10 Σεπτεμβρίου 2009

"Αρχαιολόγος" αρχαιοκάπηλος.Ποιός φυλάει τους φύλακες;

Ελάτε τώρα!Η "αρχαιολόγος" έπαιρνε τα αρχαία ευρήματα προς..."φύλαξιν" και "συντήρησιν"!Και οι συνάδελφοί της;Έτρεξαν αμέσως να προστατεύσουν την έχουσα..."ψυχολογικά προβλήματα" "αρχαιολόγο"!Κατά περίεργο τρόπο,όλοι όσοι εμπλέκονται τα τελευταία χρόνια σε σκάνδαλα,κλοπές στο Δημόσιο,κλπ.,εμφανίζονται αφού συλληφθούν ως έχοντες ψυχικές...διαταραχές!Με τέτοιους "αρχαιολόγους" μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι όσα έχουν απομείνει,έργα των προγόνων μας,θα βρίσκονται πάντα στη θέση τους!




Αρχαιολόγος έπαιρνε σπίτι της αρχαία

«Ξέφραγο αμπέλι» αποκαλύφθηκε ξαφνικά ότι είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, με αφορμή την πρόσφατη κλοπή κιονόκρανου διαστάσεων 30 εκ. επί 30 εκ. επί 20 εκ. και βάρους 30 κιλών, που ανήκε σε Παλαιοχριστιανική Βασιλική των αρχών του 6ου αιώνα μ.Χ.

Λίγες μόλις ώρες μετά τη μυστηριώδη κλοπή, μια 36χρονη αρχαιολόγος που εργάζεται στην Αρχαία Ολυμπία, φοβούμενη προφανώς πιθανή έρευνα στο σπίτι της, μετέβη στην Αστυνομία και αποκάλυψε ότι κατείχε παράνομα αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονταν από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.

Επειτα από νομότυπη έρευνα της Αστυνομίας χθες στο σπίτι της, στον Πύργο Ηλείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* Δεκαεπτά μικρά όστρακα μελαμβαφούς κεραμικής κλασικών ελληνιστικών χρόνων 4ου-5ου π.Χ. αιώνα.

* Ενα πήλινο πλακίδιο ανάγλυφο, συγκολλημένο από επτά κομμάτια, που φέρει οπή ανάρτησης και στην πρόσθια επιφάνειά του ανάγλυφη παράσταση, όπου απεικονίζονται δύο ανδρικές και μία γυναικεία φιγούρα.

* Ενα τμήμα πλακιδίου με ανάγλυφη παράσταση -τμήμα μορφής με σηκωμένα χέρια.

* Τρία όστρακα από μεγάλα αγγεία.

* Ενα τμήμα ακατέργαστου σιδήρου.

Η αρχαιολόγος, που σύμφωνα με τους συναδέλφους της, ήταν σε αναρρωτική άδεια λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τελευταία, συνελήφθη και αργά χθες το απόγευμα προσήχθη από την Αστυνομία στον ανακριτή με την κατηγορία της παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων (παράβαση του Ν.3028/2002 περί αρχαιοτήτων). Στους αστυνομικούς είπε ότι τα αρχαία αντικείμενα που κατείχε τα είχε βρει στις περιοχές Κατακώλου και Αρχαίας Ηλιδας...

Με αφορμή αυτές τις απίστευτες εξελίξεις, εργαζόμενοι στη Ζ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, που θέλησαν για ευνόητους λόγους να τηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν χθες στην «Ε» ότι ο αρχαιολογικός χώρος με τους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς βρίσκεται επί σειρών ετών κυριολεκτικά στο έλεος των αρχαιοκάπηλων. Η περιοχή δεν φυλάσσεται τις νύχτες, δεν έχει φωτισμό, ούτε διαθέτει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, η φύλαξη του χώρου γίνεται από υπαλλήλους κατά τις ώρες 7.30 π.μ. έως 8 μ.μ. Γι' αυτό μπορεί οποιοσδήποτε τη νύχτα να προσεγγίσει την περιοχή ακόμη και με φορτηγό (!) και να κλέψει ανενόχλητος ό,τι θέλει, ακόμη και αρχαία αντικείμενα με μεγάλο όγκο και βάρος...

«Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί. Και πάλι καλά που οι αρχαιοκάπηλοι δεν έκλεψαν περισσότερα...», ανέφεραν στην «Ε». Και πρόσθεσαν ότι την ευθύνη για την πλήρη εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, εκτός των τοπικών αρμοδίων, φέρουν οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο, ενώ διαθέτει τεράστια κονδύλια για διάφορα ζητήματα, δεν έχει φροντίσει τόσο καιρό να θωρακίσει από τους αρχαιοκάπηλους τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Να θυμίσουμε ότι λόγω της κλοπής του κιονόκρανου τέθηκε σε διαθεσιμότητα η προϊσταμένη της Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας Γεωργία Χατζή.

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου