10 Αυγούστου 2014

Ας τολμήσουν…* Δηλαδή ο όρος για να λάβεις την επόμενη δόση, είναι να υποχρεώσεις το 50% να ξεπουλήσει τις υποθήκες και να χρωστά και από πάνω; Δηλαδή θα βάλεις τους Πολίτες σου να κηρύξουν Πτώχευση για να πάρεις την επόμενη δόση; Να την κάνεις τι; Αφού έτσι κι’ αλλιώς, ο λαός θα πτωχεύσει…

 Ας τολμήσουν…*

Ας τολμήσουν…* 

Δηλαδή ο όρος για να λάβεις την επόμενη δόση, είναι να υποχρεώσεις το 50% να ξεπουλήσει τις υποθήκες και να χρωστά και από πάνω; Δηλαδή θα βάλεις τους Πολίτες σου να κηρύξουν Πτώχευση για να πάρεις την επόμενη δόση; Να την κάνεις τι; Αφού έτσι κι’ αλλιώς, ο λαός θα πτωχεύσει…

Cyprus signs the IBRD Articles of Agreement, 1961
World Bank Group Historical Chronology CYPRUS

1961 December 21 IBRD Articles of Agreement Signed by Cyprus IBRD Articles of Agreement signed by Cyprus, becoming the 74th member of the Bank.

1962 March 2 IFC and IDA Articles of Agreement Signed by Cyprus IFC and IDA Articles of Agreement signed by Cyprus, becoming the 61st member of IFC and the 58th member of IDA.


1963 April 17 First Funding for Cyprus First funding for Cyprus: Loan 0335 – Power Project. The project financed the construction of a new 60-000 kilowatt thermal power station at Moni on the southern coast, and extensions and reinforcements of the transmission and distribution systems.


1966 December 25 Cyprus Joins ICSID Cyprus becomes the 23rd member of ICSID.



Cyprus, Dec 21, 1961

First Funding for Cyprus

ABSTRACT*Http://Www.Worldbank.Org/Projects/P008337/Power-Project?Lang=En&Tab=Overview

http://alfeiospotamos.blogspot.com/2014/02/blog-post_2073.html




World Bank Group Historical Chronology CYPRUS
Global Collateral Accounts 2007 Διεθνείς Λογαριασμοί Καταπιστευμάτων 2007
  10277680_1401572376791779_4911703557656859351_n1  10178126_1401573393458344_3790378312298621186_n1
  
ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ… ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ; ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ;
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΥΣ 10 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΤΟ 2007
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΥΣ 4 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΤΟ 2007

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Ωραίοι ε; Θα σου παίρνουν την περιουσία, θα την πουλούν και εάν δεν καλύπτονται οι οφειλές σου, θα χρωστάς και από πάνω…
Και ο λόγος; Είδατε εσείς να συμβαίνει αυτό πουθενά; Δηλαδή οι Τράπεζες στην Νήσο των Αγίων παραμένουν χωρίς ρίσκο. Τα κάνουν μαντάρα, 5-10 λαμόγια, καταστρέφεται η Οικονομία ολόκληρου του τόπου και πληρώνουμε και από πάνω για να σωθούν οι Τράπεζες. Παράλληλα επειδή τα έκαναν μαντάρα αυτοί, εσύ μένεις άνεργος ή με μειωμένο μισθό πέραν του 50%, δεν μπορείς να πληρώσεις και σου πουλούν και την περιουσία. Και, αν μείνει και υπόλοιπο, συνεχίζεις να το χρωστάς!!!
Η πιο πάνω παράγραφος έστω και με γλαφυρότητα περιγράφει την κατάσταση στην Κύπρο. Και είναι για να διερωτάται κανείς. ΟΛΑ αυτά με τις ευλογίες της Κυβέρνησης; Πρόεδρε; Τι γίνεται;
Οι εκποιήσεις, τα 5 επιχειρήματα της Κυβέρνησης και οι απαντήσεις, τα 8δισ. που στείλαμε στην Ελλάδα, και το κέρδος των νέων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου εις βάρος των πολιτών…
Πριν όμως αναλύσουμε τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης, να πούμε με δυο λόγια περί τίνος ο λόγος. Να ξεχωρίσουμε πως υπάρχουν δυο τρέχοντα θέματα για τις Εκποιήσεις: 
Α. Οι εκποιήσεις Πρώτης Κατοικίας και
Β. οι Εκποιήσεις περιουσίας για οποιοδήποτε άλλο δάνειο, για το οποίο υποθηκεύτηκαν.
Ως προς τις εκποιήσεις της Πρώτης Κατοικίας, και πώς αυτή θα προστατευθεί και υπό ποια κριτήρια δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, οπόταν και δεν θα το σχολιάσουμε σήμερα.
Ως προς τις εκποιήσεις ακινήτων για ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειπώθηκαν πολλά και μάλιστα εγκρίθηκε και από το Υπουργικό σχετικό Νομοσχέδιο.
Η κεντρική του φιλοσοφία; Δεν πληρώνεις το δάνειο, γίνεται εκποίηση σε χρόνο ρεκόρ (εντός 3 μηνών και εντός ενός έτους ολοκληρώνονται και δυο τρεις δημοπρασίες πώλησής του), και εάν η τελική τιμή του ακινήτου που θα πουληθεί δεν καλύπτει το ποσό του δανείου, τότε αυτό το υπόλοιπο θα πρέπει να αποπληρωθεί από τον δανειολήπτη και τους εγγυητές του.

Αυτό το Νομοσχέδιο, επαναλαμβάνεται, ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ από το Υπουργικό. Και είναι για να διερωτάται κάποιος: Είμαστε σοβαροί;

Η Κυβέρνηση και ο Χάρης Γεωργιάδης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί ως προς το θέμα των εκποιήσεων… Και εάν δεν πιστεύουν σε τι βαθμό θα υπάρξουν αντιδράσεις, ας τολμήσουν να προχωρήσουν στην ρύθμιση όπου οι πολίτες θα μένουν ΚΑΙ χωρίς περιουσία ΚΑΙ με χρέος…

Ας δούμε όμως μια προς μια τις επιχειρηματολογίες της Κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε το Νομοσχέδιο.
1. Εάν δεν εγκριθεί δεν θα μας δώσουν την επόμενη δόση.
Απάντηση: Ωμή ξεκάθαρη απειλή. Αλλά το αντιστρέφουμε. Εάν το εγκρίνουμε το εν λόγω Νομοσχέδιο, είτε εγκριθεί είτε δεν εγκριθεί η επόμενη δόση, δεν θα έχει διαφορά, διότι έχεις 53% Μη Εξυπηρετούμενα, που αντιστοιχούν στο ίδιο ποσοστό πληθυσμού περίπου και συνεπώς περίπου ο μισός ενεργός πληθυσμός της χώρας σου θα βρίσκεται σε κατάσταση εκποίησης περιουσίας. Δηλαδή απλά: ΥΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!!!. Ερώτημα: Νομοθετούμε και Εκποιούμε για να σώσουμε τις Τράπεζες και να πτωχεύσουμε τους Πολίτες; Αυτό είναι το Κράτος;

2. Θα τεθούν σε ρίσκο οι Τράπεζες εάν αναλάβουν την όποια ζημιά από τις εκποιήσεις.
Απάντηση: Και είναι καλύτερα να τεθούν οι πολίτες υπό πτώχευση αντί οι Τράπεζες; Οι Τράπεζες πότε θα πληρώσουν το ρίσκο που ανέλαβαν; Εάν μια τράπεζα αποφασίσει πως η τελική της λύση είναι η εκποίηση περιουσίας για ένα δάνειο, τότε να το πράξει και εάν λάβει περισσότερα από το δάνειο, τότε χαλάλι της, εάν πάρει λιγότερα να υποστεί τη ζημιά. Και πάρτε το χαμπάρι: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΛΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
3. Θα μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα μέσω των Εκποιήσεων
Απάντηση: Σωστό. Το ζητούμενο όμως ποιο είναι; Να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα και να Πτωχεύσει ο κόσμος; Ή να βρεθεί μια μέση φόρμουλα ώστε και να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα και να μπορεί ο κόσμος να επιβιώσει; Η ΟΔΗΓΙΑ της Κεντρικής Τράπεζας για αναδιάρθρωση δανείων ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ή ΟΧΙ από τις Τράπεζες;
4. Τα Μη Εξυπηρετούμενα αυξήθηκαν επειδή δεν γίνονται γρήγορες εκποιήσεις
Απάντηση: Μπούρδες. Πριν 5 χρόνια γίνονταν γρήγορες εκποιήσεις; Όχι. Και είχαμε σχεδόν ανύπαρκτο αριθμό Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων. (Μάλιστα, επειδή μια εκποίηση διαρκούσε 10 με 15 χρόνια, σε αυτό το διάστημα ο δανειολήπτης έβρισκε και είχε την ευκαιρία να βρει τα πόδια του οικονομικά και να ξεχρεώσει).
5. Αυξάνονται τα Μη Εξυπηρετούμενα και πρέπει να δράσουμε…
Απάντηση: Να δράσουμε. Αμέσως μάλιστα. Μειώστε τα δανειστικά επιτόκια, καταργείστε τους τόκους υπερημερίας, καθυστέρησης κτλ. Μα είναι δυνατόν κάποιος να μην μπορεί να πληρώσει τη δόση του και να του επιβάλλεις και πρόστιμο με επιπλέον τόκους και να αναμένεις ότι θα σε πληρώσει; Αφού τα 500 ευρώ δεν μπορεί να τα πληρώσει, θα μπορέσει να σου πληρώσει τα 600; Εάν υπήρχε δηλαδή και ενδεχόμενο να πληρώσει, με τους επιπλέον τόκους δεν υπάρχει ενδεχόμενο να πληρώσει, και συνεπώς τον καταδικάζεις να γίνει Μη Εξυπηρετούμενος. Έτσι μειώνεις ή αυξάνεις τα Μη Εξυπηρετούμενα; Εκτός και εάν γίνεται εσκεμμένα τελικά. Μα είναι η λογική του παραλόγου σε αυτό τον τόπο.
Αλλά πρέπει να διερωτηθούμε και για κάτι άλλο: Τι γίνεται με τα €8 δις που στείλαμε στην Ελλάδα; Με αυτά τα 8 δισ. είναι προφανές πως το πρόβλημά μας δεν θα ήταν σε τόσο βαθμό όσο είναι σήμερα.
Και κάτι τελευταίο: Ξέρετε τι θα γίνει, εάν προχωρήσουν οι μαζικές εκποιήσεις; Για 3η φορά θα φύγει ο πλούτος από την Κυπριακή Οικονομία και θα πάει εξωτερικό. Η πρώτη φορά ήταν με το κούρεμα των Ομολόγων, η δεύτερη ήταν με τα παραρτήματα των τραπεζών στην Ελλάδα και η 3η θα είναι το ξεπούλημα των ακινήτων, τα οποία ακίνητα παρακαλώ θα φέρουν κέρδη στους νέους μετόχους των Τραπεζών (και δη της ΤΚ)… Καθόλου τελικά τυχαίο το ενδιαφέρον από πλευράς του Αμερικανού επενδυτή…
Εν κατακλείδι, και έχοντας τα ανωτέρω υπόψη, είναι καιρός κύριοι, να Νομοθετήσετε και ΜΙΑ ΦΟΡΑ για τον λαό! Αρκετά πλήρωσαν οι πολίτες για λάθη άλλων (παρεμπιπτόντως, οι ένοχοι πότε θα τιμωρηθούν;)
Και ίσως θα πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε ως την μόνη λύση το ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, όχι μόνο των μη εξυπηρετούμενων αλλά ακόμη και αυτά που πληρώνονται κανονικά. Διότι μόνο έτσι αφενός μέσω του κουρέματος των μη εξυπηρετουμένων τα δάνεια θα γίνουν εξυπηρετούμενα και αφετέρου μέσω του κουρέματος των εξυπηρετουμένων τα δάνεια θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται και επιπλέον θα δώσεις την ευχέρεια στο 47%** του κόσμου που πληρώνει δόσεις, να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά, αφού η δόση του –λόγω του κουρέματος του δανείου του- θα μειωθεί.
Ο Τίτλος δεν συνιστά απειλή. Είναι όμως προειδοποίηση. Και παρά ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος να ακούνε τι τους λένε οι «μπας οικονομικοί σύμβουλοι τους» (αλήθεια, ποιοι είναι;), να βγουν έξω στον κόσμο και να ακούσουν τι λέει ο κόσμος. Ρωτάτε: «Τι θα κάνεις εάν εκποιηθεί η περιουσία σου και σου μείνει και χρέος;». Τότε και μόνο τότε θα αντιληφθείτε πόση οργή προκαλείται και προκαλείτε στους πολίτες…
**Από όλα τα δάνεια το 53% αυτή τη στιγμή είναι Μη Εξυπηρετούμενα. Συνεπώς το 47% των δανείων είναι εξυπηρετούμενα. Ως εκ τούτου, εάν γίνει κούρεμα σε όλα τα δάνεια, θα μειωθεί η δόση του 47% των δανείων, οπόταν και οι δανειολήπτες αυτοί, θα έχουν στην πραγματικότητα «περίσσευμα», θα αυξήσουν έτσι την αγοραστική τους δύναμη και κατ’ επέκταση θα πέσει χρήμα στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου