28 Απριλίου 2014

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ


Γενικές Διατάξεις:

Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται επί όλων των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης (Εντύπων και Ηλεκτρονικών, Κρατικών, Ημικρατικών ή Ιδιωτικών κ.ά) και των λειτουργών των.

Ο σεβασμός της αλήθειας και του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση αποτελεί υποχρέωση όλων των Μέσων και των λειτουργών των.

Ο σεβασμός του δικαιώματος του δημοσιογράφου για απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές ειδήσεων και η διαφάνεια είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για ορθή ενημέρωση.

Το ήθος, η αξιοπρέπεια και εντιμότητα, η διαγωγή, η συμπεριφορά και το επαγγελματικό επίπεδο των λειτουργών θα πρέπει να είναι της υψηλότερης δυνατής στάθμης.

Οι λειτουργοί έχουν την υποχρέωση να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία των και να μην επιτρέπουν παρεμβάσεις στο έργο τους.

Οι λειτουργοί, κατά την ενάσκηση του λειτουργήματος τους:

α) σέβονται και προάγουν τη δημοκρατία και τις όλες πανανθρώπινες αξίες. Σέβονται και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων.

β) επιδεικνύουν την αρμόζουσα ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην παρουσίαση θεμάτων όπως η βία, το έγκλημα, ο ανθρώπινος πόνος και ο θάνατος, καθώς και πληροφοριών ή εικόνων που μπορούν να προκαλέσουν πανικό ή φρίκη ή αποτροπιασμό, και

γ) ενεργούν πάντοτε με καλή πίστη και συμμορφώνονται με το γράμμα και το πνεύμα του παρόντα Κώδικα

1. ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Τα Μ.Μ.Ε. μεριμνούν ώστε να μη δημοσιεύονται ανακριβείς, παραπλανητικές, φανταστικές ή διαστρεβλωτικές της αλήθειας ειδήσεις, πληροφορίες ή σχόλια. Σε περίπτωση που έχει συμβεί κάτι τέτοιο χωρούν σε άμεση διόρθωση ή και απολογία.

Τα Μ.Μ.Ε. ενώ έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν συγκεκριμένες θέσεις, εν τούτοις θα πρέπει να καθιστούν σαφή τη διάκριση μεταξύ γεγονότος και σχολίου ή εικασίας.

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΑΝΤΉΣΕΩΣ

Τα Μ.Μ.Ε. παρέχουν στους επηρεαζόμενους, στην κατάλληλη περίπτωση και ιδιαιτέρως όταν έχουν υποστεί επίθεση, την ευκαιρία να απαντήσουν.




3. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ

Η υπόληψη και η ιδιωτική ζωή κάθε προσώπου τυγχάνουν σεβασμού. Παρεμβάσεις και έρευνες στην ιδιωτική ζωή προσώπων, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, περιλαμβανομένης της λήψης φωτογραφιών προσώπων σε ιδιωτική περιουσία, καθώς και πληροφοριών με μηχα­νισμούς υποκλοπής, είναι γενικά απαράδεκτες, η δε δημοσιοποίησή τους μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώ­σεις και απο­κλειστικά προς το δημόσιο συμφέρον.

4. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Έρευνες ή λήψη και δημοσίευση φωτογραφιών/εικόνων προσώπων σε νοσοκομεία η άλλα παρόμοια ιδρύματα γίνονται με διακριτικότητα και κατόπιν αδείας, όπου τούτο ενδείκνυται και αφού δηλωθεί αρμοδίως η ταυτότητα των λειτουργών των Μ.Μ Ε.

5. ΠΕΝΘΟΣ-ΘΛΙΨΗ

Σε περίπτωση πένθους, θλίψης ή ψυχικού κλονισμού επιβάλλεται στο μέγιστο βαθμό προσέγγιση που να τη χαρακτηρίζει διακριτικότητα και συμπάθεια και αποφυγή οποιασδήποτε πράξης δυνατό να οξύνει τονανθρώπινο πόνο.





6. ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Οι λειτουργοί γενικά δεν πρέπει να επιχειρούν να εξασφαλίσουν πληροφορίες ή εικόνες/φωτογραφίες με ψευδείς παραστάσεις ή με άλλο δόλιο τρόπο.

Με εξαίρεση την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έγγραφα και εικόνες/φωτογραφίες μπορούν να λαμβάνονται μόνο με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη τους.

Οι λειτουργοί δεν αποκτούν ούτε προσπαθούν να αποκτήσουν, πληροφορίες ή εικόνες/φωτογραφίες με εκφοβισμό ή εκβιασμό.

7. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Τα Μ.Μ.Ε. και οι λειτουργοί σέβονται και εφαρμόζουν το εκάστοτε ισχύον Δίκαιο που αφορά στην προστασία της πνευ­ματικής ιδιοκτησίας. Εκεί που επιτρέπεται, η αναδημοσίευση από άλλη πηγή γίνεται με σεβασμό προς το συγγρα­φέα­/δημιουργό και αναφέρεται η προέλευση.

8. ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ-ΔΩΡΟΛΗΨΙΑ

Λειτουργοί δεν δέχονται δώρο αναφορικά με την άσκηση του λειτουργήματος τους. Εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που καλύπτονται από το δημόσιο συμφέρον, λειτουργοί δεν πληρώνουν ή δωροδοκούν μάρτυρες σε ποινικές υποθέσεις ή πρόσωπα που έχουν ανάμιξη σε εγκληματικές ενέργειες, περιλαμβανομένων μελών των οικογενειών τους, με σκοπό την εξασφάλιση πληροφοριών ή εικόνων/φωτογραφιών.

9. ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Οι λειτουργοί σέβονται πλήρως την αρχή ότι ο ύποπτος ή κατηγο­ρούμενος για διάπραξη αδικήματος είναι αθώος μέχρις αποδείξεις, σύμφωνα με το νόμο, του αντιθέτου και συνεπώς αποφεύγουν ναδημοσιοποιήσουν ο,τιδήποτε το οποίο να οδηγεί σε συμπεράσματα ως προς την ενοχή ή αθωότητα του υπόπτου ή/και κατηγορουμένου ή τείνει να τον διασύρει ή διαπομπεύσει.


10. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Τα Μ.Μ.Ε. δεν αποκαλύπτουν άμεσα η έμμεσα την ταυτότητα των θυμάτων βιασμού και άλλων σεξουαλικών αδικημάτων.

Ειδικότερα, στην περίπτωση παιδιών ισχύουν τα πιο κάτω;

α) Ουδέποτε αποκαλύπτεται η ταυτότητα παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών, που είναι παραπονούμενοι, μάρτυρες ή κατηγορούμενοι σε υποθέσεις διάπραξης σεξουαλικών αδικημάτων.

β) Δεν γίνεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναφορά σε συγγένεια ή άλλη σχέση του κατηγορουμένου και του παιδιού, και

γ) Ο όρος «αιμομιξία» δεν χρησιμοποιείται και η κατηγορία περιγράφεται ως σοβαρό αδίκημα εναντίον παιδιών ή με άλλη κατάλληλη παρόμοια περιγραφή.

11. ΠΑΙΔΙΑ

Οι λειτουργοί κατά κανόνα δεν παίρνουν συνεντεύξεις από και δεν φωτογραφίζουν παιδιά κάτω των 16 ετών σε σχέση με θέματα του αφορούν την προσωπική τους κατάσταση ή ευημερία, χωρίς τησυγκατάθεση γονέως των ή άλλου ενηλίκου που έχει την ευθύνη γι” αυτά.

12. ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Τα Μ.Μ.Ε. αποφεύγουν οποιαδήποτε απ΄ ευθείας ή άλλη αναφορά εναντίον προσώπου η οποία περιέχει στοιχεία προκατάληψης με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα; τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική προέλευση, την περιουσία, την καταγωγή, την ηλικία ή άλλο καθεστώς, περιλαμβανομένης της φυσικής ή διανοητικής ασθένειας ή αναπηρίας.

13. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Οι λειτουργοί δεν χρησιμοποιούν και δεν μεταδίδουν για προσωπικό όφελος, προ της γενικής δημοσιοποιήσεώς τους, οικονομικής φύσεως πληροφορίες τις οποίες λαμβάνουν.



14. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Οι λειτουργοί έχουν την ηθική υποχρέωση να τηρούν την επαγγελματική εχεμύθεια αναφορικά με την πηγή πληροφοριών που λήφθη­καν εμπιστευτικά. Δημοσιογράφος δεν υποχρεούται να αποκαλύ­ψει τηνπηγή των πληροφοριών του.

15. ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Στον παρόντα Κώδικα, περιπτώσεις; οι οποίες κατ΄ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν παρέκκλιση από τον κανόνα, είναι κυρίως οι ακόλουθες:

α) Υποβοήθηση ανίχνευσης η αποκάλυψη του εγκλήματος.

β) Προστασία της δημόσιας ασφάλειας ή υγείας,

γ) Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

δ) Παρεμπόδιση παραπλάνησης του κοινού ως αποτέλεσμα πράξεων ή δηλώσεων ατόμων ή οργανισμών.

16. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ο παρών Κώδικας αναθεωρείται ή τροποποιείται μόνο κατόπιν συμφωνίας ή ομογνωμίας όλων των Μερών που τον υιοθέτησαν.

Λευκωσία, Απρίλιος, 1997


ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ-ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Δημοσιοποίηση Ονομάτων Θυμάτων

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει στους λειτουργούς των Μέσων (έντυπων και ηλεκτρο­νικών) ότι σε διάφορες περιπτώσεις προκαλείται αχρείαστη δοκι­μασία σε συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων δυστυχημάτων η άλλων ατυχημάτων και περιστατικών, οι οποίοι ακούουν από Ραδιοφώνου ή τηλεοράσεως το θάνατο ή τον τραυματισμό οικείων τους

Η επιτροπή καλεί τους λειτουργούς των Μέσων να ενεργούν στις περιπτώσεις αυτές με τη μεγαλύτερη δυνατή επαγγελματική προσοχή και ευθύνη, όπως και για περιπτώσεις αναγγελίας σοβαρώνδυστυχημάτων ή ατυχημάτων.

Προσαγωγή Υπόπτων στα Δικαστήρια

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής δεοντολογίας εφιστά την προσοχή των λειτουργών των Μέσων (έντυπων και ηλεκτρονικών) στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται περιπτώσεις προσαγωγής υπόπτων ήκατηγορουμένων στα δικαστήρια και θα επιθυμούσε να συστήσει τα ακόλουθα:

1. Η δημοσιογραφική κάλυψη τέτοιων περιπτώσεων δεν θα πρέπει να παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και να μην συμβάλλει στο διασυρμό ή τη διαπόμπευση πολιτών.

2. Κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη υποθέσεων του δικαστικού και αστυνομικού ρεπορτάζ θα πρέπει να αποφεύγεται μεγιστο­ποίηση και υπερπροβολή υποθέσεων ήσσονος σημασίας.

3. Η δημοσίευση φωτογραφιών στις περιπτώσεις υπόπτων που δεν έχουν ακόμη κατηγορηθεί θα πρέπει να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και συγκράτηση και μόνον όταν κρίνεται επαγγελματικά αναγκαίο.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή θεωρεί υποχρέωσή της να απευθυνθεί προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως -όπως και στην Αστυνομία- για να υπογραμμίσει ότι το φαινόμενο της μεταφοράςυπόπτων ή κατηγορουμένων στο δικαστήριο με χειροπέδες (εκτός βέβαια πολύ ιδιαζουσών περιπτώσεων ή αν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι) αποτελεί πρακτική που έχει σε πλείστες χώρες από πολλούεγκαταλειφθεί.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι είναι καιρός οι αρμόδιες αρχές να μελετήσουν σοβαρά την εξέλιξη αυτή, γιατί ασφαλώς το φαινόμενο δεν συνάδει με το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε μια σύγχρονη κοινωνία.


Δημοσιοποίηση Ονομάτων Θυμάτων Βιασμού

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τα Κυπριακά ΜΜΕ τα θύματα βιασμού ή άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων.

Η αρχή της μη αποκάλυψης θυμάτων ή άλλων στοιχείων που να αποκαλύπτουν την ταυτότητά των τηρείται βασικά στην περίπτωση Κυπρίων πολιτών, γεγονός που επισημαίνεται με ικανοποίηση.

Διαπιστώνεται, ωστόσο ότι η αξιέπαινη αυτή στάση των ΜΜΕ δεν ακολουθείται και στις περιπτώσεις εκείνες που τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων είναι αλλοδαποί.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι επειδή είναι ξένοι και δεν τους γνωρίζει κανείς στην Κύπρο δεν είναι επιλήψιμη η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.


Οικονομική δημοσιογραφία και επενδυτικές συστάσεις

Γενικές Αρχές

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής δεοντολογίας, έχοντας υπόψη:

• τις Κοινοτικές Οδηγίες 2003/6/EC και 2003/125/EC

• το Νόμο που Προνοεί για τις Πράξεις Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και τις Πράξεις Χει­ραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς) του 2005,

• τις πρόνοιες των εν λόγω Κοινοτικών Οδηγιών και του Νόμου για εξαίρεση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν σε άλλα άτομα, νοουμένου ότι υπόκεινται σε καθεστώς εσωτερικής ρύθμισης ή αυτορρύθμισης,

• τις γενικές αρχές του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεο­ντολογίας περί σεβασμού της αλήθειας, του δικαιώματος του πολίτη σε αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση, του δικαιώματος των δημοσιογράφων για απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές των ειδήσεων και τις αρχές της διαφάνειας και εντιμότητας, καθώς και τις πρόνοιες των νομών Περί Τύπου και Περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών ως προς τα ανωτέρω,

• τις ειδικές διατάξεις του Κώδικα περί ακρίβειας των πληρο­φοριών, μη απόκτησης οικονομικών οφελών από τη χρήση πληροφοριών που κατέχουν δημοσιογράφοι και περί δημο­σιογρα­φικού απορρήτου,

• τη βασική γενική αρχή ότι οι δημοσιογράφοι έχουν υπο­χρέωση να συμμορφώνονται προς το γράμμα και το πνεύμα του Κώδικα,

εκδίδει τις ακόλουθες κατευθυντήριες αρχές σε σχέση με τη χρήση οικο­νομικής φύσεως πληροφοριών:

1. Η διαπλοκή των δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη και καταδι­κα­στέα

2. Οι δημοσιογράφοι μεριμνούν για την αποτροπή χειραγώγησης της αγοράς με οποιοδήποτε τρόπο

3. Οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν την ύπαρξη συμφερόντων ή σύγκρουσης συμφερόντων.

1.1. Πρώτιστη μέριμνα των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, οσάκις ασχο­λούνται με οικονομικά θέματα πρέπει να είναι η προστασία του επενδυ­τικού κοινού σε θέματα όπως είναι οι επενδύσεις σε χρηματοοι­κονομικά μέσα στο Χρηματιστήριο.

1.2. Οι δημοσιογράφοι δεν δημοσιεύουν και δεν μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά σε επενδυτικές συστάσεις, εφ΄ όσον οι ίδιοι ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα προσδοκούν σε όφελος από την πώληση, διακράτηση ή άλλως πως μετοχών στις οποίες αναφέρονται οι πληροφορίες τις οποίες κατέχουν.

1.3 Εφόσον οι ίδιοι ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα προσδο­κούν σε όφελος από επενδυτικές συστάσεις, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι δύνανται να δημοσιεύουν ή να μετα­δίδουν πληροφορίες που αφορούν σε τέτοιες συστάσεις, εφ΄ όσον δημο­σιο­ποιήσουν τα οικονομικά συμφέ­ροντα ή συγκρούσεις συμφε­ρόντων σε σχέση με τις συστάσεις που αποτελούν αντικεί­μενο των δημοσιευμάτων ή μεταδόσεων.

1.4. Δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν οι ίδιοι, ή συγγενικά και φιλι­κά τους πρόσωπα, οικονομικά συμφέροντα ή συγκρούσεις συμφε­ρόντων αναφορικά με πληροφορίες τις οποίες κατέχουν, οφείλουν να τα αποκαλύπτουν στον άμεσο προϊστάμενό τους.

1.5. Τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν πληροφορίες για μετοχές σχετικά με τις οποίες οι ίδιοι ή πρόσωπα με τα οποία έχουν στενούς δεσμούς, έχουν προβεί σε πράξεις αμέσως προ ή αμέσως μετά τη σκοπούμενη δη­μο­σίευση ή μετάδοση.

1.6. Τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι ή πρόσωπα με τα οποία έχουν στενούς δεσμούς δεν επιτρέπεται να προβαίνουν σε πράξεις αναφορικά με μετοχές για τις οποίες έγραψαν αμέσως προ, ή προτίθενται να γράψουν αμέσως μετά.

2.1 Απαγορεύονται ενέργειες χειραγώγηση της αγοράς με οποιο­δή­ποτε τρόπο.

2.2. Ενδεικτικά αναφέρεται η δημοσιοποίηση ψευδών ή αβάσιμων
πληροφοριών οι οποίες δίδουν ή είναι δυνατό να δώσουν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την προσφορά, τη ζήτηση, την τιμή χρηματοοικονομικού μέσου, ο τεχνητός ή ανώμαλος επηρεασμός της αγοράς, της πορείας και/ή του όγκου των συναλλαγών χρηματοοικονομικών μέσων και η συμμετοχή ή η προτροπή σε συμμετοχή σε ενέργειες που αποσκοπούν σε χειραγώ­γηση της αγοράς.

3.1 Τηρουμένων των διατάξεων του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεο­ντολο­γίας, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει, όπου είναι δυνατό να παραθέτουν τις πηγές της πληροφόρησης τους.

3.2. Οσάκις δημοσιεύουν επενδυτικές συστάσεις, οφείλουν να απο­καλύπτουν την ύπαρξη συμφερόντων ή σύγκρουσης συμφε­ρόντων των ιδίων ή προσώπων με τα οποία έχουν στενούς δεσμούς. Όταν αυτό θεωρείται ανεφάρμοστο, θα πρέπει να καθιστούν σαφή την πηγή από την οποία το κοινό μπορεί να βρει πληροφορίες για την ύπαρξη συμφερόντων ή σύγκρουσης συμφερόντων.

3.3. Οσάκις δημοσιεύουν επενδυτικές συστάσεις, τρίτων ή άλλες οικονομικής φύσεως πληροφορίες που προέρχονται από τρίτους, ή περίληψη επενδυτικών συστάσεων τρίτων, οφείλουν να αποκαλύπτουν την ύπαρξη συμφερόντων ή σύγκρουσης συμφερόντων των τρίτων, Όταν, αυτό θεωρείται ανεφάρμοστο,θα πρέπει να καθιστούν σαφή την πηγή από την οποία το κοινό μπορεί να βρει πληροφορίες για την ύπαρξη συμφερόντων ή σύγκρουσης συμφερόντων των τρίτων.

3.4. ΜΜΕ και δημοσιογράφοι οι οποίοι παράγουν οι ίδιοι και δια­δίδουν επενδυτικές συστάσεις.

3.4.1. Οφείλουν να κάμνουν διάκριση μεταξύ γεγονότος και ερμηνείας, υπολογισμών, συμβουλών, προγνωστικών και οδηγιών.

3.4.2 Οφείλουν να κάμνουν γνωστή την ταυτότητά τους και/ή την ταυτότητα του διευθυντή ή αρχισυντάκτη τους.

3.4.3. Όταν διαδίδουν επενδυτικές συστάσεις που ετοιμάστηκαν από τρίτους, μεριμνούν ώστε η ταυτότητα των τρίτων να καθίσταται γνωστή.

3.4.4 Όταν τροποποιούν ουσιωδώς επενδυτικές συστάσεις που ετοιμάστηκαν από τρίτους, μεριμνούν ώστε το εύρος της τροπο­ποίησης να καθίσταται γνωστό.

3.4.5. Όταν διαδίδουν επενδυτικές εισηγήσεις χωρίς δικές τους προσθήκες ή αλλαγές, μεριμνούν ώστε οι εισηγήσεις να είναι σαφείς και μη παραπλανητικές.

3.4.6 Δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν προσωπικό συμφέρον ή σύγκρου­ση συμφερόντων οφείλουν να καθιστούν το γεγονός αυτό γνωστό στο διευθυντή/αρχισυντάκτη τους.

      1. Τα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ως την παράγραφο 3.4 οφείλουν να αποκαλύπτουν την ύπαρξη συμφερόντων ή σύγκρουσης συμφε­ρόντων. Όταν αυτό θεωρείται ανεφάρμοστο, θα πρέπει να καθιστούν σαφή την πηγή από την οποία το κοινό μπορεί να ή σύγκρουσης συμφερόντων


ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η Επιτροπή, εκδίδοντας αυτές τις ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ λαμβάνει υπ΄ όψη, κατά ενδεικτικό τρόπο, το ΠΡΩΤΟ ΠΑ­ΡΑΡΤΗΜΑ του Νόμου που Προνοεί για τις Πράξεις Προ­σώπων που Κατέχουν ΕμπιστευτικέςΠληροφορίες και τις Πράξεις Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς) του 2005 ως προς την έννοια των όρων που αναφέρονται σ΄ αυτό.

Το παράρτημα εμφαίνεται στο τέλος αυτών των οδηγιών.



ΣΧΟΛΙΑ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, θεωρώντας το θέμα της οικονομικής δημοσιογραφίας ουσιώδους σημασίας, προτίθεται να καταγγέλλει δημοσίως και άνευ χρονοτριβής περιπτώσεις στις οποίες θα διαπιστώνει παραβίαση των ανωτέρω κατευθυντήριων αρχών.

Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και οι κατευθυντήριες αρχές που εκδίδονται με βάση τον Κώδικα εφαρμόζονται τόσο ως προς το γράμμα, όσο και ως προς το πνεύμα. Η πρόθεση είναι σαφής: Κανένας δημοσιογράφος ή διευθυντής/αρχισυντάκτης δεν πρέπει να αναλαμβάνει οποιασδήποτε μορφήςδραστηριότητα σχετικά με την άσκηση οικονομικής δημοσιογραφίας η οποία αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ή είναι δυνατό να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ακεραιότητας του ιδίου η του ιδίου ή του ΜΜΕ στο οποίο εργάζεται.

Δεν πρέπει να αναζητούνται παράθυρα για δικαιολόγηση οποιασδήποτε πράξης ή ενέργειας, η οποία δεν συνάδει με το γράμμα και το πνεύμα του Κώδικα και των Κατευθυντήριων Αρχών.

Ο Κώδικας και οι Κατευθυντήριες Αρχές εφαρμόζονται επί όλων των ΜΜΕ, των δημοσιογράφων και των διευθυντών/αρχισυντακτών. Επι­βάλλει υποχρέωση αποκάλυψης της κατοχής μετοχών που αποτελούν αντικείμενο ειδησεογραφίας από τους δημοσιογράφους στους διευ­θυντές/αρχισυντάκτες τους. Η καλώς νοούμενη άσκηση της δημοσιο­γραφίας επιβάλλει στους διευθυντές/αρχισυντάκτες την αποκάλυψη των δικών τους συμφερόντων σε μετοχές ως ανωτέρω στον Εκδότη του ΜΜΕ. Η ύπαρξη εσωτερικού Μητρώου είναι πρακτικός τρόπος εκπλήρωσης αυτής της υποχρέωσης.

Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι η άσκηση κοινής λογικής. Επομένως τελικός στόχος είναι να μη βρίσκονται οι δημοσιογράφοι και η δημοσιογραφία εκτεθειμένοι σε οποιεσδήποτε κατηγορίες για άσκηση ανέντιμης ή συμφεροντολογικής δημοσιογραφίας.


ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στενοί Δεσμοί:

Πρόσωπο που έχει στενούς δεσμού με άλλον θεωρείται:

1. Ο σύζυγος και οι συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού εξ αίματος

2. Πρόσωπο το οποίο κατά την κρίση της Επιτροπής τελεί σε σχέση εξάρτησης ή έχει κοινό σε ουσιώδη βαθμό συμφέ­ροντα

3. Πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση, δηλαδή τα πρόσωπα που με εναρμονισμένη πρακτική ή κατόπιν συμφωνίας συ­νεργάζονται μεταξύ τους.

4. Λοιποί συγγενείς ή άλλα πρόσωπα, τα οποία συμβιώνουν για ένα
του­λάχιστον έτος κατά την ημερομηνία της συναλλαγής.

5. Ελεγχόμενες από φυσικό πρόσωπο ή μαζί με τον σύζυγο ή μα­ζί με συγγενείς εξ αίματος μέχρι δεύτερου βαθμού επιχει­ρήσεις, στις οποίες κατέχουν τουλάχιστον ποσοστό 20% του μετο­χικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου σε γενική συνέ­λευση.

Κάθε νομικό πρόσωπο καταπίστευμα (trust, ή συνεταιρισμός
(partnership), τα διευθυντικά καθήκοντα του οποίου ασκούνται από πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στο πλαίσιο ενός εκδότη ή από πρόσωπα που αναφέρονται πιο πάνω, ή το οποία ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από το πρόσωπο αυτό, ή το οποίο έχει συσταθεί προς όφελος του προσώπου αυτού ή του οποίου τα οικο­νομικά συμφέροντα είναι ουσιαστικώς ισοδύναμα με εκείνα του προσώπου αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου