08 Απριλίου 2014

Αποκαλύπτουμε το 50σελιδο έγγραφο της Επ. Θεσμών

Σημαντικά συμπεράσματα περιλαμβάνονται στο πενηντασέλιδο έγγραφο διαπιστώσεων και συμπερασμάτων της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για τις ευθύνες πίσω από την οικονομική καταστροφή. Το SigmaLive εξασφάλισε το πενηντασέλιδο προσχέδιο συμπερασμάτων, στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων χρονική διαδρομή στις περιπτώσεις της ανεξέλεγκτης παροχής ELA στη Λαϊκή Τράπεζα.
file:///C:/Users/desktop/Downloads/DIAPISTOSEIS.pdf.pdf
Συνίσταται μάλιστα περαιτέρω διερεύνηση από τη νομική υπηρεσία ακόμα και για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αίτημα των κομμάτων να καταγραφούν στα συμπεράσματα λεπτομέρειες για τις εκροές κεφαλαίων, λίγο πριν το κούρεμα, κατόπιν προνομιακής πληροφόρησης.
Ζήτημα διερεύνησης από τις αρχές,  τίθεται στο προσχέδιο, για τα όσα διαδραματίστηκαν με τους οίκους  Pimco, και  “Alvarez & Marsal” , καθώς επίσης και οι διαγραφές δεδομένων από τα αρχεία της τράπεζας Κύπρου.
Σοβαρές ευθύνες καταλογίζονται στους πρώην Διοικητές της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη όσο και Αθανάσιο Ορφανίδη, αφού όπως αναφέρεται, τόσο ο νυν όσο και ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως εκ της θέσεως τους, των γνώσεων και της εμπειρογνωμοσύνης τους όφειλαν να γνωρίζουν ότι με τα δεδομένα φερεγγυότητας της συγκεκριμένης τράπεζας, ο συγκεκριμένος χειρισμός παροχής ELA, περιείχε σοβαρούς κινδύνους τόσο για την επηρεαζόμενη τράπεζα όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα και την οικονομία του τόπου γενικότερα.
Τρομάζουν τα ποσά των bonus των τραπεζιτών
Η επιτροπή ασχολήθηκε επισταμένα και με το θέμα των φιλοδωρημάτων που λάμβαναν στελέχη των τραπεζών και μέλη των ΔΣ, κρίνοντας ότι αυτά δίνονταν με απαράδεκτο, παράλογο και πέρα από κάθε λογική πρακτική τρόπο. Μάλιστα σε συγκεκριμένο σημείο αναφέρεται ότι το 2008, παραχωρήθηκαν σε ένα και μόνο διευθυντικό στέλεχος της Λαϊκής τράπεζας 3,335,375 ευρώ σε μετρητά. Σημειώνεται επίσης η εξωπραγματική για τα δεδομένα της οικονομίας αύξηση στις αμοιβές των Διοικητικών Συμβούλων των δύο μεγάλων τραπεζών.
Τίθεται επίσης το ερώτημα κατά πόσο υπήρχαν πρόσωπα (αξιωματούχοι και εποπτικές αρχές), που γνώριζαν την πιθανότητα κατάρρευσης της Λαϊκής Τράπεζας και αν προέβησαν σε οποιεσδήποτε ενέργειες είτε για την αποτροπή του γεγονότος αυτού είτε για την προειδοποίηση των μετόχων ή άλλων εμπλεκομένων.
Η επιτροπή εισηγείται να γίνει λεπτομερής έλεγχος, για να βρεθούν οι συναλλαγές για τις οποίες είναι πολύ εμφανές ότι υπήρχε εσωτερική προνομιακή πληροφόρηση πριν από την πραγματοποίησή τους.
Η επιτροπή σημειώνει ότι, παρά τις πολλές προσπάθειές της για απόκτηση αρχείων των συναλλαγών πέραν αυτών του δεκαπενθημέρου 1ης με 15ης Μαρτίου 2013, δεν κατέστη δυνατό να κατατεθούν σε αυτήν οποιεσδήποτε συναλλαγές για άλλες περιόδους.

http://www.sigmalive.com/news/local/116272

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου