Ο Πάπας, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και το Ευρωκοινοβούλιο
Vasilis Theodoropoulos ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΦ” ΟΣΟΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΤΥΠΩΣΑΝ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ….
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ» , ΕΛΛΗΝΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;
………………………………………………………
Για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη μίλησε ο Πάπας στην Ευρωβουλή!
«Η Ευρώπη χρειάζεται φροντίδα, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον κάθε άνθρωπο, κάθε άνδρα και γυναίκα»
Επίσημη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πραγματοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απευθύνθηκε στην ολομέλεια του Σώματος, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Κολεγίου των Επιτρόπων, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι.
Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1988, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β” βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ελπίδας στους Ευρωπαίους πολίτες, κάνοντας παράλληλα αναφορές στα δομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης, που «δεν θα ασχολείται μόνο με την οικονομία, αλλά κυρίως με την ιερότητα του κάθε ανθρώπου γύρω από τις αιώνιες αξίες».
«Η Ευρώπη χρειάζεται φροντίδα, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον κάθε άνθρωπο, κάθε άνδρα και γυναίκα» τόνισε ο ποντίφικας μέσα σε θυελλώδη χειροκροτήματα.
«Ένας από τους καλύτερους πίνακες του Ραφαήλ, ο οποίος βρίσκεται στο Βατικανό, είναι η Σχολή της Αθήνας» σημείωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και πρόσθεσε: «Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι στο επίκεντρο. Ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό, στον κόσμο των ιδεών. Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς αυτόν που παρακολουθεί τη σκηνή, προς τον κόσμο, την πραγματικότητα. Για μένα αυτή είναι η εικόνα και η ιστορία της Ευρώπης, η οποία συνδέει τον ουρανό και τη γη. Οι λαοί της Ευρώπης ανέκαθεν ξεχώριζαν. Ο ουρανός είναι το άνοιγμα στον Θεό και η γη αναπαριστά την πρακτική και συγκεκριμένη ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα».
Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης στο έργο του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών» που βρίσκεται στα Μουσεία του Βατικανού
«Δίπλα στην εικόνα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης πρέπει να βάλουμε και αυτήν μιας Ευρώπης γερασμένης και κουρασμένης. Η κόπωση, η γήρανση, οι εγωισμοί και οι αποφάσεις αγνώστων τεχνοκρατών ταλαιπωρούν την Ε.Ε. Απευθύνομαι σε όλους τους Ευρωπαίους με ένα μήνυμα ελπίδας. Οι δυσκολίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενότητα και πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις ιδέες των πατέρων της Ενωμένης Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης καλώντας τα μέλη του Σώματος να πράξουν κάθε τι ώστε να μην μετατραπεί η Μεσόγειος σε ένα απέραντο νεκροταφείο.
«Η Ε.Ε. πρέπει να κοιτάξει το αίτιο και όχι το αποτέλεσμα. Χρειάζεται βοήθεια στις χώρες καταγωγής των μεταναστών». Δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ποντίφικας τόνισε πως το σύνθημα της Ε.Ε «Ενότητα στη διαφορετικότητα», δεν σημαίνει ομοιογένεια. Ούτε οικονομική, ούτε κοινωνική, ούτε πολιτιστική.
«Κάθε πραγματική ενότητα υπάρχει μέσω του πλούτου των διαφορετικών στοιχείων της» δήλωσε, ζητώντας από τους Ευρωβουλευτές να μην ξεχάσουν το καθήκον τους, να διατηρήσουν τη Δημοκρατία στο όνομα των Ευρωπαίων πολιτών και να σεβαστούν τα βασικά θεμέλια της Ε.Ε. Την ειρήνη, την ομόνοια και την αλληλεγγύη.
Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε αναφορά και στο τεράστιο ζήτημα της ανεργίας και κυρίως των νέων, ζητώντας από τα μέλη του Σώματος να προσπαθήσουν να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις στην εκπαίδευση, ώστε οι νέοι Ευρωπαίοι να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και όχι με απογοήτευση.
«Πρέπει να ξαναχτίσουμε μαζί την Ευρώπη που δεν θα στρέφεται γύρω από την οικονομία αλλά γύρω από την αγιότητα του ανθρώπου. Πρέπει να αφήσουμε την ιδέα μιας κουρασμένης Ευρώπης και να ξαναχτίσουμε μια Ευρώπη που θα πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό, τις επιστήμες και την τέχνη. Μια Ευρώπη που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ανέφερε.
.......................................
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου