
Σηματοδοτημένα μονοπάτια διασχίζουν ατελείωτα εθνικά πάρκα, βουνά και δάση, κοιλάδες και παραλίες. Υπάρχουν δώδεκα εθνικά πάρκα και πέντε θαλάσσια. Δυο από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς: το Εθνικό Πάρκο Τογκαρίρι στο βόρειο νησί και το Τε Γουαχιπούνα Μου, στο νότιο νησί.
Στο ηφαιστιακό πάρκο Καϊράου με τις εντυπωσιακές θειούχες λίμνες
Στο ηφαιστιακό πάρκο Καϊράου με τις εντυπωσιακές θειούχες λίμνες
Ακόμη και αν περπατάτε μόνοι σας, τα μονοπάτια δεν είναι ποτέ ερημικά γι’ αυτό δεν διατρέχετε κίνδυνο. Το πολύ πολύ να φτάσετε στο τέλος του μονοπατιού έχοντας κάνει νέες γνωριμίες.
Στο βορειότερο τμήμα του νησιού, το οποίο στον χάρτη μοιάζει με μια λωρίδα γης λεπτή σαν ρίγα, μπορείτε να κάνετε «σαφάρι στην άμμο», πάνω σε μια παραλία 90 μιλίων.
Ο Ζακ-Ιβ Κουστό, μάλιστα, θεωρούσε ότι τα νησάκια Poor Knights Islands, έχουν έναν από τους πιο εντυπωσιακούς βυθούς στον κόσμο. Στα νησιά Μπέι μπορείτε να κολυμπήσετε με δελφίνια και μετά να χαθείτε μέσα στο δάσος Γουαϊπούα με τα πανάρχαια δέντρα κάουρι, στον κορμό των οποίων μπορείτε να σκαρφαλώσετε με χειροποίητες σκάλες.
 Τατατάι Γουέν  σημαίνει οικογένεια. Οι Μαορί λένε:  Εμείς ανήκουμε σ' αυτήν τη γη. Τη φροντίζουμε και ύστερα την παραδίδουμε στις επόμενες γενεές
"Τατατάι Γουέν" σημαίνει οικογένεια. Οι Μαορί λένε: "Εμείς ανήκουμε σ' αυτήν τη γη. Τη φροντίζουμε και ύστερα την παραδίδουμε στις επόμενες γενεές"
Για την Καϊκούρα, κάποιος περιηγητής από την... Καλαμάτα έχει γράψει με μαρκαδόρo στον τοίχο ενός πανδοχείου: «Εκεί που σβήνει το ουράνιο τόξο οι φώκιες παίζουν με τα κύματα».
Ηταν ένα ψαροχώρι 2.500 κατοίκων, στην ανατολική ακτή του νότιου νησιού, το οποίο οι κάτοικοι εξέλιξαν σε τουριστικό θέρετρο, διατηρώντας την αυθεντικότητά του και προσφέροντας άψογο σέρβις στον επισκέπτη.
Με ένα μικρό ταχύπλοο που είναι εφοδιασμένο με ένα ειδικό «υδρόφωνο», μπορείτε να βγείτε στα ανοιχτά και να εντοπίσετε, αν είστε τυχεροί, γαλάζιες φάλαινες την ώρα που κάνουν την εντυπωσιακή τους βουτιά στο νερό. Πλησιάζοντας προς την ακτή θα βρείτε παρέες ξένων να κολυμπούν μαζί με δελφίνια και φώκιες.
Τη μικρή Anagera την αποκαλούν «άγγελο». Το 15% των Νεοζηλανδών είναι Μαορί. Το 8% ζει στη Ρουατόρια και οι υπόλοιποι ζουν και εργάζονται σε διάφορα σημεία της χώρας
Τη μικρή Anagera την αποκαλούν «άγγελο». Το 15% των Νεοζηλανδών είναι Μαορί. Το 8% ζει στη Ρουατόρια και οι υπόλοιποι ζουν και εργάζονται σε διάφορα σημεία της χώρας
Το απόβραδο στα κάμπινγκ οι επισκέπτες ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τα μέρη που είδαν και προτείνουν ο ένας στον άλλο προορισμούς για τις επόμενες ημέρες, ενώ μαγειρεύουν το βραδινό τους στις κοινόχρηστες κουζίνες.
Ανάμεσά τους Γάλλοι και Ισπανοί, που έφυγαν από τις χώρες τους για λίγους μήνες ώστε να ξεχάσουν για λίγο την κατάθλιψη που προκαλεί η οικονομική κρίση, όπως μας είπαν οι ίδιοι.
Οικολογικός τουρισμός
 
O ράστα-φάρι Μαορί Τζον Χίνι, με τατουάζ «μόκου», μας μιλάει για το γενεαλογικό του δέντρο.
O ράστα-φάρι Μαορί Τζον Χίνι, με τατουάζ «μόκου», μας μιλάει για το γενεαλογικό του δέντρο. 
 
Στη Νέα Ζηλανδία θα δείτε ολόκληρες οικογένειες να ταξιδεύουν με ποδήλατα. Κάνουν τις διακοπές τους με το σύστημα wwoof (Willing Workers on Organic Farms). Φιλοξενούνται στα σπίτια οικογενειών που έχουν οργανικές φάρμες και ως αντάλλαγμα βοηθούν στις καλλιέργειες και στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, κάνουν μικροεπισκευές και baby sitting ή μαθαίνουν στα παιδιά τη γλώσσα τους!
Ταξίδι στη γη των Μαορί

Πλησιάζοντας στην ηφαιστειακή γη της Ροτορούα έχουμε την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε... πεδίο μάχης, καθώς είδαμε από μακριά μια ολόκληρη πόλη να αχνίζει! Ολη η περιοχή, εντός και εκτός του οικισμού, είναι γεμάτη από αμέτρητες θειούχες θερμές πηγές. Στις πλατείες οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το νερό τους για μαγείρεμα, πλύσιμο και άλλες δουλειές, προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια.
Η είσοδος σε ένα «μαράε» μοντέρνας τέχνης στην Καϊκούρα όπου φυλάσσεται το ξύλινο ομοίωμα ενός αρχαίου θεού της φύσης
Η είσοδος σε ένα «μαράε» μοντέρνας τέχνης στην Καϊκούρα όπου φυλάσσεται το ξύλινο ομοίωμα ενός αρχαίου θεού της φύσης
Η Ροτορούα είναι ένας τόπος γεμάτος ενέργεια και αξίζει να κάνετε στάση εδώ για να ξεκουραστείτε - σωματικά και ψυχικά. Στην πόλη υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν πεζοπορίες. Κάνοντας μία από αυτές, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους φαντασμαγορικούς θερμοπίδακες και να περάσουμε από ξύλινα γεφύρια που κρέμονται πάνω από λίμνες με πολύχρωμα νερά.
Οι θερμοπίδακες δημιουργούνται από την ανάμειξη του θείου με το νερό της βροχής και τα πετρώματα του γεωθερμικού εδάφους της περιοχής. Η εισπνοή των αερίων τούς προκαλεί μάλιστα ευφορία...
Οι γυναίκες ζωγραφίζουν μόκου τατουάζ στο πιγούνι τους και οι άντρες σε όλο τους το σώμα -και κυρίως στα οπίσθια
Οι γυναίκες ζωγραφίζουν μόκου τατουάζ στο πιγούνι τους και οι άντρες σε όλο τους το σώμα -και κυρίως στα οπίσθια
Οι δεκαεφτά λίμνες της Ροτορούα δημιουργούν έναν υδάτινο παράδεισο που απολαμβάνουν οι αθλητές - μάλιστα το 2007 η λίμνη Ροτορούα φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι και το 2009 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας για τυφλούς. Σε ένα από τα σπα της πόλης, χαλαρώνουμε με ένα ιαματικό λασπόλουτρο. Το βράδυ σ’ ένα παραδοσιακό εστιατόριο εκτός από το φαγητό απολαμβάνουμε και μία παράσταση χορού των Μαορί.
Το επόμενο πρωί, ακολουθούμε τον ποταμό Μάτα, βόρεια της πόλης και φθάνουμε στην ακτή Ραγκιτούκια. Εκεί ανακαλύπτουμε ένα «γουάκα», το ξυλόγλυπτο πολεμικό κανό των Μαορί. Κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι έχουμε χαθεί, όμως η μαγευτική διαδρομή κατά μήκος του ποταμού μας συνεπαίρνει. Δεν γίνεται να μη συνεχίσουμε. Ευτυχώς συναντάμε μια παρέα ντόπιων πάνω σε άλογα και ένας νεαρός αυτόχθων με το όνομα Ρεγκ μάς προσκαλεί να καβαλήσουμε ένα άλογο από το κοπάδι και να πάμε μαζί τους. Ο Ρεγκ έχει ζωγραφίσει στο μέτωπο ένα τατουάζ μόκου τη λέξη «regenerate» που σημαίνει «ξαναγεννιέμαι» - από την οποία βγαίνει και το όνομά του.
Ξυλόγλυπτα των θεοτήτων των Μαορί διακοσμούσαν το πολεμικό κανό «γουάκα» που εκτίθεται στη Ρουατόρια
Ξυλόγλυπτα των θεοτήτων των Μαορί διακοσμούσαν το πολεμικό κανό «γουάκα» που εκτίθεται στη Ρουατόρια
Η χερσόνησος Ρουατόρια, νοτιανατολικά της Ροτορούα, κατοικείται κυρίως από Μαορί ιθαγενείς. Στην παμπ της πόλης Ρουατόρια, γυναίκες και άντρες παίζουν στοιχήματα για το ποιος θα πιει τις περισσότερες μπίρες. Η βόλτα με την ανατολή του ήλιου στην παραλία Waipiro Bay είναι μια συνήθεια των ξενύχτηδων της περιοχής. Δεν είναι δύσκολο να μπεις στην παρέα τους και να βάλεις στο τζουκ μποξ μουσικές ροκ εν ρολ και ρέγκε. Κάπου μεταξύ χορού, τραγουδιού και κουβέντας έρχεται το φως της μέρας και τότε τους ακολουθούμε μέχρι την παραλία. Την ονειρική διαδρομή μέσα από τα κεδρόδεντρα και τα κυπαρίσσια συνοδεύουν οι μελωδίες των πουλιών.
Στο ξέφωτο του Δάσους της Βροχής (Rainforest) συναντάμε την Κάθι Τε Χίρα, κάτοικο της μικρής πόλης, να ξεναγεί μία παρέα Γιαπωνέζων τουριστών μέσα στο τροπικό δάσος. Την επόμενη μέρα αποφασίζουμε να την ακολουθήσουμε κι εμείς. Σκαρφαλώνουμε στο ιερό βουνό Χικουράγκι, μέχρι το σημείο που επιτρέπεται -αφού από εκεί και πάνω μόνο οι Μαορί ιερείς μπορούν να ανέβουν, επειδή, σύμφωνα με τον μύθο, εκεί «κοιμάται» ο ψαράς που ανακάλυψε τη χώρα (Αοτεαρόα).
Στις γύρω βουνοκορφές, οι άνδρες με φορεσιές παραδοσιακές χορεύουν τον πολεμικό χορό των προγόνων τους «χάκα» κι ύστερα χαιρετιούνται... μύτη με μύτη.
Οι μύθοι των Μαορί
Η δημιουργία της Νέας Ζηλανδίας
Πολύ καιρό αφότου δημιουργήθηκε ο κόσμος, ο Τάνε Μαχούτα έπλασε τη γυναίκα από κόκκινο χώμα. Δίνοντάς της πνοή, έκανε έρωτα μαζί της και εκείνη γέννησε μια κόρη. Την έκανε και αυτή γυναίκα του και γέννησε μαζί της τις άλλες του κόρες. Υστερα από πολλά άλλα γεγονότα που συνέβησαν, ο ημίθεος Μάουι, που ζούσε στο νησί Χαβαΐκι των Σαμόα, έπλευσε στα ανοιχτά για ψάρεμα. Οταν ανοίχτηκε, άφησε το μαγικό του αγκίστρι στο πλάι του κανό. Το πελώριο ψάρι που πιάστηκε στο αγκίστρι ήταν το βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας.
Ονομάζεται από τους παλαιότερους ως «Μαορί Τε Ικα α Μάουι», που σημαίνει «Το ψάρι του Μάουι». Η χερσόνησος Μάχια, στο ανατολικότερο ακρωτήρι του βόριου νησιού, λέγεται «Τε μάταου α Μάουι», ή «Το αγκίστρι του Μάουι», επειδή ήταν το αγκίστρι που ψάρεψε τη... χώρα.
Η δημιουργία ουρανού και γης
Οι Μαορί πιστεύουν ότι κάθε τι που υπάρχει πάνω στη γη έχει ζωή. Ολα έχουν κοινή καταγωγή τον ουρανό Ράνγκι και τη γη Πάπα.Tα έξι παιδιά τους είναι: ο Ταγουίρι, θεός των ανέμων και των καταιγίδων, ο Ταγκαρόα, θεός της θάλασσας και όλων των υδρόβιων όντων, ο Τάνε Μαχούτα των δασών και όλων των φυτών και ζώων τους, ο Χαούμια Τίκε Τίκε, θεός της άγριας φύσης, των ριζών και καρπών. Ο Ρόγκο Μα Τάνε, θεός της καλλιεργήσιμης τροφής και τέλος ο Του Ματαουέγκα, θεός του πολέμου.
Επειτα από αιώνες σύζευξης της γης και του ουρανού, τα παιδιά τους που δεν άντεχαν άλλο πια το σκοτάδι, αποφάσισαν να χωρίσουν τη μητέρα και τον πατέρα τους, ώστε να έρθει το φως στον κόσμο. Κανένας δεν τα κατάφερνε, μέχρι που ήρθε η σειρά του Τάνε Μαχούτα, ο οποίος έσπρωξε με όλη του τη δύναμη τα πόδια στον ουρανό και τους ώμους του προς τη γη, καταφέρνοντας να τους χωρίσει. Από τότε ο Τάνε Μαχούτα είναι ο πατέρας της ημέρας.Ομως, ο πατέρας ουρανός έχυσε τόσα δάκρυα ώστε ένα τεράστιο κομμάτι γης που ήρθε στο φως, μετατράπηκε σε θάλασσα.
Για να μη βλέπουν τη μάνα και τον πατέρα τους παραπονεμένους και θλιμμένους, τα παιδιά έστριψαν τον πατέρα-ουρανό προς το στομάχι της γης, ώστε να βλέπονται λίγο. Τώρα πια ο πατέρας δεν κλαίει τόσο πολύ - αλλιώς θα είχε πλημμυρίσει όλη η γη. Τις νύχτες μόνο κλαίει λίγο - κι έτσι έχουμε τη βραδινή δροσιά. Οι ομίχλες που πέφτουν τα πρωινά στις κοιλάδες, είναι οι αναστεναγμοί της γης που λαχταρά τον άντρα της, τον ουρανό.
Τα τατουάζ των Μαορί

Σύμφωνα με την παράδοση των Μαορί, κάθε κομμάτι του σώματος το προστατεύει κι ένας θεός. Στην κοινωνία των Μαορί οι ανώτερες τάξεις, στολίζουν τα πρόσωπά τους με τα περίπλοκα τατουάζ που τα λένε «μόκου». Οι γυναίκες μπορούν να έχουν «μόκου» μόνο στα χείλη και στο πηγούνι, ενώ οι άντρες σε όλο το σώμα, στο πρόσωπο και στα οπίσθια. Το «μόκου» δίνεται όταν κάποιος μπορεί να διαβάσει την ιστορία του γενεαλογικού του δέντρου και στο τατουάζ είναι γραμμένος ο τόπος καταγωγής και οι πρόγονοι. Επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο Τατού στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου θα δείτε επιδείξεις των πολυνησιακών παραδοσιακών μεθόδων «τατάου» - από όπου βγήκε η λέξη «τατού». Εγινε μόδα στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν Βρετανοί ναύτες το έφεραν από τα υπερατλαντικά τους ταξίδια.
Οι γνώσεις των αυτόχθονων

Γεννημένοι δύτες οι Μαορί ψαρεύουν αστακούς και καραβίδες από μεγάλα βάθη. Οι γνώσεις τους σχετικά με τη γη είναι αληθινό δώρο για την αγροτική οικονομία της χώρας. 50.000.000 αρνιά βόσκουν στα βοσκοτόπια της. Τα γαλακτοκομικά, το μαλλί, τα κίουι (ακτινίδια), τα λαχανικά της Νέας Ζηλανδίας εξάγονται σε όλον τον κόσμο. Μεγάλες είναι οι γνώσεις των Μαορί και στην οργανική καλλιέργεια. Με επιδοτήσεις μπορούν να συνεχίσουν να κατασκευάζουν κτίσματα αποκλειστικά με φυσικά υλικά και με τον παραδοσιακό τρόπο που έμαθαν από τους προγόνους τους.
FAST INFO
Ο ναός και η αγορά των Μαορί
«Μαράε» λέγονται στην ντόπια διάλεκτο οι ναοί με τον ξυλόγλυπτο διάκοσμο, μέσα στους οποίους καταλήγουν με ένα ξέφρενο γλέντι όλες οι γιορτές. Τις άλλες μέρες χρησιμοποιούνται ως πανδοχεία και χώροι για δημόσια συζήτηση.
Μαγείρεμα στα έγκατα της γης
Οι Μαορί χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα τη γη για να ψήσουν την τροφή τους. Το ονομάζουν «χάνγκι» και για να το φτιάξουν σκάβουν μια μεγάλη τρύπα βαθιά μέσα στη γη. Στο βάθος της ρίχνουν αναμμένα ξύλα και πυρωμένα σιδηρικά -όπως ζάντες από φορτηγά. Στη συνέχεια μέσα στον υπόγειο αυτό φούρνο τοποθετούν μεγάλα σιδερένια καλάθια γεμάτα με τα υλικά που θέλουν να ψήσουν. Κάτω κάτω τοποθετούνται τα κρεατικά - δηλαδή τα αγριογούρουνα από το κυνήγι της προηγούμενη ημέρας, οι λαγοί και άλλα. Πιο πάνω βάζουν τα λαχανικά - γλυκοπατάτες, κολοκύθες, λάχανα κ.ά., τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Σε ξεχωριστό «χάγκι» μπαίνουν τα θαλασσινά και τα ψάρια (καραβίδες, αστακοί, καρχαριάκια, τόνοι και άλλα ψάρια).
Τοτέμ λαξευμένα σε ξύλο και κόκαλο
Οι αυτόχθονες λαξεύουν μόνο ξύλα ή κόκαλα ψαριών που τα έχει ξεβράσει η θάλασσα. Δημιουργούν τα πασίγνωστα ξυλόγλυπτα και κοσμήματα με τις μορφές των θεών τους και τα ιερά τους σύμβολα.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Σε όλη τη χώρα υπάρχουν αμέτρητοι ξενώνες για backpackers (ταξιδιώτες με λίγα χρήματα). Είναι άριστα οργανωμένοι όπως και τα YHA (Youth Hostel Accommodation), έχουν κουζίνες, κήπους, πισίνες, τραπεζαρίες, χώρους χαλάρωσης (chill out areas) και αθλητικών δραστηριοτήτων.Αλλος ένας τρόπος είναι ο οικολογικός τουρισμός (wwoof). Προμηθευτείτε τη λίστα όπου είναι καταγεγραμμένες περίπου 400 οργανικές φάρμες, όπου μπορείτε να φιλοξενηθείτε, με αντάλλαγμα την προσφορά εργασίας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: +6435448695 και στο www.wwoof.co.nz .
Οκλαντ
«The Heritage» (+6493798553, www.heritagehotels.co.nz). Δωμάτια με θέα στη μαρίνα. «Florence Court» (+6495791187, www.florencecourt.co.nz). Αρχοντικό που ενοικιαζόταν ως προεδρική κατοικία. Απέχει λίγα λεπτά από το κέντρο. «Devereux Boutique Hotel» (+649 5245044, www.devereux.co.nz ). Κάποτε μπορντέλο, μετά παλάτι. Σήμερα ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο.
Ροτορούα
«The Rotorua Thermal Holiday Park»(+647 3463140, www.rotoruathermal.co.nz ). Μέσα σε δάσος βρίσκονται τα ξύλινα σπιτάκια, το κάμπινγκ, ο ξενώνας των 100 κρεβατιών και οι πισίνες.
Κείμενο - Φωτογραφίες: Mάρω Κουρή
Πηγή:ΕΘΝΟΣ






 http://www.tovoion.com/products/%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CE%B6%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%3A%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%BF%CF%81%CE%B9-/


http://www.tripadvisor.com.gr/LocationPhotoDirectLink-g255106-d257273-i22428363-Auckland_Museum-Auckland_Central_North_Island.html#22428363
http://www.tripadvisor.com.gr/LocationPhotoDirectLink-g255106-d257273-i22112740-Auckland_Museum-Auckland_Central_North_Island.html
http://www.tripadvisor.com.gr/LocationPhotoDirectLink-g255106-d257273-i55171007-Auckland_Museum-Auckland_Central_North_Island.html
http://www.tripadvisor.com.gr/LocationPhotoDirectLink-g255106-d257273-i55170997-Auckland_Museum-Auckland_Central_North_Island.htmlhttp://www.mar-mus-crete.gr/index.php/emporiko-naftiko/maxi-kritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου