16 Απριλίου 2015

19/4/2899/ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ


ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ 1
ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ Το θέατρο τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου ατενίζει την γόνιμη πεδιάδα της Κατοχής. Το αρχαίο κτίσμα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και έχει χωρητικότητα 2000 θέσεων. Το καλοκαίρι τού 1986 ξαναζωντάνεψε μετά από σιγή χιλιετιών με το έργο » Αχαρνείς » του Αριστοφάνη. Έκτοτε και κάθε καλοκαίρι, η ΔΕΠΑΠ Οινιαδών διοργανώνει με επιτυχία φεστιβάλ στον χώρο του θεάτρου, όπου παρουσιάζονται σπουδαίες παραστάσεις διαφόρων θιάσων από όλη την Ελλάδα, αλλά και πραγματοποιούνται διεθνή συνέδρια – συμπόσια και εκπαιδευτικές επισκέψεις διαφόρων πανεπιστημίων.
ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΟΥΛΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19/4/2015 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ !! ΟΣΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ !!!

……………………………………………..

ΟΙΝΙΑΔΕΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥΑρχαίες Οινιάδες

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας (η δεύτερη σε μέγεθος της Ακαρνανίας κατά την αρχαιότητα), κοντά στην Κατοχή, είναι η περίφημη αρχαία πόλη των Οινιαδών. Οι ανασκαφές των περασμένων ετών ανέδειξαν μια καλοδιατηρημένη πόλη, της οποίας το γνωστό αρχαίο θέατρο σώζεται σε άριστη κατάσταση. Προορισμός της εκδρομής μας, λοιπόν, ήταν οι Οινιάδες και λόγω εποχής την συνδυάσαμε με ένα μπάνιο σε μια από τις όμορφες παραλίες της περιοχής.
Ο ήλιος του καλοκαιριού δεν σου δίνει και πολλά περιθώρια επιλογής. Από τις 10 το πρωί βρισκόμασταν στις Οινιάδες. Ο ήλιος, όμως, έκαιγε ήδη. Αυτό μας έκανε να θαυμάσουμε ακόμα περισσότερο την υπομονή και την θέληση των αρχαίων Ακαρνάνων τεχνιτών να σκαλίσουν μια πόλη πάνω στο βράχο.
Αν και επίσημα (όπως ανέγραφε σχετική ανακοίνωση) ο αρχαιολογικός χώρος ήταν ανοιχτός, η κεντρική είσοδος ήταν κλεισμένη. Αυτό το μικρό εμπόδιο παρακάμφθηκε μεμιάς και έτσι βρεθήκαμε να σεργιανίζουμε τα αρχαία δρομάκια της πόλης, εκεί που κάποτε οι πολίτες των Οινιαδών ζούσαν και ευημερούσαν. Τα ερείπια των αρχαίων κτισμάτων δημιουργούν ένα πλήθος ερωτημάτων. Πως ήταν η μορφή της πόλης, πως ζούσαν οι αρχαίοι πολίτες, πως κατάφεραν με τόσο λίγα μέσα να κτίσουν τέτοιες κατασκευές;
Μπορεί το θέατρο να είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο του αρχαιολογικού χώρου, εμάς όμως εντύπωση μας έκανε το αρχαίο καρνάγιο στη δυτική πλευρά της πόλης. Λαξευμένο πάνω σε ένα πελώριο βράχο μοιάζει περισσότερο με δημιούργημα της φύσης παρά του ανθρώπου.
Το θέατρο τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου ατενίζει την γόνιμη πεδιάδα της Κατοχής. Το αρχαίο κτίσμα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και έχει χωρητικότητα 2000 θέσεων. Το καλοκαίρι τού 1986 ξαναζωντάνεψε μετά από σιγή χιλιετιών με το έργο » Αχαρνείς » του Αριστοφάνη. Έκτοτε και κάθε καλοκαίρι, η ΔΕΠΑΠ Οινιαδών διοργανώνει με επιτυχία φεστιβάλ στον χώρο του θεάτρου, όπου παρουσιάζονται σπουδαίες παραστάσεις διαφόρων θιάσων από όλη την Ελλάδα, αλλά και πραγματοποιούνται διεθνή συνέδρια – συμπόσια και εκπαιδευτικές επισκέψεις διαφόρων πανεπιστημίων.
Η επίσκεψη μας στις Οινιάδες έληξε λίγο άδοξα, αφού ο ανελέητος ήλιος δεν μας δημιούργησε μια έντονη επιθυμία για ένα δροσιστικό μακροβούτι σε μια όμορφη παραλία. Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την γνωστή παραλία του Λούρου. Επιστρέφοντας – με κατεύθυνση το Μεσολόγγι – στρίβουμε δεξιά λίγο πριν το Νεοχώρι (καλό είναι να σταματήσετε και να ρωτήσετε στην Κατοχή, αλλιώς είναι πιθανόν να μπερδευτείτε). Μετά από μερικά χιλιόμετρα και προσπερνώντας μια ατέλειωτη ευθεία βρεθήκαμε στη όμορφη παραλία του Λούρου.
Άλλη μια καλή επιλογή είναι οι παραλίες της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι. Η Τουρλίδα είναι ένα νησάκι της λιμνοθάλασσας που επικοινωνεί διαμέσου μιας γέφυρας με τη πόλη του Μεσολογγίου. Εκεί βρίσκονται και οι περίφημες πελάδες, παραδοσιακά σπιτάκια χτισμένα μέσα στο νερό, τα οποία φιλοξενούν ακόμα και τώρα ντόπιους ψαράδες. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό οι πελάγες έχουν χάσει κάτι από το ρομαντισμό τους, αφού έχουν καταντήσει μοδάτες τουριστικές κατοικίες, χάνοντας την αίγλη του παραδοσιακού.
Ιστορικά στοιχεία:
Η αρχαία πόλη των Οινιάδων βρίσκεται δυτικά της Κατοχής, πάνω σε βραχώδες λοφοειδές ύψωμα καλυμμένο από αιωνόβιες βελανιδιές. H περιοχή είναι γνωστή στους ντόπιους και ως «τρικαρδόκαστρο». Τα επιβλητικά τείχη που περιζώνουν τη σπουδαία αυτή πόλη, σώζονται σε μεγάλο ύψος και ο μεγαλόπρεπος «κόκκινος πύργος» κινεί το θαυμασμό. Κοντά σ” αυτόν βρίσκεται η «λοξή» πύλη που υπήρξε καινοτομία των Ακαρνανών τειχοποιών. Από τη πύλη αυτή άρχιζε ο δρόμος, συχνά λαξευμένος στο βραχώδες έδαφος, που οδηγούσε στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκοταν το θέατρο και η πληθώρα των δημοσίων κτιρίων.
Το όνομα «Οινιάδες» κατά πάσα βεβαιότητα προέρχεται απ” τήν λέξη «οίνη» πού σημαίνει άμπελος. Η περιοχή ανέκαθεν ήταν κατάφυτη από αγραμπέλους αλλά καί τά ήμερα αμπέλια εκαλλιεργούντο σε μεγάλες εκτάσεις. Άλλωστε το κρασί τής Κατοχής ήταν φημισμένο.
Το αρχαίο θέατρο, κτισμένο σε υπέροχα επιλεγμένη τοποθεσία έχει περισσότερες από δύο χιλιάδες θέσεις. Τα δύο τρίτα των κερκίδων του είναι λαξευμένες σε συμπαγή βράχο, πραγματικό θαύμα της υπομονής των αρχαίων τεχνιτών. Η πρώτη φάση της κατασκευής του πρέπει να έγινε τον 4ο π.Χ. αιώνα ενώ το προσκήνιό του το 3ο π.Χ. Αιώνα. Στα πρώτα εδώλια αριστερά υπάρχουν επιγραφές σχετικά με απελευθερώσεις δούλων που χρονολογούνται ανάμεσα στο 3ο και 2ο αιώνα π.Χ.
Μοναδικού ενδιαφέροντος αξιοθέατο είναι το νεώριο (καρνάγιο) στη δυτική πλευρά έξω ακριβώς και κάτω από τα τείχη που δεσπόζουν στο σημείο εκείνο. Είναι μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο και η μοναδικότητά του οφείλεται στο ότι ήταν σκαλισμένο στο γιγάντιο βράχο. Η κατασκευή του πρέπει να έγινε τον 3ο π.Χ. αιώνα.
Πηγή: www.akarnania.net
Φεστιβάλ Οινιαδών:
Εδώ και 22 χρόνια στο χώρο του Αρχαίου θεάτρου Οινιαδών γίνεται το περίφημο πολιτιστικό φεστιβάλ. Οι κατά κανόνα ποιοτικές εκδηλώσεις, σε συνδυασμό με τον πανέμορφο χώρο, προσφέρουν αξέχαστες στιγμές στους τουρίστες, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
Διαδρομή:
Κατευθυνόμενοι προς το Μεσολόγγι, προσπερνάμε τα τείχη της Ιεράς πόλης και στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση τις αλικές. Ο δρόμος μας βγάζει στο Αιτωλικό. Προσπερνάμε τα παραδοσιακά γεφύρια της πόλης και αφήνουμε πίσω μας το νησί του Αιτωλικού. Από “κει και πέρα ο δρόμος μοιάζει πολύπλοκος. Αλλά ακολουθώντας στις πινακίδες, θα το βρείτε αρκετά εύκολα. Θα περάσετε μέσα από το Νεοχώρι, και λίγα χιλιόμετρα μετά την κατοχή θα συναντήσετε των αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου